رییس انجمن اورولوژی با اشاره به اینکه آمار شیوع سنگ کلیه در ایران بین 5 تا 8 درصد است، گفت: در سال 135 نفر در100هزار به فهرست مبتلایان به سنگ کلیه اضافه می شود.
دکترعباس بصیری درگفت وگو با خبرنگارعلمی ایرنا با بیان اینکه ایران درمنطقه جغرافیایی قرار دارد که سنگ کلیه شایع است،افزود:ازنظر توزیع جغرافیایی، یک کمربند ابتلا به سنگ کلیه در دنیا وجود دارد که ایران نیز در این منطقه قراردارد.
بصیری اظهارکرد: تا 15 سال قبل می دانستیم آمارسنگ کلیه درکشورهای همسایه مانند پاکستان و ترکیه چقدراست وفکرمی کردیم که آمار مبتلایان ما نیز به دلیل همجواری با این کشورها درهمان حد قراردارد؛ اما درتحقیقی که درکشور انجام شد نشان می دهد میزان ابتلا به سنگ کلیه در ایران 135نفر در 100هزار است؛البته این آمار مربوط به آمارمبتلایانی است که سالانه در فهرست بروز سنگ کلیه قرار می گیرند.
وی ادامه داد:در درمان، جراحی و خارج کردن سنگ، استفاده از تکنیک های مختلف پیشرفت خیلی خوب داشته ایم اما متاسفانه درمورد پیشگیری ازایجاد سنگ کلیه خیلی کار زیادی انجام نداده ایم.
وی گفت: علت این امرنیز این است که ما ابتدا باید آماری از میزان کلسیم ادرارمردم ایران داشته باشیم و بگوییم که فردی که کلیه آن سنگ کلسیم می سازد، آیا میزان کلسیم ادرار آن بالاست یا خیر،ما اصلا آماری در این زمینه نداریم ،در صورتی که ما در مورد مقدار کلسیم ادرار مردم آمریکا و اروپا در 24 ساعت اطلاع داریم.
بصیری یادآور شد: درچند سال اخیر این کار درمرکزتحقیقات بیماری کلیه انجام داده شده است وبه این نتیجه رسیده ایم که میزان کلسیم ادرار مجاز ایرانیان، کمتر از اروپایی ها وآمریکایی ها است، بنابراین وقتی بررسی می کنیم می بینیم که برای بسیاری از مردم ایران اختلالی درکلیه در رابطه به این موضوع پیدا نمی کنیم.
بصیری با اشاره به اینکه تغییر سبک زندگی و روی آوردن به غذاهای شور به ویژه فست فودها، ازعواملی است که آمار ابتلا به سنگ های کلیه را درکشور افزایش داده است، گفت: به همین دلیل کلینیک اختصاصی حوزه بیماری های کلیه ، مجاری ادرار و مرکز تحقیقات را برای پیشگیری از سنگ کلیه راه اندازی کرده ایم.
وی گفت: درتحقیقات انجام شده نشان داده شده است که در آمریکا و اروپا، بیشترین علت سنگ سازی کلیه میزان کلسیم ادرار است و برای چنین کسی تجویز داده می شود که کلسیم و مواد لبنی خورده نشود ولی درکشور ما بیشتر علت سنگ کلیه، اگزالات ادرار است و به این افراد باید گفت که کلسیم بخورند چرا که کلسیم موجب دفع اگزالات از بدن می شود و ما تا کنون برعکس درمان می کردیم.
بصیری افزود: بنابراین توصیه ما این است که بیمارانی که کلیه آنها سنگ می سازد و سابقه سنگ سازی دارند ونیز بیماری که در پنج سال حداقل دو بار کلیه آن سنگ ساخته است، حتما به کلینیک پیشگیری از سنگ مراجعه کنند تا علت یابی شود و علت سنگ کشف شود تا بتوانیم پیشگیری کنیم، اکنون در کشور تعداد بسیاری بیمارداریم که مبتلا به سنگ کلیه هستند و به دلیل جراحی های متعددی که داشته اند کلیه خود را از دست داده اند.
رییس انجمن اورولوژی یادآورشد: کاهش مصرف نمک در غذاها، زیاده روی نکردن در مصرف گوشت و داشتن فعالیت های فیزیکی از جمله راهکارهای ابتدایی و البته مهمی است که می توان با رعایت آنها از ابتلا به سنگ کلیه پیشگیری کرد.