محمد قنبرنیا _ جامعه شناس : یک روز صحبت از رسانه “میلی” است و روزی دیگر چانه زدن بر سر پخش صدای ربنای شجریان از تلویزیون ، روزی تصمیم به رای دادن لیستی می گیرند و فردا در کش و قوس های تحلیلی اتفاقات افتاده در مجلس شورای اسلامی برای انتخاب ریاست مجلس قفل می کنند .این نمونه ها خلاصه ای از احوالات قشری است که میدان جولانگاهشان شده است شبکه های اجتماعی و اختصاصا تلگرام ! قشری که به دنبال تماییز و تفاوت های سبک زندگی خود با دیگران هستند ، اما چرا تماییز و تفاوت در سبک زندگی ؟ این یادداشت پاسخی است به همین پرسش که اساسا منشا این رفتار ها چیست ؟
نگارنده معتقد است این قشر نه سیاسی است و نه فرهنگی بلکه مردم عادی هستند که به دلیل شرایط اجتماعی وسیاسی کشور در یک دهه اخیر فاصله زیادی از نظر سلیقه و عقیده با دیگران گرفته اند اما به مدد یک حوزه ای عمومی مانند تلگرام که کمترین نظارت از سیستم های دولتی و حاکمیتی بر آن حاکم است فرصتی یافتند تا جامعه ای ثانویه ای و ایضا مجازی از هم فکران خود تشکیل دهند .
برخلاف آنچه که دغدغه های رهبری از جامعه دو قطبی است ولع و طمع نیاز به بیان تفاوت ها در سبک نگرش و سلیقه منجر به شاخصی کاذب برای نشان دادن تماییز سبک زندگی این اقشار در جامعه شده است ، فرمول این شاخص کاذب تنها یک استدلال دارد و آن “نفی” هر آنچه است که در سلیقه قشر مقابل وجود دارد .
به طور مثال اگر قشر اصولگرای امروزی منتقد رسانه های بیگانه است قشر مقابل مخالف رسانه ملی است و اگر قطب حاکم جامعه میلی به انتشار صدای ربنای شجریان نداشته باشد این قشر مدافع پخش صدای ربنا از همان تلویزیونی است که با آن سر ناسازگاری دارد .در این مرحله کنش های این قشر از نوع کنش عقلانی معطوف به هدف است .
اما قطع یقین وضع جامعه به همین منوال نخواهد ماند و بعد از مدتی این کنش های تنها معطوف به هدف و این “نفی” کردن ها به آهستگی تماییزیی ایجاد میکند که در سایه ی آن دال تهی جامعه نیز در نبود پیامد های مورد توقع از کنش های عقلانی معطوف به هدف به کنش های معطوف به ارزش تغییر می کند به عبارتی از ان زمان به بعد استدلال ” نفی ، نفی ” در احوالات این قشر درونی می شود.
در این مرحله وظیفه ای نخبگان هر دو قشر است که با ایجاد فضایی قابل تعامل و به خصوص پیدا کردن شاخصی معتبر مانند “منطق” برای هر کنشی در جامعه ترکیبی ایده آل از این دو قطب و همانچه مدنظر رهبری است فراهم کنند .

One thought on “قشر تلگرامی به دنبال چیست ؟”
  1. هراز ،اولا شجریان نه استاد شجریان ثانیا مطالب بهتری بزن ثالثا این سانسور نکن مث مطالب قبلی من

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *