سه بانوی دیپلمات از سه قاره روز گذشته وارد تهران شدند و طی دیروز و امروز با وزیر خارجه و دیگر مقامات عالیرتبه کشورمان دیدار و به رایزنی پرداختند.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که برای دومین بار در طی دوران مسئولیتش و پس از حدود 9 ماه بامداد شنبه (28 فروردین) به همراه هفت کمیسیونر این اتحادیه وارد تهران شد، پیش از ظهر همان روز در میدان مشق مهمان ظریف بود.
کمیسیونر تغییرات آب و هوایی و انرژی، کمیسر بازار داخلی، صنعت، کارآفرینی و شرکتهای کوچک، کمیسر تحقیقات، علوم و نوآوری، کمیسر کمکهای بشردوستانه و مدیریت بحران، کمیسر حمل و نقل، کمیسر محیط زیست، امور دریایی و شیلات و کمیسر آموزش، فرهنگ، جوانان و ورزش موگرینی را در این سفر همراهی کردند.
فدریکا موگرینی برای نخستین بار بعد از توافق وین در تاریخ 6 مرداد 1394 و در راستای پیگیری برجام و همچنین گسترش روابط تهران و اتحادیه اروپا برای نخستین بار به همراه معاونان خود به تهران سفر کرد و در این سفر به دیدار و رایزنی با مسئولان و مقامات ایرانی پرداخت.
در ابتدا دو طرف پس از گرفتن عکس یادگاری وارد گفتوگویی دوجانبه و بدون حضور هیأتهای دو طرف شدند و بعد هم نشست دوجانبه با حضور هیأتهای ایران و اتحادیه اروپا آغاز شد که جمعا این دیدارها در حدود چهار ساعت به طول انجامید.
*آمادهسازی گشایش نمایندگی اتحادیه در تهران
دو طرف همچنین یک بیانیه مشترک صادر کردند که در این بیانیه طرفین برای تسهیل همکاریها و آماده سازی گشایش نمایندگی اتحادیه اروپا در آینده بر اساس قوانین و مقررات ایران توافق کردند و مقرر شد در همین رابطه تیم رابط اتحادیه به تهران اعزام شود.
در این بیانیه همچنین بر اجرای کامل برجام تأکید شد.
حمل و نقل، همکاری در توسعه حمل و نقل و افزایش ایمنی آن، تلاش برای رفع محدودیت پروازهای ایران ایر، صدور مجوز پرواز برای شرکتهای ایرانی؛ همکاری فنی، تبادل نظر راجع به امکان انعقاد موافقتنامه هوایی، ایمنی حمل و نقل ریلی ، همکاری در حمل و نقل جاده ای و شهری از دیگر موضوعات مورد توافق طرفین بود.
علاوه بر این بیانیه مشترک دو طرف سه بیانیه دیگر را نیز صادر کردند: یک بیانیه در حوزه همکاری هستهای غیرنظامی، بیانیهای در حوزه همکاریهای انرژی و همچنین بیانیهای در حوزه همکاریهای علمی و پژوهشی و تحقیقات.
پس از این رایزنیها ظریف و موگرینی در جمع خبرنگاران حاضر شدند و به تشریح گفتوگوها پرداختند و به سؤالات پاسخ دادند.
* جلسهای کم سابقه/ شروعی جدید در ارتباطات ایران و اتحادیه اروپا
ظریف در این نشست عنوان کرد که جلسه کم سابقهای در تاریخ ارتباطات با اتحادیه اروپا داشتیم و افزود: امروز شروعی جدید در ارتباطات ایران و اتحادیه اروپاست.
وزیر خارجه ایران همچنین به سؤالاتی در خصوص سوریه، برنامه موشکی ایران، گفتوگوهای حقوق بشری با اتحادیه اروپا و اظهارات اخیر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره مبادلات بانکی پاسخ داد و بار دیگر تأکید کرد که موشکهای ایرانی آفندی است و افزود: مردم ما حق دارند از خودشان دفاع کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین عنوان کرد که برجام بحث بانکهای آمریکایی را شامل نمیشده و نمیشود بلکه بحث عدم مزاحمت آمریکا برای همکاری سایر بانکها با ایران است. همواره تأکید کردهایم که بیشترین ضرر را از تحریمهای اولیه علیه ایران، شرکتها و بانکهای آمریکایی میبرند.
ظریف در پاسخ به سؤالی درباره گفتوگوهای حقوق بشری با اتحادیه اروپا عنوان کرد: ما آماده گفتوگوی حقوق بشری هستیم، ولی خانم موگرینی و دیگر دوستان ما در اروپا میدانند و من در پارلمان اروپا به صراحت گفتم که این گفتوگو یک طرفه نخواهد بود و حتما در این گفتوگو ایران مطالب مهمی را درباره وضعیت حقوق بشر دارد که حتما اطمینان دارم طرف اروپایی آماده شنیدن آنها خواهد بود.
*از طرف 500 میلیون اروپایی صحبت میکنم/آزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست
موگرینی نیز در این نشست به مباحثی چون مناسبات دوجانبه ایران و اتحادیه اروپا، برنامه موشکی ایران، حقوق بشر، برجام و … پرداخت و عنوان کرد: من امروز در مقام خود به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صحبت نمیکنم بلکه از طرف 500 میلیون اروپایی صحبت میکنم و امیدوارم روابط متفاوتی با ایران ایجاد شود.
این دیپلمات عالیرتبه اروپایی همچنین گفت: در مورد اجرای برجام کارمان به پایان نرسیده و ادامه دارد و امیدوارم هرچه زودتر خواستههای دو طرف تحقق یابد.
وی با ابراز نگرانی این اتحادیه از آزمایشهای موشکی ایران در عین حال تصریح کرد که این آزمایشها نقض برجام نیست.
موگرینی همچنین با علی لاریجانی رئیس مجلس، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و ملاقاتش با علیاکبر ولایتی لغو شد.
به گزارش فارس، سفر موگرینی پس از توافق صورت گرفته بین ایران و اتحادیه اروپا برای برگزاری سالیانه دو دور گفتوگو در سطح معاونان و یک دور در سطح وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام شد. بعد از این توافق هلگا اشمید معاون موگرینی بهمن ماه به تهران سفر و با عراقچی و روانچی معاونان ظریف دیدار و ظریف هم 25 بهمن در سفر به بروکسل با موگرینی و دیگر مقامات اتحادیه اروپا دیدار و گفتوگو کرد.
* دومین بانوی دیپلمات مهمان ظریف
ظریف عصر دیروز هم برای دومین بار طی یک سال گذشته میزبان خانم «دلسی رودریگرز» وزیر خارجه ونزوئلا بود. او که 31 فروردین 1394 به همراه وزیر نفت و معادن این کشور به تهران آمده بود، روز گذشته 28 فروردین ماه نیز به همراه وزیر نفت و معاون ریاست جمهوری ونزوئلا به تهران آمد و با ظریف در محل وزارت خارجه دیدار و گفتوگو کرد.
ظریف و همتای ونزوئلایی در تهران
وی بار دیگر دعوت از ظریف برای سفر به کاراکاس را عنوان کرد و ظریف هم خاطرنشان کرد که در آینده نزدیک به کاراکاس و کشورهای آمریکای لاتین سفر میکند و هیأتی اقتصادی متشکل از کارآفرینان و بخش خصوصی او در این سفر را همراهی میکنند.
* رایزنی ظریف و همتای هندی
«سوشما سواراج» وزیر خارجه هند که عصر دیروز (شنبه) و در پاسخ به دعوت محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود و در راستای گفتوگو درباره مناسبات دوجانبه وارد تهران شد، پیش از ظهر امروز (یکشنبه) با حضور در محل وزارت امور خارجه کشورمان با ظریف دیدار و گفتوگو کرد.
ظریف و وزیر خارجه هند
این سفر به دعوت وزیر خارجه ایران و در راستای گسترش همکاریهای دو کشور پس از اجرایی شدن برجام صورت میگیرد. تهران هفته گذشته نیز میزبان دارمندرا پرادهان وزیر انرژی هند بود و او ضمن دیدار با بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت با ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز دیدار و گفتوگو کرد.
وزرای خارجه ایران و هند امروز بر سر یک میز به همراه هیأتهای دو طرف به گفتوگو نشستند و راههای گسترش مناسبات را بعد از اجرایی شدن برجام بررسی کردند.
*انتقاد ظریف از روند کند پروژه چابهار
وزیر امور خارجه کشورمان با ارزیابی آخرین وضعیت پروژه چابهار اظهار داشت: پروژه راهبردی همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و هند در بندر چابهار به کندی اجرا میشود و با توجه به تأثیر این پروژه در تقویت محورهای ریلی و جادهای مواصلاتی و ترانزیتی در مناطق آسیای میانه و مشترک المنافع و چین، انتظارمان برداشتن گامهای بلندتری در جهت تحرک بخشیدن به همکاریهای مواصلاتی و ترانزیتی به منظور تقویت فرآیند تجارت و اقتصاد در کل منطقه است .
ظریف در این دیدار از گسترش همکاریهای دفاعی و امنیتی دو کشور استقبال کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص زندانیان ایرانی در هند ابراز امیدواری کرد که زمینه آزادی زندانیان ایرانی در چارچوب رایزنیهای جاری فیمابین مقامات دو کشور تسریع شود.
*آمادگی هند برای ایجاد تسهیلات صدور روادید برای صاحبان شرکتهای اقتصادی و توریستها
وزیر امور خارجه هند با اشاره به نتایج حاصل از نشست کمیسیون اقتصادی دو کشور و نشستهای کنسولی گفت: هند آمادگی دارد برای ایجاد تسهیلات صدور روادید برای صاحبان و شرکتهای اقتصادی و توریستها زمینههای جدید را مورد بحث وتبادل قرار دهد.
خانم سوشما سواراج با اشاره به سفر موفقآمیز اخیر وزیر نفت هند به جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: سفر وزیر نفت هند نتائج خوبی در راستای حل مسائل فیمابین و شناسایی ظرفیتهای جدید در زمینه انرژی و سرمایه گذاری مشترک در حوزه پتروشیمی و اجرای پروژه گازی فرزاد بی توسط هند را فراهم ساخت و دهلی نـو علاقمند است در خصوص سازوکارهـای جدید در چارچوب منافع مشترک و انعطاف پذیری طرفین در این پروژهها نقش بیشتری داشته باشد.
خانم سواراج خواستار همکاریهای دفاعی و امنیتی بین دو کشور شد و اظهار داشت: ما علاقمندیم رایزنیها و همکاریهای فیمابین دهلی نو و تهران را در عرصههای دفاعی و امنیتی بیش از پیش گسترش دهیم.
وزرای خارجه ایران و هند بر سر یک میز به گفتوگو نشستند
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان پس از توافق وین (برجام) شامگاه 22 مرداد ماه 1394 و در ادامه دومین مرحله سفر منطقهایش پس از لبنان، سوریه و پاکستان وارد دهلینو شد و در مدت یک روز اقامتش در دهلینو در 23 مرداد ماه با مودی نخستوزیر، نیتین گادکاری وزیر حمل و نقل و کشتیرانی، خانم سوشما سواراج وزیر امور خارجه دیدار و در ضیافت نهار وزیر خارجه این کشور شرکت کرد.
ظریف در اولین مرحله از سفر منطقهای خود پس از برجام به کویت، قطر و عراق سفر و با مقامات این کشورها دیدار و گفتوگو کرده بود.
ظریف در دیدار با مودی با ابلاغ سلام گرم رئیس جمهور ایران به نخستوزیر هند و دعوت روحانی از مودی برای سفر به تهران و همچنین تبریک شصت و هشتمین سالگرد استقلال این کشور، اظهار داشت: ما ظرفیت مناسبات دوجانبه را در فضای جدید برای حرکت به سمت گامهای بلندتر و گستردهتر مستعد ارزیابی کرده و خواستار تمرکز رایزنیهای مقامات عالی دو کشور در اولویتهای کارآمدتر و عینیتر هستیم.
اکبر ترکان مشاور رئیس جمهور کشورمان نیز که برای شرکت در هفتمین اجلاس اقتصادی «گجرات پویا» به هند سفر کرد، در دی ماه 1393 در شهر احمدآباد ایالت گجرات در دیدار با «نارندرا مودی» نخستوزیر هند، پیام کتبی دعوت حسن روحانی از مودی برای سفر به ایران را تسلیم وی کرد. روحانی دراین پیام ضمن ابراز خرسندی از روند رو به رشد روابط ایران و هند از نارندرا مودی نخستوزیر هند برای دیدار از کشورمان دعوت به عمل آورد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان قرار است دوشنبه بامداد هم برای شرکت در اجلاس تغییرات آب و هوا راهی نیویورک شود.
منبع :فارس