کپتاگون به تکفیریهای داعش کمک میکند تا چند روز بیدار بمانند و با احساس بیخیالی به کشتار ادامه دهند.
روز 18 اسفندماه بود که یکی از مراکز بهداری داعش در شارع وطبان در غرب سامرا توسط نیروهای مقاومت کشف گردید. مسئلهای که حائز اهمیت است وجود و کشف مقدار زیادی قرصهای روانگردان در این مرکز است که نشان میدهد این گروه تروریستی چگونه مزدوران خود را برای عملیات های انتحاری آماده و اعزام میکند.
این برای چندمین بار است که در کشف یک مرکز و مقر تروریستها این گونه مواد و قرص ها را مشاهده میشود و شاید بتوان گفت مشاهده این گونه کشفیات جواب سوال اذهان عمومی در خصوص چگونگی انجام و رضایت تروریستها در عملیاتهای انتحاری است.
چندی پیش یوری فدوتوف مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم در سازمان ملل متحد اعلام کرد: داعش امکان تولید ماده روانگردان کپتاگون را به دست آورده و برای مصرف نیروهای خود و فروش آن در خارج مناطق تحت تصرفش اقدام به تولید آن کرده است. ماده مخدر کاپتاگون، قرص بسیار قوی آمفتامین برپایۀ محرک مصنوعی فنتالین است که به سرعت در مصرفکنندگان حالت سرخوشی شدید به وجود میآورد و به این ترتیب به شبهنظامیان تکفیری کمک میکند تا چند روز بیدار بمانند و با احساس بیخیالی و بیپروایی به کشتار ادامه دهند.
ماده روانگردان کیتاگون که توسط گروهک تروریستی داعش تولید می شود ماده ای خطرناک و اعتیاد آور است که با مصرف آن حس خشونت و وحشیگری در فرد به وجود میآید. این قرصها موجب از بین رفتن عصب مرکزی سروتونین (انتقالدهندههای عصبی) در مغز میشود و دارای عوارضی چون عقبافتادگی ذهنی دائمی است. کپتاگون به عنوان یک محرک، خواص ویژهای دارد و نوعی احساس سرخوشی در مصرف کننده ایجاد میکند و باعث میشود که فرد احساس کند که انرژی زیادی دارد. این تاثیرات باعث میشود که این قرصها از محبوبیت زیادی در بین پیکارجویان برخوردار باشد.
گروه تروریستی داعش برای پیشبرد مقاصد خود نیاز به این دارد که روز به روز حس خشونت را در سربازان خود تقویت کند و مصرف چنین قرصهایی نیز در همین راستا تولید شده است تا هیچ گونه احساس ترسی در نیروهای خود وجود نیاید.
مسئله مهمی که در تولید این قرصهای روانگردان خطرناک تلقی میشود، اقدام داعش برای فروش این قرصهای روانگردان مخدر به بازارهای جهانی است که اگر این امر اتفاق بیفتد مشکلات بسیار خطرناکی را برای کشور های مختلف خصوصاً کشورهای منطقه به وجود میآورد، بنابراین نیروهای امنیتی کشورها باید با تدابیر امنیتی و کنترل مرز ها مانع از قاچاق این روانگردان به خاک کشور خود شوند.
داعش این قرصها را برای قربانیان خود استفاده میکند تا هنگام ذبح و اعدام، احساس ترس و درد نداشته باشند.
عربستان در تولید کپتاگون به داعش کمک میکند
چند صباحی پیش بود که شاهزاده عبدالمحسن بن ولید بن عبدالعزیز عربستان همراه با چهار مرد دیگر در فرودگاه بین المللی رفیق حریری لبنان بازداشت شدند. دلیل بازداشت هم حمل بزرگترین مقدار مواد مخدری بود که در این فرودگاه به ثبت رسیده است. به گزارش خبرگزاریها، عبدالمحسن بن عبدالعزیز در هواپیمای شخصی خود حدود ۲ تن قرص کپتاگون و مقداری کوکائین حمل میکرد. قرص کپتاگون با اینکه در گذشته برای درمان ناهنجاریهای رفتاری به کار میرفته، اما از سالها پیش به عنوان مواد روانگردان ممنوع شده است.
داعش میان سربازان خود قرص روان گردان توزیع می کند، اما حشیش تنها اختصاص به افراد انتحاری دارد. مصرف قرص های روان گردان به دلیل ترس تروریست ها از نیروهای امنیتی میان آنان توزیع شد.
همگان میدانند که در عربستان سعودی قاچاق مواد مخدر اشد مجازات را دارد، با توجه به این نکته چطور می شود رویداد اخیر را تفسیر کرد.
امروز در جامعه عربستان، شاهزادههای سعودی که تقریبا ۱۵ هزار نفر هستند یک جامعه موازی برای خود تشکیل دادند که در این حباب اجتماعی ـ سیاسی از یک سری امتیازات فراقانونی و سیاسی بهرهمند هستند. در کشوری که قاچاق مواد مخدر به قیمت جان انسانها تمام میشود چگونه میشود این مقدار از مواد مخدر را به راحتی حمل کرد. مثلا در ماه ژوئن و آگوست دو شهروند پاکستانی به خاطر حمل و فروش مواد مخدر گردن زده شدند.
خرید و فروش عمده مواد مخدر در عربستان سعودی محدود به این شاهزاده خاص، عبدالمحسن بن ولید بن عبدالعزیز نیست، در ۱۹۹۹ یک پرونده قانونی بسیار بزرگی بود که در اروپا سروصدای زیادی به راه انداخت. شاهزاده نایف بن سلطان سعی داشت ۲ تن کوکائین از ونزوئلا به فرانسه قاچاق کند که توسط مسئولین فرانسوی این مقدار زیاد کوکائین کشف میشود، اما نایف موفق شد به عربستان بازگردد. این معاملات کلان مواد مخدر توسط شاهزادههای سعودی محدود به این یک مورد نمیشود و این موضوع یک گذشته و سابقه تاریخی دارد.
بزرگترین مصرفکننده این قرصها که اکنون گروه تروریستی داعش از آنها استفاده میکند، طی سالهای متمادی عربستان سعودی بوده است. در سال ۲۰۱۰، یک سوم مصرف جهانی این قرص که معادل ۷ تن است، در عربستان سعودی استفاده شده است.
قرصهای کپتاگون یکی از آتش افروزترین عوامل جنگ عراق و سوریه هستند. متاسفانه نه رسانهها نه ارگانهای بینالمللی و نه دولتمردان،به اندازه کافی در مورد اهمیت این نوع مواد مخدر در جنگهای عراق و سوریه صحبت نکردهاند. تا سال ۲۰۱۱ لبنان بزرگترین صادر کننده و سازنده قرصهای کپتاگون بود، اما به محض اینکه جنگ داخلی سوریه شروع شد، تروریستها این کشور را به بزرگترین کانون ساخت و ساز و صادرات قرصهای کپتاگون تبدیل کردند و این روانگردان از مرزهای متفاوت مثل اردن، ترکیه یا لبنان به کشورهای مجاور صادر میشود، خصوصا کشورهای عرب حوزه خلیج فارس٫ سالانه میلیونها دلار از محل درآمد خرید و فروش این قرصها صرف خرید سلاح و آتش افروزی در جنگ میشود. برخی از گزارشها نشان میدهد تقریبا همه عواملی که امروز در جنگ داخلی سوریه سهیم هستند به شکلی از خرید و فروش قرصهای کپتاگون بهره مند شدهاند و درصد بسیار زیادی از تروریستهایی که امروز در جنگ عراق و سوریه فعال هستند، به این نوع قرصها اعتیاد دارند و اعتیاد آنها به کپتاگون یکی از عوامل وابستگی آنها به گروههای تروریستی است.
گزارش از حمیدرضا قربانی