فایننشال تایمز با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود، از «نفت پاک» کانادا به عنوان اسلحه مخفی این کشور برای به زانو درآوردن عربستان در بازار جهانی نفت، نام برد.
در این گزارش آمده است: «علی نعیمی،» وزیر نفت 81 ساله عربستان، 15 ماه متوالی است که به عنوان اصلیترین عامل آشفتگی بازار جهانی نفت علاوه بر ایجاد اختلال در این بازار، عرصه را بر رقبای نوظهوری مانند کانادا، تنگ کرده و مانع از پیشرفت آنها شده است.
نعیمی در «همایش انرژی» که اواخر فوریه در شهر «هاستون» برگزار شد، در یکی دیگر از لافزنیها و رجزخوانیهای مختص به خودش، خطاب به نمایندگان نفتی، اظهار داشت: «یا هزینهها را کم کنید، یا وام بگیرید و یا شرکتهایتان را منحل کنید.»
این نخستینبار نبود که سعودیها چنین رویکردی را در پیش میگرفتند. آنها هر زمانی که شرایط بازار به نفعشان نباشد، این شیوه را اتخاذ میکنند. عربستانیها به بهانه اینکه قادر هستند طلای سیاه را به بهای بسیار کمتری نسبت به دیگر کشورهای تولید کنند، به خود حق میدهند با عرضه بیرویه آن، بخش بزرگی از بازار را در انحصار خود نگه دارند. آنها با ادامه این رویه، باعث تشدید بحران این روزهای بازار نفت شدهاند.
نگارنده گزارش سپس میافزاید: اما به نظر میرسد یکهتازی سعودیها روزهای پایانی خود را سپری میکند. شرایط بازار و مطالبات مشتریان نفتی در حال تغییر است. اصطلاحات مرتبط با درصد خلوص نفت از قبیل «کربنزدایی» و «رقابت کربنی» این روزها، در بازار جهانی نفت در حال رواج یافتن است. مشتریان در آیندهای نزدیک تنها به دنبال نفت ارزانقیمت نخواهند بود، بلکه یکی از معیارهای آنها برای خرید، «پاک بودن نفت» خواهد بود.
شرکتهای کانادایی که سال گذشته بدلیل اتخاذ سیاستهای محیطی سختگیرانه و کاهش شدید بهای نفت وادار به تعطیلی طرحهای بیشمار نفتی و اخراج دهها هزار کارمند شدند، اکنون قابلیت تولید نفت پاک در عینحال ارزانقیمت را دارند و میتوانند جایگاه مناسبی را در این بازار برای خود دستوپا کنند.