البته چربی های پنهان تا وقتی که به میزان کافی باشد ،بسیار مفید است ، زیرا چربی در اطراف ارگان های حیاتی نقش محافظتی دارد.اما وقتی حجم این چربی ها زیاد باشد مشکلاتی از قبیل به فشارخون بالا، دیابت نوع ۲، عوارض قلبی و برخی سرطان ها بوجود می آید.
در افرادی که مبتلا به چاقی هستند چربی ها نه فقط زیر پوست و اطراف ارگان ها را احاطه می کند، بلکه به داخل ارگان نفوذ می کند و آن را از کار می اندازد.بیشترین جایی که چربی های زیر پوستی جمع می شوند،دور شکم هست. به همین منظور بهترین روش خانگی برای اینکه بدانیم چاق هستیم یا نه ،اندازه گیری دور کمر است. برخی معتقدند که اگر برای مردان اندازه کمر بیش از ۱۰۲ سانتی متر و برای زنان بیش از ۸۸ سانتی مترباشد،این چربی عامل خطر جدی محسوب می شود.البته در این مورد اختلاف نظرهایی وجود دارد، در واقع هر فردی خودش خوب می داند که چربی دور شکم و یا اضافه وزن دارد یا نه؟!
نداشتن تحرک زنگ خطر
نکته قابل توجه اینجاست که چربی شکمی نشانه وجود چربی خطرناک جمع شده در اطراف ارگان های حیاتی بدن است. البته بهتر است بدانید حتی افراد لاغر هم ممکن است چربی احشایی زیادی داشته باشند اما چون این چربی به چشم نمی آید، فکر نمی کنند که خطرناک باشد. بخشی از این مشکل به ژنتیک افراد مرتبط است و بعضی از افراد به طور ژنتیکی مستعد تجمع چربی احشایی در بدن خود هستند اما تجمع این چربی به نداشتن تحرک بدنی نیز مرتبط است.پس نداشتن تحرک باعث افزایش چربی احشایی (جمع شدن چربی دور قلب،کلیه،کبدو…..)است که هم در افراد چاق و هم در افراد لاغرکم تحرک وجود دارد.
نتایج تحقیقات نشان می دهد افرادی که فقط با رژیم غذایی وزن خود را ثابت نگه داشته اند و ورزش نمی کنند، حجم بیشتری از چربی احشایی در بدن آنها تجمع می کند بنابراین باید به همه توصیه کرد با هر اندام و هر وزنی که دارند، ورزش کنند.
انباشته شدن چربی درنواحی مختلف بدن
جدا از مسائل ژنتیکی و برخی از بیماری ها که باعث چاقی افراد می شود ،تغذیه غلط و مصرف بیش از حد مواد غذایی که منجر به رساندن کالری زیاد و همچنین نداشتن تحرک و فعالیت بدنی کافی و ورزش نکردن باعث افزایش چربی در نقاط مختلف بدن مانند شکم، ران و باسن می شود که برای از بین بردن این چربی های اضافی و داشتن اندامی مناسب باید پس از کاهش کالری دریافتی خود و پیروی ازبرنامه تغذیه ای صحیح ، ورزش و فعالیت بدنی را جدی گرفت.
چگونه چربی های شکمی را کاهش دهیم
جراحی
این بافت چربی، برای بدن یک انبار انرژی است و بدن مازاد نیاز خود را در آن ذخیره کرده، در مواقع نیاز، از آن برداشت می کند. پس باید کاری کرد که بدن نیازمند انرژی بافت چربی شود. دریافت کالری کمتر و ورزش کردن، راه رسیدن به این مقصود است. البته اکنون با روش های دیگری مثل جراحی نیز ، این چربی ها را بر می دارند ولی اگر بتوانیم با ورزش، که سلامت عمومی بدن را به دنبال دارد، به کوچک کردن شکم کمک کنیم، به طور حتم به جراحی نیازی نخواهد بود.ضمن اینکه با جراحی فقط چربی های ظاهری و زیرپوستی را از بین می بریم،غافل از اینکه چربی های تجمع یافته دور برخی از اعضای داخلی بدن از بین نمی رود و خطر سکته قلبی،افزایش فشارخون و دیابت و سایر بیماری ها همچنان ما را تهدید می کند.
کارشناسان تغذیه بر این باورند که با یک رژیم بسیار ساده و کم کالری و روزی یک ساعت فعالیت کم نه تنها می توان از شر چربی های شکم خلاص شد بلکه می توان به وزن و اندام ایده آل دست یافت. یادتان باشد اگر دوست دارید زودتر به اندام ایده آل خود برسید باید ورزش کنید.
در واقع با ورزش، رژیم، خواب و مدیریت استرس تا کنترل چربی شکمی فاصله کمی داریم. اگر این راهکارها جدی گرفته شود، به میزان زیادی به سلامت فرد کمک می کند.
رژیم غذایی صحیح:
بسیاری از افرادی که درگیر کاهش وزن هستند باور دارند که باید کالری از دست بدهند. برای به دست آوردن این مهم لازم نیست دور غذا خوردن را یک خط قرمز بکشید. فقط کافی است کمی در میزان کالری دریافتی خود در طول روز تجدید نظر کنید. هیچ رژیم غذایی معجزه آسایی برای آب کردن چربی های شکم وجود ندارد. اما اگر وزن کم شود اول چربی شکم آب می شود. یک رژیم پر از فیبر توصیه ماست. نتایج تحقیقات نشان داده است که خوردن ۱۰ گرم فیبر قابل حل در طول روز با هر نوع رژیمی، چربی احشایی را درطول زمان در بدن کاهش می دهد. ۲ سیب کوچک، یک فنجان نخود سبز و نصف فنجان لوبیا چیتی در روز معادل 10گرم فیبر است و این نیاز را تامین می کند. حتی خوردن نان پرفیبر در حفظ وزن متعادل بدن نقش دارد.
خواب :
داشتن خواب خوب شبانه در تنظیم وزن بسیار موثر است. افرادی که ۶ تا ۷ ساعت خواب خوب شبانه دارند، کمتر از دیگران چربی احشایی ذخیره می کنند.
استرس :
فردی که دچار استرس شدید است، کنترلی روی سلامت غذا و حجم آن ندارد. باوجودیکه در دنیای امروز استرس امری انکارناپذیز است، اما بهتر است سعی کنید تا استرس را از خود دور کنید.
ورزش:
یادتان باشد بدن انسان قدرت سازگاری با هر شرایطی را دارد پس اگر شما شوک بی غذایی را نیز به بدن خود وارد کنید، بدن بعد از مدتی نسبت به این اتفاق سازگار شده و دیگر در اثر نخوردن وزنی از دست نمی دهد. در این میان تنها روشی که بدن در مقابل آن مقاوم نشده و در هر شرایطی واکنش مثبت در قبالش دارد وزش کردن است. به شما توصیه می کنیم با ورزش به جنگ توده های چربی بروید و بدن خود را با قحطی در گیر نکنید. ورزش شدید و سخت چربی را از بین می برد و سرعت تجمع چربی های احشایی را در بدن طی سالیان متمادی کند می کند. مطالعات زیادی برای کم کردن چربی های دور شکم انجام شده است اما اینکه چه ورزش هایی مناسب برای کاهش چربی شکمی است را در گزارش بعدی به طور مفصل می پردازیم، با ما همراه باشید.
(طیبه خزاعلی)