هـراز نـو: بازی کاملا کنار گذاشته شده، روزگاری آنقدر جذابیت داشت که بچه ها و حتی نوجوانان روستا را در تابستان های دهه شصت و اوایل دهه هفتاد به خود مشغول و سرگرم کند. البته ابزار سرگرمی گروهی در هر دوره وجود دارد، اما به شکلی دیگر.چه آنهایی که دائم می باختند و چه آنهایی که دائم می بردند، همه به این بازی علاقه داشتند و تنها فرقشان در دستان سیاه بازندگان بود که دائم باید گردوی تازه (پاسن) را آج میکردند.
جذابیت اَغوز و اَغوزکا سبب می شد، اَغوزدارهای غول پیکر از کَفتِل های پی درپی در امان نباشد. اما چند سالی است که دیگر کسی سراغ این اغوذ دار ها (جَر) نمی رود ، اصلا به خاطر مسائل غیر طبیعی دیگر درختی وجود ندارد.
شرایط و قواعد این بازی (اغوزکا) در روستاهای دشت سر
نوع بازی: کل کلی (kel keli)، کشتی(keshti) ، دو کشتی و .. (کشت شامل دو گردو است که روی هم قرار میگیرد)
تعداد بازیکن : تقریبا نامحدود تا حدی که مدیریت بازی سخت نشود.
لوازم مورد نیاز بازی: در هر بازی هر بازیکن حداقل باید یک نکه(Nakkeh) و یک کل(kel) برای بازی کل کلی و یا دو کل (برای بازی کشتی)داشته باشد.
شرایط بازی: کل ها یا کشت ها در یک خط با فاصله یک تا دو سانتی متر کاشته و نکه ها پرتاپ مشود تا محلی که هر فرد بازیکن برای هدف گیری ترجیح میدهد مشخص شود
اولویت های هر بازیکن در هر بازی:
۱- قار ۲- پیش ۳- پیش دنبال ۴- پیش سنبال و پیش چهار مال و آخر …. البته این اولویت ها در بازی بعدی یک پله جابجا میشود. این اولویت ها با پرتاب نکه ها رابطه عکس دارد. کسی که قار است و یا قاری اش است، آخر همه نکه را پرتاپ میکند. و فردی که قار است به نوعی رهبر بازی هم محسوب مشود.
بشت کا یا بشتن: اگر کسی قاری اش می باشد میتواند اجازه دهد نکه ها بجای اینکه پرتاب شود، درمحل هدف گیری قرارداده شود.
دارا: کسی که نکه اش از کل ها و یا کشت ها کاشته شده فاصله بیشتری دارد. و باید زود تر از بقیه به سمت گردوهای کاشته شده هدف گیری کند.
خریگ وموک: نحوه رجونه گیری یا هدف گیری به سمت کل ها باید طوری باشد که نکه بصورت عمودی و یا حداقل بصورت زاویه دار نسبت به سطح زمین (موک) به کل ها برخورد کند و اگر بصورت غلطیدن (خریک) برخورد کند، خطا محسوب میشود.
کِلِموس: (kele moos) اگر فردی که نکه اش را به فاصله خیلی نزدیک از کل های کاشته شده پرداب کند تا در هدف گیری راحتر باشد می گویند. البته اگر بقیه که در فاصله دورتر و درنتیجه در اولویت هدف گیری قرار دارند “کلی” برایش باقی بگذارند.
سَگ دَس: کسی نشانه روی قوی دارد. و حتی در بعضی بازی ها به خاطر این نشانه روی قوی، آنها را بازی نمی دهند و یا اینکه شرط میگذارند که مکان نکه اش یا مکان نشانه روی اش حداقل ۵ ویا ۱۰ متر دور تر از محل کاشت کل ها باشد.
شریک: دو یا چند بازیکن میتوانند شریک شوند تا بتوانند بازی های بیشتری را ببرند و یا اینکه خطر لِخدون و یا حتی چِخدون شدن را کاهش دهند. در حالت عادی افراد ترجیح می دهند با یک سگ دس شریک شوند.
مومه(mommeh): کسی قاری اوست می تواند نکه اش را پرتاپ نکند و اصطلاح بماند تا تمام گرودوهای مورد هدف قرارنگرفته شده را- در آن بازی- برای خود بردارد. البته اگر گسی در کِلِموس نباشد.
شیطون: قاری میتواند درازای کاشتنن یک ” کِل” اضافی شیطون شود و این کار دو مزیت دارد ۱- بدون اینکه نکه خود را پرتاپ کند، در محل دورترین نکه قرار گرفته و بعنوان اولین نفر به سمت کل ها و یا کشتها هدف گیری کند و ۲- شیطون میتواند تمام گرودوهای مورد هدف قرارنگرفته شده را- در آن بازی- برای خود بردارد.
زَمه شیطون: کسی که کل اضافی برای شیطون شدن ندارد می تواند مانند حالت شیطون بعد از زدن نکه به سمت گردوهای کاشته شده، یکی از کل های زده شده را بعنوان شیطون بکارد یا در غیر اینصورت نکه خود را بعنوان کل اضافی(شیطون) بکارد.
خریمه(kharimmeh): خریدن فرصت نشانه روی یک بازیکن توسط یک بازیکن دیگردر ازای یک یا چند “کل”
کِل کشه بن (kel kashe ben) :عملی که برای جادو کردن عمل نشانه روی یک بازیکن انجام میدهند. خصوصا برای سک دس ها تا نکه اش به کل های برخورد نکند.
پسون(pesson): مکانی امن برای جاسازی گردوهای اضافی که هر شخص بازیکن از طریق تازدن شلوار از محل کش شلوار ایجاد می کند.
لختون: کسی که در بازی بیشتر گرودهایش را ببازد اصطلاحاً لختون شده است.
چِخدون: کسی که تقریبا تمام و یا حتی نکه اش را ببازد چخدون شده است.
اصطلاحات دیگر این بازی: سرنک، کوش سرنگ، شق شاب گی: دوشق شاب گی، ورا، نکه چسبی و…
بر گرفته از مقاله آقای سید محسن ابوالحسنی
يادش بخير چه روزهاي بود. چه هيجاني داشت .
آقا فوق العاده بود واقعا یادش بخیر
باسلام ممنون از شما که خاطرات بازی اغوزکا را یاد ما ن اوردین راستی قانون بازی یادمان رفته بود.
سلام وخسته نباشید به اقای کردی بزرگوار .با تشکر از شما که واقعا فکر ما را به دوران بچگی سیر دادی تجدید خاطره شدبرامون فقط وفقط می تونم بگم یاد اون دوران بخیر. بچه های این دوران بازیشون قابل مقایسه نیست بازی دوران خودمان با حداقل امکانات بهترین اوقات. فراغت برای خودمان فراهم می کردیم تشکر فراوان از شما
سلام وخسته نباشید خدمت اقای کردی بزرگوار ..از اینکه فکر مارا به دوران بچگی سوق دادی تشکر ویژه دارم از شما .یاد دوران بچگی خودمون بخیر که بازی وسپری کردن اوقات فراغت بچه های دوران خودمون با بچه های دوران امروزی قابل مقایسه نیست !!!!!با تشکر فراوان از شما که در بخش خبری هراز نیوز زحمت ارسال مطالب را می کشید
اغوذ کا یادش بخیر ،
شعری هم بود که همه میخوندن
حلبی پیشمه……...
سرنکی غارمه……
ممنون خیلی جالبه
کاشکی روز باشد که همه به بازی محلی بپر دازند نه به رسانه های مختلف
Bazi pak paki yadetone
جالب بود!✌
امیرخان بایدبگم دست مریزاد کاش آخربازی راهم میگفتی .چپو یعنی هرکس قلدربودوگردوهارامیباخت گردوهارمیگرفت وفرارمیکرد.اکبراردبیل گفت مادرقبحون مه شردون ومردون ره همه ره بیتنه….
سلام.بسیار متشکریم که سننت هاوبازی های قدیم وفراموش شده را بیاد مامیاورید.یکی ازجرزنیهای این بازی حراحم گرفتن بود یعنی جای که نکه شخص بود اوبازیرکی پای خودرا جلوتر از نکه می گذاشت تاباپرتاب بهتری انجام دهد.اگر بازیکنان متوجه می شدند میگفتن آقاحرام گرفت.باتشکر
یاد اون زمونها بخیر
الان اغوز بیه کیلوی ۵۰ هزار تومان کی قدرت داینه اغوز کا بکنه
راستی بیشتر این اغوز ها از (پچین) (pechen) اغوزدار تهیه میشد یعنی بعد از (بروشتن ) اغوز اغوزهای بجا مانده را کندن میگفتند پچین