هــراز نــو / محمدعیسی زاده: قوه مقننه در سیستم های حقوقی و سیاسی مطرح (اعم ازریاستی و پارلمانی و جمهوری وسلطنتی) و ساختار تفکیک قوا  دارای اهمیت و جایگاه بالا و سرنوشت ساز و نقش حساس و بنیادی است. در نظام جمهوری اسلامی نیز اهمیت والایی برای حفظ جایگاه و شأن مجلس در نظرگرفته شده و محور بسیاری از تصمیم گیری ها، قانون گذاری ها و برنامه ریزی ها و تمشیت امور است. البته فرایند قانونگذاری و” فرهنگ تقنین” و ابزارهای اعمال نظارت دارای ناکارامدی ها و چالش هایی غیرقابل انکار می باشد اما قدرمتیقن آن است که مجلس شورای اسلامی، دارای صلاحیت های حساس و حیاتی و نماد مشارکت واقعی در نظام مردم سالار و مظهر اراده ملی است. بسیاری از مردم با وظایف و اختیارات مجلس آشنایی ندارند و داوطلبان نمایندگی نیز با اطلاع یا بدون آگاهی، با شعارپراکنی وترفندهای تبلیغاتی و افزایش توقعات مردم در خصوص حل مشکلات ، به این موضوع دامن می زنند. شعارهایی که عمدتاً با وظایف ذاتی نمایندگان فاصله دارد.

 شایان ذکراست برخی از افراد جامعه، امور اجرایی مانند نارسایی های شهرستان، نصب وعزل مدیران، احداث بیمارستان،جاده و دانشگاه، تخصیص وام و بودجه های نامتعارف، راه اندازی باشگاه، سینما،پارک و فرهنگسرا و امثالهم که بطور روشن در حیطه وظایف ادارات دولتی و شهرداری ها می باشد را در زمره وظائف و تکالیف نماینده خود محسوب می نمایند. البته پیگیری مشکلات مردم، سرکشی به حوزه انتخابیه و رفع معضلات و گرفتاری ها امری ذیقیمت و پرمنزلت و موثر برای حوزه انتخابیه و نماینده مردم است که نمی توان آنرا نادیده انگاشت اما کارویژه مجالس و پارلمان ها در همه کشورهای جهان در دو موضوع خلاصه می شود: 1- قانونگذاری 2- نظارت.

فصل ششم قانون اساسی به قوه مقننه اختصاص یافته است و دراصول خود به مبانی،ساختار و صلاحیت های مجلس و رکن دوم قوه مقننه یعنی شورای نگهبان اختصاص یافته است.
حدود 40 اصل از ۱۷۷ اصل قانون اساسی به صورت مستقیم  و مبسوط یا غیر مستقیم  به  مجلس شورای اسلامی اختصاص یافته است.

در اصل ۷۱ مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر قانون اساسی می تواند قانون وضع كند.
بر اساس اصل ۷۶ ، ‌مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور كشور را دارد.
با مداقه و وارسی در قانون اساسی و مقررات مرتبط، کارویژه های مهم و حساس مجلس تبیین می گردد: تقنینن که دارای مبانی ، مکانیزم ها و مولفه های حقوقی و اجتماعی ویژه است و نظارت برأمور با فرایندهای ویژه .

مجلس دارای نظارت های گسترده ای مانند نظارت سیاسی(سوال واستیضاح)، تأسیسی(رأی اعتماد به کابینه) ،مالی(ازطریق نهاد دیوان محاسبات)، اطلاعی(ازطریق تحقیق وتفحص و کمیسون اصل نود) استصوابی و… است و اعمال هریک، کارگشای بسیاری از مشکلات و گره های اقتصادی و اجتماعی و … در کشور خواهدبود. همانگونه که از متون قانونی استنباط می شود نمایندگان مردم در برنامه ریزی و سیاست گذاری های کلان جامعه از قدرت و توانایی های لازم برخوردار هستند و به اذعان صاحب نظران، بهره گیری از ظرفیت فعلی قوانین، دال بر تأثیرگذاری مجلس در روند اداره و تمشیت أمور کشور است . بدیهی است در این بین رسانه ها، شبکه های اجتماعی، نهادهای مدنی و تشکل های مردمی، احزاب  ونخبگان نقش مهم و عمده ای در افزایش آگاهی و اطلاع رسانی در خصوص نقش و کارکرد مجلس شورای اسلامی و انتخاب اصلح خواهند داشت.

2 thoughts on “واکاوی صلاحیت های مجلس و انتظارات فراقانونی”
  1. دروغ های شاخدار کاندیداهها در توقع مردم تأثیر داره.
    بعضی هم که برای رأی گرفتن دست به توزیع پول و … کردن

  2. جناب دکتر عیسی زاده منتظر اعلام کاندیداتوری شما در انتخابات هستیم. شما شاسیته اید.
    جوانهای متخصص و متعهد مثل شما برای مازندران نعمته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *