هـراز نـو: ۱۴ آبان نخستین روز پیمان رسمی مردم مازندران با علویان است. روزی که مردم خردورز و عدالت طلب و حق جوی مازندران با اراده و خواست خود و نه با زور و سرنیزه، دین اسلام و مذهب تشیع را برای خود برگزیدند تا راه عزت و سرافرازی را در پیش گیرند.
چهاردم آبان اسطوره نیست بلکه بخشی از واقعیت زیبای این سرزمین کهن است که در آن مردمی به میدان آمدند تا انتخابی تاریخی داشته باشند. این روز، روز انتخاب نور و حقیقت و پاکی و فطرت ناب است. است. این روز را نباید تنها روز مازندران نامید بلکه به تعبیری روز مردم، روز اعتلای عقلانیت، روز انتخاب صحیح و روزتوسعه فرهنگی است.
همچنین در ایران از کهن ترین زمان، در هر ماه جشنی که نام آن ماه را داشت، برگزار می شد. از این جشن های دوازده گانه تـنها بعضی چون جشن مهرگان و نیزجشن تیرگان با نام تیرماه سیزه شو ( شب سیزده تـیرماه) هنوز در مازندران برگزار می شود. ولی برگزاری جشن های دیگری چون فروردین گان، اردیبهشت گان و.. به دست فراموشی سپرده شده است. جشن تیرگان روز سیزدهم ماه تیر ( روز تیر ) است.
هرچند این روز با افسانه هایی شیرین و جذاب چون روز تعیین مرز ایران با تیراندازی آرش امیخته شده ولی مردم شریف و نجیب این دیار همواره خواستند روزهای عزیز خویش را با ارمانها و آرزوها و حتی افسانه های خویش پیوند بزنند.
این روز علاوه بر یادآوری تمدن و پیشینه مردم مازندران، یادآور تمدن، فرهنگ و قدمت و عظمت شهری است که همواره بر بلندای تاریخ پر افتخار خود چون ستاره ای می درخشد.
آمل به عنوان زادگاه اسطوره ای آرش و مرکز واقعی حکومت های علویان و مرعشیان نقشی بی بدیل در تاریخ و اسطوره های مازندران دارد و نمی توان رویداد های فرهنگی مازنی را تکریم کرد و نامی از آمل این شهر کهن به میان نیاورد. هرچند متاسفانه تاکنون نقش غیر قابل انکار آمل در این مهم به خوبی تبیین نشده و مورد پرداخت قرار نگرفته است اما باید بدانیم آمل حقی بزرگ و غیرقابل چشم پوشی بر فرهنگ و تمدن مازندران و کشورمان ایران دارد که باید به شایستگی مورد تقدیر قرار گیرد.
اینجانب به عنوان فرزند کوچک شهرم آمل، آمل همیشه پرافتخار که به راستی لقب شهر همیشه جاوید برازنده آن است این دو مناسبت بزرگ و مهم را به همشهریانم تبریک عرض نموده و امید دارم تا با وفاق و همدلی شهرمان را در خور نامش بسازیم.
دکتر سید عبدالله حسینی آملی