جمعه هم همین اتفاق افتاد، باران جای آنکه هوا را برای اهوازیها تلطیف کند و آسمانی که دیگر عادت کرده خاک گرفته باشد را رنگ آبی بزند، راه بیمارستان را نشان مردم داد. هر چند نه شدت باران همچون دفعه قبل بود و نه تعداد مراجعهکنندگان به بیمارستان، اما به هر روی، حال نفس خوزستانیها خوب نیست و حالا هم باران سلامتیشان را تهدید میکند و هم گرد و غبارهای محلی و خارجی.
٣سال پیش که داستان تازه شروع شده بود، سال پایانی دولت دهم بود. روزهایی که باران اسیدی، متهم تنگ آمدن نفس خوزستانیها بود و میگفتند باران آلودگیها را روی سر مردم شسته است. از آن سال به بعد، باران چندین بار آرامش را از زندگی مردم جنوب غربی کشور گرفت. این بار میگویند، بررسیها نشان داده باران اسیدی نیست و عامل آلودگی آن ناشناخته است، شاید هم گیاه وارداتی «کنوکارپوس» باشد که ١٠ سالی میشود در حاشیه اهواز کاشته شده است. این را احمد لاهیجانزاده، مدیرکل محیط زیست خوزستان میگوید. او هفته پیش در روزی که ١٠هزار خوزستانی راهی بیمارستان شدند، به «شهروند» گفته بود که «زمان گلدهی این گونه گیاهی، آبان و آذرماه است. بررسیها نشان میدهد که گرده این گیاه، حساسیتزاست و در کنار سایر آلایندگیها، تنفس مردم را با مشکل مواجه کرده است.» حالا یک هفته گذشته است و هنوز مشخص نیست عامل تنگی نفس چه بوده، آلودگی کارخانهها، گرد و غبار، سوزاندن مزارع نیشکر یا گیاه وارداتی ١٠ ساله.
هر چند عامل ناشناخته است اما همچنان کار خود را میکند و مردم را به بیمارستان میکشاند، همان کاری که جمعهشب هم تکرار کرد و خوزستانیها را به مراکز درمانی کشاند. در این میان، هر چند که هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران خوزستان به ایسنا گفت که «تا ساعت ٢١ شب جمعه در کل استان کمتر از ١٠٠ نفر با علایم تنگی نفس به بیمارستانها مراجعه کردهاند» اما معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز از مراجعه حدود هزار نفر با علایم مشکلات تنفسی در شبانهروز گذشته (یعنی در شبانهروز منتهی به جمعه ١٥ آبانماه) به مراکز درمانی در استان خوزستان خبر داده است.
ایرج نظری هم به ایسنا گفت: «میزان مراجعه بیماران تنفسی در روز جمعه به بیمارستانهای خوزستان، بیش از ٢ تا ٣ برابر حد معمول بوده ولی این رقم در مقایسه با بیماران با مشکلات تنفسی در پی بارندگیهای هفته گذشته کاهش بسیاری داشته است. مجموع مراجعهکنندگان با علایم تنگی نفس و مشکلات تنفسی به مراکز تحت پوشش دانشگاه جندیشاپور در سراسر استان خوزستان در روز گذشته حدود هزار نفر بوده است.» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز با اشاره به اینکه از این تعداد بیش از ٨٠٠ نفر در اهواز بودهاند، خبر داد که «مجموع مراجعات بیماران با مشکلات تنفسی در پی بارندگیها در استان خوزستان، تا صبح دیروز (١٦ آبان ماه)، ٢١هزار و ٩٣٠ نفر بوده است.»
کنوکارپوس دلیل تنگی نفس خوزستانیها نیست
در یک هفته گذشته، پس از مطرح شدن احتمال نقش داشتن گیاه کنوکارپوس در تنگی نفس خوزستانیها، این عامل برای فعالان حوزه کشاورزی قابل قبول نیست. در همین خصوص، عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه برای مشخص شدن علت تنگی نفس پس از بارندگی در اهواز، باید به دنبال عامل دیگری بگردند، به ایسنا میگوید: «اکنون اصلا زمان تولید دانه گرده این گیاه نیست.» نوراله معلمی ادامه میدهد: «گلدهی این گیاه بیشتر در بهار و در بازه زمانی اسفند و فروردین آغاز میشود که البته در آن زمان، مشکل تنگی نفس وجود ندارد.» او یادآوری میکند که «در حال حاضر تحقیقاتی در استان خوزستان درخصوص این موضوع درحال انجام است. »
معلمی با تاکید بر اینکه هر چند کنوکارپوس در آینده مشکلاتی را برای شهر اهواز ایجاد خواهد کرد، میگوید: «این مشکلات به این صورت که موجب تنگی نفس شود، نخواهد بود. برای مشخص شدن علت تنگی نفس پس از بارندگی در اهواز، باید به دنبال عامل دیگری بگردند. اینکه در ٣سال گذشته، مشکلات تنفسی برای این شهر به وجود آمده، باید علت دیگری داشته باشد.»
عامل تنگی نفس پاییزی خوزستانیها ناشناخته باقی مانده، اما به نظر میرسد این عامل امسال قرار است رکوردشکنی کند تا جایی که در یک هفته نزدیک به ٢٢هزار نفر را راهی بیمارستان کرده است و هنوز هم سایهاش روی نفس خوزستانیها سنگینی میکند.