نشست خبری به سبک استاندار لرستان/ سئوالاتی که بی پاسخ می ماند!
نشست خبری استاندار لرستان با رسانه ها که تقریبا بعد از دو ماه برگزار شد باز هم مانند دیگر نشست های استاندار با انبوهی از سئوالات پاسخ داده نشده پایان یافت تا حبیب الله دهمرده سبک جدیدی از نشست خبری را به نام خود ثبت کند.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست های خبری استاندار لرستان که معمولا با ظرفیت بیش از 40 خبرنگار برگزار می شود همواره پر از سئوالاتی است که ذهن رسانه ها را به عنوان نمایندگان افکار عمومی درگیر کرده است.
با این تفاسیر در این جلسات بیش از 60 سئوال از سوی خبرنگاران مطرح می شود که عمده آنها بدون پاسخ رها می شود تا در نشست خبری بعدی استاندار، دوباره از سوی رسانه ها مطرح و دوباره بدون پاسخ باقی بماند!
این تسلسل واهی در جلسات خبری استاندار لرستان در حالی رخ می دهد که خبرنگاران و رسانه های استان به ندرت توفیق گفتگوهای اختصاصی را با استاندار لرستان به دست می آورند به طوریکه در طول بیش از 1.5 سال اخیر که حبیب الله دهمرده مهمان استانداری لرستان است هنوز هیچ رسانه ای موفق به انتشار یک گفتگوی جامع و مفصل با وی نشده است.
این امر موجب شده است که در روند اطلاع رسانی رسانه های استان کمتر استاندار لرستان و اظهارات وی در میان اخبار به چشم بخورد چرا که عمده اخبار از حبیب الله دهمرده یا فکسی یا تولیدی روابط عمومی استانداری است و همین امر دست رسانه ها را برای انتشار این قبیل اخبار می بندد.
این در حالیست که بسیاری از جلسات و بازدیدهایی که در سایت روابط عمومی استانداری در چند خط به آن پرداخته می شود اهمیت خبری فوق العاده ای برای رسانه ها دارند و از طرف دیگر به نظر نمی رسد منعی برای حضور رسانه ها در این جلسات و بازدیدها باشد.
شاید اگر استاندار لرستان در سفر به شهرستان ها از ظرفیت رسانه ها استفاده کند می توان در طول سفر و بازدید نه تنها از وضعیت پروژه ها و پیگیری مشکلات آن شهرستان کسب اطلاع کرد بلکه برخی مسائل استان را نیز از استاندار جویا شد.
با این حال استاندار لرستان در سفرهای چراغ خاموش خود تنها از ظرفیت روابط عمومی استانداری بهره می برد که این ظرفیت نیز نه تنها در حد و اندازه های یک روابط عمومی فعال ایفای نقش نمی کند بلکه با فرصت سوزی بخش زیادی از اخبار مربوط به استاندار را مغفول باقی می گذارد.
همه این عوامل دست به دست هم داده است تا نشست خبری استاندار مملو از حضور خبرنگاران و دهها سئوالی باشد که پاسخگویی به آنها در کمتر از 1.5 ساعت امکان پذیر نیست.
حتی اگر هر خبرنگار در طول جلسه 5 دقیقه زمان برای طرح سئوالات خود داشته باشد جمع زدن زمان طرح سئوال این حجم خبرنگاران خود به تنهایی کل زمان جلسه را پر می کند و زمانی برای پاسخگویی باقی نمی ماند.
از طرف دیگر در نشست خبری استاندار معمولا از ظرفیت معاونان استاندار نیز استفاده می شود که این امر علی رغم اینکه روند مطلوبی است ولی موجب می شود که بخش عمده پاسخگویی به سئوالات توسط معاونان صورت گیرد و بازهم نوشته های خبرنگاران از اظهار نظرهای استاندار خالی بماند.
از سوی دیگر ارتباط بسیار ضعیف معاونان استاندار با رسانه ها موجب شده است که بیشتر سئوالات مربوط به معاونان استاندار نیز در نشست خبری استاندار لرستان مطرح شود. در حال حاضر از میان چهار معاون استاندار لرستان می توان گفت تنها معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان پاسخگوی رسانه ها است و می توان در موارد مختلف از اظهار نظر وی در اخبار استفاده کرد.
همه عوامل یادشده دست به دست هم می دهد که نشست خبری استاندار کمتر شباهتی به یک نشست خبری شفاف داشته باشد چرا که پس از پایان جلسه وقتی به دفترچه یادداشت خود نگاه می کنی می بینی که خبر چندانی جز حرف های کلیشه ای، دست خبرنگاران را نگرفته است در حالیکه باید مهم ترین اخبار از همین نشست های خبری در رسانه ها منعکس شود.
نشست شامگاه دوشنبه استاندار لرستان نیز مصداق همین جمله بود به طوریکه بازهم همه سئوالات باقی ماند تا بازهم خبرنگاران دست خالی نشست خبری استاندار را ترک کنند. نشست خبری راس ساعت 16 و 30 دقیقه آغاز شد و در کمتر از دو ساعت به دلیل تلاقی با زمان اذان مغرب و عشا پایان یافت.
هرچند تلاقی نشست با زمان نماز از جمله بی تدبیری های صورت گرفته از سوی متولیان امر است ولی به نظر می رسد اگر پاسخگویی سئوالات خبرنگاران به عنوان نمایندگان افکار عمومی اهمیت می داشت می شد ادامه نشست خبری بعد از اقامه نماز با حضور رسانه ها برگزار شود که این امر مورد قبول رسانه ها نیز بود.
بسیاری از خبرنگاران شرکت کننده در جلسه حاضر بودند تا بعد از نماز مغرب و عشا و تا ساعاتی از شب در استانداری باقی بمانند تا پاسخ سئوالات خود را دریافت کنند ولی متاسفانه به خاطر تلاقی نشست با زمان اذان جلسه نیمه تمام به پایان رسید و حبیب الله دهمرده با ذکر همین جمله که بسیاری از سئوالات باقی ماند ولی باید به نماز برسیم جلسه را ترک کند!
از سوی دیگر نقد دیگری که به روند پاسخگویی به سئوالات جلسه وارد بود روند پاسخگویی به سئوالات است. استاندار لرستان آگاهانه و یا ناآگاهانه به سئوالات مهم مطرح شده از سوی خبرنگاران به صورت گذرا پاسخ داد و عمده زمان خود را صرف مطرح کردن مسائلی کرد که پیش از این در جلسه شورای اداری و دیگر جلسات مشابه این سخنان را مطرح کرده بود.
طرح برنامه یک روز کاری استاندار و اختصاص بخشی از زمان پاسخگویی به سئوالات به این موضوع که استاندار از ساعت هشت صبح روز یکشنبه تا ساعت هشت شب چه کارهایی انجام داده است از جمله مواردی است که می تواند نقد آن را به استاندار لرستان وارد دانست.
در اینکه حبیب الله دهمرده استاندار سخت کوشی است و در زمان حضور در لرستان توفیقات زیادی داشته و گره گشای مشکلات مهمی بوده است شکی نیست ولی انتظار می رود حبیب الله دهمرده در نشست با رسانه ها صراحت بیشتری داشته باشد.
اختصاص زمان جلسه به طرح مسائل کلیشه ای و غفلت از سئوالات اساسی خبرنگاران از روند عزل و نصب مدیران، مشکلات روستاهای دورافتاده، وضعیت صنعت استان، روند اشتغال، مصوبات بلاتکلیف سفرهای هیئت دولت و کارگروه توسعه استان، مسائل امنیتی استان و دهها سئوال دیگر نقدی است که بارها از سوی رسانه ها به نشست های خبری استاندار وارد شده است ولی همچنان روند کنونی اصلاح نمی شود.
استاندار لرستان با طرح این موضوع که نمی خواهد چیزی را قبل از آنکه نهایی شود رسانه ای کند، از زیر بار پاسخگویی به برخی از سئوالات شانه خالی می کند در حالیکه اگر قبول داشته باشیم رسانه ها تسهیل کننده روند توسعه و پیشرفت استان هستند باید قائل به نقش آنها در به ثمر رسیدن پیگیری های مسئولان باشیم.
به هر روی حبیب الله دهمرده هر چند در طول 1.5 سال اخیر در لرستان کارهای موثر و فعالیت درخشانی داشته است ولی در بعد رسانه ای ضعف هایی دارد که نباید به راحتی از کنار آنها گذشت.
بی توجهی به ظرفیت رسانه ها در مجموعه استانداری دلایل زیادی دارد که در این یادداشت نمی گنجد ولی بخش هایی از آن به جای خالی مشاوره های درست به استاندار لرستان و ضعف روابط عمومی در انتقال مسائل باز می گردد.
رسانه ها در دوران مسئولیت حبیب الله دهمرده بیشترین همراهی را با مجموعه مدیریت ارشد استان داشته اند و هر رسانه ای به سهم خود در همدلی و تعامل کنونی موجود در استان نقش ایفا کرده است که با این تفاسیر مستحق این گونه برخوردها نیستند.
درخواست برای اطلاع رسانی شفاف و صریح کمترین خواسته ای است که رسانه ها از مسئولان استان دارند که متاسفانه به این موضوع توجه چندانی صورت نمی گیرد.
حذف رسانه ها از شورای اطلاع رسانی استان و حتی عدم استفاده از مشارکت رسانه ها در کمیته اطلاع رسانی انتخابات استان به عکس سایر استانهای کشور تنها دو مورد از دهها موردی است که در کمرنگ شدن حضور رسانه ها در فرآیند تصمم گیری ها تاثیر گذار بوده است.
بی توجهی به رسانه به عنوان رکن مهم در توسعه استان موضوعی است که بارها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به مدیریت ارشد استان یادآور شده است ولی به نظر می رسد مشاوران توانایی که دسترسی بیشتری به استاندار لرستان دارند باید این موارد را به حبیب الله دهمرده یادآور شوند.
رسانه ها با وجود همه این بی مهریها همچنان به دلیل فعالیتهای موثر حبیب الله دهمرده از همراهی خود نکاسته و نمی کاهند ولی به نظر می رسد عدم تجدید نظر در این فرآیند موجب مغفول ماندن فعالیتهای انجام شده توسط مدیریت ارشد استان خواهد شد. فعالیتهایی که به اذعان کارشناسان شاید در این مدت زمان کوتاه کم نظیر بوده است.
…………………………………………
یادداشت: فاطمه حسینی