برجام پیروزی عظیم سیاسی ملت ایران و الگویی جهانی برای حل مشکلات است/ عقب نشینی از اصول، راهی در دستگاه دیپلماسی ندارد/ احترام جهان به دیپلماتهای ما، احترام به عظمت ملت ایران است/ دیپلماسی اقتصادی از ارکان تحقق اقتصاد مقاومتی است/ نباید گذاشت خون بیگناهان در منطقه ریخته شود/ هدفگیری دولت، تحکیم بازدارندگی کشور در برابر انزوا و تحریم است
رییس جمهوری ، نقش سفرا را به عنوان نمایندگان ملت برای تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بسیار تاثیرگذار دانست و تصریح کرد: وزارت خارجه باید با ادامه عملکرد هوشمندانه خود راه را برای روابط بهتر با جهان ضمن حفظ اصول، بیش از پیش گشوده و با منطق و استدلال، چهره واقعی جمهوری اسلامی ایران را در جهان ارائه کند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز دوشنبه در همایش سفرا و روسای دفاتر و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور اظهارداشت: امروز؛ وزارت خارجه تبلور استقلال، منطق و قدرت ملی است و به هر میزان که کادر وزارت خارجه، ورزیدهتر و سازماندهی آنان هوشمندانهتر باشد و برنامهریزیها بر مبنای اهداف نظام و واقعیت جهان و نحوه تأثیرگذاری سخن و رفتار ما بر افکار عمومی باشد، بهتر میتوانیم به اهداف خود دست یابیم.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه «عقب نشینی از اصول، راهی در دستگاه دیپلماسی ندارد»، گفت: احترام جهان به دیپلماتهای ما، احترام به عظمت ملت ایران است و امروز وزارت خارجه در قلوب ملت ما جایگاه ویژهای دارد.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه قدرت سیاسی در تعامل سازنده با جهان خود را به رخ جهانیان میکشد، افزود: تنها تعامل برد – برد به نتیجه میرسد، اما باید در این تعامل مراقب چارچوبها و اصول خود باشیم و نباید از اصول و هویت دینی، ملی و عزت خود کوتاه بیاییم.ّ
رییس شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: اگر تعامل سازنده با جهان به خوبی و با حفظ اصول انجام بگیرد، قدرت سیاست خارجی تبلور بیشتری پیدا خواهد کرد.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که وقتی دولت یازدهم فعالیت خود را آغاز کرد، نرخ رشد منهای 6/8 درصد و نرخ تورم بالای 40 درصد بود، گفت: کاهش تورم، کنترل رکود و بازگشت اقتصاد به نقطه پیش بینی پذیر، پیام محکم و موثر دولت به طرفهای مذاکره کننده بود.
دکتر روحانی افزود: از سوی دیگر به دنیا ثابت کردیم که دوره ایران هراسی به سر آمده است و این را با ارائه پیشنهاد طرح “جهان عاری از خشونت و مبارزه با افراط گری” Wave که به صورت اجماعی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید، در عرصه عمل نیز به منصه ظهور رساندیم.
رییس جمهوری با تأکید بر این که «برجام پیروزی عظیم سیاسی ملت ایران است»، اظهار داشت: با شکرگذاری این پیروزی است که نعمت خدا افزون میشود. این دستاورد نه متعلق به دولت یازدهم یا وزارت امور خارجه بلکه متعلق به ملت بزرگ و شایسته ایران اسلامی است.
دکتر روحانی در تشریح دستاورد بزرگ کشور در عرصه هستهای و سیاست خارجی و با تاکید بر اینکه وزیر خارجه و تیم مذاکره کننده فرزندان سربلند و قاطع ملت ایران و از بهترین سرمایه های مدیریتی کشور هستند ، خاطرنشان ساخت: واداشتن شورای امنیت به لغو 6 قطعنامه ظالمانه و همچنین تثبیت و ارتقای حقوق هسته ای، پیروزی تاریخی ملت ایران است.
رییس جمهوری ادامه داد: این توفیق از آن ملت ایران بود که آن را در خرداد سال 92 تحت عنوان تعامل سازنده در یک رقابت آزاد مورد تأیید قرار داد و اعلام کرد که معنای انقلابی بودن باور عملی به استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی است.
دکتر روحانی سعادت همه انسان ها را آرمان جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: بر این اساس و بر طبق نص قانون اساسی انقلابی بودن یعنی خواستن سعادت برای همه مردم جهان که البته مسلمانان بعنوان خانواده بزرگ اسلامی و همسایگان ما در این بین جایگاه ویژهای دارند.
رییس جمهوری در ادامه با بیان این که برای توفیق در مذاکرات هستهای گام اول این بود که بتوانیم آرامش را به اقتصاد کشور بازگردانده و وضعیت اقتصادی پیش بینی پذیر ایجاد کنیم، افزود: مسأله دیگر این بود که چه ساز و کاری برای شروع تعامل سازنده با جهان در پیش بگیریم؟
دکتر روحانی با تشریح بخشی از مسیر سخت مذاکرات ، اظهارداشت: سرانجام با یاری و حمایت مستمر مقام معظم رهبری، کمک رؤسای قوای مقننه و قوه قضاییه، نمایندگان ملت، اعضای شورای عالی امنیت ملی، سازمان انرژی اتمی و از همه مهمتر ایستادگی و مقاومت ملت شریف ایران برجام به فرجام رسید.
رییس جمهوری با ابراز امیدواری نسبت به این که با اجرای برجام در عرصه سیاست خارجی و اقتصاد تحولی ایجاد شده و مردم از ثمرات آن بیشتر بهرهمند شوند، گفت: ما مطابق با چارچوبهای موجود و بویژه ملاحظات مقام معظم رهبری اجرای برجام را به پیش میبریم و تلاش ما برای آغاز مراحل اجرایی نیز ناشی از آن است که هزینه کمتری از جیب مردم در اثر تداوم تحریمها صرف شود.
دکتر روحانی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: تجربه برجام و رویکرد برد – برد که در آن طرفهای مذاکره بتوانند احساس توفیق در مذاکرات کنند، یک الگو برای حل مشکلات در جهان است.
رییس جمهوری اظهارداشت: در نتیجه برجام نه تنها حقوق هستهای خود را حفظ کردهایم بلکه با تأیید آن از جانب شورای امنیت سازمان ملل توانستهایم این حقوق را ارتقا بخشیم.
دکتر روحانی تصریح کرد: همه این دستاوردها کاملاً عزتمندانه به دست آمده و تیم هستهای ما همواره سربلند و قاطع و البته با اتکا بر مبانی حقوقی و منطقی، حقوق ملت را پیگیری و استیفا کردهاند و این نکتهای است که طرفهای مذاکره کننده و حتی دشمنان ما به آن معترفند.
رییس جمهوری تبدیل برجام به الگویی برای حل مشکلات منطقهای و بینالمللی را خواسته بسیاری از کشورهای دیگر عنوان کرد و گفت: امروز مسایل بسیار مهمی در منطقه داریم که هر روز تداوم آنها فقط به نفع رژیمی مثل رژیم صهیونیستی است و اگر صلح، ثبات، امنیت و آرامش یک روز و حتی یک ساعت زودتر در منطقه برقرار شود، این به ضرر رژیم صهیونیستی و به نفع همه ملتهای منطقه است.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه “برای ما مهم است که از ریخته شدن خون حتی یک بیگناه در منطقه پیشگیری کنیم”، اظهارداشت: قبلا هم اعلام کردهایم حاضریم مذاکره کنیم منوط به آن که نتیجه این مذاکرات برقراری ثبات و امنیت در کشورهای منطقه باشد.
رییس جمهوری تصریح کرد: ما در قبال ریختن خون و آواره شدن برادران مسلمانمان مسئولیم و نباید اجازه دهیم حتی خون یک بیگناه به زمین ریخته شود.
دکتر روحانی در ادامه با تحلیل شرایط منطقهای، خاطرنشان ساخت: جوانان کم تجربه در یکی از کشورهای منطقه، با درشت گویی در برابر بزرگان به جایی نخواهند رسید.
رییس جمهوری با بیان اینکه شک نداریم مسایل سوریه، یمن و بحرین راهحل سیاسی دارد و رسیدن به این راهحل تنها با تعامل سازنده امکانپذیر است، با اشاره به روند تحولات در یمن گفت: اگر نگاه عربستان در مسایل کلی منطقه به واقعیتها نزدیک شود و دست از مداخلات بردارند، در شرایط جدید بسیاری از معضلات از جمله در روابط را میتوان حل و فصل کرد و بازگشت ریاض از مسیر غلط، راه را برای همکاری باز خواهد کرد.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در جمع سفرا و روسای دفاتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور با اشاره به بهرهبرداری اقتصادی در شرایط پسابرجام و در آینده پساتحریم، خاطر نشان کرد: متأسفانه اقتصاد کشور در دهههای گذشته بر پایه نفت بوده، اما امروز با توجه به آنچه برای دولت در سیاستهای ابلاغی تعیین شده این است که در برنامه ششم باید رشد 8 درصدی داشته باشیم و دستیابی به این میزان رشد نیازمند 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری سالیانه است.
دکتر روحانی با بیان اینکه در سرمایهگذاری و ورود تکنولوژی به ایران همه کشورها میتوانند حضور داشته باشند، اظهار داشت: تولیدات داخلی با تقاضای داخلی رونق نمییابد و ما نیاز به تقاضای خارجی هم داریم و سفرا باید با تلاش خود، بازارهای هدف را از دیگر کشورها شناسایی و امکان حضور فناوران و متخصصان کشور برای مشارکت در پروژههای خارجی را نیز ایجاد کنند.
رییس جمهوری با بیان اینکه «شرط حضور سرمایهگذاران خارجی در ایران انتقال تکنولوژی و مشارکت و ایجاد بازار بزرگتر خارجی برای فناوران کشور است»، گفت: امروز توان تولیدات ما در کالا و خدمات به گونهای است که میتوانیم به دیگر کشورها صادر کنیم و با مشارکت آنها در بخشهای گوناگون فعالیت نماییم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه دیپلماسی اقتصادی از ارکان تحقق اقتصاد مقاومتی است ، گفت: ما امروز نیازمند دیپلماسی علمی، فرهنگی، اقتصادی،رسانهای و حتی فضای مجازی هستیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه باید در شرایط پساتحریم بتوانیم با جهان در زمینههای اقتصادی، صنعتی، صادرات و فناوری و همکاری دانشگاهها مشارکت کنیم، گفت: در دنیای امروز هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی معضلات خود را حل و فصل کرده و به اهداف خود برسد و اگر درست حرکت کنیم به نقطهای خواهیم رسید که دیگر انزوا و تحریم ایران امکانپذیر نخواهد بود، چرا که هدفگیری دولت؛ تحکیم بازدارندگی کشور در برابر انزوا و تحریم است.
رییس جمهوری با بیان اینکه نتیجه مذاکرات هسته ای، رژیم صهیونیستی را به منزوی ترین رژیم جهان تبدیل کرد، خاطر نشان کرد: امروز دنیا میداند که حل بسیاری از مشکلات منطقه منوط به حضور ایران است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه باید در زمینه فعالیتهای اقتصادی پساتحریم نسبت به حضور فعالانه در مجامع اقتصادی تلاش کنیم، گفت: اگر میخواهیم در زمینه اقتصادی با دنیا رقابت کنیم باید وارد مجامع بینالمللی اقتصادی شویم و در تصمیمگیریهایی که برای تعیین تعرفهها توسط اتحادیهها و دیگر کشورها اتخاذ میشود، حضور داشته باشیم و این یکی از وظایف اصلی سفرا خواهد بود.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه اکنون در فضایی قرار داریم که چهره واقعی ملت ایران در آن بروز و ظهور پیدا کرده است و این ملت برای ثبات منطقه و رشد امنیت در کل جهان تلاش میکنند، گفت: امروز همه متوجه شدهاند حرفهای گذشته علیه ملت ایران تهمت و افترا بوده و این فضایی است که باید ازآن برای سخن گفتن با جهان استفاده کنیم.
رییس جمهوری کار سفرا را تنها اداره کردن سفارتخانه ندانست و بر ضرورت تلاش سفرا در جهت توسعه همه جانبه روابط و رفع مشکلات تأکید کرد و افزود: ما باید از فضای بوجود آمده در جهت معرفی صحیح ایران از لحاظ فرهنگی و تمدنی استفاده کنیم و ایران و اسلام را به معنای واقعی کلمه به جهانیان بشناسانیم و فضاهای موجود برای سرمایهگذاری و فعالیتهای پژوهشی، علمی، فرهنگی و گردشگری را به آنان نشان دهیم.
دکتر روحانی در این دیدار همچنین یاد و خاطره جانباختگان فاجعه منا و بویژه چند نفر از کارکنان وزارت امور خارجه را گرامی داشت و اظهار امیدواری نمود با ادامه پیگیریها وضعیت مفقودان و از جمله آقای رکنآبادی از دیپلماتهای پرسابقه وزارت امور خارجه روشن گردد.