هراز نو :  رفتارهای سیاسی مجلس نهم نشان داده است که هر چند فراکسیون‌های مشخصی در مجلس شکل گرفته‌اند، اما عملکرد نمایندگان الزاما تبعیتی از عضویتشان در فراکسیون‌ها و نگاه سیاسی رسمی اعلام شده‌شان نداشته است. در مسائل مختلفی همچون رای اعتماد به کابینه، سوال‌ها و استیضاح‌ها و نیز موضوعی با اهمیت همچون برجام، دیده شد که رفتار نمایندگان تابعی از رفتار جمعی فراکسیون‌ها نیست. در مواردی نمایندگان عضو فراکسیون رهروان که در عین داشتن اکثریت مجلس، نزدیکی بیشتری با دولت داشتند، به ناگاه به جریان مقابل می‌رفتند و در مقابل در موضوعی مثل برجام، اکثریتی از نمایندگان که قاعدتا اعضای فراکسیون اصولگرایان – دومین فراکسیون اکثریت مجلس – به عنوان منتقدان جدی آن در جمعشان حضور داشتند، به برجام روی خوش نشان می‌دادند. ترکیب مجلس نهم عملا در غیبت اصلاح‌طلبان و در رقابت درون گروهی اصولگرایان شکل گرفت. این در حالی است که در کنار احیای جریان اصلاح‌طلبی در انتخابات 92 و تلاش آن‌ها برای حضور قدرتمند در مجلس دهم، جریانی با گفتمان نزدیک به دولت – اعتدالگرایی – نیز شکل گرفته است. نتیجه این که معادلات طیف‌بندی مجلس دهم، قاعدتا پیچیده‌تر از مجلس نهم خواهد بود.
رویکرد عموم مردم در انتخابات توجه به پایگاه سیاسی نیست
محمد صالح جوکار عضو هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان مجلس در این مورد به «ابتکار» گفت: من فکر نمی‌کنم در انتخابات مجلس پایگاه سیاسی کاندیداها شاخص مهم و تعیین‌کننده باشد و شاید برای ورود افراد به انتخابات دخالت داشته باشد اما برای در موفقیت آنها برای ورود به مجلس تاثیرگذار نیست. وی خدمتگزاری صادقانه افراد در سمت‌هایی که داشته‌ و تلاشی که برای جلب اطمینان مردم داشته‌اند را مهم‌ترین شرط موفقیت کاندیداها دانست و افزود: گرایش سیاسی افراد از جمله اولویت‌های سوم و چهارم کاندیداها است که ممکن است از سوی رای‌دهندگان مورد توجه قرار گیرد ولی آنچه مسلم است مردم غالبا نگاه سیاسی ندارند و بیشتر بر اساس سنجش و معرفت خود و شهرتی که افراد در زمینه ای خاص دارند، تصمیم می‌گیرند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه توجه به گرایش سیاسی کاندیداها، خاص مردم پایتخت است، تصریح کرد: مردم شهرستانها بیشتر به پایگاه اجتماعی و فرهنگی کاندیداها توجه دارند و کمتر به گرایش سیاسی آنها توجه می‌کنند اما در تهران لیست ارائه می‌دهند و مردم به حزب معرفی کننده کاندیدا هم توجه می‌کنند. نماینده مردم یزد و صدوق در مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه نمایندگان کنونی تا چه اندازه می‌توانند برای دستیابی کرسی مجلس دهم موفق شوند، تاکید کرد: من در مقام ارزیابی نیستم و حتی در مورد بنده هم باید مردم قضاوت کنند چراکه اگر بخواهم قضاوتی درباره میزان عملکرد خودم داشته باشم، اشتباه کرده‌ام.
مردم از رفتارهای افراطیون مجلس خسته شده‌اند
محمد باقری عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس نیز در مورد میزان موفقیت احزاب مختلف در مجلس به «ابتکار» گفت: انتخابات مجلس دهم متفاوت با انتخابات گذشته است اما آنچه مسلم است مردم از رفتارهای افراطیون چه اصولگرا چه اصلاح‌طلبان حاضر در مجلس خسته شده‌اند چراکه هر دو جناح در سال‌های متمادی نشان دادند که در اداره کشور منافع مردم را نادیده گرفته‌اند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ترکیب مجلس آینده باید از افراد عقلایی تشکیل شود، تصریح کرد: افرادی باید به مجلس دهم وارد شوند که از نظر سیاسی معتدل بوده و بدنبال تامین منافع ملی باشند و بدون شک اصلاح‌طلبان یا اصولگرایان تندرو نباید در مجلس آتی جایگاهی داشته باشند. وی با تاکید بر اینکه شورای نگهبان و دستگاه‌های نظارتی باید مانع از ورود افراطیون سیاسی به مجلس دهم شوند، یادآور شد: متاسفانه انتخابات ایران حزبی نیست که بتوان بر آورد کرد که چه تعداد کاندیداها از احزابی خاص در انتخابات موفق بوده‌اند و یا کدام جریان خاص در انتخابات بر سایر جریان‌ها غالب بوده‌اند. نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه تعدادی از اصولگرایان و اصلاح‌طلبان بعد از ورود به مجلس به فردی تندرو در مسائل سیاسی تبدیل می‌شوند، تاکیدکرد: من فکر می‌کنم که از نمایندگان کنونی همچون سایر دوره‌های قبل مجلس حدود 30 درصد می‌توانند به مجلس بعد راه یابند ضمن اینکه بیاد بستری را آماده کنیم که رقابتی سالم و گسترده را بین سه حزب اصلاح‌طلب، اصولگرا و اعتدال شاهد باشیم.
اصولگرایان به شرط انسجام بیشترین سهم در مجلس آینده را خواهند داشت
سیدناصر موسوی‌لارگانی عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس نیز در گفت‌وگو با «ابتکار» بیشترین سهم از کرسی‌های مجلس دهم را از آن اصولگرایان دانست و گفت: اگر اصولگرایان از تفرقه‌ای که در مجلس نهم بین آنها ایجاد شده، دست بردارند و با اتحاد بتوانند ترکیب منسجمی را بین خود ایجاد کنند به طور قطع می‌توانند سهم قابل توجهی از مجلس آینده را به خود اختصاص دهند. نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در بیان علل موفقیت اصولگرایان در مجلس دهم تصریح کرد: اصولگرایان بعد از حضور در سه دوره هفتم، هشتم و نهم مجلس نشان دادند که عملکرد بهتری نسبت به مجلس ششم داشته‌اند چراکه همیشه در کنار ولی امر مسلمین بوده‌اند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس یادآورشد: مردم از جنجال‌های سیاسی ناشی از مجلس ششم خاطره خوشی ندارند و از آنها فاصله گرفته‌اند بنابراین اصولگرایان با وحدت می‌توانند تعداد قابل توجهی از کرسی‌های مجلس دهم را در اختیار بگیرند.
نمایندگان مجلس خسته از کشمکش‎های سیاسی رخ داده در صحن
از این گفته‌های می‌توان نتیجه گرفت که نمایندگان مجلس نیز از افراطی‌گری‌های سیاسی برخی تندرویان که بر سر مسایل مختلف در صحن جنجال آفریدن خسته شده‌اند و آنها نیز به دنبال ایجاد ترکیبی برای مجلس دهم هستند که تضمین‌کننده آرامش همراه با عقل و منطق در فضای قوه‌ای باشند. بنا بر این پیش‌بینی‌ها، انتظار می‌رود مجلس دهم از نظر وزن سیاسی، به تعادل نزدیک‌تر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *