بابک زنجانی وابعادعجیب پرونده وی حال دیگر به موضوع روز تبدیل شده استف. او که ازسوی قاضی صلواتی ودردادگاه انقلاب محاکمه مي شوددر این نامه درباره برخی از اقداماتش سخن گفته است. زنجانی ۹ دی ماه سال ۹۲ از سوی دادستانی تهران بازداشت شدوازآن سال تاکنون پرونده وی دردست رسیدگی قراردارد. درابتدا این گونه به نظر میرسیدکه این فردتنهابه دولت درقبال فروش نفت بدهکاراست اماپس از آن مشخص شدپرونده وی تنهایک بدهکاری ساده نیست ودر نهایت نیزدادستان تهران عنوان کرد پرونده وی بزرگترین پرونده فساداقتصادی در سالهای بعد از انقلاب است. اولین جلسه دادگاه بابک زنجانی درتاریخ ۱۱ مهر به صورت علنی برگزار شد. اماماجراهای بابک زنجانی گویا تمامی نداردواین پرونده مملو ازاتفاقات عجیب وغریب است؛ تاجایی که وی حتی دررابطه باجزئیات فعالیتش نامهای به رئیس جمهور نوشت وچندی بعد هم ادعا کردنامه دیگری هم به نمایندگان مجلس نوشته است. نامهای که امیرعباس سلطانی، عضو کمیته پیگیری پرونده زنجانی دررابطه با آن میگوید: نامهای که زنجانی مدعی است درتاریخ ۱۳ تیر ۱۳۹۴ به وکلای ملت نوشته، هیچگاه به نمایندگان مجلس ارائه نشده است. سلطانی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است که رونوشت این نامه دراختیار دادستان محترم تهران آقای جعفری دولت آبادی است ومااین نامه راازجای دیگری به دست آوردهایم. امیرعباس سلطانی درنهایت حاضرشد۵ صفحه ازنامه موسوم به بابک زنجانی به نمایندگان مجلس را جهت انتشار، در اختیار رسانههاقرار دهدوسلطانی به دلیل آنچه برخی مصالح نامیده است از انتشار بخشهای دیگر این نامه خودداری کرده است.
نامهای برای وكلاي ملت
هرچند تنهاصفحاتی محدودازنامه بابک زنجانی منتشر شده است امانمی توان به مواردمطرح شده در این نامه بیتفاوت بود. زنجانی در حالی این نامه را نگاشته که متهم اصلی پرونده فساد نفتی ایران است. اومی نویسد: «من در سال ۱۳۸۰ اولین شرکت خود را ایجاد کردم. تا سال ۱۳۹۰ بیش از ۶۰ شرکت درداخل وخارج درست کردهام که همه این شرکتها با دستان خودم شکل گرفته و مربوط به دولت واصل ۴۴ ورانت وغیره نبوده و همه شرکتها به نحوی به یکدیگر متصلندو ازهم کمک میگیرند. من اقتصادمقاومتی که شما دو سال است از آن نام میبریدرا ۱۰ سال است اجرامیکنم.»
زنجانی همچنین در این نامه اشاره دارد به اتهامش در اخلال در نظام اقتصادی که وی به آن متهم شده است: «این حرف بسیار خندهدار است که یک شخص بتواند یک نظام رامورد اخلال قرار دهد! پس این یعنی یکسری دستگاه ومسئول وجوددارندکه ازمسئولیت خودبه دورندو بایددرخود عیب راپیداکرد.» زنجانی دراین بخش ازنامه تلاش میکندبافرافکنی خودراازاتهاماتش مبراکندوحتی دولت ونظام اقتصادی کشور رامتهم این فسادبزرگ بداندهمانگونه که سعی میکندازماجرای آتش سوزی شین آبادبه نفع خودبهره بگیردوباردیگراین موضوع که میخواسته هزینه درمان کودکان شین آبادرابپذیردبیان میکند.
بدون سروصداحل ناشدنی بود؟
زنجانی اما در بخش دیگری از نامه خود برای بار دیگروزیر نفت را مورد خطاب قرار داده و به وی حمله میکند و حتی زنگنه راوزیری بدون اطلاعات کافی در پرونده خود میداندو مینویسد: «در وزارت نفت، وزیر محترم آقای زنگنه وقتی آمدمیتوانست یکبارمراملاقات کندومشکل راجویا شود و همین کاری را که من در بازداشت انجام میدهم، درآزادی وبدون سروصداهم میشدتوافق کرد ولی به نظر من، یک وزیر باتجربه که دنبال حاشیه میرود، دنبال حل مسئله نبوده. برفرض مثال نخواستی دخالت کنی و کاررا به قوه قضاییه دادهای؛ اینکه هرروزمصاحبه کنی زنجانی به هر ایرانی ۱۱۰ هزار تومان بدهکار است وکارقاضی وقضاوت را انجام میدهی، درصورتی که هنوز ایشان نمیدانند حساب کتاب وزارتخانهاش بامن چه هست. یک روزمیگوید زنجانی ۲/ ۸ میلیارد یورو بدهکار است، یک روز میگوید ۲. ۵ میلیاردبدهکار است واصلاً موضوع را نمیداندواطلاعات او هم رسانهای است، چگونه میتواند کمک کند.»
زنجانی در حالی به این موضوع اشاره میکند که بدون سروصدا میشد این موضوع راحل و فصل کرد که اساسا به اتفاقات بانک تاجیکستان اشاره نمیکند. درحالی که زنجانی گفته بود پولها در حسابی در بانک تاجیکستان است هیاتی از وزارت نفت ایران و بانک مرکزی راهی تاجیکستان شد تا بر اساس حواله ارائه شده از سوی بابک زنجانی این موضوع را بررسی کنند و پولها به ایران بازگردانده شود اماهیچ پولی درهیچ حسابی دربانک تاجیکستانی که زنجانی مدعی آن بود وجود نداشت. وزارت نفت درهمان زمان وبعدها بارها بیان کردکه تنها میخواهد حقوق ملت تودیع شود و پولها به کشور بازگرددوحال زنجانی درنامه خوددرحالی ازاینکه میشدبی سروصدا قضیه فیصله یابدسخن میگوید که اساسا هیچ اشارهای به ماجراهای عدم پرداخت پول وزارت نفت و ماجراهای تاجیکستان که درنهایت منجر به بازداشت وی شد،نمی کند.
کلنگ زنی احمدینژاد
زنجانی اما در ادامه به سراغ دولت دهم و شخص احمدینژاد نیز میرود و در بخشی از نامهاش مینویسد: «البته این اتفاقات دردولت قبل هم بوده. آقای احمدینژاد برای هر پروژهای رفت و کلنگ زد که بگوید چقدر مردمی است اماوقتی من در مصاحبه باتلویزیون BBC گفتم موضوع تأمین اجتماعی دروغ بوده و اهمیت نداشته، منی که ۲۲ فروندهواپیما به کشور واردکردم وقشم ایررا راه اندازی کردم وخدمت کردم، به معاونین خود و وزرانامه زدکه کسی درافتتاحیه شرکت نکند. حتی به رئیس هواپیمایی کشوری هم گفته که نرودوخداراشکرکه من نیازی به هیچ کدام ندارم ومثل مردم امیدم خداوند است واین کشوربامعجزه وصدقه سرحضرت آقا، روی پاست وبس.» زنجانی در بخشی دیگرامابه ارتباطات خودبابانکهادرفاصله سالهاي ۸۸ تا ۹۰ اشاره میکند و مینویسد: «من از سال ۱۳۸۸تا ۱۳۹۰ برای بانکهای ملی، صادرات، ملت، توسعه صادرات، سرمایه، مسکن، پارسیان وغیره سیستمی رانصب کردم وروزانه ۳۰۰ حواله جمعاً ۳۶۰۰۰ حواله خارجی انجام دادهام که معادل آن را در کشور تحویل وسرمایهگذاری کردهام. من ازطریق این سیستم، ارز قابل انتقال ارسال کردهام و آنها ارز داخلی وغیرقابل استفاده به من دادهاند که من عین آن را در کشور سرمایهگذاری کردهام.»
زنجانی، صدر، ایران زمین وقرارگاه خاتم
زنجانی که همواره زمزمه ارتباطات وی با قرارگاه خاتم الانبیا چه پیش و چه پس از بازداشتش وجود داشته است در این نامه باردیگرهمچون مصاحبههایش مهرتایید برآن میزندودررابطه با روابط مالی خود با قرارگاه خاتم توضیحاتی میدهد: «من به قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه قرب نوح بیش از ۲۰۰ میلیون یورو پول قرض دادم و ۲ سال طول کشیدتاآن راپس گرفتم وکماکان ۳۰ میلیون یورو طلبکارم. آقایان، من با این سیستم، پل صدرراسرمایهگذاری کردم وواردات قطعات آن را انجام دادم و بعد از ۲ سال به جای پولم، تراکم به من دادندومجبور به ساخت پروژه ایران زمین شدم. آقایان، من جرثقیلهای غول پیکر برای سپاه خریدم ودراختیار مسئولین گذاشتم، ساخت هتل و کشتیرانی، خودروهای نفتکش وصدهاپروژه ایجادکردم، برای حج و زیارت که پول را زیر گوسفند میبستندوپول برای زائرین به مکه میبردند، پول رادربانکهای عربستان انتقال دادم وپول آن را گرفتم ودر ایران سرمایهگذاری کردم.
من در ترکیه و تاجیکستان سرمایهگذاریهای درستی کردم که منافع آن برای سربلندی کشورم بود، ولی من هرچه هزینه کردم، این ۱۵ میلیاردیوروتمام نمیشد.» توضیحات زنجانی در بخش مالی امابه همین جاختم نمیشود. اودرادامه مینویسد: «کل مصرف پولی که انجام دادهام، بیش از ۲/ ۵ میلیارد یورو بود که با قیمت ۱۲۰۰ تومان تبدیل شد و درکشور سرمایهگذاری شدوشما میبینیدکه من همه اموالم مربوط به قبل از ورود شرکت (HK نفت) است.»
زنجانی و سازمان تحریمها
مهمترین بخش ازتوضیحات بابک زنجانی درنامه به نمایندگان مجلس را میتوان در ساختاروسازمان تحریمها ونحوه ارتباط بین افزایش تحریم هاو قدرت گرفتن وی دانست.
زنجانی به زبان ساده نشان میدهد که چگونه تحریم هاپایههاوشریانهای حیاتی کشور را موردحمله قرارداده بودند. او به تحریمهای سال۱۳۸۸ اشاره میکندکه بانک مرکزی راهدف قرار دادوحسابهای بانک بسته شدودرمرحله بعدخود وزارت نفت هدف تحریمها قرار گرفت ودرهر مرحله توان زنجانی برای ورود به پایههای اصلیترین بخش اقتصاد کشور افزایش یافت.
اومی نویسد: «… مسئولین تصمیم گرفتند پول نزد خریداران خارجی بماندو آنها هزینه کنند، به دستور بانک مرکزی ایران و بعد از ارسال نفت به آنها و طلب از آنها متوجه شدند آنها حاضر به پرداخت نیستند و درست هم میگفتندکه اگر خارج از سیستم شرکت پولی پرداخت شود، جنبه پولشویی پیدامیکند؛ فلذا امروزمیبینیم که شرکتهای خارجی بدهکارندوچیزی دردست نداریم، جزیک حساب دفتری. تصمیم دیگر گرفته شد که باچندکشورصحبت کنندو بانک مرکزی به صورت دفتری حسابی باز کندو نفت رابه آنها بفروشدوحساب دفتری طلب ایران را نشان و منعکس کندوایران از آن کشورهابه جای پول کالا واردکندومیبینیم که هند، کره جنوبی، پاکستان و ترکیه ازجمله این کشورها هستندوما نفت میدهیم و طبق قرار به جای پول، کالاوارد میکنیم وخوشحال هم هستیم که کار بزرگی انجام دادهایم وهرروزاعلام میکنیم بیشتر صادرات داریم و اهمیت کارمسئولین.» زنجانی در بخشی ازنامه خوددررابطه باوضعیت وزارت نفت دولت دهم ووزیرنفت احمدی نژادنیز مینویسد: «وزیر نفت به جای کار نفتی، دنبال خریدمرغ بودوهر کس یک مهندسی میکردو چنان همه صحبت میکردند که آدم به شعور خودش هم شک میکرد.»
زنجانی دربخش پایانی ۵ صفحه منتشر شده ازاین نامه به نحوه انتقال وجابهجایی پول میپردازد، وهرچنددرنهایت نامه نیمه کاره رها شده است اماتوضیحات زنجانی دربسیاری از موارد ناکافی و غیرقابل قبول است. در همین بخش از نامه که منتشر شده است وی هیچگاه اشاره نمیکندکه چگونه ناگهان ازبازرگانی مستقل که در ابتدای نامه به آن اشاره میکندتبدیل به یکی ازبازوهای اجرایی میشود و وظیفه دور زدن تحریم هارابرای وزارتخانهای که وزیرش تنها در پی خرید مرغ بوده برعهده گرفته است.
یک بار دیگرشایدبایدبه ابتدای نامه ارجاع داده شود. ازفاصله سال ۱۳۸۰ که زنجانی به تنهایی شروع به فعالیت کرده است (به گفته خودش) تا سال ۱۳۹۰ ودرزمانی کمتر ازیک دهه چگونه او به چنین دستاوردی میرسدکه وی راطرف قراردادهای خاص بانهادهای خاص قرارمی دهد.
از قرارگاه خاتم تاسپاه ووزارت نفت؟ زنجانی یکی ازاهرمهایی بودکه درزمانی که کشورهرروز بیشتر در منجلاب تحریمهافرومی رفت وظیفه دور زدن تحریمهارابرعهده گرفته بود. موضوعی که حال با آن افتخارمی کنداماحقیقت این است که برای اقتصادفروپاشیده ایران زنجانی نه درمان که تنها استخوانی بودکه لای زخم باقی میماند.
قطعا این نامه پیش ازخوانده شدن کیفرخواست، نوشته شده امانکته مورد توجه آن است که اکنون باوجودکیفرخواست ودیدارهایی که زنجانی باشخصیتهای مختلف امنیتی و سیاسی برقرار میکرده است شایدبایدبیشتردراین نامه و پرونده دقیق شد. زنجانی دربسیاری از بخشهای نامه همچنان که در زمان آزادی سعی کرده بود، میخواهد از خودقهرمان بسازد. اماشایدبایدیک بار برای همیشه به جای هر فرافکنی حقیقت رابگوید. تمام حقیقت و نه تنها بخشی ازآن را. این گونه شایدبهتربتوان به ابعاد پیچیدهترین پرونده فساد اقتصادی کشور نگاهی دقیق وفراجناحی داشت.قانون