سینمای ایران در هفته سوم مهر با اتفاقاتی سپری شد که در این گزارش میخوانید.
*فیلمهای تجربهگرا در جشنواره فیلم کوتاه تهران
14فیلم کوتاه تجربهگرا در بخش مسابقه ایران سی ودومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران رقابت میکنند.
فیلم کوتاه تجربی «پرنده وماهیگیر» به کارگردانی مجیدامیراصلانیزنجانی،فیلم کوتاه تجربی «بداههخوری دردستگاه هاضمه» به کارگردانی مجیدشهبازی،فیلم کوتاه تجربی «دمو…» به کارگردانی فرهادعیوضی،فیلم کوتاه تجربی «خوابآلودگی» به کارگردانی رضانوروزیگوهر،فیلم کوتاه تجربی «تنیدن درتن» به کارگردانی رضاطاهری،فیلم کوتاه تجربی «تهران» به کارگردانی مسعودمعیناسلام،فیلم کوتاه تجربی «بالانس» به کارگردانی علیفرآورده،فیلم کوتاه تجربی «شهر آسفالت» به کارگردانی یاسمن حسنی،فیلم کوتاه تجربی «امید» به کارگردانی سامان آریانپور،فیلم کوتاه تجربی «مرگ» به کارگردانی کیارش انوری،فیلم کوتاه تجربی «سلول» به کارگردانی آرش محرمی،فیلم کوتاه تجربی «نفس» به کارگردانی منامرادی،فیلم کوتاه تجربی «تنازع» به کارگردانی مسعودحاتمی،فیلم کوتاه تجربی «به صدای شهرگوش کن» به کارگردانی هلن مرسلیسیودومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران از تاریخ 20 تا 26 آبان ماه در تهران برگزار خواهد شد.
*عیادت هنرمندان و ایوبی از باران کوثری
باران کوثری روز 18 مهر ماه در نخستین ساعات پس از عمل جراحیاش در بیمارستان میزبان هنرمندان و حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی به همراه همسرش بود.
همایون شجریان، نوید محمدزاده، هومن سیدی،محمد اطبایی، محمد رضایی راد، بهنوش طباطبایی و… اهنرمندانی هستند که به عیادت باران کوثری رفتند.
این بازیگر هفدهم مهر سر فیلمبرداری تصادف کرد.
*«مرگ ماهی» در استرالیا
فیلم سینمایی «مرگ ماهی» به کارگردانی سیدروحالله حجازی در پنجمین جشنواره فیلمهای ایرانی استرالیا اکران می شود.
این دومین بار است که سیدروحالله حجازی با یکی از فیلمهایش در جشنواره فیلمهای ایرانی استرالیا موسوم به IFFA حضور دارد.
«مرگ ماهی» قرار است تا یک ماه آینده روی پرده سینماهای ایران برود و جشنواره فیلمهای ایرانی استرالیا پس از «فجر» و «مونترال»، سومین جشنوارهای است که در آن شرکت میکند.
«مرگ ماهی» پربازیگرترین فیلم جشنواره فجر بود که در آن نیکی کریمی، علی مصفا، طناز طباطبایی، ریما رامینفر، بابک کریمی، بهرنگ علوی، حسام محمودی، مرواریدکاشیان، با هنرمندی پانتهآ بهرام، بابک حمیدیان، رابعه مدنی و سحر دولتشاهی ایفای نقش کردهاند.
پنجمین جشنواره فیلمهای ایرانی استرالیا از 17 مهرماه آغاز شده و تا 11 آبانماه در پنج شهر استرالیا برگزار خواهد شد.
*جایزه اول جشنواره بوسان برای سینمای ایران
فیلم «ممیرو» ساخته هادی محقق موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از بیستمین جشنواره بین المللی فیلم بوسان کره جنوبی شد.
برندگان بخش رقابتی «جریانهای نو» بیستمین جشنواره بین المللی فیلم بوسان در حالی اعلام شدند که فیلم «ممیرو» ساخته هادی محقق بصورت مشترک با فیلم «درخت گردو» به کارگردانی «یرلان نورموک هامبتوف» از قزاقستان موفق به کسب جایزه بهترین فیلم این رویداد سینمایی شدند.
این فیلم به تهیهکنندگی سید رضا محقق و مجید برزگر ساخته شده است و سومین فیلم برزگر در مقام تهیهکننده است.
فیلم «ممیرو» روز گذشته نیز موفق به کسب جایزه فیپرشی (انجمن بینالمللی منتقدین سینما) نیز از جشنواره بوسان شده بود.
بیستمین جشنواره فیلم بوسان از تاریخ اول تا دهم اکتیر در کشور کره جنوبی برگزار شد.
*تفاوتهای آرای انجمن منتقدان با داوران فجر
دبیر شب انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی تاکید کرد که آرای این انجمن تابع جشنواره فیلم فجر نیست.
کیوان کثیریان رئیس انجمن منتقدان و نویسندگان سینما و دبیر نهمین جشن این انجمن درخصوص تغییرات این دوره نسبت به سال های پیش توضیحاتی داد.
وی گفت:جشن امسال تغییر کوچکی نسبت به سال های قبل دارد. برخلاف دورههای پیش، فیلمهایی را که به جشنواره فیلم فجر راه نیافتند اما اکران شدهاند، در داوری لحاظ کردهایم. زیرا اگر هیات انتخاب جشنواره فجر ملاک ما باشد، عملا تابعی از آن جشنواره شدهایم و بعضی فیلمها که به دلایل نامعلوم در جشنواره نبودند و بعدا اکران شدند، حقشان ضایع میشود. ضمن اینکه انتخابهای جشنواره فجر گاه مصلحت اندیشانه است و فنی نیست.با این تصمیمگیری مقرر شد فیلمهایی که تا خرداد امسال اکران شدهاند، داوری شوند و است که در میان کاندیداها، کاندیداهایی هم از فیلمهای «استراحت مطلق» ،«نهنگ عنبر» دیده میشود.
وی در خصوص تأخیر برگزاری این جشن بیان کرد: به دلیل مشکل سالن، برگزاری برنامه چند روز به تاخیر افتاد و به همین دلیل همزمان با ماه محرم است و ما هم به احترام این ماه، به جای عنوان «جشن منتقدان» از عنوان «شب منتقدان» استفاده میکنیم.
کثیریان تاکید کرد: نمیخواهیم به هر قیمتی پول وارد برنامه و انجمن ما شود و حتی اگر شده برنامه را با هزینه کم برگزار کنیم اما به سمت مفسدان اقتصادی و جناحهای سیاسی نمیرویم.
رئیس انجمن منتقدان سینمایی سپس درباره برگزاری بزرگداشت در این دوره از شب منتقدان گفت: از سه نفر تجلیل میکنیم؛ یک فیلمساز، یک تهیه کننده و یک منتقد قدیمی که همزمان با برنامه اسامیشان را اعلام میکنیم.
نهمین شب منتقدان و نویسندگان سینمایی 10 آبان ماه برگزار خواهد شد.
*اصغر فرهادی با اسم فروشنده مجوز گرفت
هفتمین فیلم اصغر فرهادی که پیش از این «برسد به دست آهو» نام داشت، با نام قطعی”فروشنده” سرانجام پروانه ساخت گرفت.
اصغر فرهادی و عوامل فیلم این روزها مشغول پیش تولید و انتخاب بازیگران «فروشنده»هستند.
برخلاف شایعات منتشر شده تاکنون حضور هیچ بازیگری در این فیلم قطعی نشده و گروه در پی فراخوان بازیگری همچنان مشغول دیدن ویدیوهای ارسالی شرکتکنندگان در این فراخوان هستند.
*کارگردان «پرده نشین» عاشقانه پلیسی میسازد
بهروز شعیبی پیش تولید «سیانور» به تهیه کنندگی سید محمود رضوی را به زودی آغاز می کند.
«سیانور» هفتمین همکاری مشترک بهروز شعیبی با سید محمود رضوی بعد از فیلم سینمایی «دهلیز»، مجموعه تلویزیونی «پرده نشین» و… است.
فیلم جدید این کارگردان یک عاشقانه پلیسی است که در دهه 50 میگذرد. محور اصلی قصه «سیانور» زندگی عاشقانه یک زوج است که در آن دوره زمانی به تصویر کشیده میشود.
پیش تولید «سیانور» که فیلمی پر لوکیشن و پر بازیگر است، با صدور پروانه ساخت آغاز شده است. فیلمبرداری این فیلم در تهران و چندین شهرستان انجام میشود.
بهروز شعیبی قبل از مجموعه «پرده نشین» که سال گذشته از شبکه اول سیما پخش شد، فیلم «دهلیز» را کارگردانی کرد. او برای اولین فیلم بلند سینمایی خود جوایز متعددی دریافت کرد.
*تماشگران آمریکایی به چه فیلمی رأی دادند؟
فیلم مستند «من میخوام شاه بشم» به کارگردانی «مهدی گنجی»، جایزه ویژه تماشاگران جشنواره مستند «چاگرین» آمریکا را دریافت کرد.
در ششمین دوره جشنواره بینالمللی مستند «چاگرین» که طی روزهای 15 تا 19 مهرماه 1394 در ایالت اُوهایو آمریکا برگزار شد، مستند «من میخوام شاه بشم» ساخته مهدی گنجی، موفق به کسب جایزه ویژه تماشاگران جشنواره شد.
*صدور مجوزهای جدید برای فیلمسازی
شورای صدور پروانه ساخت با 4 فیلمنامه در جلسه 13مهر موافقت کرد.
فیلمنامههای «بیدفاع» به تهیهکنندگی ، کارگردانی و نویسندگی ابراهیم وحیدزاده با موضوع از خیال تا واقعیت/اپیزودیک ( کمدی)، «کفشهایم کو» به تهیه کنندگی مشترک کیومرث پور احمد و علی قائم مقامی و کارگردانی کیومرث پور احمد و نویسندگی مشترک کیومرث پور احمد و فرید مصطفوی با موضوع مهاجرت و تبعات آن ( ملودرام خانوادگی) ، «فروشنده» به تهیهکنندگی، نویسندگی و کارگردانی اصغر فرهادی با موضوع ناهنجاریهای اخلاقی در جامعه (درام اجتماعی) و«سیانور» به تهیهکنندگی سید محمود رضوی و به کارگردانی بهروز شعیبی و نویسندگی مسعود احمدیان با موضوع تاریخ انقلاب اسلامی ایران ( پلیسی معمایی) موافقت شورای ساخت سازمان سینمایی رادریافت کردند.
همچنین شورای پروانه ساخت با کار گردانی 20تن از متقاضیان ساخت فیلم اول موافقت کرد.
اسامی متقاضیان ساخت فیلم اول که با کارگردانی آنان موافقت شده، به این شرح است:
سید علی هاشمی، پریسا گرگین،سید محمدرضا خردمندان،داریوش ربیعی،سید بهروز باقری،تیام یابنده جهرمی،رضا چوبینه،محمود غفاری، محمد رضا ارجمند، سهیل موفق،محمد علی میرزایی،علی تیموری،امیر سیدی،میثم شاه بابایی،پیمان قاسمخانی،جمشید بایرامی،سید میلاد صدر عاملی،مسعود شاهمحمدی، محمد پرویزی ،سید جلالالدین دری.
*پنج فیلم جدید از 5 آبان میآیند
پنج فیلم جدید پس از ایام سوگواری تاسوعا و عاشورا اکران خود را از روز پنج آبان ماه آغاز میکنند.
غلامرضا فرجی، سخنگوی شورای صنفی نمایش درباره اکران این 5اثر سینمایی گفت: در جلسه 20 مهر ماه شورا مقرر شد فیلمهای «پدر آن دیگری» در گروه استقلال، «ماهی سیاه کوچولو» در گروه ماندانا، «ارغوان» به سرگروهی سینما کورش ،«عاشقها ایستاده می میرند» در گروه اریکه ایرانیان و بنا به در خواست عوامل فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» این فیلم در گروه آزاد اکران می شود.
*قول محمد علی طالبی در آمستردام
فیلم سینمایی «قول» به کارگردانی محمدعلی طالبی در «سینه کید» جشنواره فیلم کودک آمستردام به نمایش درمیآید.
این فیلم پیش از این در بیست و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان اصفهان جوایزی را از آن خود کرده بود و در نمایش افتتاحیه بینالمللی جشنواره جهانی فیلم مونترال به روی پرده رفته بود.
*اعلام وضعیت تعطیلی سینماها در روزهای محرم
سخنگوی شورای صنفی نمایش در خصوص وضعیت فعالیت سینماها در ایام سوگواری محرم توضیحاتی داد.
وی گفت: طبق جدولی که از سوی وزارت ارشاد اعلام شده است، تمام سینماهای سراسر کشور از روز پنج شنبه 30 مهر ساعت 17 تعطیل میشوند. این تعطیلی روزهای جمعه و شنبه اول و دوم آبانماه (همزمان با تاسوعا و عاشورا) ادامه دارد.
فرجی افزود: طبق جدول اعلام شده، سینماها میتوانند روز یکشنبه سوم آبانماه فعالیت خود را از سر بگیرند و تمام ساعات این روز را باز باشند اما در هر حال روز دوشنبه چهارم آبانماه به دلیل شهادت امام سجاد (ع) دوباره سینماها تعطیل خواهند بود و شاید بعضی از سینمادارها ترجیح بدهند روز یکشنبه را هم تعطیل باشند.
سخنگوی شورای صنفی نمایش ادامه داد: فعالیت سینماها از روز سهشنبه پنج آبانماه از سر گرفته میشود که طبق آخرین مصوبه شورای صنفی نمایش در این روز، پنج فیلم جدید شامل فیلمهای «پدر آن دیگری» در گروه استقلال، «ماهی سیاه کوچولو» در گروه ماندانا، «ارغوان» به سرگروهی سینما کورش ،«عاشقها ایستاده میمیرند» در گروه اریکه ایرانیان و «چهارشنبه 19 اردیبهشت» در گروه آزاد اکران میشوند.
*کش و قوس های امنیتی یک سینما
علیرضا دبیر رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران از عدم رعایت استانداردهای اطفاء حریق در ساخت پروژه سینما آزادی خبر داد.
وی با اشاره به یکی از بندهای گزارش حسابرسی که به «عدم اظهارنظر شرکت توسعه فضاهای فرهنگی» منجر شده است، افزود: در سال۱۳۸۳ بر اساس قراردادی که حوزه هنری با شرکت توسعه فضاهای فرهنگی منعقد کرد ساخت مجدد سینما آزادی (که بر اثر آتشسوزی از بین رفته بود) به این شرکت واگذار شد و در عرض سه سال این مجموعه دوباره احداث شد. به این دلیل همچنان مبلغ ۱۸۶ میلیارد ریال در سرفصل پروژههای در جریان تکمیل منعکس است و از بابت وجوه دریافت شده از محل سهم شرکت از فروش واحدهای تجاری پروژه سینما آزادی مبلغ ۱۴۱ میلیارد ریال نیز به عنوان پیش دریافت راکد در حسابها منعکس شده است.
در پاسخ به اظهارات دبیر مدیر سینما «آزادی» تاکید کرد که این سینما به لحاظ ایمنی و سیستم اطفاء حریق هیچ مشکلی ندارد.
رضا سعیدیپور درباره سخنان علیرضا دبیر عضو شورای شهر تهران مبنی بر نداشتن سیستم اطفاء حریق در سینما آزادی که باعث شده این سینما پایان کار نداشته باشد، توضیح داد: پایان کار سینما در تعهد شرکت توسعه فضاهای فرهنگی است و به عهده مدیریت سینما نیست بلکه ما برای ملکی که تحویل گرفتهایم، مدیریت اکران را در دست داریم. از روزی که سینما را تحویل گرفتهایم، پیگیر تاییدیه آتش نشانی بودیم و در این مدت بارها و بارها کارشناسان آتش نشانی از سینما بازدید کردند. هر یک از آنها ایراداتی را مطرح می کردند که ما آن را برطرف می کردیم اما کارشناس بعدی، ایراد تازهای را مطرح میکرد.
مدیر سینما آزادی با اشاره به بازدید کارشناسان متفاوت آتش نشانی از این سینما ادامه داد: در طی این سالها کارشناسان مختلفی از سوی آتش نشانی از سینما بازدید کردند اما هر یک از آنها نظرات متفاوتی داشتند و ایرادات مختلفی را مطرح کردند به طوری که ما هر ایرادی را که برطرف میکردیم کارشناس بعدی ایراد دیگری را وارد میدانست.