در شب تجلیل از چهره‌پردازان در خانه سینما، از سعید ملکان به‌عنوان قطب اصلی فیلم «نهنگ عنبر» یاد شد.

 روز گذشته مراسم نقد و بررسی فیلم «نهنگ عنبر» و تجلیل از برخی چهره‌پردازان سینمای ایران در سالن سیف‌الله داد خانه سینما برگزار شد.
در ابتدا عباس یاری و پوریا ذوالفقاری به عنوان منتقد شروع به صحبت کرد که عباس یاری گفت: فکر می‌کنم در طول تاریخ سینمای ایران این اولین باری است در مورد مقوله گریم مراسمی برگزار شده و قرار است راجع به این بخش مهم سینمای ایران صحبت‌هایی شود.
وی افزود: گریم با یک تعریف از پیش تعیین شده در ذهن ما وجود دارد یعنی وقتی راجع به آن صحبت می‌کنیم انگار فقط در فیلم‌های تاریخی گریم انجام می‌شود فکر می‌کنم اسکندری با انتخاب گریم‌های فیلم «نهنگ عنبر» زاویه دیگری به ما نشان می‌دهد چون گریم بازیگران «نهنگ عنبر» بسیار منطقی و قابل باور است و سه دهه را روایت می‌کند و تعریف بسیار خوبی از گریم در آن شده است.
وی ادامه داد: جدای از گریمور کارگردان نیز در انتخاب گریم و روش اجرایی آن نقش بسزایی دارد و اگر او فیلم‌نامه بازیگر زمان مکان و … را در فیلم نشناسد با مشکلات عمده‌ای روبرو خواهد شد اما اگر به خوبی همه این موارد را درک کنند کل فیلم و شخصیت‌پردازی آن را باورپذیرتر خواهد کرد.
یاری بیان کرد: زنده‌یاد حاتمی در زمان ساخت «سوته دلان» برای نقش مجید دوکله با یک گریمور ایتالیایی قرارداد بسته بود چون نگران این بود که نقش به بهترین شکل باید اتفاق بیفتد و تماشاچی با آن ارتباط خوبی برقرار کند.
این منتقد اظهار داشت: اگر «نهنگ عنبر» در قصه‌گویی و به تصویر کشیدن سه دهه موفق است جدا از سعید ملکان مدیون نیز کارگردان نیز است کارگردانی که شکل روایت برای او مهم است که باید فیلمسازان ما به این نکته توجه کنند که جزئی‌ترین کار در یک گریم شکل شخصیت داستان را تغییر می‌دهد.
یاری خاطرنشان کرد: توجه به بخش طراحی صحنه و گریم به هیچ وجه کمتر از دیگر مقوله‌های یک فیلم نیست.
پوریا ذوالفقاری دیگر منتقد حاضر در این مراسم بیان کرد: بودن یا نبودن گریم در یک فیلم توانایی بازیگر را به خوبی نشان می‌دهد چنانچه در سینمای ایران در بسیاری از جاها جور بازی‌های متوسط و ضعیف بازیگران را کشیده است.
وی افزود: چهره‌پردازی اساسا در پیشبرد اهداف فیلم و بازی بازیگر نقش بالایی دارد.
وی ادامه داد: «نهنگ عنبر» صرفا به خاطر گریم خوب مورد استقبال قرار نگرفت بلکه به خاطر داستان‌پردازی زیباشناسی بازی بازیگران و … مورد توجه قرار گرفت این فیلم یکی از سندهایی است که زیباشناسی در سه دهه به تصویر کشیده و یکی از معدود فیلم‌هایی است که به خوبی به این مقوله پرداخته است.
در ادامه علی علایی اظهار داشت:  بخشی بسیار مهم از کار یک گریمور این است که کارهایی را روی چهره بازیگر انجام ندهند و این انجام ندادن در برخی مواقع شخصیت را بهتر و باور‌پذیرتر نشان می‌دهد.
وی افزود: سعید ملکان غیر از چهره‌پردازی به شدت از نظر فنی و ساختاری فیلمنامه را می‌شناسد که این موضوع در به وجود آمدن هر چه بهتر شخصیت فیلم بسیار مهم است، همان‌طور که بقیه عوامل  فیلم می‌دانند با کار خود چه کار کنند چهره‌پردازهای خوب نیز می‌دانند چگونه با یک چهره بازی کرده و شخصیت را به خوبی ارائه دهند.
علایی خاطرنشان کرد: رفتاری که چهره‌پردازهای ما با چهره و صورت انجام می‌دهند برای من بسیار جالب است و جزو معدود رشته‌هایی است که خارج از مرزهای ایران به آن توجه می‌شود و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
رضا عطاران عنوان کرد: در واقع یکی از مهمترین عوامل برای بازیگر به خصوص خانم‌ها اتاق گریم است چرا که آنجا به عنوان اتاق غیبت تلقی می‌شود چون در مورد حواشی‌های زیادی صحبت می‌شود، جدای از شوخی باید گفت گریم برای یک بازیگر بسیار مهم است و زمانی که جلوی آینه طرح شخصیتی که قرار است بازی کند روی صورت خود می‌بیند کلام و ایست آن شخصیت را پیدا می‌کند و شکل و شمایل اصلی آن را به دست آورده و بر اساس آن بازی خواهد کرد.
وی افزود: از نکات جالب گریم من در فیلم «نهنگ عنبر» این بود که امروز دهه شصت و شب همان روز دهه نود را بازی می‌کردم و این روند در طول فیلم با من همراه بود، گریم در این فیلم تاثیر زیادی در ارائه نقش من داشت و از سعید ملکان به خاطر تمام زحماتش بسیار سپاسگزارم.
عبدالله اسکندری عنوان کرد: سعید ملکان جزو یکی از پدیده‌های چهره‌پردازی و در کارش یکی از جوان‌هایی است که به وجودش افتخار می‌کنم و اگر من در این عرصه زحمت کشیدم و کنار نمی‌روم به خاطر ماندگاری این جوان‌ها است تا راه گریم ادامه بدهند و امیدوارم موفق باشند.
وی افزود: طرح مراسم امشب توسط انجمن خودمان یعنی چهره‌پردازان ایران ریخته شد که قرار است غیر از طراح گریم از مجریان گریم که زحمات زیادی در این عرصه می‌کشند تقدیر شود امیدوارم این موضوع به خوبی پایه‌گذاری شده و شکل اصلی خود را پیدا کند تا مجریان نیز بتوانند به اهداف اصلی خود دست پیدا کنند.
سعید ملکان بیان کرد: من تا قبل از فیلم «نهنگ عنبر» با سامان مقدم آشنایی نداشتم اما بعد از این فیلم به این نتیجه رسیدم که وی بسیار دوست‌داشتنی، صبور و کاربلد است و از همکاری با مقدم بسیار خوشحالم.
وی افزود: سال 73 کارم را در تلویزیون آغاز کردم که این شروع کار را مدیون اساتید بزرگ خودم یعنی مرتضی اردستانی و عباس افشاریان که در این مراسم نیز حضور دارند هستم و از آنها تشکر و قدردانی می‌کنم، از اسکندری نیز به خاطر همراهی‌ها و حمایت‌هایش سپاسگزارم.
سامان مقدم عنوان کرد: فکر می‌کنم «نهنگ عنبر»  بدون حضور سعید ملکان فیلم خوبی از آب درنمی‌آمد، سعید اعتماد به نفس، جسارت و جدیت فوق‌العاده‌ای دارد و در کار خود بسیار ماهر و باسواد است.
مجید صالحی گفت: من نیز باید یک اعتراف و یک قدردانی از ملکان بکنم،‌ در جشن دنیای تصویر جایزه‌ای به من برای بازی در فیلم «استراحت مطلق» دادند و همه از بازی شاخص  و متفاوت من یاد کردند که باید بگویم ده درصد آن جایزه و آن بازی خوب مال من، 45 درصد کاهانی و 45 درصد گریم بود.
گفتنی است؛ در مراسم ذکر شده جوایزی به گریمورها که شامل وسایل گریم و شاهنامه بود از طرف هیات مدیره و شورای مرکزی چهره‌پردازان اهدا شد.
به مهناز افشار، علی قربان‌زاده، ویشگاه آسایش، رضا عطاران، سعید ملکان، مجید صالحی نیز جوایزی داده شد.
نکته جالب در اهدای جوایز این بود که سعید ملکان غیر از جوایزی که هیات مدیره و شورای مرکزی چهره‌پردازان به مجریان گریم داد او نیز از طرف خود به آنها هدیه نقدی پرداخت کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *