در اجرای طرح همسانسازی نیروهای شرکتی و رسمی قانون ماده 38 نیروهای شرکتی مخابرات مازندران بر عدم اجرایی این طرح در واحدهای کاریشان معترض هستند.
به گزارش هرازنو از آمل: سالهای سال بسیاری از دستگاههای دولتی و غیردولتی برای تأمین نیروی انسانی خود از نیروی کارشرکتی یا همان پیمانکاری استفاده میکردند، یعنی در یک دستگاه یا نهادی نیروی کار پیمانکاری گرفته میشد و کنار آن کارگری بود که استخدام این پیمانکاران بود که درآمد کارگر استخدام دستگاه دولتی یا غیردولتی بهمراتب بیشتر از حقوق کارگر پیمانکاری بود که این عمل نقض ماده 38 قانون کار و همچنین نقض مقاولهنامه شماره 100 سازمان ILO بود، چرا که در آنجا بیان میکند تمامی مزایای قانونی نیروی کار موضوع قرارداد یا یکسانسازی پرداختها در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار در مشاغل همارزش باید انجام شود که در حال نقض بود.
در اجرای این نوع فعالیت ناعادلانه در دستگاههای دولتی و غیردولتی طرح همترازی نیروهای شرکتی استخدامی و قراردادی در دولت تدبیر و امید قرار گرفت و به صورت ابلاغیه بخشنامه از سوی معاون روابط کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در دستور کار قرار گرفته است.
در این بخشنامه کارفرما موظف است تا همترازی نیروهای پیمانکاری با نیروهای قراردادی و رسمی دیگر بنگاهها را رعایت کند و اگر قرار است نیروهای شرکتی از کارخانهای حقوق بگیرند که سایر نیروها میگیرند، در کل مزایا باید شرایط یکسانی دیده شود.
در متن ابلاغیه بخشنامه آمده است که بر اساس مفاد دستورالعمل شماره 38 معاونت روابط کار، کارفرمایان اصلی موظف هستند قبل از انعقاد قرارداد با پیمانکاران، آنها را از تمامی هزینههای قانونی مربوط به حقالسعی نیروی کار ناشی از اجرای طرح طبقهبندی مشاغل و رعایت عدالت مزدی برای کارهای همارزش در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار بهطور شفاف آگاه ساخته و هزینههای پیشبینی شده را در مبلغ قرارداد منظور کنند؛ بهگونهای که پیمانکاران علاوه بر دریافت سود عادلانه، بهراحتی بتوانند از انجام تمامی تعهدات قاونی خود در برابر نیروی کار برآیند.
همچنین چنانچه کارفرمای اصلی یا پیماندهنده به هر دلیلی از برآورد دقیق تمامی مزایای قانونی نیروی کار در انطباق با مقاولهنامه بنیادین شماره 100 و ماده 38 قانون کار در ارتباط با تمامی مزایای قانونی نیروی کار موضوع قرارداد یا یکسانسازی پرداختها در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار در مشاغل همارزش استنکاف ورزیده و نیروی کار پیمانکار مورد اجحاف قرار گیرد و موارد اجحاف به مراجع کشیده شود، کارفرمای اصلی مطابق ماده 13 قانون کار، قانوناً پاسخگوی مطالبات پیمانکار بوده و کارگران پیمانکار حق دارند علیه کارفرمای اصلی اقامه دعوا کنند.
با توجه به اهمیت این بخشنامه متاسفانه عدم اجرای این طرح همسانسازی نیروهای شرکتی و رسمی در بین نیروهای شرکتی وابسته به شرکت مخابرات استان مازندران موجب اعتراض این نیروها شده و خواستار اجرای طرح از سوی دستگاه ذیربط شدند.
جمعی از نیروهای شرکتی مخابرات شهرستان آمل در گفتوگو با هرازنو از آمل گفتند: در این شهرستان دارای 241 نیروی شرکتی هستند که در مراکز مختلف مخابرات زیردست پیمانکاران مشغول کار هستند.
آنها با بیان اینکه بسیاری از این نیروها سابقه بیش از 17 سال فعالیت در این حوزه کاری را دارند، افزودند: از شروع فعالیت در این دستگاه به عنوان شرکتی حقوق دریافتی نیروها براساس قانون کار رعایت نشده است.
این نیروهای شرکتی معترض یادآور شد: اکثر این نیروها طبق ساعات اداری هشت ساعت کاری به فعالیت میپردازند بدون آنکه پایه سنواتی، اضافه کاری، طلبهای مرخصی، مستمری و تامین لباس کار رعایت شود.
آنها با تاکید براینکه این مشکلات فقط برای نیروهای شرکتی شهرستان آمل نمیشود بلکه حدود 2 هزار و 400 نیروی وابسته به شرکت مخابرات دچار این مشکل هستند، ابراز داشتند: با شنیدن اجرای طرح همسانسازی نیروهای شرکتی و رسمی قانون ماده 38 بسیار خوشحال بر اجرای همترازی و یکسانسازی حقوقها بین نیروها شد اما متاسفانه با گذشت 6 ماه از سالجاری شاهد اجرای این طرح در شرکت مخابرات مازندران نشدهایم.
این کارگران غیررسمی شرکت مخابرات آمل از تشکیل و فعالیت شورای کار کارگزان اسلامی در این شهرستان خبر دادند و گفتند: این شورا با تایید اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران راهاندازی شد که به نوعی به رسیدگی مشکلات نیروهای شرکتی میپردازد.
کارکنان وابسته شرکت مخابرات محمودآباد نیز در گفتوگو با خبرنگار ما با بیان اینکه در پی اعتراض نیروهای این شهرستان برعدم رعایت حقوق یکسان رسمی و شرکتی منجر به اخراج موقت دو نیروی شرکتی مخابرات این شهرستان شد، بیان داشتند: طی سالها فعالیت در این شهرستان نیروهای باسابقه تاکنون چهار پیمانکار عوض کردند اما مزایای و حقوق آنها پس از 17 سال سابقه کاری به یک میلیون تومان نرسیده است.
آنها ادامه داد: اکنون 68 نیروی شرکتی مخابرات محمودآباد در پی اعتراض آنها را به پیمانکاری با عنوان TC1 معرفی کردند که ظاهرا هر یک از نیروها با این شرکت تمدید یک ساله بسته شده است.
این نیروهای کارآمد مخابراتی بیان کردند: با معرفی این شرکت به نیروها مزایای حقوق کارگران و نیروهای شرکتی افزایشی صورت نگرفته است.
آنها افزودند: در بین این افزاد، نیروهای شرکتی با سابقه کاریشان، سطح سواد بالا بدون نقض کاری به فعالیت میپردازند به طوریکه ممکن است از یک کارمند رسمی بهتر باشد.
این نیروها با ابراز نارضایتی از توزیع ناعادلانه حقوق و مزایای سنوات با توجه به مشکلات اقتصادی جامعه و تورم و گرانی معترض شدند: متاسفانه جذب یک نیروی جدید در این شرکت براساس حق فرزندی ممکن است از نیروهای باسابقه و فرزند کمتر بیشتر حقوق دریافت میکند.
آنها در پایان خواستار اجرای طرح همسانسازی نیروهای شرکتی و رسمی طبق قانون ماده 38 از سوی پیمانکاران و شرکت مخابرات استان مازندران شدند تا حقی از آنها خورده نشود.
در این راستا برای بررسی این موضوع و رفع اعتراض و نگرانی این قشر باتلاش شرکت مخابرات این استان سعی در تماس تلفنی با مدیرعامل شرکت مخابرات مازندران برآمدیم که با دو بار تماس و حتی یک بار با ارسال پیامک و معرفی خود و ارایه طرح سوال بر اجرای ماده 38 همسانسازی پاسخ این سایت تحریری را ندادند که امیدواریم به مطالعه این گزارش جوابگو پرسنل مجموعه خود باشند.
گزارش از کبریا مقدس
با سلام شرکت مخابرات چندین سال است با استفاده از این گونه نیروها وبا کمترین مزایا استفاده برده داری میکند وبا توجه به اعتراضات پرسنل هیچ کونه توجهی نمیکند وهرروز نیروها با تهدید اخراج روبرو هستند میگویند مخابرات ورشکست شده وحتی حقوق کم شما را توانایی پرداخت ان را ندارد واین ماه را فقط نصف پرداخت کرد میانگین500000تومان .فقط دیدگاهشان برده داری نوین است خداوند از انها نبخشد.
انشاالله.
با سلام و تشکر از سر دبیر محترم هراز نو،از اینکه به این تماسها و سوالات پاسخ داده نمیشه که چیز تازه و جدیدی نیست چون در مخابرات یک قانون وجود داره و اون هم اینه که کارکنان رسمی بر همه چیز ارجع تر هستن،حالا شما فکر کن اگه این قانون رو اجراییش کنن چقدر از پاداش ها و…… خودشون کم میشه صد در صد نه جواب میدن نه اجراییش میکنن،خلاصه نیروهای شرکتی باید در جنگ قدرت بین شرکت مخابرات و وزارتخونه فدا بشن و حقشون پایمال بشه،الان هم به چند تا از کارمندهای رسمی بگی که همسان سازی حقوق میگن یعنی اندازه ما حقوق بگیرین،نمیدونم شاید اونا یا از جیبشون به ما میخوان بدن یا خیلی از پول های مفتی که میگیرن از دستشون میپره.هراز جان بازم ممنونیم
تنها امید ما به خداست،توکل بر خدا ، به این دوستان که در مورد این مسائل میگی در جواب میگن تعدادتون زیاد ما مونیدیم کدوم حرفشون رو قبول کنیم تعداد زیادمونو یا استخدام بچه های کارکنان رسمی که دارن بازنشسته میشن.اگه ما تعدادمون زیاده باز چرا به این مجموعه زیان ده نیرو اضافه میکنید
قاضی بین ما و مخابرات اداره کار که متاسفانه اونها هم موضع قاطع و محکمی در رابطه با این مسئله از خودشون نشون نمیدن.چرا چیزی که مصوب شده و قانون رو مجاب به اجراشون نمیکنن.هراز جان لطفا از اداره کار هم بابت این قضیه یه استعلام بگیرید و موضع اونارو در رابطه با این مسئله بپرسید و ازشون بخواهید اگه مخابرات زیر بار این مسئله نرفت تکلیف بچه ها چیه؟؟؟؟؟؟؟؟
سوالم این که ما که داریم تمام و کمال کارمون رو بنحو احسن انجام میدیم مخابرات هم که به فکر منافع ما که نیست،چرا نمیزاره خود ما با خدمات اول که پیمانکار ماست طرف حساب بشیم،اینا که هیچ کدوم ا، مسائل حق و حقوقی ما ربطی بهشون نداره خوب بزارن ما تکلیفمون رو با این شرکت خودمون معلوم کنیم
حقوق های کلانی که مدیر عامل و دیگر همکاران شان دارند میگیرند نمیتونن هم پاسخ گو باشند
مدیر عامل مخابرات مازندران این کمال بی احترامی به همکاران که با تمام وجودشان کار کردن ولی شما حقوقشان را نصفه و نیمه پرداخت گردید و برای توجیح این کار اطلاعات کذب هم میدید
تا کی این بی عدالتی باید ادامه داشته باشد مخابراتی که درآمدش برابری میکنه با نفت میگه برشگست شده هیچ کسی قبول میکنه دورغ تا این حد
با سلام و خسته نباشید باید عرض کنم خدمتتون که شرکت مخابرات مازندران نه تنها به نیروهای شرکتی پایبند نیست بلکه به هیچ اصولی پایبند نیست . عین جمله یکی از مسئولین شهرستان آمل به همکار کارگزار مان (نگفتم قبوض تلفن رو وصول کنین که حقوقتون واریز بشه . انگار شرخر استخدام کردن) آقا اینا دیگه شورشو درآوردن چطور هنوز قبوض وصول نشده تو حقوق شهریورشون پاداش واریز میشه ، چطور صداشون در نمیاد . چطور ما یک بار حتی نیم بار ندیدیم گله مند حقوق باشن . اونوقت هر بلایی از آسمون نازل میشه گردن ما بیچاره هاست که در نهایت به تهدید به اخراج یا جابجایی سمت شغلی ختم میشه و عملی هم میشه . جالبه یکی از بچه محلهای ما تازه یک سال استخدام اداره بهداشت شده دریافتی 1900 میلیون داره من با ده سال سابقه همه چیرو جمع بزنیم که تازه نصف شو نمیدن میشه یک تومن ضمن اینکه امنیت شغلی نداریم . اصلا من میخوام بدونم مگه اینجا ایران نیست . چطور به راحتی قانون گریزی میشه و آب از آّب تکون نمیخوره و اونوقت یکی از همکاران من پنج دقیقه تاخیر داشته باشه باید سین جیم بشه .
سلام شیوه نوین برده داری نوین درهمین مخابرات اجرامیشود درجایی که ضرب المثل یک بام دوهوا درآن صادق است نیروی رسمی باحقوق بیشترازدومیلیون تومان ولی نیروی شرکتی که اتفاقابیشترازنیروی رسمی کارمیکندباحقوق زیر یک میلیون تومان درحقوق شهریور که نصف حقوق روچندروزقبل دادند نصف دیگر رو امروز.هیچ خبری هم اجراکردن قانون کاردراین مخابرات وجودنداردوقتی هم اعتراض میکنیم میگویندمارسمی هستیم شما خصوصی نبایدباهم مساوی باشیم کسی نیست به آنهابگویددراسلام فقط ازتقوا دینداری ازهم برتری داریم نه حقوق ومزایا
سلام چه طور مخابرات نداره حقوق ما رو که داریم کار میکنیم به موقع بده ولی به اونایی که دارن بازنشسته میشن پاداش های چند صد میلیونی بده مثلا این نمونه آخری مدیر عامل سابق جناب باباجانی برین آمار در بیارین چقد پاداش گرفته تازه میگن شکایت هم کرده واسه حق و حقوق دیگش والا نمیدونیم قسم حضرت عباس رو قبول کنیم یا …. رو
کرایه ماشین راننده هایی که دارن کار میکنن رو نمیدن میگن نداریم
ولی از اون طرف دارن هر چند ماه کمپین اینترنت میزارن و اینترنت قسطی میدن با یه مودم رایگان خوب اگه واقعا ندارین چرا اینترنت قسطی واگذار میکنین اونم با یه مودم رایگان که اکثر مشترک ها بعد یه قبض که واسشون اومد توان پرداخت ندارن و تلفن قطع و اینترنت قطع و بعد یه سال مشترک میمونه با یه قبض بدهکار حداقل 300000 تومنی اگه هم بخواد برگشت بده میگن جریمه میشی اینم از واگذاری اینترنت که باز هم به اون ضرب المثل که گفتم میرسیم
مشترک میاد واسه تلفن ثبت نام کنه اگه 50 متر سیم و کابل بخواد میگن نداریم و خودت بخر ولی اگه همون مشترک یا یکی دیگه با یکی از اون رسمی ها رابطه داشته باشه اگه 100 متر هم بخواد بهش کابل میدن
طرف خونشو خراب میکنه پست مخابرات دم خونشه میگن باید هزینه بدی عقب نشینی کنیم ولی بازم اگه یکی رو از همون رسمی ها داشته باشه یا جزو مسئولین شهری باشه مجانی با هزینه اداره انجام میدن
خواهشن هراز نیوز بره تو مراکز مخابرات روستایی از مردم گزارش بگیره ببینه چند وقت طول میکشه تا به دلیل نداشتن ملزومات تلفنشون قطعه ؟؟؟؟
از این جور داستانها تو مخابرات زیاده
میگن مخابرات استخدام نداره ولی رسمی هایی که دارن بازنشسته میشن میتونن یه مبلغی از پاداش پایان خدمتشون رو نگیرن بچه شون رو
بیارن استخدام کنن خوب اگه استخدام نداره این چه برنامه ای هستش خوب اگه میشه با پول استخدام شد هستن از همین بچه های شرکتی که میتونن همون مبالغ رو بدن و استخدامشون کنین تازه بچه های شرکتی که به کارشون آگاه هستن تا بچه های رسمی که تازه میخوان بیان مثل سرباز صفر میمونن باز هم اول ضرب المثلی که گفتم
و از این جور بازی ها زیاده تو مخابرات
تشکر دارم از سردبیر هراز نیوز من از طرف مخابرات از شما عذر میخوام که مدیر عامل نتونست پاسخ شما رو بده چون جوابی ندارند همیشه مدعی هستند که طبق قانون عمل میکنن ، اینهادر صورتی که به نفع شان هستش از قانون حرف میزنن زمانی موقعیت خودشان در میان باشه صحبت از تعدیل نیرو و ورشگستگی میکنند
سلام به سر دبیر روزنامه چرا از خود نیروهای بخش خصوصی خبر نمیگیرید خواهشن بیایید فریادمان را به مسئولین انتقال دهید تا کی باید بی عدالتی رو تحمل کنیم تا کی باید ما ها کار کنیم و اونا بهره ببرند عدالت عدل علی اینه مخابرات مازندران تعداد 2500 نفر نیروی بخش خصوصی داره که هر کدام با یک زن و بچه تقریبا میشویم 7500 نفر کسی نیست که به داد این 7500نفر برسه
مدیر عامل ، هیئت مدیره و مدیران شهرستانها با حقوق های میلیونی چه میدونن که مشکل نیروهای بخش خصوصی چیه
مخابرات از حق نیروهاش میزنه تا به عنوان سود بین سهامدارش تقسیم کنه یک هدف داره فقط سود به هرقیمتی