ظریف هم برای نخستین بار تن به واکنش هایی داد که در نوع خود بی سابقه بود، از جملات و لحن دیپلماتیک اما تهدید آمیزوزیرخارجه ایران؛ آنجایی که در باره مذاکرات آلماتی سخن می‌گفت می‌شد به عینه این موضوع را فهمید

حرف‌های دوروز پیش جلیلی در نشست کمیسیون ویژه برجام، مبنی براینکه “برجام، هدف اصلی که لغو تحریم‌ها بوده را تضمین نمی‌کند “تنها حرف‌های مذاکره کننده سابق تیم ایران نبود و می‌توان گفت که جلیلی در تلاش بود تا طی این مدت که به کمیسیون برجام پای گذاشته به طور کلی ماهیت مذاکرات 2 ساله دولت یازدهم و البته توافق هسته‌ای صورت گرفته را زیر سوال ببرد، البته حرف‌های جلیلی در کمیسیون برجام آن هم با توجه به پرونده خود او و سوابقی که در اینباره از وی در ذهنها باقی است آنقدر عیان بود که باعث واکنش‌های مختلف از سوی نمایندگان مجلس حتی از مدل اصولگرایانش هم شد! سوابقی از جنس 6 سال مذاکرات…. گویی جلیلی زمانی که علیه توافق صورت گرفته در کمیسیون سخن می‌گفت خود فراموش کرده و یا خودش را به فراموشی زده بود… اینکه در دوران مذاکراتش، قطعنامه‌ها پشت قطعنامه‌ها علیه ایران صادر می‌شد… فراموشی جلیلی را از هر جنس و نوعی بدانیم، سهوی و یا عمدی… اما یک نکته کاملا آشکار است و آن اینکه ملت ایران عملکرد او و تیم مذاکره‌کننده و نتایجش را هر گز نمی‌توانند فراموش کنند!
صحبت‌های جلیلی در کمیسیون برجام هرچند به مثابه دوئل او با ظریف به شمار می‌آمد، اما بی پاسخ نماند
در این نشست، ظریف هم برای نخستین بار تن به واکنش هایی داد که در نوع خود بی سابقه بود، از جملات و لحن دیپلماتیک اما تهدید آمیزوزیرخارجه ایران؛ آنجایی که در باره مذاکرات آلماتی سخن می‌گفت می‌شد به عینه این موضوع را فهمید… شاید بارز ترین حرف‌های ظریف در کمیسیون برجام و دفاعش در برابر حملات جلیلی به توافق صورت گرفته را بتوان همین زمان توصیف کرد زمانی که او از انتشار مدارک و رو کردن آن برای مطالعه آنچه در مذاکرات آلماتی که سوغات تیم مذاکره کننده هسته‌ای جلیلی و یارانش بود لب به سخن گشود جایی که گفت: “دوستانی که سرو صدا می‌کنند، بدانند اسناد پیشنهادات آلماتی موجود است.”
وی ادامه می‌دهد:” قصد پاسخ به دکتر جلیلی را ندارم، زمانیکه ایشان مسئول مذاکرات‌ بودند یکبار هم مصاحبه نکردم چون بحث‌ها را به نفع کشور نمی‌دانم، با این حال منتفد جدی دوستان بودم.”
ظریف ادامه می‌دهد:” دوستانی که می‌گفتند همین توافق‌ها را کرده بودند، پیشنهاد آلماتی دست ماست، اگر می‌خواهید پخش کنیم؟ مطالعه کنید، یک جای آن نگفته تحریم‌ها را برمی داریم. دوستان ممکن است برخی فرمایشات را بگویند، بحمدالله، در این دوره اینقدر آزادی هست که هرکسی هر چه می‌خواهد می‌گوید.
وی می‌گوید:” آیا دوست دارید گروگان نتانیاهو باشید که هی می‌گویید چرا تحریم‌ها متوقف می‌شود؟ این سخنانی که می‌گویید تفسیر به رای است.
حق دانشجویی هم نبود!
ظریف گفت “برخی به نوعی امروز صحبت می‌کنند که انگار قطعنامه 2231 اولین قطعنامه‌ای است که درباره ایران صادر شده است اما در قطعنامه 1737 و 1747 حتی آموزش دانشجویان ایرانی ممنوع شده بود نه اینکه استثناء باشد.
وی ادامه داد: همه قطعنامه‌ها تحت فصل هفت است و ارتباط با تهدید صلح و امنیت بین‌الملل دارد و این بند در تمامی قطعنامه‌ها باعث شده قطعنامه‌ها کمی
پیچ و خم پیدا کنند. در قطعنامه 1929 از این مرحله هم فراتر
می‌رود و در مقدمه آن می‌گوید “هیچ کس کشورها را مجبور نمی‌کند اقداماتی فراتر از ماده 41 از جمله توسل به زور را انجام دهند”؛ به نوعی در بند 9 این قطعنامه کشورها را موظف کرده است که هر اقدام لازمی را برای عدم اشاعه صورت دهند. در حالیکه در قطعنامه 2231 در مقدمه آن نه به
ماده 40 و 41 و نه به ماده فصل هفت اشاره نشده است بلکه در این قطعنامه بندی آمده است که می‌گوید “در روابط بین ایران و شورای امنیت یک تحول مبنایی ایجاد شده است”.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در قطعنامه 1929 به ماده 25 منشور ملل متحد اشاره می‌کند که کشورها باید تصمیمات شورای امنیت را اجرا کنند و این بندی است که در تمامی قطعنامه‌ها وجود دارد؛ بنابراین قطعنامه 2231 ماهیت فصل هفتمی‌اش از بین رفته است.
اگر شما بودید؟!
محمدجواد ظریف در ادامه دهمین نشست کمیسیون برجام با اشاره به لغو تحریم‌ها توسط اتحادیه اروپا در قالب برجام، گفت: با اجرا شدن برجام اتحادیه اروپا کلیه تحریم‌ها را لغو می‌کند. برخی دوستان می‌گویند تعلیق می‌کند. این تعلیق در خصوص تصمیمات اقتصادی و سایر تصمیمات است. اتحادیه اروپا دو راهکار داشته، ما با راهکار اولشان مخالف بودیم.
به گزارش ایسنا ظریف اما در پاسخ به سوال مهرداد بذرپاش نماینده جبهه پایداری مجلس که پرسید آن دو قطعنامه‌ای که در زمان شما که سفیر سازمان ملل بودید وضع شد، در آن موقع در تحریم‌های اولیه و ثانویه اگر اولیه‌ها را الان نبینیم که دیده نشده، روی ثانویه‌ها تاثیر نمی‌گذارد؟ و یا این تحریم‌های اولیه روی تصمیمات اتحادیه اروپا تاثیر نمی‌گذارد و یا بر روی دستورات اجرایی رییس جمهور تاثیری ندارند؟‌ پاسخ داد: آقای بذرپاش خوب بلد است. آن دو سالی که من در سازمان ملل بودم چه ربطی به تحریم‌های اولیه و ثانویه داشته است. می‌خواهید بگویید دو قطعنامه در زمان من تصویب شد؟ بنده هیچ نقشی در تصویب یا رد آن قطعنامه‌ها نداشتم و الحمدالله مسئولیتی در آن زمینه ندارم.
وی خاطرنشان کرد: بحث هایی که آقای بذرپاش عنوان کردند عموما ربطی به بحث ما نداشت. شاخص اقتصادی پایین آمده حالا ببینید اگر توافق ژنو نبود امروز کجا بودیم؟ اگر توافق ژنو نبود ببینید
چه قدر نفت می‌فروختیم. اگر توافق ژنو نبود ببینید امروز فروش نفت‌تان به خاطر سیاست‌هایی که شما از آن حمایت می‌کنید به صفر رسیده بود. اگر نبود ببینید نه اینکه حالا حساب کنید قیمت نفت چه قدر پایین آمده است.
اگر می‌گذاشتید قطعنامه 1929 تصویب نمی‌شد
اما واکنش‌های ظریف به صحبت‌های جلیلی و برخی از نمایندگان پایان ماجرا نبود چرا که در این نشست حجت‌الاسلام ابوترابی فرد نایب رییس مجلس نیز در اقدامی بی‌سابقه واکنش تندی به اظهارات دو روز پیش جلیلی نشان داد و گفت: تفاوت ویژه‌ای بین دو مقطع مذاکرات می‌بینم،آقای جلیلی اگر در دوره خودتان اجازه مباحثه می‌دادید احتمالا قطعنامه 1929 تصویب نمی‌شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خانه ملت، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد حسن ابوترابی فرد، در نشست کمیسیون ویژه بررسی برجام که با حضور سعید جلیلی و اعضای سابق تیم مذاکره‌کننده برگزار شد، افزود: در این تردیدی نیست که در اجرای برجام و چه در مسائل دیگر پیشرفت کردیم و این پیشرفت به قدرت جمهوری اسلامی ایران بازمی گردد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ابزار گفتگو با نظام حاکم بر جهان قدرت است، بنده تفاوت ویژه‌ای بین دو مقطع مذاکرات می‌بینم مقطعی که شما آقای جلیلی مدیریت تیم را برعهده داشتید که کمترین نقد و مباحثه‌ای در آن زمان صورت نمی‌گرفت و مقطعی که امروز ما دارای فضای نقد شده ایم که شخصا این فضا را می‌پسندم.
ابوترابی فرد عنوان کرد: اعتقاد بنده این است که اگر در آن زمان که سه قطعنامه به تصویب رسید نقد و
بررسی هایی صورت می‌گرفت، می‌توانستیم به نقش دولت که نقش بازدارنده داشت، کمک کنیم. ما بارها از شما آقای جلیلی برای حضور در کمیسیون امنیت دعوت کردیم اما تنها شما یک بار در جلسات حضور پیدا کردید. اگر اجازه می‌دادید بحث و مباحثه‌ای صورت می‌گرفت احتمال داشت تصویب قطعنامه 1929 به تاخیر بیفتد و یا حتی تصویب نمی‌شد.
لغو قطعنامه‌های گذشته پیروزی بزرگی است
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به قطعنامه 2231 گفت: ما از دو منظر می‌توانیم به این قطعنامه نگاه کنیم، می‌توانیم نقدهایی که بر آن هست را ببینیم اما به نظر می‌رسد که اگر مفاد قطعنامه را ببینیم نظرها نسبت به نقدها تغییر می‌کند. اولا فرمودید لغو نیست و از واژه تعلیق در قطعنامه استفاده شده است در صورتی که در قطعنامه صریحا تحت عنوان لغوها مفادی آمده است که در این قطعنامه لغو تمام قطعنامه‌های گذشته نام برده است.
وی اضافه کرد: در بند 8 قطعنامه 2231آمده است وفق ماده 41 منشور ملل متحد تصمیم گرفته می‌شود که در 10 سال پس از روز توافق برجام به نحو تعیین شده تمام مفاد این قطعنامه باید لغو شود. هیچ کدام از قطعنامه‌های مذکور در بند فصل 7 منشور ملل متحد نباید ادامه پیدا کند. به نظر من این دستاوردها، پیروزی یک نظام بر همه قدرت‌های مسلط در جهان است.
تحت فصل 7 بودیم، انکار نکنید
ابوترابی فرد ادامه داد: در قطعنامه 1929 به صراحت آمده است که این قطعنامه ذیل بند 41 فصل هفت از منشور سازمان ملل است، آن‌ها به روشنی ما را ذیل فصل 7 آورده اند اما شما (جلیلی) می‌فرمایید که بدون احراز تهدید امنیت و صلح بین الملل نمی‌توانند ذیل این فصل ایران را بیاورند اما آن‌ها دقیقا این کار را کرده اند، وقتی در متن قطعنامه هست قابل انکار نیست.
وی در واکنش به لبخندهای یکی از اعضای تیم سابق مذاکرات به این اظهارات، تاکید کرد: با لبخند هم این موضوع حل نمی‌شود. در قطعنامه 2231 فصل 7 عنوان نشده است و تنها به بند 41 اشاره می‌شود چرا که می‌خواهند مفاد این بند را نقض کنند.
حال باید دید که با این اوصاف بازهم جلیلی درراستای تخریب آنچه که در مذاکرات اخیر صورت گرفته است پای تریبون‌ها به افشا و غوغا می‌پردازد و یا اینکه با
مطرح شدن پرونده آلماتی، اندکی از رویه جناحی سیاسی خود پایین تر می‌آید؟!

One thought on “باز هم سرو صدا کنید اسناد آلماتی را افشا می‌کنم”
  1. این حرف ظریف به قول معروف فرار به جلو میباشد چون خودش هم میداند که در آلماتی غرب در حال قبول برداشتن تحریمها بوده ولی به علت انتخابات ریاست جمهوری و فرستادن سیگنال از طرف داخل کشور به غربیها پیگیر برداشت تحریم نشده و به بعد از انتخابات موکول کردند. این اقای ابوترابی هم خودش نمیدونه با خودش چند چنده الانم که تو صف هاشمی قرار گرفته و معلوم نیست چه وعده ایی بهش دادند ولی در جواب ابوترابی که به دکتر جلیلی در باره حضور در مجلس . ابوترابی حرفی برای گفتن نداشت چون جلیلی در همان جلسه بهش گفت اقای ابوترابی چند دفعه از شما و اقای لاریجانی تقاضای حضور در مجلس را کردم ولی همین شما مخالفت کرده و گفتید لزومی نداره!!!!!!!!!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *