هـراز نـو: بارش باران، وقوع سیل و وزش باد سهمگین و گرد و غبار در برخی استان های کشور از جمله تهران و البرز، روی ناخوش طبیعت را به مردم نشان داد و با تخریب برخی منازل و خیزش سیلاب به سمت برخی اتومبیل ها، تنی چند از هموطنانمان جان خود را از دست دادند.

 

بارندگی روز اخیر در شهرهای مختلف علاوه بر خسارات مالی، در استان های مختلف خسارات جانی نیز برجای گذاشت تا چهره ی خشن طبیعت نمایان شود؛ چهره ای که با تخریب ساختمان هایی که در حاشیه رودخانه ها ساخته شده بودند شاید به نوعی به عنوان اعتراض طبیعت جلوه کند.

برخی کارشناسان، ساخت و ساز بی رویه، قطع درختان و عدم پیشگیری های لازم را دلیل بروز برخی تلفات انسانی این حوادث قلمداد می کنند.

در این میان خسارات وارده در استان های البرز و محورهای تهران- مازندران بیش از دیگر استان ها برآورد شده است و این رخداد موجب بسته شدن محور های کرج – چالوس و جاده هراز شد.

**خسارت های مالی و جانی جاده چالوس

اسماعیل نجار معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران با حضور در روستای سیل زده سیجان در جاده چالوس ضمن بازدید از مناطق آسیب دیده گفت: خسارات سیل در این منطقه سنگین و سهمگین است.

وی تصریح کرد که که مبلغ 100 میلیارد ریال برای جبران خسارات زیرساخت های این روستا ناشی از سیل اختصاص یافته است.

نجار از دست اندرکاران امدادرسانی و مسوولان استان بویژه استاندار البرز برای اقدام به موقع و حضور در منطقه سیل زده در کمترین زمان قدردانی کرد و گفت: تاکنون 6 نفر جان خود را از دست داده اند و 12 نفر نیز مفقود هستند که امیدواریم زنده باشند.

رییس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر اینکه سیل سهمگین بوده و خسارات زیادی به بار آورده است، گفت: 80 دستگاه خودرو در جریان سیل کاملا متلاشی و منازل مسکونی و زیرساخت ها نیز خسارات سنگینی متحمل شده اند که برای جبران خسارات زیرساخت ها مبلغ 100 میلیارد ریال به طور علی الحساب در اختیار استان قرار می گیرد.

نجار خاطرنشان کرد: پس از برآورد دقیق خسارات، موضوع را به دولت پیشنهاد می کنیم تا به تصویب رسیده و بخشی از خسارات جبران شود.

وی درخصوص علل وقوع سیل در جاده چالوس نیز با اشاره به تغییر اقلیم و با تاکید بر اینکه در گذشته نیز همواره سیل در این مسیر به وقوع پیوسته است، گفت: یکی از مسایل نامناسب بودن پل هایی است که بر روی رودخانه زده شده و مهم تر از آن هم تصرف بستر و حاشیه رودخانه و ساخت وسازهای بی رویه در آن است.

**خسارت ها در استان البرز

محمدتقی ایرانی معاون استاندار البرز و فرماندار کرج نیز تاکید کرد که رییس سازمان مدیریت بحران کشور در جریان بازدید از مناطق سیل زده وعده مساعدت دولت برای جبران خسارت ها را ارایه کرد و همان زمان مبلغ 100 میلیارد ریال برای خسارت های زیرساخت ها اختصاص داد.

وی تصریح کرد: برای مساعدت در زمینه خسارت های دیگر نیز باید منتظر برآورد قطعی خسارت های وارده باشیم که قرار است از سوی بخشداری و شورا صورت گیرد تا موضوع به سازمان مدیریت بحران انتقال داده شود.

وی با تاکید بر اینکه همه خانه های روستای سیجان که از سیل خسارت دیده است، بیمه هستند و این کار را آسان تر می کند، گفت: بنیاد مسکن به هرخانه آسیب دیده 2 میلیون تومان برای تعمیر و 15 میلیون تومان برای بازسازی اختصاص می دهد و معاون محترم وزیر کشور نیز به نمایندگی از دولت قول مساعدت داده است.

معاون استاندار البرز در عین حال خسارت های وارد شده به منازل مسکونی را بسیار سنگین اعلام کرد و گفت: نیمی از 287 خانوار ساکن در این روستا از 10 تا 100 درصد آسیب دیده اند.

این در حالی است که برخی منابع خبری از کشته شدن 12 تن در جاری شدن سیل در استان مازندران خبر داده و اعلام کردند از سرنوشت 20 تن که بر اثر سیل مفقود شده اند خبری در دست نیست.

در عین حال سهراب شهبانی مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی کرج گفت: سیل عصر یکشنبه به بیش از یکصد دستگاه خودروها سبک و سنگین در جاده کرج – چالوس خسارت وارد کرد.

وی افزود: این خودروها در حاشیه جاده کرج – چالوس متوقف شده بودند که بارش ناگهانی و طغیان رودخانه کرج، تعدادی از آنها را با خود برد.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری کرج همچنین در آخرین آمار ارائه شده از میزان تلفات جانی اظهار کرد: تاکنون اجساد 8 نفر از حادثه دیدگان کشف شده است، طبق بررسی ها 12 نفر ناپدید شده اند.

*استان مازندارن؛ خسارت 100 میلیارد ریالی به کشاورزی

سید محمد جعفری معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: بر اثر سیل اخیر تاکنون بیش از 100 میلیارد ریال به بخش کشاورزی خسارت وارد شده و برآورد خسارت نهایی متعاقبا اعلام خواهد شد.

وی اظهار کرد: با توجه به بارندگی چند روز اخیر در استان، خسارت هایی به بخش کشاورزی استان شامل مزارع برنج، سردهنه ها، کانال های آبرسانی، جاده های بین مزارع، دامداری ها و واحدهای دامداری کوچک وارد شده است.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: با توجه به استمرار بارش باران از روز جمعه تا امروز برآورد میزان خسارت در شهرهای مختلف استان توسط کارشناسان جهاد کشاورزی در حال انجام است.

جعفری با اعلام این که تاکنون به بیش از 10 هزار هکتار از شالیزارهای استان خسارت 10 تا 30 درصدی وارد شده است، گفت: به بیش از 50 کیلومتر از جاده های بین مزارع و 36 سردهنه خسارت وارد شده است.

وی اظهار کرد: بیشترین خسارت ناشی از سیل اخیر به غرب استان، سوادکوه و کجور وارد شده است.

مازندران حدود 230 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد.

*کن سولقان تهران اسیر سیلاب

در استان تهران و در منطقه کن سولقان نیز بر اثر بارش های روز گذشته شرایط بحرانی ایجاد و تنی چند از هموطنانمان در این منطقه جان خود را از دست دادند.

بارش باران همراه با رعد و برق و تندباد شدید در شب گذشته موجب بروز سیلاب و همچنین طغیان رودخانه در برخی از مناطق استان تهران از جمله کن و سولقان شد.

علیرضا مهدوی شاهروی مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری تهران با اشاره به پاکسازی کامل جاده های منطقه کن و سولقان از گل و لای گفت: تعداد کشته های سیلاب شب گذشته منطقه کن و سولقان به هشت نفر افزایش یافت.

وی افزود: بیشترین آسیب این سیلاب به راه های منطقه وارد شده که با تلاش نیروهای امدادی در حال ترمیم خسارت های وارده هستیم.

مشاور استاندار تهران با اشاره به بی سابقه بودن وقوع سیلابی با این حجم در 40 سال گذشته در رودخانه کن گفت: آب رودخانه در این حادثه هشت متر بالا آمده بود.

مهدوی شاهرودی با بیان اینکه هم اکنون وضعیت منطقه به لحاظ خدمات رسانی به ویژه شبکه های آب و برق در روستاها و مناطق حادثه دیده کن و سولقان به حالت عادی بازگشته گفت: تنها به دلیل از بین رفتن 600 متر از خط انتقال و شبکه لوله کشی یکی از این روستاها تا زمان بازسازی کامل شبکه لوله کشی، آب مصرفی و موردنیاز اهالی این روستا با تانکرهای سیار تامین می شود.

عیسی فرهادی فرماندار تهران نیز در خصوص تلفات و خسارات ناشی از سیلاب شب گذشته در منطقه کن و سولقان گفت که طغیان رودخانه و جاری شدن سیل در این منطقه موجب کشته شدن یک تبعه کشور چین و پنج شهروند ایرانی شده است.

ابوالفضل قناعتی عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران خسارت وارده ناشی از توفان و سیل یکشنبه شب به منطقه کن در شمال غربی پایتخت را سنگین دانست و بر خدمات رسانی به مناطق آسیب دیده تاکید کرد.

وی افزود: بر اثر این حادثه ریزش سنگ واره ها از کوه های منطقه بر روی تعدادی خودرو عبوری خسارات و زیان هایی به بار آورده است.

عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران گفت: تعدادی رستوران و قهوه خانه در این منطقه نیز بر اثر جاری شدن سیل آسیب دیده اند و احتمال اینکه افرادی در آنها مصدوم شده باشد وجود دارد.

قناعتی با تاکید بر اینکه هنوز آمار قطعی از تعداد کشته شدگان این حادثه وجود ندارد افزود: شواهد امر حاکی از خسارت سنگین است.

عضو هیات رییسه شورای شهر تهران خاطرنشان کرد که هنوز از تعداد مفقودین نیز آمار دقیق در دست نیست.

حسن عباسی مدیر روابط عمومی مرکز اورژانس تهران از مصدوم شدن 16 نفر از شهروندان تهرانی در جریان وقوع توفان یک شنبه شب در پایتخت خبر داد.

وی افزود: وزش توفان شدید حوالی ساعت 19 شهر تهران را در نوردید و به همین منظور گروه های امدادی و درمانی به سطح شهر اعزام شدند.

مدیر روابط عمومی اورژانس تهران گفت: در این حادثه 16 شهروند تهرانی دچار مصدومیت شدند که 13 نفر از آنان به بیمارستان های مختلف شهر و سه نفر بصورت سرپایی توسط تکنیسین های اورژانس درمان شدند.

عباسی اظهار کرد: بیشترمصدومین بدلیل شکسته شدن درختان و پرت شدن اشیا دچار مصدومیت شدند.

وی همچنین درباره امدادرسانی به حادثه دیدگان سیل در روستای سولقان نیز گفت: تکنیسین های اورژانس تهران جان یک جوان 24 ساله که در مسیر رودخانه گرفتار شده بود را نجات دادند.

*علت خسارت ها؛ ساخت و ساز غیر مجاز

محمدتقی ایرانی معاون استاندار البرز و فرماندار کرج گفت که دستکاری در طبیعت، ساخت و سازهای غیرمجاز و غیراصولی در حریم رودخانه ها و تصرف اراضی حاشیه ای رودخانه، عامل اصلی وقوع سیل اخیر در روستای سیجان در جاده چالوس است.

وی تصریح کرد: بارها از سوی مسوولان در خصوص ساخت و ساز در حریم رودخانه ها هشدار داده شده است و به دنبال این ساخت وسازها و احداث پل های دست ساز بدون اصول و استحکام و غیراستاندارد، چنین حوادث تلخی رقم می خورد و تبعات ناگوار به دنبال دارد.

معاون استاندار البرز تاکید کرد: دو هفته پیش در روستای سیجان که اکنون با سیل مواجه شده است، ماموران قصد تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز را داشتند که با اعتراضاتی مواجه بودند و سازندگان این بناها اقدام به نامه نگاری با برخی مسوولان برای جلوگیری از تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز کردند.

ایرانی با اشاره به اینکه وقوع چنین حادثه ای بسیار نادر بوده و بنابر اعلام اهالی صد سال پیش سیل مشابهی به وقوع پیوسته بود، گفت: وقتی خار و خاشاک و گل و لای و سنگ زیر پل های غیراستاندارد را پر می کند، آب سیلاب ها راهی برای جاری شدن ندارد و وارد کوچه های روستا شده و هر چیزی بر سر راه خود را می برد و تخریب می کند.

*خسارات در خراسان شمالی

خراسان شمالی نیز به دلیل بارش باران و وزش باد خسارات زیادی را متحمل شد.

علی اصغر بدیعی مقدم مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی اعلام کرد: بارش باران و جاری شدن سیل در سه روز گذشته 3 میلیارد و 900 میلیون ریال به حوزه راه استان خسارت وارد کرد.

این مقام مسوول اظهار کرد: این میزان خسارت به راه های ارتباطی اسفراین، بجنورد، فاروج و شیروان وارد شده است.

وی افزود: سیل پل جاده صفی آباد اسفراین را تخریب کرد و موجب تخریب شانه راه های روستایی در این مسیر و برخی از دیگر نقاط استان شد.

بدیعی مقدم خسارت وارده به این محور را 800 میلیون ریال اعلام و اظهار کرد: همچنین جاری شدن سیلاب در محور بجنورد – اسفراین، موجب رسوب گذاری در جاده در محدوده روستای کلات و آب بردگی شانه محور شد و به علائم و ابنیه فنی مسیر خسارت زد.

وی میزان خسارات سیل به این محور را نیز 1.6 میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: محور ارتباطی خاکی گورپان – قاسم خان اسفراین نیز در این بارندگی ها 500 میلیون ریال خسارت دیده است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی میزان خسارات وارده به حوزه راه های روستایی شهرستان شیروان را نیز دو میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: همچنین محورهای روستایی کوران، قلعه صفا، مایوان، خسرویه، پیرعلی و سنگ علی شور فاروج نیز از سیل خسارت دید.

وی گفت: بر اثر جاری شدن سیل راه ارتباطی روستای ریزه – کلاته شامیر فاروج برای مدتی بسته شد که با تلاش راهداران مشکل برطرف شد.

استان خراسان شمالی واقع در شمال شرق کشور که در حدفاصل دو قطب زیارتی- سیاحتی مشهد الرضا (ع) و استان های شمالی کشور واقع است 5 هزار و 631 کیلومتر راه ارتباطی اصلی و فرعی و 21 گردنه دارد.

مهدی عابدی، فرماندار اسفراین نیز میزان خسارات سیل و بارندگی به حوزه راه و نیز بخش های کشاورزی و باغداری این شهرستان را 30 میلیارد ریال عنوان کرد.

سعید خوشقامت، مدیر جهاد کشاورزی شیروان نیز گفت: بر اثر بارش های سیل آسای هفته جاری، بیش از 20 میلیارد ریال تنها به حوزه کشاورزی و باغی این شهرستان خسارت وارد آمده است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی نیز میزان خسارات وارده به این حوزه در استان را حدود 4 میلیارد ریال عنوان کرد.

علی اصغر بدیعی مقدم افزود: جریان سیلاب به راههای روستایی در شهرستان های فاروج، اسفراین و شیروان آسیب رسانده است.

علی اکبر محبی، فرماندار جاجرم نیز از خسارت یک میلیارد ریالی سیل به تاسیسات و زیرساختهای شهری این شهر خراسان شمالی خبر داد و افزود: این بارش ها همچنین به 15 هکتار از تاکستان های این شهرستان آسیب وارد آورد.

بارش شدید باران و جاری شدن سیل در سه روز اخیر خساراتی به بخش راه روستایی، باغ ها و عرصه های زراعی این استان وارد کرد.

مدیریت بحران خراسان شمالی هنوز آمار جمع بندی شده ای از میزان این خسارات ارایه نکرده است.

استان خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه زراعی دارد.

*خسارت در سنندج

حمید رضا همایی معاون فرماندار شهرستان بیجار گفت: بارش شدید باران و سیلابی شدن رودخانه ها در شهرستان بیجار به 20 روستای این شهرستان خسارت وارد کرد.

ویر افزود: براساس برآوردهای اولیه، سیل روز گذشته حدود 50 میلیارد ریال به مناطق روستایی بیجار خسارت وارد کرده است.

معاون فرماندار شهرستان بیجار ادامه داد: حدود 20 روستای این شهرستان با تفاوت های کم و بیش ، دچار خسارات شده اند ولی خوشبختانه سیل تلفات جانی نداشته است.

همایی بیشترین خسارت سیل را تلف شدن 200 راس گوسفند در روستای سیرلان بیجار عنوان کرد و گفت: از گله گوسفندان این روستا تنها چوپان گله باقی مانده است که وی نیز پس از رهایی از چنگ سیل و اعزام به بیمارستان امام حسین(ع) بیجار، درمان شد و نجات یافت.

معاون فرماندار شهرستان بیجار تصریح کرد: بر اساس برآوردهای اولیه کارشناسان، در 20 روستای این شهرستان حدود هزار هکتار اراضی گندم، باغات، صیفی جات، یک دستگاه تراکتور، یک دستگاه لندرور، یک دستگاه موتور سیکلت، هشت دهنه پل، تاسیسات روستایی و بیش از پنج کیلومتر راه روستایی از بین رفته است.

او با اشاره به حضور به موقع اعضای ستاد مدیریت بحران بیجار در مناطق سیل زده گفت: برآورد اطلاعات دقیق در خصوص میزان خسارات وارده پس از ارزیابی کارشناسان حداکثر در دو روز آینده اعلام خواهد شد.

شهرستان بیجار در 140 کیلومتری شرق سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.

*آسیب مغازه های سقز

علی اکبر ورمقانی معاون استاندار کردستان و فرماندار ویژه شهرستان سقز گفت: بر اثر بارش شدید باران عصر روز شنبه، حدود یک هزار مغازه و منزل مسکونی دچار آسیب وخسارت شده اند.

وی افزود: برآورد اولیه انجام شده و بررسی میزان خسارت مالی حادثه نیز در دست بررسی است.

معاون استاندار کردستان و فرماندار ویژه شهرستان سقز با بیان اینکه بیشترین خسارت متوجه بازار اصلی شهر شده است، اعلام کرد: بر اثر این حادثه تعدادی منازل مسکونی، معابر و تاسیسات زیر بنایی آب و فاضلاب شهری شهر نیز خسارت دیده اند که میزان خسارت آن در دست بررسی است.

ورمقانی با عنوان اینکه سیل های شهری در معابر باعث آبگرفتگی می شود یادآور شد:در جریان سیل اخیر، تعدادی نقاط باعث آبگرفتگی شد که شناسایی شده و در آینده نزدیک از طریق جذب اعتبار اصلاح خواهند شد.

فرماندار سقز با اشاره به بازدید معاون عمرانی استاندار کردستان از نقاط حادثه دیده سطح شهر، اظهار امیدواری کرد اعتباراتی برای جبران خسارت وارد شده به زیرساخت های شهرستان اختصاص یابد.

ورمقانی با بیان اینکه خوشبختانه این سیل تلفات جانی نداشته است این حادثه غیر مترقبه را در 50 سال اخیر در این شهرستان بی سابقه برشمرد.

فرماندار سقز در ادامه با عنوان اینکه بیمه پشتیبانی برای موسسات اقتصادی، اجتماعی و خانوارهاست، به مردم و به ویژه مغازه داران توصیه کرد با توجه به وقوع حوادث احتمالی و غیر مترقبه، مغازه ها و منازل مسکونی خود را بیمه کنند.

سقز در 190 کیلومتری شمال غربی سنندج واقع شده است. ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *