روزبه نصیری آملی

هراز نو : يکي از اصطلاحاتي که ريشه در تاريخ معاصر ايران دارد، دولت حسينقلي خاني است. اين اصطلاح که ريشه آن به حکومت محلي فردي به همين نام در لرستان برمي‌گردد، به معناي دولتي است که با خودکامگي سعي در برقراري نظم در منطقه تحت نفوذ خود را دارد.

بر اساس منابع تاريخي حسينقلي خان يکي از واليان لرستان بوده که در ديکتاتوري و خشونت کم‌نظير بوده است. درباره شخصيت او در تاريخ آمده است: «حسينقلي خان در زمان ناصر الدين شاه قاجار والي پشتکوه لرستان بود و قبلاً لقب «صارم السطنه» داشت و از طرف دولت ايران درجه امير توماني؛ يعني سرلشگري، هم به او اعطاء شده بود.

وي مردي به شدت خشن و ديکتاتور و در عين حال جنگجو و کاردان بود. از آن‌جهت وي را لايق و کاردان مي‌دانند که سپاهيانش در آن‌زمان بطور قطع يکي از مرتب‌ترين افواج موجود در کشور بشمار مي‌آمد.

در زمان حکومت حسينقلي خان، هيچکس از خود قدرت و اختياري نداشت. همه چيز به (خان) تعلق داشت و سرپيچي از خواسته و فرمانش به هلاکت و نابودي عائله و بلکه عشيره‌اي منتهي مي‌گرديد. حسينقلي خان سه فصل بهار و تابستان و پائيز را در حسين آباد مي‌زيست و مردم پشتکوه از بيم ستمگري‌ها و آدمکشي‌هايش خواب راحت نداشتند.»[2]

ظلم و ستم‎‌ها و مشکلاتي که حسينقلي خان در لرستان به وجود آورده بود باعث شده که سيره و روش حکومتداري وي به عنوان يک روش ديکتاتور گونه مطرح شود و به عنوان يک ضرب‌المثل مطرح شود.

درباره ريشه اين ضرب‌المثل گفته شده است: «هرگاه در منطقه‌اي بي‌نظمي و غارت و چپاول و يغماگري از ناحيه ارباب قدرت مشاهده شود و قوانين جاريه نتواند حقوق ضعفا و زيردستان را احقاق کند آن نوع حکومت جابرانه را حسينقلي خاني گويند. به همين جهت از همان موقع کلمه حسينقلي خاني با مفاهيم خودمختاري و خودکامگي و اجحاف و ستمگري و غارت و چپاول ترادف پيدا کرده است و هرجا تعدي و تجاوز به حقوق ديگران مشاهده شود آن را به حسينقلي خاني تشبيه و تمثيل مي‌کنند.»[3]

حال به بررسی این موضوع می پردازیم که چرا  علی قاسمی سخنگوی شورا شهر آمل به احمد امیر سلیمانی ومدیریتش لقب حسینقلی خانی داده است .

کمتر کسی است که بداند احمد امیر سلیمانی به نوعی شهردار شدنش را مدیون علی قاسمی است و همینطور اوج فعالیت امیر سلیمانی زمانی بود که علی قاسمی بر مسند ریاست شورای اسلامی شهر تکیه زده بود اگر چه که درهمان دوره هم به انتقادات دلسوزان توجهی نشد .

القاب متفاوتی در تمجید امیر سلیمانی بکار گرفته میشد اویسی ثانی ، صادقلو  دیگر تا لقبی که قاسم حامدی عضو دوره گذشته شورای شهر به او هدیه داد ، حاج احمد جهان آرا آمل! ، این عضو شورای شهر در مراسم افتتاح  پروزه های عمرانی که در سوم خرداد سالروز آزاد سازی خرمشهر برگزار می شد امیر سلیمانی را با محمد جهان آرا مقایسه کرد وبه اوچنین لقبی داد .

هرچه که از دوره مدیریت امیر سلیمانی گذشت بر محبوبیت او افزوده  شد تا جاییکه وقتی شورای شهر آمل 13 نفری شد اعضای جدید شورای شهر بالاتفاق احمد امیر سلیمانی را به خاطر درخشش در فعالیتهای عمرانی با اکثریت آرا برای سمت شهرداری آمل ابقا کردند .

آنچه که در این مدت برای اعضای شورا مغفول ماند  عدم توجه به نگرش مدیریتی امیر سلیمانی  خصوصا بی توجهی به مسایل انسانی ، اجتماعی و فرهنگی از سوی شهردار آمل بود ، فعالیت های عمرانی شهردار سبب شد تا اعضای شورای شهر به سبک مدیریتی امیر سلیمانی ایرادی نگیرند واجازه دهند تا امیر سلیمانی هرگونه که علاقمند است بتازد وپیش برود .

امیر سلیمانی بارها در اظهارت خود شهرداری را به سان یک پادگان نظامی شبیه دانست که باید با یک فرماندهی مقتدر وخشن به پیش برود وتقویت این نگاه سبب شد تا مقوله فرهنگی ،اجتماعی و انسانی به فراموشی سپرده شود .

تمام منابع شهرداری ابزاری شد برای توسعه عمرانی در این راه هرچه که بر سر راه بود ولو  در قالب یک نقد صادقانه نیز برچیده شد هر فردی همراه بود ارتقا وهرکسی که صدایی بلند کرد ونقدی مطرح نمود با ابلاغی به گوشه ای تبعید شد .

سیاست های امیر سلیمانی فقط چند ماه دوام اورد ،  اما به یک باره بسیاری از پروژه ها متوقف شد وآتش زیر خاکستر که با سرکوب ابعاد اجتماعی و  فرهنگی وظاهر سازی های تبلیغاتی سرپوش گذاشته بود الو گرفت .

البته  علاوه بر عدم توجه به مسایل فرهنگی در نگاه مدیریتی شهردار دلایل دیگری هم در هرج ومرج در شهرداری نقش داشت ، شهردار عمدتا در اتاق خود ودر درون شهرداری حاضر نبود و به بهانه های مختلف میدان مدیریت را به دست معاونان می سپرد .

سازمان ها ومدیر ان عامل در حاشیه امنیت کامل بودند ، به گفته رییس شورای شهر عدم  نظارت مستمر  شورای شهر و بی توجهی و عدم نظارت کافی  شهردار بر سازمانها از جمله دلایل دیگر هرج ومرج در شهرداری شد ، سازمانی که قرار بود منظم و پیشرو باشد ،با مدیریت پادگانی تبدیل شد به یک سازمان بی نظم و بدهکار یا به تعبیر  سخنگوی شورا حسینقلی خانی با مدیری که همینک در چالش سوال شورا شهر قرار گرفته است .

پاسخ شهردار به سخنان رییس وسخنگو شورا را میتوان نوعی فرار به جلو تلقی کرد چرا که به جای پاسخگویی به سوالات نمایندگان مردم موضوع طرح شکایت را مطرح مینماید .

در تحلیل بعدی نقش اعضای شورای شهر و جهت گیری اعضای شورای شهر را در خصوص این رفتار امیر سلیمانی مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد .

[1]- http://www.armandaily.ir/Default.aspx?NPN_Id=793

[2]- http://www.ichodoc.ir/p-a/changed/189/html/189-63.htm

[3]- http://sarapoem.persiangig.com/link7/zarb97.htm

10 thoughts on “چرا سخنگو شورا ، مدیریت شهردار را حسینقلی خانی خواند ؟”
  1. اقای دکتر نصیری از نقد زیبای شما وصراحت کلامتان تشکر میشود . رفتاری بیطرفانه و تحلیلی بیغرضانه شاید نقطه عطفی در رسالت خبری باشد که برایم تازگی دارد. کلامتان دلنشین است بدانید راه درست را میروید. بیصبرانه منتظریم

  2. با سلام
    وقتی سیزده نفر آدم عاقل و بالغ حریف یک جوان 34 ساله نمی شن جای تاسف دارد .
    قانون این همه ابزار به شما داد. چه کرده اید عزیزان شورا نشین ؟؟؟؟؟؟
    حال خواهش می کنم یه نفر به این سئوالات جواب بدهد
    چه کسی باید جوابگو باشد ؟؟؟؟؟؟؟؟
    درد دل رئیس شورا را بخوانید .
    متاسفانه در شورا عزم جدی برای نظارت بر شهرداری و سازمانهای وابسته وجود ندارد؟؟؟؟؟؟؟؟
    بیش از 6 ماه از سال باید به فکر این باشیم چه کسی رییس و هیئت رئیسه شورا شود!!!!!!!!!!!!!!!!!
    اعضای شورا که در مجموعه خرد جمعی وجود ندارد!!!!!!!!!!!!!
    اعضای شورای شهر به عنوان جناحی و باند بازی عمل می کنند و دیگر فرصت ندارند که به دنبال امور شهر باشند.!!!!!!!!!!!!!!!!
    دو تن از اعضای شورای شهر اتاق شان هنوز بر روی مردم بسته است!!!!!!!!!!!
    متاسفانه کسانی که مدعی کارهای فرهنگی هستند خودشان با تصویب بودجه فرهنگی مخالف بودند!!!!!!!!!
    عده ای در خارج از شورا برای اعضای شورا تصمیم گیری می کنند و حتی در مصوبات شورا دخالت دارند.!!!!!!!!!!!!!
    خوب ما به کی ها رای دادیم حالا قطره ای از دریا رو بخوانید !!!!
    حالا زمین پلک که برای عضو شورا سود میلیاردی داشت وبا زمین پیرزاد معاوضه شد بماند!!!!!!!!!!!
    حق کارشناسی فنی دو عضو شورا که به مدد شهردار سر به فلک می کشد بماند!!!!!!!!
    سکوت بعضی ها که به دنبال ریاست بودن بماند !!!!!!
    دنبال پرونده نون آب دار بودن عضو شورا بماند !!!!!!!!!!!!!!

  3. درود بر شما واقعیت ها را زیبا بیان کردی شیر بچه آملی

  4. با تشکر از آقای نصیری با بیان شیوا تمام واقعیتها گفته اند اما در خصوص پروژه های عمرانی این آقا اصالتا بابلی زاده که متاسفانه شهردار آمل هستند این است برخی از پروژه ها پروژه ها تعریف شده شهرداران قبلی بوده که بر اساس زمانبندی میبایستی پیش بره بعنوان مثال فرش کردن پیاده رو ها برخی از پروژه ها طرح ملی بوده از سوی نماینده محترم تعیین اعتبار شده و از سوی شهرداری اجرا گردید مثل رو گذر پلیس راه قدیم این اقا کار های عمرانی چندانی نکردند چند تایی که انجام شد اونهم با حرف و حدیث و برای خود نمایی و تبلیغات خودش بود وگرنه به اسفالت کوچه های فرعی شهر توجه کند پر از کند کاری چاله چوله امیدوارم شورای شهر تصمیم تاریخی خودشونه بگیرند و شهردار واقعا کارگشته و مردمی و آملی انتخاب نمایند با تشکر

  5. واقعیتی تلخ امازیبا،لطفاهمیشه درانتقادات همینگونه منصف باشید!
    دراین مقوله حق بارئیس محترم شوراست که گفته نظارت کافی نیست و……!!!

  6. فرهنگ که کلا تعطیله. چرا به اوصاع بد حقوق توجه نمیکنید بخدا شبیه مدرسه شده نابود شده تو این دو سال این شورا خیلی صعیقه شهردار رفیقه طرفه

  7. با سلام و احترام .
    اقای دکتر نصیری از نقد زیباي شما و صراحت کلامتان كمال تشكر را داشته و اميد كه همه رسانه هاي صوتي و تصويري ( رسانه اي ) اينگونه قلم بزنند بيطرف و مصلحانه . به دو دوست از اعضاي شوراي شهر فعلي در پاييز 93 اخطار كرده بودم كه اين مدير جوان احتياج به چراغ راه دارد مصداق اين بيت كه ترك اين مرحله بي همرهي خضر مكن ظلمات است بترس از خطر گمراهي
    فلذا اميدوارم شورا هم پشت اين گارد جدي نگاهي مصلحانه بر امور شهرداري شهر آمل داشته باشد و در پايان آرزوي موفقيت براي همه دلسوزان واقعي شهرم آمل و كشورم ايران دارم .
    با تشكر
    خاك پاي آمليون
    امين آهنگ آملي

  8. جناب نصیری میدانیدقانون حسینقلی خانی ازکی درشهرداری شروع شد؟ازدوساله پایانی شورای دوره سوم که همین آقای سخنگوی فعلی وریاست وقت شورااین آقاراباکمترین سابقه مدیریتی وفقط به خاطرآنکه باکنارگذاشتن مدیران باسابقه توافق نمودبعنوان شهردارانتخاب کردندتاباعدم اطاع وبی تجربگی مدیران جوان وگاهاازقبل اتمام حجت شده به خواستهاوامیال شخصی خودبرسندکه الحق موفق هم شدندوباوضع یکسریدستورالعمل درشوراکه باکمترین اعتراض یامخالفت اجرائی شدبه هدف خود رسیدندقبول نداریدازهمین مدران جوان که أنموقع انصاب ولی بعدهاموردبی مهری قرارگرفتندجویاشویدتاببینیدچگونه ازأنهاسوُاستفاده شد

  9. با سلام.جای تاسف بسیار هست که فرد نالایقی چون سلیمانی شهردار یکی از شهرهای بزرگ استان مازندران باشد.متاسفم برای همشهریهای عزیز.

  10. بنده طی چند مراجعه حضوریی متوجه بی کفایتی و دیکتاتوری ایشان در تصمیم گیری بوده ام وجدا از دیدگاه خودم نظر دیگر مراجعین نیز همین بوده است.امیدوارم اعضای محترم شهر یک شهردار لایق برای شهر انتخاب کنن. با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *