در نشست هفته سلامت گوارش، موضوعات مهمی از جمله روشهای درمان و پیشگیری بیماری رفلاکس معده مطرح شد. متخصصان گوارش بر خطرناک نبودن رفلاکس معده تأکید کردند و گفتند: رفلاکس معده بیشتر یک بیماری آزاردهنده است تا خطرناک.
سیدمحمد میرناصری، دبیر اجرایی هفته سلامت گوارش در این جلسه گفت: موضوع اصلی هفته سلامت گوارش را «سوزش سر دل» تشکیل میدهد و مطالب آموزشی برای اطلاع مردم از این بیماری و راههای پیشگیری و مقابله با آن به صورت پوستر و بروشور در اختیار پزشکان متخصص گوارش و داخلی قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه در این هفته ویزیت رایگان از سوی متخصصان گوارش صورت نمیگیرد، گفت: بیماری «سوزش سر دل» بیشتر به عنوان علامت چند بیماری دیگر به مانند رفلاکس معده شناخته میشود.
سیاوش ناصریمقدم، دبیر علمی هفته سلامت گوارش نیز در تکمیل صحبتهای میرناصری گفت: هدف از نامگذاری هفته سلامت گوارش به نام «سوزش سر دل» این است که در مورد آن اطلاع رسانی جامع صورت گیرد تا مردم به پیشگیری از آن بپردازند.
وی با بیان اینکه اطلاعات مردم باید به حدی برسد که بدانند چه باید بکنند، گفت: سوزش سر دل علامت شایع بیماریهایی به مانند رفلاکس معده، زخم معده، بدخیمی معده و غیره است که بین 10 تا 28 درصد افراد جامعه طی یک هفته آن را تجربه میکنند.
ناصریمقدم رفلاکس معده را بیماری عنوان کرد که در آن دریچه مری خوب عمل نکرده و اسید معده به مری وارد میشود.
وی در مورد علت رفلاکس گفت: علت این بیماری به درستی مشخص نیست، اما نوع تغذیه، استرس و رفتار اجتماعی افراد می تواند در بروز آن مؤثر باشد.
دبیر علمی هفته سلامت گوارش خاطرنشان کرد: مصرف فستفودها، نوشابه، تند تند غذا خوردن، مصرف دارو، پرخوری و استفاده از لباسهای تنگ میتواند به تشدید رفلاکس معده بیانجامد. وی علائم رفلاکس معده را درد سینه، حالت تهوع به صورت مداوم، گلودرد مداوم، سرفههای مزمن عنوان کرد.
ناصریمقدم همچنین تأکید کرد: رفلاکس معده بیمار خطرناکی نیست و فقط فرد بیمار را مورد اذیت و آزار قرار میدهد.
به گفته وی بیمارانی که همراه با رفلاکس معده بیماریهای دیگری را تجربه میکنند حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنند.
همایون واحدی، متخصص بیماریهای گوارشی نیز در مورد درمان رفلاکس معده گفت: برای درمان باید فاکتورهای تشدیدکننده این بیماری را از بین برد. برای مثال افراد چاق وزن خود را کم کنند، از پرخوری بپرهیزند یا افراد سیگاری و قلیونی از مصرف این مواد دودزا پرهیز کنند.
وی با تأکید بر تغییر سبک غذا خوردن افراد مبتلا به رفلاکس گفت: این افراد باید فاصله مصرف مایعات با غذا را زیاد کرده و به طور مثال از یک ساعت قبل از غذا خوردن تا 2 ساعت بعد از صرف غذا مایعات ننوشند.
این متخصص گوارش به بیماران دچار رفلاکس معده توصیه کرد به جای مصرف 3 وعده غذایی 6 وعده غذایی کمحجم در طول روز مصرف کنند.
به گفته وی فاصله غذا خوردن با خوابیدن حتماً باید بیش از 3 ساعت باشد و فردی که میخواهد ساعت 11 شب بخوابد باید ساعت 7 شب شام خود را میل کند.
واحدی همچنین مصرف غذاهای خیلی شیرین یا خیلی ترش را به افراد مبتلا به رفلاکس معده توصیه نکرد و گفت: این افراد از مصرف فستفود و نوشابه نیز باید پرهیز کنند.
همچنین رضا انصاری، متخصص بیماریهای گوارش نیز در زمینه درمان رفلاکس معده توضیحاتی داد و گفت: به سمت چپ خوابیدن، در ابتلای بعضیها به رفلاکس معده مؤثر است؛ البته افراد باید به طور کامل به سمت چپ خوابیده و پای راست را روی پای چپ بگذارند.
وی با تأکید بر اینکه رفلاکس معده به سبک زندگی مردم مرتبط است و در شهرها بیشتر مشاهده میشود، گفت: در تجربیات ما هیچگاه رفلاکس معده به سرطان منجر نشده و به عبارتی به صورت مستقیم به مرگ افراد منجر نمیشود.
این متخصص تغذیه با انتقاد از تند غذا خوردن افراد، گفت: بلعیدن غذا موجب نفخ شده و رفلاکس معده نیز درپی دارد.
به گفته وی زمانی زخم اثنیعشر به عنوان بیماری شایع معده شناخته میشد، اما با کم شدن اثنیعشر اکنون رفلاکس معده بیماری شایع معده محسوب می شود.
وی با بیان اینکه 30 تا 50 درصد مراجعهکنندگان به متخصصان گوارش از سوزش سر دل رنج میبرند گفت: رفلاکس معده به درد سینه منجر میشود، اما هر درد سینهای به علت رفلاکس معده نیست و مبتلایان به درد سینه حتماً باید به پزشک مراجعه کنند.
ناصری مقدم در تکمیل صحبتهای انصاری، گفت: توجه داشته باشید که داروهای رفلاکس معده باید در درازمدت مصرف شود تا تأثیر خود را بگذارد. این داروها مطمئن هستند و حتی در زمان حاملگی و شیردهی باید مصرف شوند، چرا که در این زمانها رفلاکس معده تشدید میشود.
وی با بیان اینکه نیمی از افراد مبتلا به رفلاکس معده سندروم روده تحریکپذیر دارند گفت: رفلاکس معده با دارو درمان میشود اما سندروم روده تحریکپذیر دارویی ندارد.
ناصریمقدم در مورد کودکانی که با رفلاکس معده متولد میشوند گفت: در مورد این افراد جای نگرانی نیست، چرا که پس از تکامل بدن در یک تا 4 سالگی بیماری آنها کاملاً مرتفع میشود.
میرناصری دبیر اجرایی هفته سلامت گوارش نیز با بیان اینکه مصرف مایعات در هنگام غذا خوردن باید اصلاح شود گفت: افراد بهتر است تشنگی خود را در طول روز برطرف کنند نه هنگام غذا خوردن.
وی تأکید کرد غذای خانگی برای بدن نیاز به آب به وجود نمیآورد مگر اینکه غذا دچار مشکل باشد.
ناصریمقدم نیز نسبت به پرخوری افراد هشدار داد و گفت: به طور معمول 15 تا 20 دقیقه زمان میبرد تا فرد بعد از مصرف غذا احساس سیری کند. او می تواند در این مدت یک بشقاب پلو بخورد یا 4 بشقاب. پس توجه کنید که سیرشدن به زیاد غذا خوردن مرتبط نیست و افراد با غذای کم نیز میتوانند بعد از 20 دقیقه احساس سیری کنند.فارس