به گزارش فرارو، سیدباقر حسینی در گفتوگو با ایسنا، که در جلسه صبح امروز اصولگرایان رهروان ولایت حضور داشت، اظهار کرد که رییس مجلس به شدت با واکنشهای تند از جمله ارائه طرحهای غیرکارشناسی 3 فوریتی که هماکنون به امضای چند نماینده رسیده به شدت مخالفت کرد.
او افزود: رییس مجلس تاکید داشت «ما با تیم مذاکره کننده هستهای هیچ زاویهای نداریم بنابراین باید به دور از واکنشهای عجولانه اجازه دهیم تیم مذاکرهکننده پای میز مذاکرات اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به کرسی بنشاند؛ مقام معظم رهبری حمایت خود را از تیم مذاکرهکننده هستهای اعلام داشتهاند بنابراین ما نیز در مجلس باید تابع معظم له باشیم».
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: لاریجانی همچنین در این جلسه متذکر شد که در حال حاضر در آمریکا سیاستمداران این کشور در دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با یکدیگر مشکل دارند اما ما در جمهوری اسلامی ایران با تیم مذاکرهکننده هستهای هیچ مشکلی نداریم بلکه از آنان حمایت میکنیم بنابراین بهتر است به دور از جوزدگی و تصمیمات ناپخته واکنش مجلس به مصوبه سنا، صدور یک بیانیه باشد.
روز گذشته برخی نمایندگان مجلس ضمن تاکید بر حفظ عزت، حکمت و مصلحت در سیاست خارجی از طرحی سه فوریتی خبر دادند که در صورت تصویب نهایی مذاکرات تا پایان تهدیدها متوقف خواهد شد.
جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد با بیان اینکه اظهارات اخیر رهبرمعظم انقلاب مبنی بر اینکه «مذاکره زیر شبح تهدید را قبول ندارند » یک حکم حکومتی است گفت: همان گونه که فتوای رهبر معظم انقلاب درباره تحریم ساخت سلاح هستهای مورد استناد قرار میگیرد حکم ایشان درباره قبول نداشتن مذاکره زیر شبح تهدید نیز باید عملی شده و مذاکرات از همین هفته تا پایان رسمی تهدیدها تعلیق شود.
باهنر: تصمیم احساسی نمی گیریم
در همین حال محمد رضا باهنر، نایب رئیس مجلس نیز در سخنانی و در رابطه با گفتگوهای هستهای گفت “مذاکره زیر سایه تهدید دیگر نامش مذاکره نیست. اگر قرار باشد ما را با مسائل نظامی تهدید کنند دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمیفرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده میکنیم.”
باهنر در عین حال تاکید کردکه مقامات کشورمان “قرار نیست احساسی تصمیم” بگیرند.
نایب رئیس مجلس با اشاره به طرح نظارت کنگره آمریکا بر توافق احتمالی با ایران گفت که “قرار یک مقابله بچگانه بدون ریشه احساسی در برابر کنگره آمریکا نداریم؛ اما تاثیر اتفاقات کنگره بر مذاکرات را رصد میکنیم.”
او افزود: “حدس میزنم شاید جمهوری خواهان نیز بیعلاقه نیستند که مذاکرات به نتیجه برسد بلکه به دنبال این هستند که این اتفاق تنها به نام دموکراتها تمام نشود.”
باهنر در ادمه توضیح داد: تصویب اطلاع کنگره از روند مذاکرات با ایران از سوی هر دو حزب، متفاوت از جلوگیری کنگره از مذاکرات است و هنوز هم رییس جمهوری آمریکا تاکید میکند اگر این اتفاق بیافتد وی از حق وتوی خود در اینباره استفاده خواهد کرد.
دولت آمریکا درباره چگونگی پیشبرد مذاکرات هستهای در چارچوب گفتگوهای موسوم به ۱+۵ با ایران اختلاف نظر شدیدی با کنگره داشته است، اما سرانجام طرفین درباره اختیار کنگره برای بررسی توافق هستهای نهایی به توافق رسیدند.
در همین رابطه روز پنجشنبه (۱۷ اردیبهشت) سنای آمریکا با اکثریت قاطع به کنگره این کشور اختیار داد که توافق هستهای احتمالی با ایران را بازبینی و یا حتی رد کند. از مجموع ۱۰۰ نماینده مجلس سنای آمریکا، ۹۸ سناتور به این مصوبه رای مثبت دادند.
پروتکل الحاقی در این شرایط تصویب نمی شود
محمد رضا باهنر باهنر همچنین با اشاره به پروتکل الحاقی و پذیرش آن از سوی تیم مذاکره کننده هستهای گفت: “دولت میتواند اجرای پروتکل الحاقی را داوطلبانه و موقت بپذیرد اما این یک اشکال دارد. مجلس یک سال پیش مصوبهای داشت مبنی بر این که دولت حق ندارد اجرای این پروتکل را داوطلبانه بپذیرد.”
باهنر گفت: “پروتکل الحاقی در شرایط کنونی در مجلس به هیچ عنوان تصویب نخواهد شد. دولت نیز میداند که اکنون زمان ارائه لایحه پروتکل الحاقی نیست و این پروتکل زمانی میتواند به مجلس ارائه شود که همه تحریمها لغو شده باشد و مدتی از این امر بگذرد و ما اعتماد کنیم که رقیب به فکر بازگشت به گذشته نیست.” به گفته نایب رییس مجلس “اگر تفاهم احتمالی انجام شود مجلس به دولت اجازه میدهد که اجرای پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه بپذیرد.”
پروتکل الحاقی به منظور تقویت کارآمدی و بهبود کارآیی معاهده منع و گسترش سلاح های اتمی در ۱۵ مه ۱۹۹۷ به تصویب رسید. کشورهایی که دارای موافقتنامه پادمانی جامع با آژانس هستند، مختارند که به این پروتکل بپیوندند. لازم الاجرا شدن پروتکل برای کشور عضو مربوطه بسته به تصویب آن در مجالس قانونگذاری است. هرچند مطابق قوانین آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پیوستن به این پروتکل داوطلبانه است، اما نحوه عملکرد آژانس و کشورهای غربی و آمریکا بهگونهای بوده است که کشورها برای اجرای آن تحت فشار بودهاند.
بیانیه نمایندگان مجلس
از سوی دیگر صبح امروز اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه ای تاکید کردند که وارد نمودن مصوبه کنگره به عنوان مولفه جدیدی در تایید نتایج مذاکرات نمیتواند عامل چانه زنی دیگری به حساب آید، بلکه به عکس مذاکره کنندگان محترم کشور باید در مورد تاثیرات ورود این عامل، واکنش مناسب نشان دهند و آنرا در نتایج مذاکرات به طور جدی در نظر بگیرند.
در بخش از این بیانیه آمده است: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران موظف است بر پایه رهنمودهای رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی و تذکرات فوق، نتایج مذاکرات را به مجلس شورای اسلامی تقدیم دارد تا با دریافت نظرات نمایندگان ملت، تکلیف این پرونده بر اساس منافع ملی کشور روشن گردد.»
نمایندگان مجلس مصوبه اخیر سنا را “زیاده خواهی” خوانده اند.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت این بیانیه به امضای اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسیده است.