هـراز: ٤١ زن و ٢٠٠ مرد با تشکیل ٩٠٠ سایت مستهجن و تبهکارانه به فضاهای مجازی نفوذ کرده بودند. با عملیات پلیس فتای استان سیستان‌وبلوچستان گردانندگان و اعضای اين ٩٠٠ سایت با محتوای مجرمانه، دستگیر شدند.

این درحالی است که به گفته رئیس پلیس فتای استان سیستان‌وبلوچستان پرونده سرقت‌های مالی، کلاهبرداری، انتشار فیلم‌های خانوادگی در دنیای مجازی رشد ۸ برابری داشته است.

 

در دنیای واقعی تصور می‌شود که تنها چراغ‌های گردان قرمزرنگ خودروهای پلیس به دنبال شناسایی مجرمانی است که در کوچه و خیابان‌های شهر پرسه می‌زنند. اما این تنها یک روی ماجراست و مجرمان اینترنتی هرگز تصور نمی‌کنند وقتی به دنیای تبهکاری‌های مجازی کوچ می‌کنند، در رصد پلیس قرار خواهند گرفت. پيشرفت‌‌ها در فضاي مجازی و اینترنت لحظه‌به‌لحظه و روزبه‌روز است با این حال همواره اتفاقاتی در این فضا درحال رخ دادن است. کوچ دنیای تبهکاری به فضاهای مجازی، سایت‌های اینترنتی و نرم‌افزارهای گوشی هوشمند حالا یک معضل جدی است که در صورت عدم رسیدگی به این موضوع، امنیت اجتماعی به خطر خواهد افتاد. به همین خاطر‌ سال ٨٧ ضرورت تشكيل دادسرايي تخصصي براي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و اينترنتي در همه استان‌های کشور از سوي مسئولان اعلام شد.

 

عملیات پلیس فتا در کمترین زمان

تحقیقات و بررسی‌های گسترده ماموران پلیس فتا در آخرین روزهای‌ سال، ٩٠٠ سایت فعال در زمینه‌های مستهجن و اعمال مجرمانه را شناسایی کرد. سیدمحمد حسینی‌پور رئیس پلیس فتای سیستان‌وبلوچستان در رابطه با جزییات دستگیری عاملان و گردانندگان این سایت‌ها گفت: «پلیس فتای استان سیستان‌وبلوچستان در مدت ١٨ روز توانست ۴۱ مجرم زن و ۲۰۰ مرد را که در فضای مجازی سایت‌های غیراخلاقی و تبهکارانه راه انداخته بودند، دستگیر کند. این عملیات درحالی رخ داد که پیش از این میانگین زمان وقوع جرم تا کشف آن ۴۱ روز بود و اکنون پلیس فتا زمان کشف جرایم را به ۱۸ روز رسانده است. تاکنون ۸۷۷ سایت مجرمانه شناسایی و عوامل آن بازداشت شدند. تمام سایت‌های استان سیستان‌وبلوچستان از طریق پلیس فتا ۲۴ ساعته رصد می‌شوند و اجازه نمی‌دهیم هیچ مجرمی مخل امنیت مردم باشد.» رئیس پلیس فتاي سیستان‌وبلوچستان در رابطه با هشدار به کاربران فضای مجازی و همچنین صاحبان کافی‌نت‌ها گفت: «به دلیل استفاده زیاد مردم از کافی‌نت‌ها از تمامی آنها خواسته شده مجهز به دوربین مداربسته باشند و مشخصات مراجعان‌شان را ثبت کنند.»

 

رشد جرایم اینترنتی

حسینی‌پور در رابطه با این خبر گفت: «امروزه فضای مجازی موضوعی است که در همه جا رسوخ پیدا کرده و همه از آن به نحوی بهره می‌برند، اما رشد همه‌گیر فضای مجازی هم تهدیداتی در زمینه‌های کلاهبرداری به وجود آورده است. با پیشرفت فضای مجازی؛ جرم‌های سنتی تبدیل به جرم در این فضا شده است و این موضوع درحالی رخ می‌دهد که آموزش‌های لازم در برخورد با این جرایم داده نشده است. پرونده سرقت‌های مالی، کلاهبرداری، انتشار فیلم‌های خانوادگی در دنیای مجازی رشد ۸ برابری داشته است و کل پرونده‌های شناسایی شده در این زمینه رشد ۲ برابر و نیمی دارد. در فضای مجازی مرز وجود ندارد و سرعت انتشار اخبار زیر یک ثانیه است به همین خاطر رهگیری و شناسایی مجرمان در فضای مجازی کار بسیار سختی است که با این حال کمک‌های پلیس فتا در این زمینه بسیار قابل توجه است.»

 

احساس امنیت کاذب در فضاهای مجازی

رضا پرویزی حقوقدان و کارشناس جرایم رایانه‌ای در رابطه با روند رو به رشد اعمال مجرمانه در فضاهای مجازی به «شهروند» گفت: «در دنیایی که روزبه‌روز بر تعداد کاربران رایانه و اینترنت اضافه می‌شود، دور از ذهن نیست که در این بین افرادی که در ذهنشان تمایلات مجرمانه هم دارند به این دنیای مجازی بپیوندند. وقتی کاربرها زیاد می‌شوند اقشار مختلف از سطح جامعه با هر سطح تربیت و فرهنگ در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، و این درحالی است در فضاهای مجازی و دنیای اینترنتی کاربران می‌توانند بسیار راحت هویت واقعی‌شان را پنهان کنند. این اولین قابلیت سایبری است. یکی از دلایلی که باعث می‌شود این روزها دلیل بسیاری از جرایم ازجمله کلاهبرداری و اخاذی‌ها در فضای اینترنت، آشنا نبودن تبهکاران و مجرمان با مسائل فنی سایبری است.

 

درحالی‌که گردش اطلاعات و چرخش محتوا در فضای مجازی قابلیت ردیابی و شناسایی را دارد خیلی از آنها تصور می‌کنند فعالیت‌های مجرمانه‌شان هرگز رصد نخواهد شد. این تصور باعث احساس امنیت کاذب در مجرمان می‌شود و به همین خاطر جرایم رایانه‌ای در چند‌ سال گذشته روند رو به رشدی داشته باشند. هرچند ورود پلیس فتا به بخش سایبری تأثیر زیادی در کاهش وقوع جرم در این فضا‌ها را دارد اما از طرفی اگر جرایم اینترنتی افزایش پیدا کنند آن وقت بسیاری از تبهکاران با شگردهای پنهان کردن هویت و مخفی کاری در فضای مجازی آشنا می‌شوند که این موضوع باعث به خطر افتادن امنیت جامعه و همچنین اخلال در فعالیت‌های پلیس فتا خواهد شد.» روزنامه شهروند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *