سید صولت مرتضوی رئیس ستاد انتخابات کشور در گفتگوی ویژه خبری شنبه شب شبکه دو به تشریح تمهیدات ستاد انتخابات کشوربرای هرچه بهتر برگزار شدن انتخابات دوره نهم مجلس پرداخت. وی در پاسخ به اولین سوال مجری برنامه در خصوص اقدامات صورت گرفته در اولین روز از آغاز ثبت نام داوطلبان نمایندگی مجلس گفت:بر اساس آخرین آمارها و گزارش های واصله از تمامی استانهای کشور تعداد 245نفر در روز اول ثبت نام کرده اند که از این تعداد 245نفر مرد و9نفر زن بوده اند.
وی افزود: ثبت نام از داوطلبان از سوم دی ماه به مدت 7روز و تا پایان وقت اداری روز نهم دی ماه انجام خواهد شد و این زمان قابل تمدید نخواهد بود.
وی به داوطلبان به خصوص چهره های شاخصی که معمولا در آخرین روزهای ثبت نام برای نام نویسی اقدام می کنند توصیه کرد کار ثبت نام را به دقیقه 90نگذارند تا همکاران ما در ستاد انتخابات کشور بتوانند در فرصت کافی اقدامات لازم را انجام دهند.
وی در خصوص مدارک لازم برای ثبت نام نیز اظهار داشت: همانطور که در اطلاعیه شماره 5ستاد انتخابات کشور به اطلاع مردم رسید داوطلبان نمایندگی مجلس می بایست هنگام ثبت نام شناسنامه عکس دار، کارت ملی عکس دار، کارت پایان خدمت وظیفه عمومی و یا مدرکی دال بر معافیت، ده قطعه عکس 3*4 به همراه مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و یا معادل آن را همراه داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که تجربه نمایندگی مجلس در یک یا چند دوره مجلس را دارند می توانند با مدرکی پایینتر از کارشناسی ارشد نیز در انتخابات ثبت نام کنند.
مرتضوی تصریح کرد: براساس ماده 28قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی هر دوره نمایندگی در مجلس معادل یک مقطع تحصیلی برای حضور مجدد مد نظر قرار خواهد گرفت.
وی در پاسخ به این سوال که انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی چه تفاوتی با ادوار گذشته خواهد داشت گفت: در حال حاضر در عرصه سیاست بین الملل و جغرافیای سیاسی جهان شاهد جهش و حرکتی تحت عنوان بیداری اسلامی هستیم ضمن اینکه از طرف دیگر بحران اقتصادی در کشورهای اروپایی مشکلاتی را برای سردمداران استکبار به وجود آورده است. این درحالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان این موج برگرفته از انقلاب اسلامی ایران است و جمهوری اسلامی ایران توانسته با استفاده از تجربیات سی ساله خود به الگویی برای دیگر کشورها بدل شود. بر همین اساس تمامی این مولفه ها موید این هستند که باید انتخاباتی حداکثری و با حضور گسترده مردم داشته باشیم.
وی در ادامه با تاکید براینکه دولت به عنوان خادم مردم تکالیفی را برای بهتر برگزار کردن انتخابات بر عهده دارد گفت: ستاد انتخابات کشور وظیفه دارد بستر لازم برای حضور گسترده مردم را فراهم آورد که به لطف خدا توانسته است به این مهم دست یابد. از طرف دیگر از تمام افرادی که می توانند در قوه مقننه تاثیر گذار باشند می خواهیم داوطلب شوند.
مجری برنامه در خصوص نحوه اجرا و چگونگی اجرا و رای گیری رایانه ای در نهمین دوره انتخابات مجلس پرسید که مرتضوی در پاسخ به این پرسش گفت: برگزاری انتخابات فرایندهای مختلفی دارد و وزارت کشور به عنوان متولی برگزاری انتخابات از چند سال گذشته به سمت مکانیزه کردن فرایند انتخابات در کشور گام برداشته است.
وی خاطرنشان کرد: انتخابات از 25فرایند تشکیل شده که از مجموع این 25فرایند 24فرایند به صورت 100درصد رایانه ای در تمامی شعب برگزار خواهد شد.
رئیس ستاد انتخابات کشور افزود: مردم از ما توقع دارند با توجه به پیشرفت های صورت گرفته طی چند سال گذشته فرایند اخذ آرا به صورت الکترونیکی صورت پذیرد. بر همین اساس مطالعاتی طی دوسال گذشته در نظامات انتخاباتی کشورهای مختلف دنیا صورت گرفت تا در نهایت با نظام انتخاباتی کشور بومی سازی شده و نرم افزارها و سخت افزارهای لازم طراحی و ساخته شوند.
وی حرکت در بستر سیستم های الکترونیکی را نیازمند صبر دانست و گفت: در این دوره از انتخابات بنا داریم با هماهنگی ناظرین تا سقف 10درصد از حوزه های انتخابیه را به صورت الکترونیکی برگزار کنیم.
مرتضوی در خصوص حوزه هایی که انتخابات در آنها به صورت رایانه ای برگزار خواهد شد گفت: حوزه ها مشخص نشده اند ولی بنا بر این است که حوزه های جمع و جورتر و مطلوب تر و صاحب زیرساخت های مطلوب رایانه ای انتخابات الکترونیکی را تجربه کنند. در همین مسیر چندین حوزه شناسایی شده و در نهایت تا سقف ده درصد از حوزه های استانهای مختلف به صورت پایلوت انتخابات الکترونیکی را در نهمین دوره انتخابات مجلس تجربه خواهند کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تنها ده درصد از حوزه های انتخابیه دارای مولفه های مطلوب برگزاری انتخابات رایانه ای هستند گفت: خیر. تعداد حوزه های بیشتری زیرساخت های لازم برای برگزاری انتخابات رایانه ای را دارنداما از آنجا که کار به صورت آزمایشی انجام خواهد شد تنها ده درصد از حوزه ها تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
وی با تاکید بر اینکه تهران نیز زیرساخت های لازم را داراست گفت: با این وجود بنا نداریم در دور اول انتخابات تهران رابه صورت رایانه ای برگزار کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد: بسته به پاسخ هایی که پس از اجرای ده درصدی انتخابات رایانه ای در کشور به دست خواهند آورد در ادوار آینده برگزاری انتخابات به این شیوه را در کل کشور اجرایی کنند.
مجری برنامه از مرتضوی پرسید نهادهای نظارت برنحوه ثبت نام و اجرای انتخابات چه نهادهایی هستند که رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به این سوال گفت: بر اساس قانون، اجرای انتخابات برعهده قوه مجریه و وزارت کشور است و نظارت بر اجرای قانون نیز برعهده شورای نگهبان گذاشته شده است.
وی درخصوص وظیفه و نحوه انتخاب هیئت های اجرایی نیز گفت: در حقیقت بار سنگین برگزاری انتخابات بر دوش هیئت های اجرایی است. در نخستین گام که امروز با دستور وزیر کشور اغاز شد در اولین روز از ثبت نام ها فرمانداران مکلف به تشکیل هیئت های اجرایی شده اند. فرمانداران می بایست در نخستین گام 30نفر از معتمدین مردم اعم از فرهنگی، بازاری و کارگران را از بین مردم حوزه انتخابیه انتخاب و به هیئت های نظارت شورای نگهبان در مراکز اصلی و فرعی معرفی کنند. بر اساس قانون زمان مشخصی تعیین شده تا هیئت های نظارت معتمد بودن این افراد را تایید کرده و به اطلاع فرماندار برسانند.
وی افزود: پس از تایید اعضا توسط هیئت های نظارت این افراد با حضور فرماندار 9نفر را انتخاب می کنند و فرماندار نیز یک نفر را به نمایندگی از شورای اسلامی شهر و رئیس سازمان ثبت احوال منطقه را به عنوان عضوهای هیئت اجرایی معرفی می کند تا در نهایت هیئت اجرایی با یازده نفر کار خود را آغاز کند.
مجری از رئیس ستاد انتخابات کشور خواست تا 7شرط لازمی را که هیئت های اجرایی برای تایید صلاحیت داوطلبان باید مدنظر داشته باشند را توضیح دهد. سوالی که مرتضوی در پاسخ به آن گفت: برای پاسخ بهتر به این سوال ابتدا باید به شرح وظایف هیئت های اجرایی پرداخت. اولین وظیفه این هیئت ها مشخص کردن محل وتعداد شعب اخذ رای در محل حوزه انتخابیه است و در مرحله دوم اعضای هیئت اجرایی باید نسبت به انتخاب اعضای شعب اخذ رای اقدام کنند. در مرحله سوم نیز اعضا رسیدگی به صلاحیت داوطلبان را برعهده دارند. اما اینکه شرط داشتن صلاحیت برای داوطلبان نمایندگی مجلس چیست به ماده 28قانون انتخابات مجلس باز می گردد. در این ماده قانونی بر اعتقاد و التزام عملی به اسلام و انقلاب اسلامی تاکید شده و آمده است که داوطلب باید تابعیت ایرانی داشته و به قانون اساسی و اصل ولایت فقیه ابراز وفاداری کند. همچنین دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد و یا معادل آن ، نداشتن سو شهرت در حوزه انتخابیه و دارا بودن حداقل 30سال سن و حداکثر 75سال سن از وارد مورد تاکید قانون است.
این مقام مسئول در وزارت کشور افزود: موارد فوق توسط وزارت کشور از دادستانی کل کشور، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سازمان ثبت احوال استعلام می شوند و پس از وصول توسط ستاد انتخابات کشور به فرمانداریها ارسال می شوند تا براساس مستندات هیئت های اجرایی به صلاحیت داوطلبان رسیدگی کنند.
وی در ادامه به تشریح وظایف شورای نگهبان پرداخت و گفت: پس از رسیدگی هیئتهای اجرایی داوطلبان رد صلاحیت شده اجازه دارند ظرف مدت سه روز با مراجعه به هیئت های نظارت مراکز استانها شکایت خود را اعلام کنند. در این مرحله هیئت نظارت استان وظیفه رسیدگی به شکایات را دارد و پس از بررسی نظر خود رابه فرمانداری مربوطه ابلاغ می کند این در حالی است که در این مرحله نیز اگر هیئت نظارت مرکز استان با نظر هیئت نظارت مرکزی شخصی را رد صلاحیت کرد فرد رد صلاحیت شده می تواند شکایت خود را به شورای نگهبان اعلام کند تا شورای نگهبان پس از بررسی نهایی اسامی تایید صلاحیت شدگان را به ستاد انتخابات کشور اعلام کند.
رئیس ستاد انتخابات کشور با تاکید بر عدم تغییر قانون تبلیغات دراین دوره از انتخابات مجلس نسبت به ادوار گذشته اظهارداشت: طبق قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی زمان تبلیغات یک هفته است و تا 24ساعت قبل از اخذ آرا ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس ماده 56 قانون انتخابات مجلس فعالیت های تبلیغی 8 روز قبل از آغاز رای گیری شروع و تا 24ساعت قبل از اخذ آرا ادامه خواهد داشت. بر اساس ماده 57 این قانون استفاده از پلاکارد، پوستر و دیوارنویسی ممنوع است و متخلفین به سه تا سی روز زندان محکوم می شوند. همچنین در ماده 58تاکید شده است که هیچ کس حق ندارد آگهی نامزدی را که در محل مجاز نصب شده پاره و یا مخدوش کند.
وی راه های مجاز برای تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس را چاپ بروشور و دادن آگهی در روزنامه های غیردولتی دانست.
مجری برنامه از با طرح این موضوع که برخی از افراد با وجود نداشتن شرایط لازم اقدام به ثبت نام می کنند و پس از رد صلاحیت به دستاویزی برای رسانه های بیگانه تبدیل می شوند تا آمار رد صلاحیت ها در کشور بالا اعلام شود از رئیس ستاد انتخابات کشور پرسید برای مقابله با چنین مشکلی چه اقداماتی در نظر گرفته شده است؟ وی در پاسخ به این شبهه اظهار داشت: در این دوره از انتخابات کسانی که به صورت شکلی شرایط لازم برای ثبت نام را ندارند قادر نخواهند بود به صورت رایانه ای فرم شماره 22 را تکمیل و برای ثبت نام اقدام کنند.
وی با اشاره به آخرین آمار ثبت نام شدگان دراولین روز ثبت نام از داوطلبان شرکت در انتخابات مجلس گفت: از مجموع افراد ثبت نام شده یک نفر دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم، 38نفر لیسانس،169نفر فوق لیسانس، 43نفر دکترا و سه نفر مدرک معادل حوزوی بوده اند. از نظر فراوانی سنی نیز بیشترین فراوانی مربوط به رده سنی 41تا 45سال با 63نفر داوطلب ثبت نام شده است.
وی در بخش دیگر صحبت های خود شرایط انتخاب کنندگان نمایندگان مجلس را نیز برشمرد و گفت: دارا بودن تابعیت ایرانی، دارا بودن 18سال تمام و عاقل بودن شرایط رای دادن در انتخابات مجلس است.
وی اظهار امیدواری کرد: در این دوره از انتخابات مجلس شاهد افزایش 7 تا 8 درصدی مشارکت های مردمی باشیم چرا که بر اساس بررسی های صورت گرفته بر روی 4انتخابات برگزار شده در طول حیات دولت نهم اینگونه برداشت می شود که در هر دوره نسبت به دوره قبل شاهد مشارکت بیشتری از طرف مردم بوده ایم. به عنوان مثال مشارکت در انتخابات مجلس هفتم 51درصد و در انتخابات مجلس هشتم 55درصد بوده است. در انتخابات خبرگان رهبری و شوراها رشد 26درصدی را نسبت به دوره قبل شاهد بوده ایم و رشد 24درصدی مشارکت مردمی در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری نسبت به دوره نهم نیز موید این موضوع است.
وی در خاتمه تاکید کرد: دولت امکان هرگونه تخلف را سلب کرده و با سازوکارهای قانونی صورت گرفته امکان تقلب برای احدی وجود ندارد. در این دوره از انتخابات مجلس سه مرحله برای احراز هویت رای دهندگان در نظر گرفته شده که در مرحله اول به صورت سنتی شناسنامه افراد مشاهده می شود و در مرحله دوم نیز مشخصات شناسنامه ای افراد به صورت آفلاین توسط بانک اطلاعاتی موجود در شعب بررسی و از زنده بودن و تقلبی نبودن صاحب شناسنامه اطمینان حاصل می شود. در مرحله سوم نیز اطلاعات به صورت برخط با سرور ستاد انتخابات کشور چک می شود تا امکان رای دادن یک نفر در سایر نقاط و شعب از بین برود. در این سیستم اگر شخصی در شعبه دیگری رای داده باشد سیستم آلارم می دهد.
در این برنامه دکتر اسماعیلی رئیس ستاد انتخابات استان اصفهان نیز به صورت تلفنی شرکت کرد و به سوالات مجری برنامه پاسخ داد. وی در خصوص نحوه اجرای انتخابات رایانه ای در شعب اخذ رای استان اصفهان و زیرساخت های لازم برای اینکار گفت: کلیه زیرساخت های لازم برای انجام انتخابات رایانه ای در استان اصفهان وجود دارد و این امکانات در تمامی 15 حوزه اصلی استان فراهم شده است.
وی افزود: در نهایت بنابر صلاحدید ستاد انتخابات کشور انتخابات رایانه ای در یک یا دو حوزه استان اصفهان اجرا خواهد شد.وی درمورد اولین روز ثبت نام از داوطلبین در استان اصفهان نیز گفت: مطابق روال گذشته استقبال چندانی در اولین روز ثبت نام ها توسط داوطلبین صورت نمی گیرد و از اغازین ساعات اولین روز تا پایان ساعت کاری تنها 16نفر برای نمایندگی مجلس از استان اصفهان ثبت نام کردند.
آژیده رئیس ستاد انتخابات استان اذربایجان شرقی نیز به صورت تلفنی در گفتگوی ویژه خبری شرکت کرد و از ثبت نام 18نفر در 13حوزه انتخابیه استان آذربایجان شرقی در اولین روز ثبت نام ها خبرداد وگفت: با آغاز فرایند انتخابات در کشور از صبح روز سوم دی مسئولان تمامی شهرستان ها و بخشداری های استان مقدمات تعیین هیئت های اجرایی را فراهم کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: مردم آذربایجان شرقی به دفعات طعم تجاوز بیگانگان را چشیده اند و به همین دلیل ارزش استقلال را به خوبی درک می کنند. نمونه این قدرشناسی، بصیرت مردم استان و نمایش آن در حماسه هشتم و نهم دی ماه است و امیدواریم همین مردم در 12اسفندماه با حضور خود در پای صندوق های رای حماسه ای نو را خلق کنند.باشگاه خبرنگاران جوان