78 دستگاه اجرايي مازندران به شبكه دولت متصل شده اند و تا پايان سال 93، كليه فرمانداري ها و بخشداري ها به شبكه دولت خواهند پيوست

 استاندار مازندران، گفت: تحقق دولت الكترونيك و گسترش آن، سلامت اداري را ارتقاء مي دهد.

ربيع فلاح جلودار، در جلسه کارگروه توسعه دولت الكترونيك  استان با اشاره به تاكيدات رييس جمهور بر توسعه دولت الكترونيك در جهت اصلاح برخي موانع فرهنگي و پيشگيري از بروز هرگونه فساد اداري در دستگاه هاي اجرايي، خاطر نشان ساخت: بايد با بهره گيري از امكانات و تمهيداتي كه دولت فراهم مي آورد، بيش از پيش در اين راستا گام برداشت.

مقام عالي دولت در استان، توسعه دولت الكترونيك را در جهت تسهيل ارايه خدمات به مردم و رضايت مندي ارباب رجوع، يك تحول اساسي خواند و ياد آآور شد: در راستاي برون سپاري خدمات و كاهش تصدي گري در دستگاه هاي اجرايي و براي برون رفت از مشكلات در ارايه خدمات به مردم، نيازمند شتاب بيشتري در اين حوزه هستيم.

وي فعاليت كارگروه استاني توسعه دولت الكترونيك، طي شش ماه گذشته را مطلوب ارزيابي نمود و ضمن تاكيد بر تسريع در روند اجراي آن در سازمان ها و نهادهاي دولتي، بيان داشت: بايد كليه خدمات در حال ارايه از سوي دولت در بخش هاي مختلف، در شبكه الكترونيك قابل دسترسي باشد.

استاندار مازندران، بر ايجاد كيوسك هاي اطلاع رساني به گردشگران در گام نخست تاكيد كرد و خاطر نشان ساخت: لازم است اطلاعات مورد نياز براي مديريت گردشگري در مازندران و ارايه بهينه ي خدمات به گردشگران جمع آوري شود.

فلاح، با بيان اين كه توسعه دولت الكترونيك بايد از دهياري ها و بخشداري ها به عنوان پيشاني ارتباط مردم با دولت به صورت جدي پيگيري شود، اظهار داشت: موضوع آموزش در اين راستا بسيار مهم است و بايد تعيين شود چه آموزش هايي براي تحقق اين هدف لازم و ضروري است.

وي با اشاره به اين كه برون سپاري خدمات جزو تاكيدات دولت است، از عدم برون سپاري خدمات از سوي برخي دستگاه هاي اجرايي انتقاد نمود و ضمن تاكيد بر انجام اقدام عاجل در اين خصوص، تصريح كرد: دستگاه هاي اجرايي بايد خدمات خود را با مساوات به دفاتر پيشخوان دولت واگذار نمايند.

نماينده عالي دولت در مازندران، با تاكيد بر اين كه هماهنگي و همسان سازي شيوه هاي ارايه خدمات در دستگاه هاي اجرايي بايد مورد توجه جدي قرار گيرد، عنوان كرد: هر چه امكانات و ابزار ارايه خدمات هماهنگ تر باشد، خدمات به نحو مطلوب تري به مردم ارايه خواهد شد.

استاندار مازندران، با اشاره به اين كه خدمات قابل برون سپاري بايد احصاء شود، گفت: ايجاد پنجره واحدِ ارايه خدمات دستگاه هاي اجرايي مي تواند زمينه ارايه خدمات سريع و مناسب را فراهم آورد.

فلاح در ادامه بر فعاليت مطلوب تر دفاتر پيشخوان دولت در استان تاكيد كرد و ياد آور شد: بايد ارزيابي از نحوه فعاليت دفاتر پيشخوان دولت در روستاهاي استان صورت گيرد.

در اين جلسه اعلام شد؛ 78 دستگاه اجرايي مازندران به شبكه دولت متصل شده اند و تا پايان سال 93، كليه فرمانداري ها و بخشداري ها به شبكه دولت خواهند پيوست.

قابل ذكر است؛ در اين كارگروه محمدي، فرماندار قائم شهر، قمي، فرماندار نوشهر و بزرگ نيا، مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان، گزارش فعاليت ها و اقدامات مجموعه خود را در زمينه توسعه دولت الكترونيك ارايه نمودند.

ربیع فلاح استاندار

One thought on “استاندار مازندران: تحقق دولت الكترونيك، سلامت اداري را ارتقاء مي دهد”
  1. جناب استاندار محترم
    اینقدر از دفاترپیشخوان صحبت نفرمایید هرکدام از دفاتر ها برای خودشان کاسبی راه انداختند و دارندجیب مردم را خالی می کنند باز پدر این اداره پست رو بیامرزه که بدبختها دارند به مردم خدمات خوبی می دهند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *