هراز نیوز :پس از تشکیل ائتلاف بین المللی برای مبارزه با دولت اسلامی عراق و شام(داعش) هر روز شاهد حوادث و رخدادهای پیش بینی نشده در منطقه هستیم حوادثی که از هولناکترین جنایت بشری محسوب میگردد.

در ائتلافی که به رهبری آمریکا علیه داعش تشکیل شد ،با عملکردی غیر واقع بینانه اقدام به حمله هوایی علیه این گروه تروریستی گرديد. عملياتي كه تا حدودی نيز موفق بود. اما همانگونه که بررسی عملکرد این گروه نشان داده، اکثر حملاتشان به طور نامنظم بوده و در مکان ثابتی چون پادگان ها تجمع نمی کنند و یا کمپ متشکل از نیروی نظامی ندارند بلکه در منازل مسکونی و در کنار غیر نظامیان سکنی گزیده اند.   فرماندهان و امیران رده بالای داعش در لایه های پنهان بوده و در واقع کسی آنها را نمی شناسد و از محل اقامتشان اطلاعی ندارد. نیروهای نظامی به گروههای متعددی تقسیم شده اند که هر کدام با دستورالعمل مختص خود در مناطق مختلفی از عراق و سوریه اقدام به حمله نظامی می کنند و همین مسئله باعث شده تا ائتلاف با یک بحران جدی روبرو باشد. عدم استقرار نظامیان داعش در مناطق مشخصی چون پادگان و کمپ نظامی و حضور در مناطق مسکونی در کنار غیر نظامیان ، اتتلاف ضد داعش را با چالش روبرو كرده است .

طی چند روز اخیر اخبار مربوط به کوبانی و سرنوشت کردهای ساکن این منطقه در سوریه که در معرض سقوط به دست داعش قرار دارد، به یکی از بزرگترین نگرانی ها برای جامعه جهانی تبدیل شده .در این میان ترکیه اما به علت کوتاهترین فاصله ی زمینی با کوبانی و عدم همراهی دولت اردوغان با ائتلاف، آتش خشونت را در ترکیه شعله ور کرد .

دولت اردوغان علی رغم مصوبه صریح مجلس ترکیه مبنی بر حضور ترکیه در ائتلاف بین المللی علیه داعش، از حضور در این ائتلاف سر باز زده و برای حضور خود شرط تعیین کرده و خواستار اطمینان از سوی اعضای ائتلاف جهت سرنگونی حکومت بشار اسد در قبال حضور خود شد.

اما ترکیه شاید به دلایل متعدد در برزخ همراهی و عدم همراهی با ائتلاف قرار گرفته، از سویی تا قبل از تشکیل داعش و نشان دادن چهره غیر انسانی خود به جهانیان،جدای از اینکه در خاک خود کمپ های آموزشی برای مخالفان دولت اسد راه اندازی نموده بود، مرزهای این کشور نیز محل انتقال کمکهای بین المللی به این گروه و دیگر گروه های مخالف اسد در سوریه بود به بیانی دیگر داعش به نوعی فرزند خوانده ترکیه و بسیاری از کشورهای ائتلاف محسوب می گردد که اکنون با نافرمانی در مقابل پشتوانه های خود قرار گرفته و باتوجه به آشنایی کامل مقامات ترکیه با دیدگاه داعش و حضور این گروه تکفیری در یک قدمی مرز سوریه و ترکیه ، به این نگرانی دامن زده که در صورت حضور ترکیه در ائتلاف مرزهای مشترک این کشور با سوریه نا امن شود و از طرفی حامیان داعش که احتمالا اکنون در کمپ های آموزشی ترکیه حضور دارند آتش جنگ را در درون مرزها نیز شعله ور کنند…

از سویی دیگر بحرانی ترین منطقه سوریه شهر کوبانی ست که منطقه ای کرد نشین است. کردها نیز بخشی از جمعیت ترکیه را تشکیل می دهند و همین هم نژادی در صورت عدم همراهی ترکیه با ائتلاف منجر به بروز اعتراض کردهای ترکیه می گردد. طی روز های اخیر شاهد نزاع خونین دولت ترکیه و معترضان کرد ترکیه بودیم که طبق اعلام رسمی دولت تا امروز 35 کشته و صدها زخمی برجا گذاشته است.

معترضان در شهرهایی چون استانبول، آنکارا، ازمیر و دیار بکر که پرجمعیت ترین استان کرد نشین ترکیه نیز محسوب میگردد، با هجوم به اماکن دولتی اقدام به تخریب اموال دولتی نموده و بسیاری از بانک ها و نهادهای دولتی را به آتش کشیدند. صلاح الدین دمیرتاش رهبر حزب دموکراتیک خلق که از سوی دولت اردوغان متهم به تحریک معترضان شده است، از کردهای معترض درخواست کرد که خشم خود را کنترل کرده و به پرچم ترکیه و مجسمه های آتاترک توهین نکنند اما معترضان با پایین کشیدن پرچم ترکیه و تخریب مجسمه های آتاترک خشم لائیک های متعصب ترکیه را براگیخته اند و همین مسئله می تواند بحران ترکیه را عمیق تر از قبل کند.

و اما همراهی ترکیه  با ائتلاف در حمله هوایی روز چهارشنبه بحران ترکیه را وارد فاز جدیدتری کرد.

شهر قاضی انتپ که شبکه آ آر دی آلمان چندی پیش و پس از رسوایی جاسوسی گسترده آلمان از ترکیه، تصویری را منتشر کرد و مدعی شد که تصویر به یکی از کمپ های آموزشی داعش واقع در آن شهر است. پس از همراهی ترکیه با ائتلاف علیه داعش و پیام تهدیدی ویدئویی داعش علیه ترکیه، صحنه نزاعی خونبار شكل گرفت. گزارشات حاکی از این است که در این درگیری ها که شکل مسلحانه به خود گرفته 4 نفر کشته و بیش از 100 نفر مجروح شده اند که تعداد 20 نفر به علت جراحات وارده اوضاع به شدت وخیمی دارند، این مسئله به نوعی وجود کمپ های آموزشی داعش در خاک ترکیه را تایید کرده نگرانی های مردم ترکیه را افزایش داده است.

حال بیم آن می رود که با عدم درایت و مدیریت صحیح بحران در ترکیه، آتش داعش این کشور را نیز فرا گیرد و عملا دنیا را در معرض جنگی تمام عیار قرار دهد، ترکیه که با یک احتساب غلط به عنوان یکی از جدی ترین حامیان گروههای مخالف اسد و از جمله داعش بود و به نوعی در تربیت و رشد این فرزند حرام زاده، که از همخوابگی با اسرائیل و آمریکا از یک سو و قطر و عربستان از سویی دیگر انعقاد نطفه شد، نقشی محوری داشت، اکنون در معرض جدی ترین بحران سالهای اخیر خود قرار دارد.

برزخی دوگانه که تصمیم گیری کانون قدرت در ترکیه را به شدت تحت تاثیر قرار داده .                 حمایت از کوبانی و همراهی با ائتلاف، آغاز جنگی ست تمام عیار از سوی داعش علیه ترکیه که با توجه به فاصله چند صد متری نیروهای خلافت اسلامی با مرز ترکیه، هشداری جدی برای امنیت این کشور محسوب می گردد و عدم حمایت و همراهی با ائتلاف عامل محرکی ست برای کردهای معترض ترکیه که بیش از پیش شعله های خشم خود را علیه دولت حاکم بروز داده و جنگ خونبار داخلی به راه اندازند که اکنون نیز چنین شرایطی را در ترکیه شاهدیم. قانون منع آمد و رفت و حضور تانکها در دیاربکر خود موید این گفتار است.

در چنین شرايطي تنها می توان اندکی صبر کرده تا اردوغان و داوود اوغلو تصمیم نهاییشان را بگیرند، تصمیمی که قطعا تعیین کننده معادلات آتی منطقه خاورمیانه خواهد بود.

عرفان علیزاده ـ کارشناس علوم سیاسی

19 thoughts on “داعش و بحران عمیق ترکیه”
  1. :ؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤؤ>ييييييييييييييييييي

  2. «حال بیم آن می رود که با عدم درایت و مدیریت صحیح بحران در ترکیه، آتش داعش این کشور را نیز فرا گیرد و عملا دنیا را در معرض جنگی تمام عیار قرار دهد، »
    کارشناس عزیز!
    فکر نمیکنید جمله کمی احساساتی است و دور از یک نوشته ی پژوهش مدارانه است؟؟؟
    در متون تحلیلی از جملات زرد ژورنالیستی پرهیز کنید.

  3. در کشور ما فتنه گران کمتر از داعش نیستند ، داعش سر می بره ، فتنه گرا زنده زنده بسیجی ها رو داخل سطل اشغال سوزوندند.

  4. موضوع به لحاظ تحلیل به مولفه های شکل گیری بحران داعش از جمله ساختار وسیستم ناپایدار دولت ملت عراق و چالش های هویتی بسترساز بحران اشاره ای نداشته وبیشتر به صورت ژورنالیستی و شاید ارزشی به مبحث وارد شده است. در خصوص مساله کردها و امکان تجزیه عراق به دلیل جایگاه ناسونالیسم کرد و تاثیرسنجی بحران بر ترکیه، باید اشاره کنم که با نوعی سردرگمی و دوگانگی روشی بین نخبگان ابزاری به دلیل تقویت اندیشه های ناسیونالیستی کرد مواجه شده و این مساله منجر به ضعف راهبردی حزب عدالت و توسعه شده است. با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *