سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی مازندران در گفتگویی به مناسبت هفته کودک، چرایی و چگونگی طرح ها و برنامه های کتابخانه های عمومی برای کودکان را تشریح کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی مازندران، عبدالحسین باقری لاجیمی در گفتگویی با ستاد اطلاع رسانی جشنواره هفته کودک به پرسش های مربوط به حوزه طرح و برنامه های کتابخانه های عمومی در حوزه کودک پاسخ داد که در ادامه می خوانید:
کتابخانه های عمومی برای کودکان چه سیاست هایی را در نظر دارد؟
اهمیت تربیت و تثبیت ارزش های فرهنگی در شخصیت انسان ها از دوران کودکی بر کسی پوشیده نیست و گاهی اوقات فراهم آوردن بسترهای لازم را نیز می طلبد. تبیین اهمیت مطالعه برای کودکان و ترغیب آنان به کتابخوانی به عواملی همچون تربیت صحیح در خانواده و ایجاد شرایط و امکانات کافی بستگی دارد. نهاد کتابخانه های عمومی کشور با هدف فرهنگ سازی لازم برای خانواده ها جهت تشویق کودکان در برقراری ارتباط درست با کتاب و همینطور آماده سازی فضایی شاداب، جذاب و اثربخش برای کودکان، بخش های ویژه کودک را در کتابخانه های عمومی راه اندازی نموده است که با هدف ترویج فرهنگ مطالعه بین کودکان با بهره مندی از کتابداران مجرب فعالیت می کنند.
هم اکنون از 70 باب کتابخانه عمومی در استان مازندران، 57 کتابخانه دارای بخش ویژه کودک هستند که 139 هزار جلد کتاب نیز در این بخش ها موجود است و خانواده ها می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی علاوه بر استفاده از کتاب های مفید، متنوع و جذاب برای کودکانشان، از بازی های فکری موجود و برنامه های فرهنگی آن استفاده نمایند.
چه برنامه هایی برای هفته کودک دارید؟
در برنامه های هفته کودک علاوه بر انجام برنامه های ویژه ای که توضیح خواهم داد، تجمیعی از برنامه هایی که در طول سال برگزار می شود، اجرا خواهد شد که از جمله آنها می توان به برگزاری مسابقات کتابخوانی، نقاشی، خلاصه نویسی و مقاله نویسی، قصه گویی و قصه خوانی متون فاخر اشاره کرد.
از برنامه های ویژه هم می توان از برگزاری جشن کودکان کتابخوان و تجلیل از کودکان برتر، طرح کتابدار کوچک و همکاری کودکان با کتابداران در نگهداری و اجرای برنامه های بخش کودک، اهدای کتاب و عضویت رایگان کودکان در کتابخانه های عمومی نام برد.
علاوه بر این ها در این هفته بخش کودک کتابخانه عمومی آزادگان شهرستان ساری با حضور مسئولین استانی افتتاح خواهد شد و 10 هزار نسخه کتاب جدید که از کتاب های ارزشمند چاپ شده در این حوزه هستند به این بخش ها اضافه خواهد شد تا با غنای بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند و رضایت مراجعه کنندگان را جلب نمایند.
والدین و سازمان ها چه نقشی در شکوفایی استعداد کودکان دارند؟
مهمترین تاثیر را در نفوذ فرهنگ کتابخوانی در شخصیت کودکان، کتابخوانی والدین ایفا می کند. سفارش و تشویق به مطالعه و حتی خرید کتاب که بسیار هم ضروری هستند، به اندازه زمانی که کودک، پدر و مادر خود را در حال مطالعه ببیند اثر گذار نخواهد بود. اگر خانواده ها زمانی را در روز به مطالعه اختصاص دهند و فرزندان از همان سنین خردسالی، والدین را با کتاب مأنوس بیابند، به ارزش کتاب پی برده و به کتابخوانی به عنوان بخشی از عادت ضروری زندگی روی می آورند.
نهادها و سازمان هایی همچون آموزش و پرورش، کانون پرورش فکری، بهزیستی، نهاد کتابخانه های عمومی و دیگر نهادهایی که به نوعی با کودکان به طور مستقیم سروکار دارند، باید برای رسیدن به یک هدف مطلوب به یک وحدت رویه با یک برنامه واحد هدفمند برسند. اجرای هدفمند و منظم برنامه ها می تواند سردرگمی نهادها در اجرای برنامه های تربیتی و آموزشی را برطرف نموده و نتیجه بهتری در پی داشته باشد که هم اکنون این موضوع متاسفانه رعایت نمی شود.
یک جمله کوتاه در مورد کودک؟
کودک، نهال نوپای با استعدادی است که در صورت توجه خانواده و جامعه، قابلیت تبدیل شدن به یک شجره طیبه اثربخش را دارد.