معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت ضمن تشریح تدابیر در نظر گرفته شده جهت تامین و بررسی سلامت زائران ایرانی در زمان بازگشت از سفر حج تاکید کرد که اگر زائران تا دو هفته پس از بازگشت از حج دچار علایم بیماری شدند حتما جهت بررسی بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کنند.
وی افزود: هرچند ابولا فعلا در عربستان وجود ندارد، اما آموزشهایی راجع به علایم بالینی ابولا و راههای پیشگیری از آن به پزشکان، حجاج و مراکز درمانی داده شده است. در زمان بازگشت حجاج کسانی که بیمار باشند، پس از بررسیهای لازم جدا شده و کسانی هم که بیمار نباشند به آنها اطلاع رسانی میشود که اگر تا دو هفته پس از بازگشت علایم بیماری را پیدا کردند، به مراکز درمانی مراجعه کنند.
نبوی با بیان اینکه ما هر ساله این مراقبتها را داشتهایم، افزود: بیماری ابولا یک مراقبت جهانی است و عربستان ورود حجاج کشورهای غرب آفریقا را قطع کرده و تا کنون مورد مثبتی در این زمینه وجود نداشته است. اما با این حال آموزشها و مراقبتهای لازم را انجام میدهیم.
وی در زمینه مراقبت از حجاج در فرودگاهها گفت: در فرودگاههای شهرستانها کار ما راحتتر است، زیرا هفتهای دو تا سه پرواز دارند و ماموران بهداشت و پزشک مرکز بهداشت افراد را معاینه کرده و اگر بیمار باشند از سایرین جدا میشوند و در غیر این صورت نکات لازم به آنها گوشزد میشود.
نبوی افزود: در فرودگاه امام که بزرگتر بوده و تعداد مسافران هم بیشتر است افراد مشکوک کنترل میشوند و اگر بیمار یا بدحال بودند به بیمارستان منتقل خواهند شد.
وی تاکید کرد: البته در مراسم حج و همچنین در زمان بازگشت به کل حجاج اطلاعرسانی میشود که چنین بیماریهای واگیری وجود دارد و مراقبتهایی برای پیشگیری از این بیماریها انجام دهند یا اگر علایم این بیماریها را دیدند به پزشک مراجعه کنند.
نبوی همچنین درباره ابتلا به ویروسهای ابولا و کرونا در ایران گفت: تا کنون هیچ موردی از بیماری ابولا در ایران و همچنین حجاج ایرانی نداشتهایم. زیرا ایرانیها تردد چندانی به غرب آفریقا ندارند. البته باز هم مراقبتهای وزارت بهداشت فراهم است.
وی درباره ویروس کرونا نیز گفت: درباره کرونا ویروس نیز یک خوشه پنج نفری در استان کرمان داشتیم که یک نفر از آنها از حج بازگشته بود و بیماری را به چهار نفر دیگر انتقال داد. بیش از سه ماه گذشته این موضوع کنترل شد و متاسفانه یکی از این افراد که به بیماری قلبی مبتلا بود، جان خود را از دست داد. اما خوشبختانه چهار نفر دیگر بهبود یافته و آن خوشه قطع شد.
نبوی افزود: از سال گذشته تا کنون 1600 بیمار تنفسی شدید که از عربستان آمده بودند را بررسی کردیم. در مجموع تنها همان پنج مورد مذکور مثبت بودند و سایر موارد منفی گزارش شد.
وی تاکید کرد: کنترلهای ما ادامه دارد و تا کنون مورد دیگری از این بیماری گزارش نشده است.