هراز نیوز :همانطور که مشهو ومبرز است دریکسال گذشته،یعنی پس از بدست گرفتن سکان اجرایی کشور توسطِ دولت یازدهم،همواره تأکید شایان توجه ای بر مسائل منطقه ای ،در جهت صلح وبرقراری امنیت ودرجهت بهبود وتسهیل روابط با همسایگان وکشورهای منطقه شده است. بارها رئیس دولت یازدهم بر مهم بودن وتأثیر گذار بودن روابط با همسایگان وکشورهای منطقه صحه گذاشته وقویاً تأکید نموده اند.اما این روابط منطقه ای که در اولویت دولت قرار دارندبرچندین اصلی بنیادین استوار است که همواره مهم ترین آن احترام متقابل وحفظ حقوق وحرمت کشور جمهوری اسلامی ایران بوده واکثر مذاکرات ومناصباتی که دراین باب مطرح است از سوی دولت براین اصل مهم پافشاری شده است.
آنچه که از لفظ تئوری دومینو مستفاد می شود،به نوعی به حرکت دموکراسی خواهی وگسترش دموکراسی است که البته در اصول روابط بین الملل وعلوم سیاسی معنای دقیق وعلمی دارد،اما ما اینجا قصد داریم از واژه دومینو به عنوان عمل های پی درپی ومتقابل که بایکدیگر ارتباط منسجم وسیستماتیک دارند بحث کنیم واز این رو روابط جمهوری اسلامی ایران ویا به نوعی دیپلماسی دولت یازدهم را در جهت حفظ ثبات منطقه ای وهمکاری های منطقه ای با همسایگان وکشورهای منطقه بررسی نمائیم.
اما در سالی که گذشت امیر کویت که ریاست دوره ای شورای همکاری خلیج فارس رابرعهده گرفته است پس از سالها به تهران آمد تا شاید دومینوی روابط منطقه ای را درتهران تکمیل نماید وبعد از دیدار ومذاکره با رییس دولت،در جهت مذاکرات دوجانبه وهمکاری های منطقه ای وتجاری به مسئله روابط تهران با ریاض بپردازد ودر این باب نقشی تسهیل کننده ومؤثر ایفا نماید.
اما درجدیدترین سخنرانی رییس جمهوری ایران درمجمع عمومی سازمان ملل،به نکته ای کلیدی وراهبردی منسجم باعنوان جایگزینی تحریم ومنازعه با تکریم ومذاکره وجهان را به دستاوردهای 1ساله گذشته که در باب این راهبرد تلاش شد،توجه داد.
ایرانیان با توجه به دارا بودن روح صلح در دورن خویشتن وعلی رغم آن، نگاهِ بنیادین دینشان به مقوله صلح وانسان دوستی سرآمد وترویج دهنده صلح درجهان خواهند بود.از این روست که راهبرد مذاکره وتکریم را در باب همه مسائلی که قابل به بحث وتفاهم است ارج می شمارند.البته دراین بین آنچه اولیت اصلی را در این راهبرد،رهنمون می سازد،حفظ ودفاع از حقوق حقه ی ملت بزرگ ایران خواهد بود که با احترام نهادن وحفظ کرامت حقوق ایران،می توان به مذاکره وگفتگو پرداخت.
دولت یازدهم با اتکاء به آراء عمومی ملت خویش،توانسته است با اتخاذ استراتژیکی سیاست خارجی مدبرانه،سعی بر ایجاد گفتگو تعامل سازنده ومؤثر بین ملتها ودولتهای منطقه وجهان دارد،تابتواند جایگاه حقیقی ایران را در منطقه وجهان به همگان نشان دهد وبرای اثبات این امر،با اتخاذ دیپلماسی فعال وپویا بین کشورهای منطقه از جنگ جدیدی در خاورمیانه جلوگیری نمود وبدنبال آن خواستار احقاق حقوق ملت ایران در باب انرژی هسته ای می باشد. در سایه این راهبرد کلان است که نه تنها ایران،بلکه دیگر کشورها جهان هم با توجه به این راهبرد کلیدی می تواندد روابط هوشمندانه ای براساس احترام به منافع متاقبل را دنبال نمایند.
هراز نیوز، ابوالفتح فخرمحمدیان*دانش آموخته علوم سیاسی(کارشناسی ارشد)