یک کارشناس محیط زیست گفت: فاضلاب عفونی بیمارستانها و پسابهای شهری و صنعتی هنوز وارد آب دریاچه خزر میشوند و رسیدگی به این موضوع در هالهای از ابهام است.
مازیار دارایی در گفتوگو با آنا، با بیان اینکه در هیچ کدام از قسمتهای سواحل دریاچه خزر سطل زبالهای برای اینکه گردشگران زبالههای خود را در آن قرار دهند تعبیه نشده است، افزود: بر همین اساس گردشگرانی که از این مناطق بازدید میکنند مواد غذایی مصرفی خود را درون همان کیسههای پلاستیکی تجدیدناپذیر گذاشته و در سواحل رها میکنند.
وی با فاجعه دانستن تجمع زبالهها در کنار سواحل دریای خزر گفت: برخی از زبالهها از جمله پلاستیک 300 سال زمان میخواهد تا جذب طبیعت شود و همچنان عامه مردم کیسههای پلاستیک خود را در سواحل رها میکنند.
کنترلی بر ورود فاضلاب و پساب به خزر صورت نگرفته است
وی مدیریت کردن زبالههای موجود در سواحل را اقدامی مهم و اساسی دانست و توضیح داد: متاسفانه در ساماندهی سواحل به فکر همه مسائل هستیم جز مشکلات زیست محیطی که گردشگران به وجود میآورند. زبالههایی که در سواحل باقی میمانند بعد از مدتی وارد آب شده و در کنار آن در قسمتهایی حتی فاضلاب عفونی بیمارستانها و پسابهای شهری و صنعتی نیز وارد آب دریاچه میشود.
این در حالی است که دارایی معتقد است؛ کشورهای حاشیه دریاچه خزر مانند جمهوری آذربایجان که دارای اسکلههای نفتی هستند، نیز محصولات نفتی خود را وارد آب کرده و نقش عمدهای در آلودگی آن دارند و از آنجا که شیب این دریاچه به سمت ایران است و عمق آن در برخی قسمتها به 1028 متر هم میرسد، سواحل ما به جایگاهی برای تجمع زبالهها و پسماندهای انسانی و صنعتی تبدیل شدهاند که به طور دقیق نمیتوان مکان آن را مشخص کرد.
این کارشناس محیط زیست زبالههای تجمعیافته در جنگلهای شمال کشور را نیز یادآور شد و گفت: شیبی که کوههای این منطقه دارند به سمت دریا است و زبالهها و پسماندهایی که در این قسمتها رها شده یا حتی دفن میشود آرام آرام به سمت دریا سوق داده شده و پساب آن به جز دریا، آب آشامیدنی و آبهای زیرزمینی را نیز آلوده میکند.
800 گونه جانوری خزر یا منقرض شده یا با آلودگی سازگارند
به گفته دارایی، نزدیک به 800 گونه جانوری در دریای خزر وجود دارد که متاسفانه اکثر آنها در حال انقراض هستند یا اینکه مانند برخی از ماهیها خود را با وضعیت آلوده آب سازگار کردهاند که این خود فاجعه دیگری را رقم زده است چرا که درصد زیادی از مردمان شمال کشور و همچنین کسانی که به این منطقه سفر میکنند خواهان مصرف ماهی خزری هستند و با وارد شدن ماهی آلوده به بدنشان دچار بیماریهای بسیاری میشوند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چه تعداد فک خزری در دریاچه خزر باقی مانده است گفت: آمار دقیقی از وجود این گونه جانوری خزر ندارم اما تصور نمیکنم بیشتر از 700 عدد از آنها باقی مانده باشد.
یک کارشناس محیط زیست بر حفظ درختان و جنگلهای استان گیلان تاکید کرد و گفت: در حال حاضر جنگلی مانند سراوان تا حدی آلوده شده است که بوی فاضلاب و زبالههای رها و دفن شده در آن از فرسنگها شنیده میشود و هیچ اقدامی برای مقابله با آن صورت نمیگیرد.
در شورای عالی گیلان کمیسیون محیط زیست تشکیل نمیشود
وی با انتقاد از اینکه در شورای عالی استانها کمیسیونهای متعددی تشکیل میشود که کمیسیون محیط زیست جزو آن نیست، تصریح کرد: مناسبتهایی که در استان ما وجود داشت اصلا اجازه این را نداد که تفکرات زیست محیطی در شورای عالی استان شکل بگیرد. برای مثال کارگروه محیط زیست ما زیرمجموعه کمیسیون فرهنگی شوراست و عملا هیچگونه اقدامی در خصوص محیط زیست از سوی این کارگروه صورت نمیگیرد. بر همین اساس معتقدم در برخی موارد خود ما کم کاری کردهایم و به همین علت به دنبال تشکیل کمیسیون محیط زیست در استان هستیم؛ اما هنوز برخی از مدیران ما جرات ورود به این قضیه را ندارند یا اصلا محیط زیست را جدی نمیگیرند.