مهم ترین محورهای سخنان رئیس جمهوری
مردم به ما گفتند از افراط گریزان هستیم، تقابل را نمی پذیریم و در پی تعامل سازنده با جهان هستیم.
مردم به ما گفتند اختلافات بی جهت و بی پایه و واهی داخلی را نمی پذیریم و در پی آشتی ملی و انسجام ملی هستیم
اگر قدرت داخلی و انسجام داخلی نباشد، هیچ دولتی قادر نیست در سیاست خارجی و در برابر بیگانگان از موضع قدرت سخن بگوید
هر وقت می خواهد مذاکره شود یک عده می گویند ما داریم می لرزیم. بروید برای خودتان یک جای گرم پیدا کنید. خداوند شما را ترسو و لرزان آفریده است.
در برابر آنچه که رهبری نظام به عنوان نرمش قهرمانانه ترسیم فرموده اند، «نرمش قهرمانانه هراسی» هم غلط است
تاریخ درباره توافق ژنو قضاوت خواهد کرد
آقا فرمودند که من مرتب برای مذاکره کنندگان دعا می کنم و حس می کنم که کارزار سختی دارند
به هیچ کس اجازه نمی دهیم بین قوا اختلاف بیندازد و به هیچ کس هم اجازه نمی دهیم بخواهد به رهبر معظم انقلاب خدای نکرده نیز توهینی کند
فرازهای اقتصادی سخنان روحانی
کار دولت در مهار تورم در تاریخ این کشور بیسابقه بوده است، در طول این مدت 31 واحد درصد تورم را کاهش داده و تورم نقطه به نقطه را از 45 درصد به 14 درصد رساندهایم.
به مردم قول داده بودیم که تا پایان سال تورم 12 ماهه را به 35 درصد میرسانیم که به 34 درصد رساندیم. همچنین قول داده بودیم که در پایان 93 نیز این رقم را به 25 میرسانیم که انشاءالله به رقم کمتر از 20 درصد میرسانیم.
برنامه دولت در زمینه اقتصادی و اجتماعی بدون در نظر گرفتن موفقیت یا عدم موفقیت مذاکرات هستهای است و ما بر مبنای این که در مذاکرات هستهای پیشرفت نداشته باشیم، برنامه اقتصادی دولت را تنظیم کردهایم.
از رشد اقتصادی منفی 8/6 در پایان سال 92 به رشد منفی 1/1 رسیدهایم و در سال جدید هم قدم اول ما خروج از رکود است که در حال انجام است و قدم بعدی رونق اقتصادی است.
در سیاست داخلی همانند اقتصاد هم از تورم قهر و جدایی و فاصله کاستهایم و هم جامعه را به سمت رونق آشتی سوق دادهایم و در زمینه سیاست خارجی هم ما چهره جدیدی را برای دنیای امروز ترسیم کردهایم.
جایگاه سفرا در سیاست خارجی
تصمیم این دولت بر تعامل سازنده با دنیا است و سفرا هستند که باید اراده ملت ایران را برای سیاسیون و افکارعمومی جهان توضیح دهند.
کل بخش دیپلماسی ما باید چهره جمهوری اسلامی ایران را که در سالیان گذشته به ناروا و غلط، مشوش جلوه دادند، برگرداند و چهره واقعی را به دنیا معرفی کنند.
می خواهیم مسائل خود را با همه جهان و آنهایی که نمیخواهند با ما مخاصمه داشته باشند حل کنیم؛ حتی آنهایی که با آنها سالیان دراز تنش داشتیم، اگر در برابر حقوق ملت سر فرود بیاورند حتماً ما تنش را کاهش خواهیم داد. حتی از این مرحله هم جلوتر خواهیم رفت و میتوانیم به یک روابط عادی در آینده به این نقطه برسیم، اگر اطمینان پیدا کنیم، منافع ما تضمین است.
خط قرمز ما هیچ چیز جز منافع ملی ما نیست.
سفرا دیدبانان ما در دنیا هستند و نباید غافلگیر شوند؛ باید قبل از حادثه آن را پیشبینی کرده و به مرکز منتقل کنند.
دیدبانان ما به دنیا برسانند که اراده این ملت اعتدال و تعامل با جهان است و با زبان دیپلماتیک به دنیا بگویند که از این فرصت و اراده بزرگ ملت بزرگ ایران استفاده و بهرهبرداری کنید.
نخستین گردهمایی سالانه سفرا و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در دولت تدبیر و امید به فرصتی تبدیل شد تا رئیس جمهوری این بار صریحتر از گذشته رویکردهای دیپلماسی تعاملی دولت اعتدال را تشریح کند. در این همایش که دیروز در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه برگزار شد، رئیس جمهوری مخالفان داخلی و خارجی این رویکرد را مخاطب سخنانش قرار داد. حجتالاسلام حسن روحانی از معانی رأی مردم در انتخابات ریاست جمهوری یعنی روی آوردن به اعتدال و دوری از افراط گفت و اینکه تعامل با جهان خواست ملت است و در عین حال از «اسلام هراسی» و «ایران هراسی» کشورهای خارجی و «تعامل هراسی» برخی جریانهای داخلی، انتقاد کرد.
به گزارش ایران، حجتالاسلام حسن روحانی پیش از آنکه به تشریح رویکرد دولت در سیاست خارجی بپردازد، بر این نکته تأکید کرد که دولت برآمده از رأی مردم است. وی با بیان اینکه در جمهوری اسلامی ایران، پایه و اساس همه تصمیم گیریها و اداره کشور مبتنی بر نظر و آرای مردم است و مردم صاحبان این کشور هستند، گفت: هر کدام از ما هر عنوان حقوقی ای که داریم اعم از وزیر، سفیر و رئیس جمهوری، امانتهایی از جانب مردم برای دوره خاص و با اختیاراتی است که خود مردم به ما دادهاند. ما جز امانت دار چیز دیگری نیستیم و صاحبان اصلی این عناوین مردم بزرگوار و شریف این کشور هستند. به گفته وی، مشروعیت سیاسی تمام مسئولان کشور بدون استثنا ناشی از رأی مستقیم یا
غیر مستقیم مردم است، بنابراین خواست و مطالبه مردم، اساس مسیر و حرکت ما در سیاست خارجی به عنوان بخشی از سیاست ملی است که ترکیبی از سیاست داخلی، سیاست اقتصادی، سیاست اجتماعی و فرهنگی و سیاست امنیتی را شامل میشود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان این که سیاست خارجی، دکترین مستقل ندارد، افزود: سیاست خارجی به عنوان جزئی از مجموعهای است که آن را سیاست ملی یا استراتژی ملی لقب میدهیم.
مردم به ما گفتند از افراط، گریزان هستیم
رئیس دولت تدبیر و امید در ادامه به تفسیر معنای رأی مردم در انتخابات و خواست آنان پرداخت. روحانی با بیان اینکه مردم در انتخابات 24 خرداد 92 بسیار زیرکانه، آگاهانه و با درنظر گرفتن شرایط داخلی و جهانی دولت را برگزیدند، خاطرنشان کرد: مردم به ما گفتند از افراط گریزان هستیم و به اعتدال پناه آوردیم. مردم به ما گفتند تقابل را نمیپذیریم و در پی تعامل سازنده با جهان هستیم. مردم به ما گفتند اختلافات بیجهت و بیپایه و واهی داخلی را نمیپذیریم و در پی آشتی ملی و انسجام ملی هستیم.
رئیس جمهوری خواست دیگر مردم را برخورد همراه با منطق و از موضعی شجاعانه و مدبرانه با بیگانگان عنوان کرد و افزود: البته قانون اساسی، قوانین موضوعه، رهنمودهای رهبر معظم انقلاب پیش روی ما است اما باید بدانیم قدرت همه ما از مردم است و اگر قدرت داخلی و انسجام داخلی نباشد، هیچ دولتی قادر نیست در سیاست خارجی و در برابر بیگانگان از موضع قدرت سخن بگوید.
روحانی نخستین اصل در دولت را توجه به خواست و آرای ملت به عنوان پایه و اساس مشروعیت سیاسی جامعه دانست و گفت: مردم از ما خواستهاند که در سیاست خارجی تعامل سازنده و مفاهمه با جهان و روابطی که منافع ملی ما را بهتر و کم هزینهتر تأمین و تضمین کند، انتخاب کنیم.
جایگاه رأی مردم در نظام سیاسی کشور
رئیس دولت یازدهم، با بیان اینکه ما نظامی هستیم که امام(ره) حتی نوع نظام را به رأی مردم گذاشت و در تمام مراحل نیز استقرار نظام اسلامی با آرای مردم بود، اظهار کرد: امام راحل به ما یاد داد میزان رأی ملت است، اگر در تمام حرکتها خودمان را به عنوان خادم مردم باور نداشته باشیم، نمیتوانیم بر مبنای مشروعیت سیاسی حرکت خود را ادامه دهیم، هر کس در هر مقامی که هست باید خود را نوکر و خادم ملت بداند. روحانی در ادامه سیاست خارجی دولت را نیز با تکیه بر جایگاه رأی مردم در نظام سیاسی کشور تبیین کرد و گفت: مبنای ما در سیاست خارجی، مذاکرات هستهای و تعامل با جهان، خواست ملت است. آنچه مردم از ما خواستهاند یا خواهند خواست، با کمال شهامت و بدون دغدغه دنبال خواهیم کرد و این مسیر را به خوبی به انتها خواهیم رساند.
ضرورت محاسبه درست شرایط
رئیس شورای عالی امنیت ملی، با تأکید بر شهامت دولت در سیاست خارجی، بر ضرورت برخورداری از یک محاسبه دقیق نیز تأکید کرد. زیرا به باور روحانی اگر ما دچار محاسبه غلط شویم به پیروزی نمیرسیم و یا با هزینه گزاف به پیروزی دست پیدا میکنیم. وی با اشاره به پیروزی بزرگ عملیات والفجر 8 و عدم پیروزی در عملیات کربلای 4 این طور نتیجهگیری کرد: ما در هشت سال دفاع مقدس هم، هرجا درست محاسبه کردیم با هزینه کم پیروز شدیم و هرجا خوب محاسبه نکردیم به فتح نرسیدیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه «اگر از قدرت خودمان، قدرت دشمن، شرایط منطقه و جهان محاسبه درست نداشته باشیم به موفقیت نمیرسیم»، به یک سنت تغییرناپذیر اشاره و تصریح کرد: آنجا که عقل، محاسبه، تدبیر، آینده نگری، محاسبه درست و دقیق قدرت خود و قدرت دشمن پیش رو باشد، خدا هم کمک میکند و آنجا که درست حرکت کنیم، فرشتگان آسمانی و خدا نیز پشتیبان ما خواهند بود. وی فکر و برنامهریزی دقیق را از الزامات دیگر سیاست خارجی عنوان کرد.
ایران هراسی و اسلام هراسی از بیرون
پس از تبیین جایگاه رأی و نظر مردم در تدوین سیاست خارجی دولت و استراتژیهای مرتبط با آن، این بار نوبت به موانع دولت در زمینه سیاست خارجی رسید، جایی که روحانی با لحنی متفاوت از آن سخن گفت. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه در خارج به ناروا «ایران هراسی»، «اسلام هراسی» و «شیعه هراسی» را مطرح میکنند، اظهارکرد: مردم جهان را از ایرانی میهراسانند که همیشه مدافع مظلوم در برابر ظالم بوده است، ایرانی که یک سال و چند ماه بعد از 8 سال تجاوز بعثیها، مرزهای خود را به روی میلیونها عراقی در غرب و جنوب باز کرد، برای آنان بیمارستان تأسیس کرد و همه امکانات خود را برای پذیرایی آنها آماده کرد. ایرانی که همواره در آن از روز نخست پیروزی انقلاب دموکراسی حاکم بوده و هر ساله مردم پای صندوقهای آرا شتافتهاند.
وی با طرح این سؤال که «آیا این ایران جای هراس دارد؟» اضافه کرد: آیا ایران علیه کشوری سلاح ممنوعه به کار برده و آیا تاکنون در فکر و پی ساخت و ایجاد سلاح کشتار جمعی بوده است؟ آیا باید از مردمی که بیش از سایر ملل در این منطقه میجوشد، میخروشد و تلاش میکند تا به برادران مسلمان خود کمک و منطقه را از جنگ خارج کند، هراس داشت؟ یا اسلامی که هرچه دارید از طب، فیزیک، فلسفه و غیره مدیون آن هستید؟ یا نسبت به شیعهای که ویژگی و اخلاق امیرالمؤمنین علی(ع) کافی است تا بشر به خود ببالد و افتخار کند، باید شیعه هراسی را مطرح کرد؟
رئیس جمهوری خطاب به این عده یادآور شد: در بدترین شرایطی که در شمال کشور ما به هم ریختگی پیش آمد، ما هجوم نکردیم و مردم ما در مرزها قرآن را به برادران مسلمان خود هدیه دادند؛ ما چنین کشوری هستیم.
تعامل هراسی در داخل
رئیس دولت تدبیر و امید سپس به تشریح رویکرد برخی جریانهای افراطی نسبت به سیاست خارجی دولت و هراس آنان از هرگونه تعامل و گفتوگو با جهان پرداخت. روحانی با بیان اینکه این طرف داستان یعنی «تعامل هراسی» نیز حیرت انگیز است، افزود: میگویند چرا به یک خارجی نزدیک شدید؟ الکتریسیته خطرناکی دارد، نزدیک نشوید. یک آقایی میآید و میگوید هر وقت ما با خارجیها مذاکره کردیم، شکست نصیب ما شد. عجب! این همه امام(ره) فریاد زد «خودباوری» و این همه رهبری نظام فریاد زد «خودباوری و اعتماد به نفس»، این است اعتماد به نفس ما؟ برخی میگویند ما میترسیم؟ از چه کسی میترسید؟ ما در منطق کم نمیآوریم. ما دیپلماتهای مجربی داریم. امروز در رأس وزارت خارجه افرادی هستند که جزو برترین دیپلماتهای جهانی هستند، نه حتی منطقه. بروید صورت مذاکرات سالیان دراز گذشته را بخوانید.
وی یادآور شد: از بس دیدم بعضیها هراسان زندگی میکنند و چون خود اعتماد به نفس ندارند – کافر همه را به کیش خود پندارد و دیگران را هم این چنین میبیند – گرچه عرف نبود، اما ناچار شدم چند مورد مذاکرات خودم را با برترین مقامات اروپایی در کتاب هستهای عیناً بیاورم. این کار را کردم تا ترسوها بخوانند و ببینند.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه یک عده به ظاهر شعار میدهند، ولی بزدل سیاسیاند، اظهارکرد: هر وقت میخواهد مذاکره شود، یک عده میگویند ما داریم میلرزیم. خب به جهنم! بروید برای خودتان یک جای گرم پیدا کنید. چه کار کنیم ما؟ خداوند شما را ترسو و لرزان آفریده است. ما چه کار کنیم؟
روحانی با تأکید بر اینکه «تعامل هراسی، مذاکره هراسی و مفاهمه هراسی» غلط است، گفت: حتی در برابر آنچه که رهبری نظام به عنوان نرمش قهرمانانه ترسیم فرمودهاند، «نرمش قهرمانانه هراسی» هم غلط است. وی خطاب به این عده یادآوری کرد که دنیای امروز دنیای پیچیدهای است و ما از نظام دو قطبی عبور کرده ایم، نظام جدید هنوز کاملاً استقرار پیدا نکرده است و هر گروه و جماعتی امروز به فکر یک تشکل جدید هستند. قدرتهای منطقهای در حال بروز و ظهور هستند، همچنان که از شرق آسیا تا امریکا چالشهای جدید پیش رو است و معضلات تصنعی برای منطقه درست میکنند، اما ایران مقتدر است و جمهوری اسلامی ایران در سایه استقلال و خودباوریاش در برابر دیگران میایستد و از منافع خود دفاع میکند.
تاریخ درباره توافق ژنو قضاوت خواهد کرد
روحانی با بیان اینکه امروز این دولت اهل شعار نیست، بلکه اهل عمل است، گفت: ما به جای شعار، شعور میخواهیم، به جای تصمیمات یک شبه تدبیر میخواهیم، ما قادریم مشکلاتمان را حل کنیم.
رئیس قوه مجریه از توافق ژنو به عنوان یک نمونه برای حل مشکلات نام برد و افزود: گرچه این توافق موقتی بود، اما در آن قدم بسیار مهمی برداشته شد، هم اصل غنیسازی در ایران پذیرفته شد و هم پذیرفته شد که حق غنیسازی و اعمال این حق در چارچوب نیاز منطقهای کشورمان باید باشد و هم این که بعد از یک دوران کوتاه ایران با سایر کشورهای امضاکننده ان. پی. تی تفاوت و تبعیضی نخواهد داشت.
به باور وی، دولت و وزارت خارجه کار بزرگی انجام دادهاند، حال عدهای اگر امروز ممنون این زحمتکشان نباشند، دیر یا زود ممنون خواهند شد و تاریخ قضاوت خود را انجام خواهد داد. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه ما دنبال برد – باخت نیستیم، گفت: یکی میگفت به گونهای عمل کنید که بتوانید سر طرف مقابل خوب کلاه بگذارید که من گفتم آن دنیا تمام شده است؛ بعضیها حرفهای قشنگی میزنند که مال نیم قرن و یک قرن پیش است. ما اصلاً دنبال برد – باخت نیستیم. چون برد – باخت باقی و ثابت نمیماند؛ آنچه میماند و پایهای برای حرکت بعد میشود، برد – برد است.
دعای رهبری برای مذاکره کنندگان
روحانی با تشکر از وزیر امور خارجه و تیم مذاکرهکننده هستهای از طرف ملت ایران، تصریح کرد: تیم مذاکرهکننده هستهای بدانند همیشه حداقل 90 درصد مردم (با احتیاط میگویم 90 درصد ولی بیشتر است) پشتیبان اینها بودهاند و هستند و دعای خیر رهبری بدرقه راه آنها بوده و خواهد بود. وی ادامه داد: فکر میکنم ایشان راضی باشند که بگویم اواخر ماه مبارک رمضان که آقای ظریف و دوستانشان در مذاکره بودند آقا فرمودند که من مرتب برای اینها دعا میکنم و حس میکنم که کارزار سختی دارند. به باور رئیس جمهوری، وقتی رهبری ما این چنین است، ملت ما این چنین است و تیم مذاکرهکننده ما تیم قویای است و اعتماد به نفس دارد و کاملاً مسلط به مقررات بینالمللی، دیگر برخی نباید بگویند که ما یکی هستیم و آنها 6 تا هستند. چنان که گفت یکی مرد جنگی به از صد هزار؛ هیچ مهم نیست که ما یکی باشیم و آنها 6 تا باشند، ما منطق و استدلال داریم.
دنیا بداند ما به جد دنبال حل مسأله هستیم
رئیس جمهوری در ادامه به موضوع هستهای ایران اشاره کرد و خطاب به طرفهای مذاکره تصریح کرد: در بحث هستهای، بنای ما برد – برد است؛ اولاً ما هیچ عجلهای نداریم؛ اما در عین حال تأخیر را هم به نفع کسی نمیبینیم. وی با بیان اینکه دنیا بداند ما تحریم را ظالمانه میدانیم و مطمئن هستیم پایههای تحریم شکسته است، افزود: ما هیچ تردیدی نداریم که تحریم به شرایط گذشته باز نخواهد گشت. به صراحت میگوییم با تحریم مقابله کردیم و مقابله میکنیم و همین امروز هم که با 1+5 حرف میزنیم، درحال شکستن تحریمها هستیم؛ افتخار میکنیم و بلند و شجاعانه میگوییم؛ چون تحریم را غلط، ظالمانه و ضد بشری میدانیم. به صراحت به سران دنیا هم گفتهام که تحریم شما غلط، غیرقانونی، ظالمانه و ضد بشری بوده است؛ چون شما داروی بیمار ما را هم تحریم کردید و در تاریخ میماند که شما چه کار کردید.
رئیس دولت اعتدال مسأله هستهای را بحرانی تصنعی دانست و با بیان اینکه کشورهای غربی بعد از توافق نهایی خواهند گفت که ما موفق شدیم و جلوی ایران را گرفتیم برای این که ایران بمب هستهای بسازد، تصریح کرد: این دنیاها تمام شده، آنها هم در 50 سال پیش هستند و تنها در داخل نیست که عدهای در 50 سال پیش هستند.
رسوایی اسرائیل
وی خطاب به این کشورها، با یادآوری تغییرات ایجاد شده در دنیا به دنبال به وجود آمدن شبکههای اجتماعی، ارتباطات عمومی و آگاهیهای عمومی گفت: چرا این بار اسرائیل بیش از گذشته رسوا شد و در افکار عمومی دنیا از لحاظ اخلاقی و حقوقی محکوم شد؟ چون فضا و دنیا فرق کرده است. امروز یک قدرت جدید به میدان آمده که همان شبکههای اجتماعی، جوانان، افکار عمومی و وسایل ارتباطی جدید است.
روحانی با بیان اینکه هیچ زمانی مانند جنگ اخیر غزه، اسرائیل شکست نخورد و مفتضح نشد و در افکار عمومی دنیا به عنوان آدمکش، کودک کش، پیرمرد کش، زن و بچه کش، منهدمکننده بیمارستان و مدارس و خانههای مردم مطرح نشده است، ادامه داد: امروز روشن است که چه کشوری دنبال سلاح کشتار جمعی است و چه کشوری نیست؛ جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه دنبال سلاح کشتار جمعی نبوده امروز هم نیست و فردا هم نخواهد بود؛ 1+5 باشد یا نباشد؛ آژانس باشد یا نباشد؛ ان. پی. تی باشد یا نباشد، ما بر مبنای اخلاق، شرع و فتوای رهبری دنبال سلاح کشتارجمعی نبوده و نیستیم. این را دنیا بداند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در ادامه خاطرنشان کرد که دنیا بداند ما به جد دنبال مذاکره و حل مسأله هستیم؛ اما این را هم دنیا بداند که ما مذاکره برای مذاکره را نمیپذیریم؛ مذاکره باید در زمان معقول به راه حل درست برسد، در این زمینه آمادهایم با روی گشاده و منطق و استدلال صحبت کنیم و از این که مسأله هستهای ما بازتر و شفافتر شود نه تنها هراسی نداریم، بلکه خودمان داوطلب هستیم؛ ما خودمان آژانس را دعوت میکنیم و دوربینهای آژانس را خودمان پذیرفتهایم روی دستگاههای غنیسازی ما باشد. ما اراده جدی برای حل و فصل مسائل داریم، اما به هیچ عنوان از حقوق مسلم خود عقب نشینی نمیکنیم؛ این دولت دولتی نیست که بخواهد از حقوق ملت عقب نشینی کند.
اجازه نمیدهیم به رهبری توهین شود
رئیس جمهوری استدلال خود را برای قوت و قدرت دولت، این طور بیان کرد: دولتی که بهترین و بالاترین پشتیبانی مردمی و ملی را به همراه خود دارد؛ دولتی که در بهترین شرایط برای اتحاد با سایر قوا است و همه ما هم در کنار هدایتهای رهبری هستیم. امروز یک ید واحده در این کشور است. به هیچ کس اجازه نمیدهیم بین قوا اختلاف بیندازد و به هیچ کس هم اجازه نمیدهیم بخواهد به رهبر معظم انقلاب خدای نکرده نیز توهینی کند.
پاسخ به آنها که از لبخند بدشان میآید
روحانی با بیان اینکه ملت بزرگ ایران، خودباور، مستقل، دلیر، مسلمان، ایثارگر و یکپارچه ایستاده است و در عین حال در میدان مذاکره هم البته با لبخند صحبت میکنیم و افتخار میکنیم، گفت: آنهایی که از لبخند بدشان میآید، رویشان را برگردانند. وی تأکید کرد: البته با لبخند سخن میگوییم، با منطق سخن میگوییم و تدبیر میکنیم و ان شاءالله به پیروزی دست پیدا میکنیم.
هشدار؟؟؟؟ خخخخخخخخخخ
بامزه بود !
خدا رو شکر بالاخره نقاب از چهره برداشت این اقای کلیدساز