حالا اما آمار بانک مرکزی از «تعداد و مبلغ اسناد مبادلهشده و برگشتدادهشده در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران» حکایتدارد در خرداد سالجاری چهارمیلیونو88 برگ چک به ارزش 8/1013هزارمیلیاردریال مبادله شده که 507هزار برگ چک به ارزش بیش از 6/50هزارمیلیاردریال برگشت خورده است. به این ترتیب، بر اساس آماری که بانک مرکزی…
در واقع افزایش روز افزون چک های برگشتی خبر از عدم اعتماد فعالان بازار به اقتصاد کشور داشت. این اتفاق اما در حالی رخ داد که بانک مرکزی طی چند سال اخیر شرایط چک برگشتی ها را سخت تر کرده بود و اعلام کرده بود که اگر چک برگشتی ها به موقع اقدام نکنند تا 7 سال از داشتن دسته چک محروم خواهند شد.
با روی کار امدن دولت جدید اما امار بانک مرکزی خبر از کاهش نه چندان زیاد چک های برگشتی می داد. بانک مرکزی در گزارش خود درخصوص چک های برگشتی در سال 92 ، از مبادله 46هزارو433 فقره چک در سال 92 خبر داد که 9/10درصد از آن برگشت خورده بود. این درصد نسبت به سال 91 که 8/11درصد برآورد شده بود حدود 9/0درصد کاهش نشان میداد.
با وجود آنکه تعداد چکهای برگشتی نسبت به سال 91 اندکی افت را نشان میدهد ولی مقایسه تعداد کل چکهای مبادلهشده در سال 92 و مقایسه آن با سال 91 نیز حکایت از کاهش هشتدرصدی دارد.
البته کمترشدن تعداد چکهای مبادلهشده در سال 92 به تعبیر کارشناسان اقتصادی از آن جهت بوده که هنوز فعالان حوزه اقتصاد نسبت به هرگونه حرکتی بیم دارند و در انتظار رسیدن شرایط باثباتتری بودند.
در اواخر سال 92 اما رشد اقتصادی از منفی 8/5درصد به سمت صفر حرکت کردو به نظر می رسید بر اساس ثباتی که از نیمهدوم سال کم و بیش ایجاد شده و امیدهایی که در پی توافق اولیه ژنو شکل گرفت، شاخصهای اقتصادی نیز تحتتاثیر این جریان درصدی بهبود یابد.
چکهای برگشتی نیز بهعنوان یکی از نمادهای اقتصادی این روند مثبت را تاییدکردند که البته کاهش هشتدرصدی تعداد چکهای مبادلهشده حکایت از آن داشت که هنوز فعالان به ثبات شرایط اقتصادی چندان اطمینان نکردهاند.
حالا اما آمار بانک مرکزی از «تعداد و مبلغ اسناد مبادلهشده و برگشتدادهشده در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران» حکایتدارد در خرداد سالجاری چهارمیلیونو88 برگ چک به ارزش 8/1013هزارمیلیاردریال مبادله شده که 507هزار برگ چک به ارزش بیش از 6/50هزارمیلیاردریال برگشت خورده است.
به این ترتیب، بر اساس آماری که بانک مرکزی منتشر کرده است تعداد چکهای برگشتی در خرداد سالجاری فراتر از 500هزار عدد رفته است. موضوعی که فعالان اقتصادی آن را یکی از علایم رکود عنوان میکنند و نشان دهنده این مساله است که با وجود گذشتن چند ماه از سال 93، فعالان اقتصادی هنوز به شرایط اقتصادی کشور اطمینان ندارند و چرخ های تولید هنوز کند می گردند.
باید منتظر ماند و دید بسته اقتصادی جدید دولت برای خروج از رکود تورمی می تواند در این زمینه راهگشا باشد یا خیر؟