شورای اسلامي شهرها به عنوان يكي از عناصر مهم سیستم مدیریت شهری محسوب میشوندلذا بحث و بررسیدر مورد نقش و عملکرد آن نخست نیازمند ارائه تصویری از مفهوم و مشخصات عمده سیستم کلان مدیریت شهری و عملکرد مورد انتظار از آن است در واقع ابتدا لازم است مشخص شودکه از کلیت سیستم مدیریت شهری چهعملکردهایی انتظار میرود تا بتوان در این چارچوب ومتناسب با اقتضائات ناشی از آن، جایگاه- نقش وعملکردهای شورای شهر راتعیین نمود. با وجود تنوع مفهومی مدیریت شهری کهریشه در نوع نگرشهای موجود به این موضوع دارد میتوان تأکید بر «جامعیت و فراگیری سیستم مدیریتشهری» را بهعنوان فصل مشترک، در رویکردهای جدید استنتاج و معرفی نمود در واقع مدیریت شهری باید تمام سیستم شهری اعم از فضایکالبدی و عملکردی آن را تحت پوشش قرار دهد لذا مفهوممدیریت شهری چنان گسترده و پیچیده است که بههیچوجه نمیتوان يك سازمان را معادلآن دانست.
در واقع مدیریت شهری مترادف است باهمه فعالان عرصه حیات شهر، به این ترتیب همهبخشها و نهادهاي مسئول اداره امور مختلف شهر تحت پوششاين سيستم قرار میگیرند در اين ميان شوراي شهر به عنوان يكي از جلوه هاي عدم تمركز اداري و يا عدم تمركز محلي نقش بسزايي را ايفا مي كند بنابراين امروزه توسل به اين شيوه با توجه به توسعه اقتصادي، تحولات اجتماعي، پيشرفت هاي تكنولوژي و افزايش مشكلات و مسائل شهري و.. امري لازم و ضروري مي باشد در واقع بدون وجود سياستگذاريهاي مرتبط توسط شوراهاي شهر و بدون رعايت حقوق شهروندي ،گسترش و توسعه موزون و متعادل شهرها امري ناممكن مي باشد.
به بياني ديگر شوراي اسلامي شهرها و در كنار آن شهرداريها به عنوان دو بازوي نظارتي و اجرايي نظام مديريت شهري، نقش موثر و اساسي در روند اداره شهرها دارند بنابراين بدون ترديد شوراي اسلامي شهرها كارآمدترين ابزار براي مديريت شهري در راستاي نهادينه شدن مشاركت مردم در ساختار تصميم گيري محلي مي باشند. در نهايت مدیریت شهر به عنوان يك رویکرد نوین در حل معضلات و مشکلات بوجود آمده در جامعه، نقش مهمی در عرصه زندگی شهری ایفا مینماید كه در اين ميان شوراهای شهر به عنوان یک عنصر مهم از مدیریت شهری در اداره شهرها در سطح محلی نقش مهمی را بر عهده گرفته اند لذا تشکیل شوراهای اسلامی شهرها،می تواند نقطه عطفی برای مدیریت مشارکتی در كشور باشد به ديگر سخن عملكرد مديريت شهري به لحاظ اجرايي مشابه فعاليت يك موسسه و يا يك نهاد وسيع و بزرگي محسوب مي گردد كه در آن مشكلات و موانع، بسيار متنوع و گسترده مي باشند كه شهرداريها جزء عناصر مهم آن به شمار مي آيند لذا سيستم مديريت شهري به جهت ماهيت متنوع و چند عملكردي ، بايد به نحوي طراحي و اجرا شود كه تمام عناصر و وظايف امور اجرايي و برنامه ريزي و سياستهاي كلان را مورد توجه قرار داده و در ارتقاء جايگاه توسعه و گسترش شهرها موثر باشند.
نهايتا بررسي مشكلات و موانع موجود در عرصه هاي مختلف شهري از طرف شوراها كه به عنوان سيستم مديريتي (تاحدودي) و نظارت بر كارآمد بودن امور اجرايي (شهرداريها) مي توانند زمينه هاي توسعه شهري را به لحاظ ساختار فيزيكي وغير فيزيكي شهرها هموار سازند. بنابراين شوراي اسلامي شهر یک نهاد منتخب مدنی است که می تواند مشکلات و توقعات مردم را به مدیریت اجرایی انتقال داده و با تاثیر گذاری در برنامه ریزیها و سیاست گذاری ها به گونه ای حرکت کند که طرح هایی که در پایان مصوب می شود مطابق با خواسته ها و تصمیمات مردم باشد .
در پايان اميد است شوراها براساس نقش قانونی و مردمی که دارند بتوانند براساس شرح وظایف و همچنین با توجه به گذشت سه دوره از کار خود منشا تحولات اساسی و مهمي درشهرها باشند.
چندبار یه مقاله رو چاپ می کنید؟!
با سلام
موضوع جالبي است
در حد يادادشت جالب بوده و تحليل خوبي شده است متشكرم
به نظر بنده شوراي شهر آمل فعاليت ها و برنامه هاي خوبي دارد ولي نتايج و خروجي خوبي نمي توان متصور شد
مطلب بجا و خوبيست
با وجود چنين جواناني كه در عرصه فني و اجرايي داراي نظر هستند بعنوان يك شهروند آملي ناراحتي از اين دارم كه چرا شوراه ها بجاي پيگيري تعغيير كاريري ،صدور پروانه ورانت هاي ديگر از وظيفه اصلي خود و مديريت شهري فاصله گرفت ه اند،بايد به چنين جوانان پژوهشگر خسته نباشيد گفت.مشاوران جوان در شوراهها مي توانند ياري رسان آنها باشند.