هرازنیوز: با توجه به اینکه در فصل کشت درو برنج (کرزدن) هستیم عکس که مربوط زمان قدیم (اواخر دهه1340) و نشان دهنده چگونگی تقسیم برنج با کیله میباشد در ادامه مشاهده می کنید .
توضیح درباره کیله کردن :
به پیمانه کردن به اصطلاح «کیله کردن» میگویند. کیله ظرفی سه پایه ساخته شده از چوب بود که 6 کیلو ظرفیت داشت. نکته جالب این که هنگام پیمانه کردن به جای شمارش هر عدد تک مصراعهایی را میخواندند، اما امروزه با ورود ماشینآلات کشاورزی این سنت از بین رفته است. ضمناً چیده شدن کر و کوفای پشت عکس هم جالب می باشد.
نمونه از تک مصرع ها :
1ـ اول به نام خدا 2ـ برکت رهاد خدا 3ـ نام محمد 4ـ دین محمد 5ـ پنجتن آل عبا 6ـ برکت ر هاده خدا 7ـ پیمونه هفت 8ـ قبله هشت 9ـ مشت مشت
.آقایان استاد مختار فلاح و مسلم مهدیزاده در عکس دیده میشوند
امیرکردی – هراز نیوز
با سلام عکس جالبیه. توجه به لباس گرم کشاورز بیندازید فصل درو موقع پاییز بود نه الان که اوایل تابستان درو میکنند
یاد اون کر کوفا و کمل کوفا بخیر – میرفتیم بالاش مینشستیم. ممنون از سایت زیبای هراز نیوز
آملي ريكا ته علاقه قربون اين عكسهاي قديمي ره كجه پيدا كني
سلام ، جالبه انگار حسن فلاح و رضا مهديزازاده لباس كهنه دكردنه دايننه كر زننه
امیر خان سلام عکس جالبی بود
یاد باد آن روزگاران یاد باد…
زمان قدیم کاشت برنج گرده یا شاهک بود وسایل کشاورزی هم ورزا وکاو آهن تقسیم آب کا ری خر… برداشت کزنا انباره کردن .بعد از نشا و وجین کشاور ز با اهل ایال راهی یئلاق میشد وپائیز میآمد وشالی رسیده را بر داشت میکرد قد شالی هم مثل حالا ایقدر بلند نبود در شرایط آب وهوای متفاوت مقاوم بود الان این نوع برنج در بعصی از روستاهای سوادکوه و پل سفید کشت میشود
با سلام خدمت همه ی کشاورز دوستان عزیز، باید در جواب این دوست گرانقدر عرض کنم که، در گذشته فرایند درو تقریباً یک ماه طول می کشید و بعد از آن شروع به جمع آوری شالی های درو شده (کر) می کرند؛ تا در فرصت مناسب تر با استفاده از حیوان اهلی(گاو یا اسب) یا کمباین دستی، دانه های شالی از ساقه ها جدا می کردند. به خاطر مکانیزه نبودن کل این فرایند، زمان آن حدوداً یک تا دو ماه به طول می کشید. به خاطر همین تا اواسط فصل پاییز طول می کشید.جمع کردن شالی و یا به عبارت دیگر کوفا کردن شالی به صورتی بود تا آب باران در آن نفوذ نکند.
باید عرض کنم که من هم خاطرات خوبی از کوفا کردن کر در زمان کودکی خویش دارم.
ولی متاسفم که این قشر زحمت کش همواره دیده نشدند!!!
سلام امیر جان خدا قوت ممنون از لطفت که تلاش میکنی سنتهای قدیمی را حفظ کنی راستی خدا رحمت کنه استاد مختار فلاح را روحش شاد باشه
سلام امیرخان دست مریضاد دمت گرم واقعا با این عکس ها خاطرات گذشته رو زنده کردی ، کجاست اون روزها ، کجاست اون کر کوفا و کمل و کیله و دستی کمبا… کجاست اون اصالت…
امیر خان خیلی جالب ما را به دوران جینگاسر بوردی
واقعا ياد آن زمانها بخير- فقط ميشه به اون روز هاي سخت و طاقت فرسا اما دلنشين و دل چسپ تاسف خورد و از كلمه يادش بخير استفاده كرد
سلام امیر جان
عکس جالبیه
مطمئنم همه از دیدن عکس این عکس استقبال میکنن
میدونم برای عزیزانی که زمین کشاورزی دارن دیدن این عکس یه لذت هستش
کارت عالیه امیر
سلام این عکس منو یاد داستان ” بوی جوی مولیان ” از کتاب فارسی میندازه …
سلام کار کردن در آن زمان هم صفا داشت و هم سختی طاقت فرسا یاد اون روزها که می افتم تمام تنم خارش می افته
سلام امیر جان – در قدیم برداشت برنج کار بسیار مشکلی بود ولی امروز با آمدن دستگاه های تراش ظرف چند ساعت تا چند روز برنج برداشت می شود این عکس نشان دهنده ی سختی کار برداشت برنج در گذشته است . یادآوری خوبیست از سختی کار در گذشته.