به گزارش خبرگزاری فارس از ساری، شهر «کلاردشت» دشتی است بر فراز رشتهکوههای البرز، منطقهای کوهستانی که در سایه قله «علمکوه» روزگار میگذراند،در واقع شهرستان کلاردشت محدودهای است در محاصره کوههای اطراف که همچون قلعهای محصور، پناهگاهی طبیعی و سختگذر است و مجموعه این زیباییها، موقعیتی خاص به کلاردشت بخشیده است.
وجود بیش از 45 قله بیش از 4 هزار و 500 متری در کلاردشت، نمونهای کمنظیر از عظمت، صلابت و زیبایی رشتهکوههای البرز است، علمکوه با ارتفاع 4 هزار و 845 متری از سطح دریای آزاد، بلندترین کوه این دشت است که با داشتن دیوارهای به ارتفاع 700متر، یکی از هشت دیواره سختگذر جهان بهشمار میرود.
آب و هوای لطیف این نقطه از استان مازندران که با مه نسبتاً مداومی آمیخته است، ویژگی اقلیمی خاصی دارد، بهطوری که گاهی وقتها در یکروز، گویی چندین پدیده آب و هوایی به وجود میآید.
دریاچه ولشت، جزو مهمترین زیستبومهای استان مازندران به شمار آمده و همه ساله میزبان پرندگان مهاجر از قبیل مرغابی و غاز وحشی است.
کلاردشت از دیرباز منطقهای آباد بوده و از دوران باستان محل زندگی و سکونت آدمیان بهشمار میآمده است، شواهد نشان میدهد که شهر باستانی «کلار» به صورت قلعه از موقعیت ویژهای برخوردار بوده که به مرور زمان و در گذر تاریخ دستخوش حوادث شده، و از بین رفته است.
بررسیها نشان میدهد که آثار قلعه کلار، در میانه دشت و مشرق شهر کنونی کلاردشت قابل مشاهده است، این تپه که به آن «کلارتپه» هم میگویند؛ به ثبت تاریخی رسیده است.
منطقه کلار،دارای ویژگیهای تاریخی و میراثی منحصربهفردی است که از جمله آن دشت «مازیچال» را میتوان نام برد، برخی از کارشناسان قدمت مازیچال را به دوران دیرینهسنگی نسبت میدهند.
این شهر با وجود جنگلهای انبوه و منحصربهفرد کوهستانی، آب و هوای لطیف و مناظر بکر و چشمنواز، چند صباحی است که پیکرش مجروح و آسیبدیده است، و اگر به سرعت فکر و تدبیری برایش در نظر گرفته نشود؛ چهبسا نابود میشود.
این روزها یکی از بزرگترین معضلات مناطق مازندران، گیلان و گلستان، فروش بیرویه اراضی کشاورزی به افراد غیربومی و گاهی سودجو، و در پی آن ساخت و ساز بیرویه ویلاها و خانهباغها در شهرهایی چون محمودآباد، نور و چمستان است.
این روند، در حال تبدیل شدن به یک امر عادی است که در کنار خود آبستن یک فاجعه مهم و غیرعادی است.
کلاردشت هم مدتی است دچار این معضل شده، معضلی که با خود تغییرات عمده فرهنگی، اجتماعی، دگرگونیِ بافتهای شهری و روستایی، کاهش تولیدات کشاورزی، افزایش مهاجرت بومیان،خلا هویتی، رانتهای اداری، سودجوییهای اقتصادی و… به همراه دارد.
پیامدهای این آسیب، بر هیچ صاحبتفکری پوشیده نیست، این روزها هر فردی که به کلاردشت قدم میگذارد در نخستین نگاه، بر سینه کوهها و دشتهای این بهشت گمشده، خطوطی به رنگ خاکستری خواهد دید که اشکال هندسی دارند و اراضی کشاورزی را برای فروش، آماده کردهاند.
آمارها، گواه این حقیقتاند که مالکان غیربومی، بیش از 21هزار واحد مسکونی در کلاردشت ساختهاند، ساختمانهایی که بدون در نظر گرفتن قوانینِ عرصههای کشاورزی و منابع طبیعی، سر برآوردهاند.
بدیهی است اگر این مسئله مورد توجه جدی قرار نگیرد؛ چهبسا تا مدت زمانی دیگر، تمامی اراضی بکر در منطقه واگذار شوند و جای خود را به انبوهی از ساختمانهای غیرمنظم و بیهویت بدهند.
به نظر نگارنده، یکی از بهترین راههای جلوگیری از این معضل، آگاه کردن مردم از وجود ظرفیتهای بسیار بالای کلاردشت در حوزه گردشگری است، صنعت گردشگری در این منطقه میتواند دارای تنوع بسیار زیادی باشد که از جمله آنها میتوان به گردشگری روستایی، درمانی، تاریخی، فرهنگی ـ بومی، مذهبی، کشاورزی، گردشگری مزرعه، و طبیعت گردی، اشاره کرد.
تایید این ادعا، حضور گردشگران خارجی کشورهای حوزه خلیج فارس و گردشگران داخلی است، صاحبنظران اقتصادی بر این مسئله اذعان دارند که هرگونه سرمایهگذاری در این بخش، با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان و با بیشترین سود، امکانپذیر خواهد بود.
ذکر این نکته ضروری است که ورود هر گردشگر، به همراه خود 6 فرصت شغلی «در بعضی از گونههای گردشگری تا 16فرصت شغلی» ایجاد میکند، و با این کار بخش مهمی از معضل بیکاری در کشور و در منطقه هم برطرف میشود.
شهر کلاردشت با داشتن امکانات خوبی مانند اقامتگاههای روستایی، جنگل، مرتع، چشماندازهای بکر و دیدنی و… میتواند با کمی اصلاحات، اقدامات و هماهنگی، امکان جذب گردشگر در حوزههای نامبردهشده را در کوتاهترین زمان ممکن ایجاد کرده، و به قطب گردشگری روستایی و طبیعتگردی در کشور تبدیل شود.
در همین راستا و در جهت عملیاتی کردن این موضوع، آموزش و اطلاعرسانی به ساکنان برای جلب مشارکت مردمی، همکاری با آژانسهای گردشگری، آموزش به شهروندان در خصوص چگونگی مهمانپذیری و مهمانداری در منازل برای اقامت گردشگران و ارائه تسهیلات ارزانقیمت توسط موسسات بانکی منطقه بهمنظور بهسازی منازل روستایی، پیشنهاد میشود.
همچنین استفاده از خیران و خوشنامان شهرستان برای مشارکت در امر جذب گردشگر، طراحی و ساخت نماد و المان شهری برای کلاردشت «با توجه به ترکیب قومیتی آن»، استفاده از فنآوری بهمنظور اطلاعرسانی مناسب در داخل و خارج کشور، همکاری سازمانها و دستگاههای مرتبط با حوزه گردشگری بهدور از تمامی تشریفات دست و پاگیر اداری، بهرهمندی از ظرفیتهای سرمایهگذاری بخش خصوصی با هدف سرمایهگذاری در این شهرستان و ایجاد زیرساختهای صنعت گردشگری، و انجام نمونه آزمایشی در یک روستا «بهصورت پایلوت» به منظور آشنایی مردم با این موضوع، از دیگر اقداماتی هستند که در این مسیر باید مد نظر قرار گیرند که اجراییشدن آن، نیاز به مطالعه و بررسی دقیقتر و البته پیگیری میشود.
کارشناسان و خبرگان صنعت گردشگری معتقدند که این امر با توجه به ظرفیتها و جاذبههای گردشگری شهر کلاردشت، به سهولت قابل دست یافتن است، اما دستیابی به این مهم نیازمند باور، همدلی و همکاری تمامی نهادها و سازمانهای مربوطه و به خصوص نهادها و سازمانهای مرتبط با گردشگری است.
امید است در سایه همدلیها و همافزاییها، به این مهم دست یافته و شاهد رشد و توسعه پایدار صنعت گردشگری در شهرستان زیبای کلاردشت باشیم.
اگر امروز این بهشت گمشده را که غریبانه قربانی طمعورزی ما انسانها شده است، نجات ندهیم؛ آیندگان ما را بهواسطه هدررفت سرمایه ملی و ظلم به طبیعت، نخواهند بخشید.
—————–
ایمان کفاییمهر
– See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930210000400#sthash.rZhTkgyO.dpuf
عنوان تیتر شما به خواننده القاء میکنه که کلاردشت جزو استان البرز شده است