هراز نیوز :مطابق هر سال امسال نیز مقام معظم رهبری سال جدید را منویات تازهای آغاز کردند و شروع سال را براساس آن بر مردم فهیم و مسئولان دستگاههای اجرایی تاکید میکنند تا سرلوحه زندگی و کاری خود قرار دهند تا کشور با این نظم و انظباط به سمت توسعه و رشد تعالی پیش رود.
امسال مطابق این عنوان” اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی” نامگذاری شده است، عنوانی که به تفکر و اندیشه زیادی از سوی جامعهشناسان و اقتصاددانان را میطلبد.
اقتصاد فرایند بزرگی است که باید از سوی بسیاری از اقتصاددانان بر این اصل مهم مورد تفحص و تحقیق قرار گیرد تا برآنچه یک جامعه نیاز دارد، مورد بررسی قرار دهند تا به مسئولان امر کمک کنند تا به رفع مشکلات اقتصادی جامعه بپردازد. اقتصادی که کشور با توجه به حملات متعدد دشمنان اسلامی با اعمال تحریم اقتصادی با سرخ نگه داشتن صورت خود و اجرای اقتصاد مقاومتی مبارزه با دشمنان را آغاز کردند.
اما فرهنگ اصطلاح دیگری است که در منویات مقام معظم رهبری بر آن تاکید شد. از دیدگاه جامعهشناسان و انسانشناسان فرهنگ تعاریفی مختلفی را بیان شده که اساسیترین آن تعریف انسانشناس آمریکایی ادوارد تیلور آمده که” فرهنگ مجموعهای مجموعه پیچیدهای از دانشها، باورها، هنرها، قوانین، اخلاقیات، عادات و هرچه که فرد به عنوان عضوی از جامعه از جامعهٔ خویش فرا میگیرد” با توجه به این تعریف هرکدام از این اصطلاحات دارای مباحثی است که نیاز به مطالعه زیادی میباشد به طوری که هر یک از این کلمهها فرهنگ یک جامعه را مطرح میکند و با وجود این فرهنگ تمدن شکل میگیرد.
کشور ما نیز با توجه به قدمت آن دارای تمدن بزرگی بوده که با مطالعه به تاریخ ادیان و گذشتگان متوجه میشویم به مانند برخی از کشورها فرهنگ خود را از جاهای دیگر جمعآوری نکردیم بطوریکه امروزه ایران به تمدن بیش از 10 هزار سالهای دارای فرهنگ کهن و شناخته شدهای در اقسی نقاط جهان برای فرهنگشناسان، انسانشناسان، دیرینهشناسان، باستانشناسان است.
با مطالعه کتاب انسانشناسی پرفسور عسگری خانقاه انسانشناس برجسته ایرانی در مورد تمدن آمریکا به این باور میرسیم که یک شهروند آمریکایی روز خود را کاملا با ابزار و وسایل غیرآمریکایی آغاز میکند که در بین آن نشانهای از تمدن ایران نیز در آن مشاهده میشود بنابراین این شهروند آمریکایی که امروزه در جهان به معروفیت رسیده با استفاده از وسایل دیگر کشورها بوده که توانسته با استفاده بهینه از این ابزارآلات ادعا کند که آمریکائیان دارای تمدن کهنی هستند و بر تمام کشورهای جهان به قدرتنمایی بپردازد.
ایرانیان از دوران پارسی(هخامنشیان) دارای تمدن بالایی بوده است بطوری که امروزه در کشورهایی چون افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان و حتی ارمنستان و گرجستان و همچنین کردهای عراق و ترکیه و پاکستان همگی، کم و بیش گوشهای از فرهنگ ایران را به ارث بردهاند.
فراموش نشود ايرانيان نخستين مردماني بودند كه كت آستيندار و شلوار ميپوشيدند. همچنین ايرانيان از ديرباز به پاكدامني اهميت ميدادند و زنان ايراني پوشيده با چادر يا پوششهاي ديگري كه بخشهايي از موها را ميپوشاند و تنه را در بر ميگرفت، در ميان مردان ظاهر ميشدند. با توجه به این قدمت و پیشینه اصیل فرهنگ و تمدن ایرانیان چرا امروزه کشور ما به لحاظ فرهنگ به جایگاهی ریسهد که متاسفانه تابع مد و مدگرایی جوامع غربی قرار گرفته است.
اگر چه یک جامعه برای رسیدن به یک کشور ایدهآل باید بسیاری از مراحل را طی کند تا به توسعه پایدار دست یابد اما نباید اجازه دهیم فرهنگ کهن دستخوش نابودی شود.
نیاییم آئینها و رسومات ما دستخوش ناملایمیها و سیاستگذاریها جوامع غرب قرار گیرد و در برگزاری مراسمات کهن، آئینهای بیگانه وارد شود.
بسیاری از جامعهشناسان ریشه نابودی در فرهنگ کهن را تجدد گرایی بیان میکنند برای رسیدن به این تجددگرایی نباید اسطورهها و افسانهها، باورها، اعتقادات، هنرها و زبان خود را به فراموشی و نابودی برسانیم.
نیاییم در یک کشوری که دارای گویشها و فرهنگهای مختلفی است به تمسخر هم بپردازیم و در پیامکهای خود با عنوان “جوک” اصفهانیها، کردها،لرها، ترکها و شمالیها را مورد ریشخند قرار دهیم به طوری که رسانههای غربی از این پیامکها برعلیه مردم جامعه ما مورد استفاده قرار دهند.
با توجه به تاکیدات قائممقام صداوسیما باید برای ترویج فرهنگ کشورمان رسانه ملی عزم خود را جزم کنند و به ساخت برنامههای تولیدی متنوع از آگاهیبخشی آدابورسوم مختلف جای جای ایران بپردازند.
برای جلوگیری از نابودی و فراموشی یک فرهنگ که به مانند میراث کهن یک جامعه تلقی میشود، مدیران ما چه کردند؟ آنها نباید بدنبال راهکارهای گذشته که جوابی در کشور نداشته است، بروند. اگر چه میدانیم با جمعآوری فیلمهای مستهجن، سیدیهای غیرمجاز به مانند گذشته که ویدوئو وارد خانههای هر ایرانی شده بود و پنهانی فیلمهای ویدئو در میان یکدیگر ردوبدل میشد دیگر با گسترش تکنولوژی و فناوری در جامعه ما جواب نمیدهد و باید برای جلوگیری از پیامدها و استفاده از ماهواره و اینترنت یا گوشی موبایل بین نوجوانان و جوانان به ارائه راهکارهایی جدید پرداخت.
حضور مربیان، جامعهشناسان، روانشناسان و مددکاران اجتماعی در مراکز آموزشی، زندان، مدارس میتوان نوجوانان و جوانان را از عوامل تخریبکننده فرهنگی و اجتماعی جامعه ما آگاهی داد. همچنین آموزههای دینی و مذهبی را در مساجد، تکایا و اماکن مذهبی با حضور کودکان و نوجوانان را نباید از قلم انداخت که این کودکان و نوجوانان در آینده هر یک مبتکران و جامعهسازان این مرز پرگهر هستند. جوانان ما دارای مغزهای پرباری هستند که نیاز اساسی به آموزش و شکوفایی استعدادهای درخشان آنها است.
با توجه به منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری از فرهنگ در سالجاری از سوی مسئولان امر یک عزم ملی و مدیریت جهادی نیاز است باید مسئولان دستگاههای اجرایی به این امر توجه داشته باشند.
چرا ما دائما میگیم دشمن فرهنگ ما رو از بین برد یا حرف از تهاجم فرهنگی میزنیم.بابا به خدا از ماست که برماست. ما خودمون کی به فرهنگ و سنن و عقایدمون احترام گذاشتیم؟هیچ وقت. دائما در حال تحقیر هم هستیم، جوک میگیم شعر میسازیم و هرچی از دهنمون در میاد نثار هم میکنیم. همین شما که مقاله رو نوشتین به فرهنگ و زبان ابا و اجدادیتون احترام میذارین. آیا به زبان چند هزار ساله تبری صحبت میکنید.من مطمئنما شما و امثال شما کوچکترین ارزشی برای ای فسم حرفا قائل نیستید چون دائما از فارس و کوروش و هخامنش و… مینویسید در حالی که متوجه نیستید ما و شما سالهاست دیگه فرنگ و زبانی توی سرزمین مادری خود نداریم.(منظور من احترام به فرهنگهای منطقه ای به مثابه قوام بخش به فرهنگ ملی است. اگر ما به این پازلهای فرهنگی بی توجه هستیم لطفا حرف از تهاجم فرهنگی نزنیم) خوشحال میشم نظر بقیه ررو هم بدونم