هرازنیوز: برخی منابع غربی می گویند مدیر کل آژانس انتشار گزارش خود درباره ایران را به تاخیر انداخته است.

در حالی که قرار بود گزارش یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران روز جمعه 13 آبان 1390 (4 نوامبر 2011) منتشر شود، منابع غربی خبر داده اند که انتشار این گزارش تا روز چهارشنبه 18 آبان 1390 (9 نوامبر 2011) به تعویق افتاده است.

پیش از این منابع متعدد غربی اعلام کرده بودند که آژانس قصد دارد در این گزارش مجموعه ای از اسناد تکراری و جعلی علیه ایران را که ادعا می کند در برنامه هسته ای ایران یک جنبه نظامی وجود دارد، منتشر کند.

ایران هسته ای روز 10 آبان از قول منابع خود گزارش داده بود که گزاش نوامبر 2011 احتمالا یک ضمیمه 30 صفحه ای خواهد داشت.

همچنین دیپلمات های آگاه دو روز پیش به «ایران هسته ای» گفتند اصلی ترین دستور کار سفر یوکیا آمانو به واشینگتن در روز چک کردن نسخه ای از گزارش علیه ایران با مقام های دیپلماتیک و اطلاعاتی امریکا بوده است.

با این وجود، ظاهرا آمانو دریافته است که انجام این اقدام علیه کشوری مانند ایران که پادمان ها را به طور کامل اجرا می کند و بازرسان آژاس هیچ نشانه ای از انحراف در فعالیت های هسته ای آن گزارش نکرده اند، بسیار دشوار است.

کارشناسان درتهران عقیده دارند به 3 دلیل انتشار گزارش نوامبر آنگونه که مدنظر امریکاست، به آسانی انجام نخواهد شد.

نخستین دلیل مقاومت شدید روسیه، چین و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در وین است که عقیده دارند این گزارش حرفه ای، مستند و بی طرفانه تنظیم نشده است. روسیه و چین هفته گذشته با نگارش نامه ای خطاب به آمانو او را از این کار بر حذر داشتند.

دلیل دوم به اختلاف شدید میان یوکیا آمانو و هرمن ناکارتس باز می گردد. ناکارتس به عنوان رییس بخش پادمان عقیده دارد این گزارش کاملا سیاسی، بر مبنای اسناد اثبات نشده، غیر منطبق با یافته های بازرسان و صرفا متکی بر ادعاهای سرویس های اطلاعاتی چند کشوری غربی و در نهایت غیر قابل دفاع است.

و سومین دلیل این است که اساسا این اسناد حتی اگر منتشر شود، ادعاهای امریکا علیه ایران را ثابت نمی کند و در واقع محتوای اسناد به هیچ وجه نشان دهنده وجود یک برنامه واقعی ساخت سلاح هسته ای در ایران نیست. این موضوعی است که برخی منابع می گویند این اصلی ترین موضوع گفت وگوی آمانو با کارشناسان اطلاعاتی امریکا در واشینگتن بوده است.

به عبارت دیگر سوالی که اکنون آژانس از واشینگتن دارد این است که حتی اگر به خاطر آنها اعتبار خود را نادیده گرفته و این اسناد را منتشر کند، آیا آنها خواهند توانست با استفاده از این اساد، ادعای خود را علیه ایران ثابت کنند یا اینکه این اسناد صرفا تبدیل به یک پاشنه آشیل همیشگی در تاریخ آژانس خواهد شد؟

یک کارشناس مطلع در این باره به ایران هسته ای گفت: «آژانس نگران است که اسناد مطالعات ادعایی از حالت هندوانه دربسته خارج شود و در معرض نقد کارشناسان قرار بگیرد. الان حرف دبیرخانه به امریکایی ها این است که اگر آنها این اسناد را منتشر کنند، آیا امریکا قادر خواهد بود از وثاقت اسناد و اعتبار به حراج گذاشته شده آژانس دفاع کند؟ این مسئله ای است که امریکایی ها قادر نیستند بابت آن به آژانس اطمینان بدهند».

مجموعه این دلایل باعث شده انتشار گزارش جدید علیه ایران فعلا به تاخیر بیفتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *