اعدام شیخ نمر و دعوت آلسعود به تقابل مستقیم با تهران، در حالی صورت گرفته که ایران روشهای بازی مخفیانه را بهخوبی میداند و به بهترین شکل میتواند از آن در سطح منطقه استفاده کند.
خبرگزاری های منطقه از جمله خبرگزاری های رسمی کشورهای مختلف، خبرگزاری فرانسه، رویترز و شین هوا، سایت های مختلف نظیر المنار، راشا تودی، پایگاه خبری الجزیره و روزنامه های کشورهای مختلف به انتشار اخبار مربوط به اقدام عربستان در به شهادت رساندن شیخ نمر باقر النمر و اتفاقات انجام شده در برابر سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد و همچنین بیانات مقام معظم رهبری و کنفرانس مطبوعاتی دیشب عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی اشاره کردند. آنچه که در این مطلب به آن اشاره می شود نمونه ای از نوشته های رسانه های مختلف است که بیشتر جنبه تحلیلی دارد.
روزنامه الاخبار لبنان در مقالهای تحلیلی به بررسی پیامدهای این رویکرد پرداخت و نوشت که درگیری موجود در خط تهران- ریاض به ایران اجازه کنارگذاشتن برخی محدودیتها و ملاحظات در نحوه تعامل با عربستان برای امکان دلجویی از این کشور و ورود به گفتگوها با آن را می دهد. حادثه اعدام شیخ نمر و دعوت عربستان سعودی به تقابل مستقیم با تهران در حالی صورت گرفته که ایران روشهای بازی مخفیانه را به خوبی میداند و به بهترین شکل میتواند از آن در سطح منطقه استفاده کند، به این ترتیب این محدودیتها از دشت و پای ایران باز شده است.
این بدان معنا است که تهران تمامی برگههای خود را در محافل سیاسی و تریبونهای تبلیغاتی رو نخواهد کرد، بلکه در سکوت مطلق وارد عمل شده و سعی خواهد کرد جنون سعودی را مهار کنند. ایران هیچ دلیل و بهانهای در این درگیری به عربستان سعودی نمیدهد تا ریاض بتواند لباس دین و مذهب گرایی را بر تن این درگیری ها پوشانده و آن را از اختلافات سیاسی به فتنه دینی مذهبی منتقل کند و به این ترتیب بتواند با برپایی جنگ فرقه ای در منطقه شکست نظامی خود را پوشش دهد.
تهران از این موضوع به خوبی آگاه است که عربستان سعودی از طریق دلارهای نفتی و تحریک عصبیت مذهبی به دنبال آغاز جنگ طایفهای در منطقه است، بنابراین سعی خواهد کرد به این سمت سوق پیدا نکند ، چرا که میداند آتش این جنگ تمامی دستاوردهای منطقهای را که در ابعاد سیاسی و نظامی به دست آمده، از بین خواهد برد و مصیبتهای زیادی را برای امت اسلام در این منطقه ایجاد خواهد کرد.
روزنامه السفیر لبنان با اشاره به افزایش تنشهای منطقهای بین تهران و عربستان سعودی به بخشی از پیامدهای داخلی این بحران در عرصه سیاسی لبنان اشاره کرده و نوشت که در پی این تحولات دراماتیک این نگرانی وجود دارد که فرصت سازش داخلی در آغاز سال جدید میلادی به ویژه در زمینه انتخاب رئیسجمهور لبنان که از 19 ماه پیش منتظر خط تماس ایران و عربستان سعودی است، کاهش پیدا کند. تماسی که در حال حاضر از هر زمان دیگر مشکلتر به نظر میرسد.
این روزنامه میافزاید که اعدام شیخ النمر به معنی اعدام هر احتمالی برای بهبود مناسبات ایران و عربستان سعودی در کوتاهمدت به شمار میرود، تصمیم ریاض در قطع مناسبات دیپلماتیک با تهران این موضوع را به اثبات میرساند و نشان میدهد که مرحله آینده مرحله انزوا و تشدید درگیری بین ایران و عربستان است که به عرصه بسیاری از کشورهای منطقه از جمله لبنان امتداد پیدا خواهد کرد.
خبرگزاری سوریه نیز با اعلام این مطلب نوشت که رژیم استبدادی آل سعود از کمترین مبانی دموکراسی و حق انتخاب و وجود قانون اساسی برخوردار نیست، این رژیم تظاهرات و اعتراضات انجام شده در سال 2011 را با مشت آهنین وآتش و اعدام و تعداد زیادی از تظاهراتکنندگان و معترضان مسالمتآمیز را بازداشت کرد. این خبرگزاری به اعتراضات گسترده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله پاکستان به اجرای حکم اعدام شیخ نمر پرداخته و نوشت که همین اعتراضات باعث شد عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی سفر خود را که قرار بود امروز به پاکستان انجام شود، لغو کند.
وزارت خارجه عربستان سعی دارد حمایت ایران از شیخ النمر را حمایت از تروریسم خوانده و تهران را به مشارکت در جرایم تروریستی متهم کند. عربستان در حالی این اتهام را علیه ایران مطرح کرده که حتی رسانههای غربی، در هفتههای گذشته حمایت مالی گسترده عربستان از مدارس وهابیت در سرتاسر دنیا را منشا ترویج تروریسم دانستهاند. روزنامه نیویورک تایمز، چندی پیش در تحلیلی، عربستان سعودی را «داعش سفید» و نسخه دیگری از گروه تروریستی داعش نامید. روزنامه آلمانی بیلد نیز در تیتر امروز خود نوشت که عربستان غیر از نفت و خرما و تروریسم چیزی برای جهان ندارد.
پایگاه خبری العهد با اشاره به اقدامات مطرح شده از سوی عربستان سعودی در مورد قطع روابط دیپلماتیک با تهران به اظهارات حسین امیر عبداللهیان معاون بخش عربی آفریقایی وزارت خارجه اشاره کرده که با بیان اینکه هیچ آسیبی به دیپلماتهای سعودی در تهران و مشهد وارد نشده است، افزود: عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنیها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد، با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند.
وی با اعلام اینکه ریاض در مذاکرات هستهای صلحآمیز ایران و شش کشور تلاش کرد نقش مخرب و غیرسازنده ایفا کند، گفت: اکنون نیز خطای راهبردی جدید مقامات سعودی اعدام آیت الله شهید شیخ نمر النمر رجل عالیقدر دینی است که به جهان اسلام و نه یک کشور خاص، تعلق دارد.امیرعبداللهیان افزود: ایران یکی از امنترین کشورهای منطقه است و همه دیپلماتها در امنیت کامل به وظایف خود ادامه میدهند.
روزنامه الریاض ارگان رسمی عربستان سعودی مانند دیگر روزنامه های منتشر شده در این کشور تیتر اول خود را به اعلام محتوای کنفرانس مطبوعاتی احمد الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی در قطع مناسبات دیپلماتیک بین این کشور و تهران اختصاص داده و نوشت که تمامی کارمندان هیئتهای دیپلماتیک ایرانی (شامل سفارتخانه ، کنسولگری و دفاتر نمایندگی آنها) 48 ساعت فرصت دارند که خاک عربستان را ترک کنند.
عربستان سعودی این تصمیم را ناشی از اقدام تظاهرات کنندگان تهرانی در حمله به سفارت این کشور در تهران دانسته و سعی کرد از حادثه تاریخی اشغال لانه حاسوسی آمریکا در تهران برای توجیه افکار عمومی استفاده کند.
روزنامه مذکور در ادامه سیاههای مدعایی از لیست تجاوزات ایران به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد در روزهای اخیر منتشر کرده است.
اخبار مربوط به قطع مناسبات دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی، اظهارات حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در مورد عربستان و حمایتهای دیپلماتیک امارات از عربستان در دعوی مطرح شده پر بازدیدترین اخبار سایت روزنامه فرامنطقهای الحیات بود. این روزنامه نیز که با دلارهای نفتی ریاض امرار معاش می کند، با جهت دهی خاص خود سعی کرد به ترویج گفتمان خصمانه عربستان سعودی در این غائله پرداخته و دلایل واهی ریاض برای این اقدام شتابزده را توجیه کند.
الحیات به نقل از منابع مطلع در وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که کارمندان سعودی سفارت عربستان در تهران شب گذشته وارد امارات شده و مورد استقبال مقامات این کشور قرار گرفتند. در حالی که مقامات ایران اعلام کردند اتفاقات مقابل سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد اقدامی خودجوش بوده، اما این روزنامه به نقل از عادل الجبیر سعی کرد مقامات و موسسات ایرانی را به دست داشتن در برنامه ریزی برای این اقدام متهم کند.
روزنامه فرامنطقه الشرق الاوسط دیگر تریبون بین المللی حاکمیت ریاض نیز با تیتری جانبدارانه و کاملا غیر حرفه ای نسبت به این اتفاقات واکنش نشان داد. الشرقالاوسط در گزارش خود با عنوان “قاطعیت عربستان سعودی مناسبات دیپلماتیک با تروریسم ایرانی را متوقف کرد” تلاش داشت از آنچه که مواضع کشورهای عربی و اسلامی در محکومیت اقدامات خصمانه تهران! در قبال عربستان سعودی میخواند، گزارش بدهد.
این گزارش البته موضعگیریهایی بهتر از اظهارات نبیل العربی دبیر کل اتحادیه عرب مبنی بر مسئولیت تهران در حفاظت از هیئتهای دیپلماتیک پیدا نکرد. العربی در این اظهارات تجاوزهای انجام شده بر ضد سفارت عربستان سعودی در تهران را محکوم کرد، موضعگیری که مقامات تهران نیز بر آن تاکید داشتند.
الشرق الاوسط در ادامه به موضعگیری یک گروه گمنام سلفی در پاکستان اشاره کرد که احکام صادر شده بر ضد مخالفان دولت عربستان سعودی از جمله شیخ نمر باقر النمر را تایید کرده بود. این تمام آن چیزی بود که روزنامه الشرق الاوسط در تیتر خود از آن تحت عنوان محکومیت عربی و اسلامی اقدامات خصمانه ایران نامیده است.
عربستان سعودی از تمامی ابزارهای دیپلماتیک خود از جمله دلار های نفتی که در عرصه رسانه و تبلیغات برای جهت دهی افکار عمومی استفاده می کند تا بعد از شکست های متوالی دیپلماتیک و نظامی در سالهای گذشته در عرصه سوریه، یمن، عراق ، بحرین و اوضاع داخلی عربستان بتواند در جنگی که بر ضد تهران به راه انداخته حداقل امتیاز را به دست آورده و از آن به عنوان سرپوشی بر این شکست ها استفاده کند.
اما با توجه به روند تحولات به نظر می رسد این فرار به جلو نیز به شکستی دیگر برای مقامات ریاض منتهی خواهد شد. این موضوع محتوای بیانات حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران است که دیروز تاکید کردند: بدون تردید خون به ناحق ریخته این شهید مظلوم به سرعت اثر خواهد کرد و دست انتقام الهی گریبان سیاستمداران سعودی را خواهد گرفت.