قربانعلی مسافر: به گزارش هـراز نـو ، کتاب «از دهان دماوند» همراه با نشست خبری یازدهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند با خبرنگاران انجمن صنفی خبرنگاران این شهرستان با حضور مسئولان انجمن دوستداران دماوند کوه و اصحاب رسانه در دفتر انجمن صنفی خبرنگاران آمل رونمایی شد.
این اثر که با تلاش بیژن هنریکار گردآوری شده است با عنوان سه گزارش، سه گفتوگو رونمایی شد.
دبیر اجرایی شبکه سمنهای محیطزیست و منابع طبیعی مازندران در این آیین رونمایی گفت: کتاب «از دهان دماوند» در 74 صفحه گردآوری شد که در آن سه گزارش، سه گفتوگو و عکسهای متعدد به مناسبت روز ملی دماوند و جشن تیرگان گردهم آمد.
مسعود مولانا اظهار کرد: این کتاب شامل پیشگفتار، درباره انجمن دوستداران دماوند کوه، وضعیت معادن پوکههای معدنی سد راهی برای عدم ثبت جهانی دماوند، گزارش کارگروه صیانت از دماوند، در بین دوستان، با گوش دیدن و با چشم شنیدن و دانای زبان گیاه، آب و پرنده است.
وی افزود: وظیفه همه مردم است تا در حفظ و حراست از قله دماوند که به عنوان بام ایران و نخستین اثر ثبت شده طبیعی مطرح است بکوشند.
مولانا با تاکید بر اینکه باید در راه برجسته کردن دماوند و بررسی مشکلات بیشمار آن تلاش داشته باشیم، خاطرنشان کرد: در نگاه مردم و اذهان عمومی باید مخاطرات دماوند نقش بسته شود تا بیشتر از گذشته در زمینه مشکلات بام ایران بهچشم بیاید.
وی دماوند را تنها اثر ملی کشور دانست که در بیش از پنج استان کشور مشاهده میشود، تصریح کرد: دماوند بلتدرنی قله رشتهکوه البرز هر سال میزان صعودکنندههای زیاد داخلی و خارجی است که این صعودکنندگان باید حافظ و دوستدار دماوند باشند نه اینکه در جهت تخریب و از بین بردن آن برآیند.
دبیر اجرایی شبکه سمنهای محیطزیست و منابع طبیعی مازندران با اشاره به اینکه یازدهمین دوره جشن تیرگان دوم مرداد امسال با شعار پیش به سوی ثبت جهانی دماوند برگزار میشود، گفت: این جشن بزرگ بهمناسبت روز ملی دماوند با همکاری استانداری مازندران، بخشداری لاریجان، شورای اسلامی و شهرداری رینه، دانشگاه پیامنور رینه، انجمن کوهنوردان ایران و دیدهبان کوهستان، انجمن دوستداران طبیعت و مردم پای قله دماوند برگزار میشود.
این مسئول بیان کرد: برگزاری غرفههای مختلف بومی و محلی، موسیقی میدان اقوام، گفتوشنود زیستمحیطی و برگزاری نشست تخصصی ثبت جهانی دماوند با حضور مسئولان کشوری و استانی از دیگر برنامهها است.
برای شرکت در یازدهمین جشن تیرگان معصومه ابتکار به رینه سفر میکند
سخنگوی انجمن دوستداران دماوند کوه گفت: معصومه ابتکار معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور برای شرکت در یازدهمین جشن تیرگان و روز ملی دماوند به شهر رینه مازندران سفر میکند.
رضا طاهری در نشست خبری یازدهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند با خبرنگاران انجمن صنفی خبرنگاران این شهرستان بیان کرد: یازدهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند دوم مرداد امسال با شعار پیش به سوی ثبت جهانی دماوند در دانشگاه پیامنور شهر رینه برگزار میشود.
وی با تاکید بر اینکه سعی داریم در یازدهمین دوره جشن تیرگان متفاوتتر از ادوار گذشته باشیم، افزود: این جشن بزرگ با حضور اقوام و مردم استانهای مختلف کشور بهمناسبت روز ملی دماوند با همکاری استانداری مازندران، بخشداری لاریجان، شورای اسلامی و شهرداری رینه، دانشگاه پیامنور رینه، انجمن کوهنوردان ایران و دیدهبان کوهستان، انجمن دوستداران طبیعت و مردم برپا میشود.
طاهری با اعلام اینکه رسانهها همیشه در حفظ محیطزیست قدمهای بزرگی برداشتهاند و نقش آنها غیر قابل توصیف است، اظهار کرد: این جشن صبح روز جمعه هفته جاری با برگزاری غرفههای مختلف بومی، محلی و زیستمحیطی کار خود را آغاز میکند که در آنها چگونگی استفاده از زباله برای ساخت وسایل هنری، پسماند، تفکیک زبالههای خشک و تر، استفاده مجدد از برخی زبالههای قابل استفاده، ارائه کتاب نقاشی و ایستگاه نقاشی برای کودکان، نمایش لباسهای بومی و محلی مازندران، ابزار قدیمی مازندرانی و غذاهای بومی و محلی نظیر آش و نان کوهی ارائه میشود.
مسئول روابط عمومی انجمن دوستداران دماوند کوه اظهار کرد: رقص میدانی آذری و رقص چوب خراسانشمالی از دیگر برنامههای متنوع این روز است که با هدف استقبال مردم و در جهت همدلی و همزبانی بیشتر اقوام مختلف کشور در نظر گرفته شد.
این مسئول گفت: برگزاری نمایشگاه عکس دماوند و محیطزیست، نمایش موارد تخریب دماوند توسط انسان و جلوگیری از تخریب بام ایران در دستور کار جای دارد.
طاهری با اشاره به نشست بحث و گفتوگو در مورد برطرف کردن موانع ثبت جهانی دماوند با حضور مسئولان کشوری، یادآور شد: معصومه ابتکار معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور در این جشن حضور پیدا کرده و در بین مردم به صحبت میپردازد.
وی افزود: حسین آخانی فعال محیطزیست کشور و دارنده نشان برتر از رئیسجمهور و اسماعیل کهرم چهره شناخته شده محیطزیست ایران در جشن تیرگان امسال شرکت دارند.
مسئول روابط عمومی انجمن دوستداران دماوند کوه با اشاره به اهمیت موسیقی اقوام در جشن تیرگان در پای قله دماوند، گفت: از سالهای گذشته دشمنان ایران اسلامی سعی داشتند تا با ایجاد گروههای مختلف دست به تفرقه و چند دستگی در کشورمان بزنند که با این حرکت میخواهیم وحدت، همدلی و اتحاد اقوام ایرانی را با نمایش تعامل و همفکری آنها به دنیا نشان دهیم.
این مسئول بیان کرد: موسیقی اقوام 26 نفر از نواحی مختلف ایران در یک گروه گردهم میآیند و همانند سالهای گذشته موسیقی مازندرانی، گیلانی، کردستانی، خراسانشمالی، آذربایجان و بختیاری را اجرا میکنند که پایان بخش فعالیتهایشان اجرای عمومی سرود ملی ایران است.
* محفوظ کردن دشت شقایق دماوند/ جلوگیری از تردد خودروها در مسیر کوهنوردی
مسعود مولانا دبیر اجرایی انجمن دوستداران دماوند کوه هم ذز یازدهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند با خبرنگاران انجمن صنفی خبرنگاران این شهرستان اظهار کرد: کوه دماوند در حوزههای مختلف در معرض تخریب است.
وی افزود: چرای بیرویه منابع عظیم و نادر گیاهی و طبیعی را از بین میبرد و معادن بیشمار معدنی و پوکه در دامنه دماوند آن را از داخل تهی میکند.
مولانا با تاکید بر اینکه ویلاسازی در ارتفاعات بالا، صعود بیرویه، فرسایش خاک و نابودی جانواران نادر دماوند باعث شد تا به فکر ایجاد سازمان مردمنهاد حفاظت از دماوند بیافتیم، بیان کرد: انجمن کوهنوردان ایران در این زمینه اقداماتی انجام داد ولی بر روی قله دماوند متمرکز نبود.
وی با اشاره به پیشینه برگزاری جشن تیرگان و روز ملی دماوند، گفت: این جشن از سال 1383 نخستین برگزاری خود را تجربه کرد و تا سال 1388 با غربت به کار خود ادامه داد.
مولانا با اعلام اینکه در سال 1389 با تشکیل انجمن دوستداران دماوند کوه حفاظت از دماوند برجستهتر از گذشته شد، عنوان کرد: قله دماوند جایگاه فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی، نماد زیبایی طبیعی و خدادادی، استقامت، ایستادگی و جایگاه عظیم زیست محیطی است که بخش بزرگی از آب کشورمان را تامین میکند.
دبیر اجرایی شبکه سمنهای محیط زیست و منابع طبیعی مازندران با تاکید بر اینکه انجمن دوستداران دماوند کوه از سال 1388 کار خود را آغاز کرد، گفت: این انجمن دارای اساسنامه، دفتر مرکزی و سایت اطلاعرسانی است.
این مسئول با اشاره به اینکه این انجمن در سه حوزه ویژه قله دماوند، حفاظت از زیست بوم و طبیعت آن فعالیت دارد، ادامه داد: پس از پنج سال فعالیت مستمر با کمک استانداری مازندران در سال 1393 توانستیم تمام ورودی خودرویی به قلل بالای 2 هزار متر دماوند را به لحاظ قانونی ببندیم و با محفوظ کردن دشت شقایق از تردد اتومبیل در آن ممانعت کنیم.
مولانا با اعلام اینکه کارگروه ساماندهی صعود به قله دماوند از جبهه جنوبی با همکاری مسئولان شکل گرفت، افزود: در این کارگروه با تصمیمگیریهای لازم ورود خودروهای سواری برای صعود به قله در این بخش را ممنوع کردیم.
وی با اشاره به اینکه برای نخستین بار در سطح کشور توانستیم همایش ملی دماوندشناسی را برگزار کنیم، خاطرنشان کرد: در این همایش بیش از 100 ایتاد برجسته کشور حضور داشتند که در آن 150 عنوان مقاله علمی ارائه شد که آنها را در قالب کتاب گردآوری کردیم.
دبیر اجرایی انجمن دوستداران دماوند کوه بیان کرد: در سال 1392 هم برای اولین بار شورای هماهنگی سمنهای بابل را برای تعامل بیشتر همه سازمانهای مردم نهاد با انجمن دماوند کوه تشکیل دادیم که تاکنون توانسته به دستاوردهای بزرگی دست یابد.
انتهای پیام/86012
* عدم وجود متولی و طرح جامع برای دماوند/ کمیته ملی ثبت جهانی دماوند تدوین شد
دبیر کمیته علمی شبکه سمنهای محیط زیست مازندران هم در این نشست با اعلام عدم وجود متولی و طرح جامع برای قله دماوند، گفت: کمیته ملی ثبت جهانی دماوند تدوین شد.
داریوش عبادی با اعلام ضرورت ثبت جهانی دماوند، بیان کرد: قله دماوند به عنوان یک سایت طبیعی ویژه در کره زمین محسوب میشود که دارای ویژگی منحصر بهفرد و برجستهای است.
وی با اعلام اهمیت زیاد دماوند بهلحاظ ملی، طبیعی، جهانی و محیطی، افزود: این قله منبع غنی انواه مواهب خدادادی است که باید همه در حفظ و حراست آن بکوشیم.
عبادی با اشاره به اینکه متاسفانه روز به روز تخریب قله دماوند بیشتر از گذشته میشود، تصریح کرد: با ثبت جهانی دماوند میتوان از بخش عمدهای از تخریبها جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه قله دماوند یک میراث طبیعی ملت ایران است که باید ثبت جهانی آن انجام شود، خاطرنشان کرد: در کنوانسیون 1972 در یونسکو راهکارهایی برای ثبت آثار طبیعی اعلام شد و در این جهت طی سال 1385 پرونده آثار و ویژگیهای ویژه دماوند در کشور گردآوری شد تا بام ایران نامزد ثبت جهانی شود.
دبیر کمیته علمی شبکه سمنهای محیط زیست و منابع طبیعی مازندران با اشاره به اینکه توانستیم با ثبت ملی دماوند به عنوان نخستین اثر طبیعی در 13 تیر ماه سال 1387 قدمی مثبت در جهت ثبت جهانی آن برداریم، گفت: با شعار بسته شدن معادن مختلف در ارتفاع 2 هزار و 200 متری دستاورد بزرگی بهدست آمد زیرا اگر قرار است دماوند به ثبت جهانی برسد باید معادن مخرب در آن تعطیل شود.
این مسئول با اعلام اینکه ثبت جهانی یک اثر ویژگیهای بارز را میطلبد، خاطرنشان کرد: دماوند نقطه برجسته ملی است که 70 دهنه آتشفشان در آن وجود دارد که زمانی فعال بوده و هماکنون پوشیده از برف است.
عبادی، دماوند را اثری ویژه دانست که در تمام تاریخ کره زمین و دورههای مختلف زمینشناسی بهعنوان اثر طبیعی وجود داشت، یادآور شد: سابقه زندگی دماوند در تمام دوران زمینشناسی کره زمین وجود دارد و دارای ریخت و شکل خاصی است.
وی با اعلام اینکه این اثر با ارتفاع 5 هزار و 671 متر جدا از کوههای اطرافش بوده و تنها در یک یال به البرز مرکزی متصل است، گفت: این اثر در بقیه نقاط منفصل از بقیه قلل است که در دنیا آن را به عنوان تنها کوهی مطرح کرد که زاویه آن بالاتر از 36 درجه است.
عبادی با تشریح اینکه دماوند از لحاظ ساختار زمینشناسی به 550 تا 600 میلیون سال قبل تخمین زده میشود، بیان کرد: این قله با قرار گرفتن در نقاط سنگ ماسه و آهکی معروف به وجود جسم خارجی در زمینشناسی است.
دبیر کمیته علمی انجمن دوستداران دماوند کوه با اشاره به اینکه آتشفشانهای دماوند مربوط به یک و هشت دهم میلیون سال قبل هستند، ادامه داد: این آتشفشانها هماکنون نیمهفعال هستند هرچند وجود چشمههای آبگرم و گوگردی با حرارت 70 تا 80 درجه سانتیگراد به همراه سنگهای متخلخل نشان از فعالیت درونی دارد.
این مسئول با اعلام اینکه پهنه این آتشفشانها حدود 400 کیلومتر مربع را پوشش میدهند که بیشتر در قسمت غربی قله وجود دارد، یادآور شد: فعالیت آتشفشانهای دماوند به حدود 38 هزار و 500 سال قبل بازمیگردد که آخرین فعالیتشان حدود 7 هزار و 300 سال پیش ثبت شد.
عبادی گفت: این اثر دارای آب شیرین است و گیاهان و جانوران خاص و نادر در آن زیست دارند.
وی با اشاره به جاری بودن حدود 9 رودخانه با ارزش از دامنه دماوند، ادامه داد: پنج رودخانه در این بین از دامنه شمالی و چهار رودخانه از دامنه جنوبی دماوند نشات میگیرند که مهمترین آنها رودخانه هراز است که از دامنه پالانگردن سرچشمه میگیرد.
دبیر کمیته علمی انجمن دوستداران دماوند کوه با اشاره به وجود چشمههای آبگرم و آب شیرین در بخش لاریجان مانند بایجان، اسک، استراباکو، پلور و استله، افزود: آورده آب قله دماوند در طول سال یک هزار و 150 میلیون متر مکعب است که از یخچالهای طبیعی بی نظیر ان نشات میگیرد.
این مسئول با اشاره به غارهای مختلف در کوهپایه و دامنه یادآور شد: غار گل زرد که در روبروی انبار نمک راهدارخانه پلور و 100 کیلومتری آمل واقع شده است سرشار از کلسیم است و عشایرنشینان منطقه در آن منطقه اسکان دارند.
وی ادامه داد: حوزچههای آب سرد دماوند از عمق چهار متری جویبارهای زیر زمینی را ایجاد میکنند.
عبادی با اشاره به غار آب اسک با 370 متر دهانه، بیان کرد: غاز کافرکلی هم از دیگر غارها است که قدمت آن به پیش از اسلام باز میگردد.
دبیر کمیته علمی شبکه سمنهای محیط زیست و منابع طبیعی مازندران با اشاره به کشف تمدن 12 هزار ساله در اطراف قله دماوند و زیستن طرفداران آئین مغانی در آن، گفت: اسطورههای زیادی نیز به دماوند آمده و در ان جشن و پایکوبی داشتند.
این مسئول یادآور شد: گسترش ویلاسازی، دامپروری غیرمجاز، چرای بیرویه، صعود غیراصولی و غیرمسئولانه کوهنوردان باعث تخریب در دماوند شده است البته متولی خاصی برای دماوند مشاهده نمیشود و طرح جامعی برای آن نداریم هرچند کمیته ملی ثبت جهانی دماوند با حضور مسئولان کشوری، استانی و سازمانهای مردمنهاد تدوین شد.
جشن تیرگان که همان جشن تیر انداختن ارش برای ازادی ایران است که در زیر رشته کوه البرز انجام گردید وروز دماوند میتواند روز دیگری باشد واگر قرار باشد که روز دماوند با جشن تیرگان گره بخورد دلیلی ندارد که نمادین تصویر سلحشور ایرانی نماد فداکاری ورشادت وشهامت را از بیلبرد ویا کاغذهای تبلیغاتی حذف نماید. جشن تیرگان جشن یاداوری ارش کماندار ازاده مرد ایرانی است دراین روز باید از ارش وارش سانان این مرزوبوم یاد اوری شود سلحشورانی که به هیچ مزد وپاداش وچشم داشتی جان خود را بر تیر کردند تا زنجیر اسارت ویوغ بندگی بر گردن ایرانیان نماند. و روز دماوند روز ایستادگی ووقار است وایرانیان دماوند را نشان مقاومت وپایداری وعظمت میشناسند وامل اول شهری است که دماوند را با تاریخ پیوند میزند واسطوره هایی چون- ارش – فریدون- زال – منوچر -و مازیار و… در خود پرورانیده است وضحاک در پای این کوه در بند کشیده شد ومدفون گردید.