یاکسی رودیکا ماریا نماینده زن اتحادیه جهانی کشتی در جریان مسابقات اوپن با خبرنگار ایسنا گفتگویی داشت که در ادامه میخوانید:
* در ابتدا نظرتان را در مورد نحوه برگزاری مسابقات اوپن بفرمایید؟
واقعا برگزاری چنین رقابتهای سنگینی کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است. کمتر پیش میآید در چنین سطح از رقابتهایی نظم و انضباط رعایت شود، کما این که در مسابقات جهانی ازبکستان بینظمیهای زیادی را مشاهده کردیم و افراد غیر مسئول زیادی در کنار تشکها رفت و آمد میکردند که این موضوع باعث ناراحتی و گلایه اتحادیه جهانی کشتی شد. اما این مسابقات با این که در سطح جهانی نبود، اما نظم آن بسیار بهتر از مسابقات جهانی ازبکستان بود. همچنین تماشاگران ایرانی نیز باز هم بینظیر بودند و حمایت خوبی از این رقابتها داشتند.
*ارزیابی شما از مسائل فنی در این مسابقات چیست و آیا حضور نزدیک به سه هزار کشتیگیر در ردههای سنی مختلف میتواند به توسعه کشتی کمک کند؟
این که میبینیم نوجوانان زیادی در کنار جوانان و بزرگسالان به رقابت با یکدیگر میپردازند و حتی در پی پیروزی و شکست اشک میریزند برای من خیلی جالب است. توجه به رده نوجوانان مخصوصا در رشته فرنگی از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که IOC نیز ترجیح میدهد مبارزات بیشتر در حالت سرپا انجام شود تا در خاک. این که نوجوانان در کنار بزرگسالان کشتی می گیرند مسائل فنی زیادی را یاد می گیرند که به آینده آنها کمک میکند. من کشتی نوجوانان را بیشتر میپسندم. چون آنها توجه شان به کار خودشان است، ولی بزرگسالان فقط به رفتار داور توجه میکنند!
*آیا اتحادیه جهانی کشتی از برگزاری چنین مسابقاتی با این حجم از شرکت کننده حمایت میکند یا خیر؟
مطمئنا این گونه مسابقات باعث ارتقای کشتی در جهان میشود، اما نکته منفی آن این است که رسانههای تصویری خیلی خوب این رقابتها را پوشش دهند، چرا که مسابقات در یک یا دو تشک نیست که بیننده بر روی آن تمرکز کند. البته این مسابقات از نظر فنی برای کشتی ایران بسیار خوب و برای فدراسیون مقرون به صرفه است، چرا که به جای برگزاری مسابقات زیاد برای شناسایی استعدادها، یک دوره مسابقه را با حضور همه آنها ترتیب داد تا نفرات برتر برای تیم ملی را شناسایی کند.
* چه گزارشی از این رقابتها به مسئولان اتحادیه جهانی کشتی خواهید داد؟
برگزاری این رقابتها در سه رده سنی نمونه خوبی برای سایر کشورها خواهد بود و اتحادیه جهانی کشتی از این موضوع استقبال میکند. من گزارش فنی درباره تعداد کشتیگیر، داور و این که امنیت و نظم مسابقات در سطح بالایی بود را ارائه می دهم. شما می توانید هفته آینده بازتاب این مسابقات را در همه رسانهها ببینید که همه از فدراسیون کشتی ایران تشکر میکنند. این رویداد بار دیگر نشان داد ایران یکی از بزرگترین فدراسیونهای کشتی در جهان است و این که شما میگویید ما این حجم از کشتیگیر را در کشورمان داریم.
آنچه که مهم است این که کسی از من نمیپرسد ایران را دوست داشتی یا نه و احساس شخص من برای آنها مهم نیست! بلکه از من به عنوان نماینده و یک متخصص فنی میخواهند گزارش درباره مسائل فنی و مواردی از قبیل وضعیت هتل، نورپردازی سالن، رفت و آمد تیمها و … بدهم.
*آیا اتحادیه جهانی از فدراسیون کشتی ایران با توجه به برگزاری رقابتهای مختلف مانند جام باشگاههای جهان، رقابتهای اوپن و … رضایت دارد؟
بله! اتحادیه جهانی کشتی از فدراسیون کشتی ایران رضایت دارد و از این موضوع ناراحت است که ایران نمیتواند مسابقات قهرمانی جهان را برگزار کند. از آنجا که رقابتهای زنان نیز باید در کنار مردان برگزار شود ایران نمیتواند این مسابقات را میزبانی کند که واقعا این موضوع ما را ناراحت میکند. امیدوارم راهی پیدا شود تا این مشکل حل شود.
*این راه را شما باید پیدا کنید. آیا برنامه ای در این خصوص دارید؟
بر اساس قوانین IOC از حدود سال 2006 و 2007 مجبور شدیم مسابقات مردان و زنان را در کنار هم برگزار کنیم. البته این را باید بگویم که قصد داریم پوشش زنان و حتی مردان کشتیگیر را تغییر بدهیم و آنها را با پوشش مناسب راهی مسابقات کنیم. برای بانوان نیز قصد داریم مثلا از کلاه، شلوار بلند و لباس بلند استفاده کنیم. نه این که نوع پوشش آنها برای ما مهم باشد، بلکه بحث ما فنی است چرا که در حال حاضر کشتیگیران از آنجا که عرق میکنند بدنشان لیز میشود و نمیتوان بر روی آنها به خوبی فن اجرا کرد، اما وقتی لباس باشد اجرای فن راحتتر است. حتی پوشش مردان نیز تغییر میکند و آنها نیز مانند کشتی پهلوانی از لباس آستین حلقهای و شلوارک استفاده خواهند کرد.
*این موضوع هم اینک در چه مرحلهای است؟
از متخصصان طراحی لباس خواستهایم مدلهای خود را ارائه کنند تا بهترین آنها انتخاب شود. آنها هنوز به ما جواب ندادهاند. در جلسهای که در لوزان سوئیس برگزار شد چند طرح نشان داده شده و قرار است تصمیم گیری شود.
*این امر در صورت تحقق مشکل میزبانی مسابقات جهانی در برخی کشورها را حل میکند و موجب توسعه هر چه بیشتر کشتی در جهان خواهد شد.
بله! کاملا درست است و سیاست اتحادیه جهانی کشتی نیز بر همین اساس قرار دارد. این امر باعث میشود برخی کشورهای مسلمان مانند ایران نیز مشکلی بابت میزبانی مسابقات نداشته باشند. در حقیقت پوشش در مسابقات کشتی زنان نیز مانند تکواندو و جودو خواهد بود. رقابت های کشتی زنان بسیار جذابتر از مردان است چرا که انعطاف بدنی ورزشکاران زن مانند اسپاگتی است! و اجرای فن در آنها بسیار زیباتر است.
* چرا نباید کشوری مانند ایران با این میزان سابقه درخشان در کشتی، در هیات رییسه اتحادیه جهانی کشتی نماینده ندارد اما برخی کشورها که هیچ سابقهای در کشتی ندارند دارای نماینده هستند؟
این موضوع یک مساله سیاسی است! شما باید به خوبی مبارزه کنید و برنامه داشته باشید. این که فقط یک قهرمان کشتی از طرف شما کاندیدا شود کافی نیست. باید نمایندهتان در جاهای مختلف حضور داشته باشد ضمن این که وقتی نمایندهای معرفی میکند باید همه از جمله مقامات دولتی، خانواده کشتی و به طور کلی همه مردم از آن حمایت کنند، چرا که این کار یک کار بزرگ است. فقط 15 رای مربوط به نمایندگان اتحادیه جهانی کشتی است و بقیه کشورهای عضو با رای خود نقش تعیین کننده ای در این باره دارند. شما باید مستقیما و به صورت جدی با کشورهای دیگر مذاکره کنید تا به نماینده شما رای بدهند. مثلا وقتی وزیر اقتصاد ایران به کشور ترکیه می رود در دیدار با آنها بخواهد فدراسیون کشتی ترکیه از نماینده ایران در انتخابات حمایت کند.
*امیررضا خادم به عنوان یک قهرمان با سابقه کشتی به عنوان نماینده ایران در دورههای گذشته معرفی شد، اما نتوانست به این مهم دست یابد.
امیر یک کشتیگیر بوده ولی بعد از این که کشتی او تمام شد دیگر فعالیت خاصی در آن نداشته و حالا این که یک دفعه بخواهد وارد هیات رییسه اتحادیه جهانی کشتی شود امکان ناپذیر است چرا که خیلیها او را از یاد بردهاند. یادم نمیآید او چند رای آورد، اما رای او بد هم نبود. فکر کنم کشورهایی مانند ترکیه، روسیه و بلغارستان به او رای دادند، اما در حالی که هیچ کس فکرش را هم نمی کرد نماینده ژاپن موفق شد در هیات رییسه رای بیاورد، چرا که او در مبارزه انتخاباتی موفقتر عمل کرد.
*شما چه پیشنهادی دارید؟
فقط کار کنید. ابتدا شخص مناسب را انتخاب و پس از آن مذاکرات منظم و جدی با سایر کشورها داشته باشید. خیلی راحت نیست که بخواهید در یک سال موفق شوید، بلکه امری زمانبر است. نماینده شما باید در همه جا حضور پیدا کند و درباره او تبلیغات خوبی انجام شود.
*با توجه به تصمیم گذشته IOC مبنی بر کنار گذاشتن کشتی از رقابتهای المپیک آیا این امر کشتی را در آینده تهدید میکند؟
ما باید به سختی کار کنیم. فعلا این پروسه را نگه داشتهایم. 25 ورزش اصلی در المپیک حضور دارد که ما جز آنها نیستیم. در حال حاضر در مسابقات المپیک حضور داریم اما این امر باید ادامه یابد و ما جزو 25 رشته ورزشی قرار بگیریم. در حقیقت اولین بار که IOC پیشنهاد داد کشتی از المپیک حذف شود ما فکر کردیم آنها در محاسباتشان اشتباه کردهاند اما آنها با بررسی یکسری موارد مانند توجه رسانهها، اسپانسر، تعداد تماشاگران و … رشتههای المپیک را تعیین میکنند که متاسفانه کشتی شرایط خوبی نداشت. در حال حاضر دوومیدانی، شنا، بسکتبال، جودو و … به ترتیب عنوان های نخست را در المپیک دارا هستند.
*اما طرفداران زیادی در کشوری مانند ایران به کشتی علاقمند هستند؟
بله! ما می دانیم که سالن مسابقات در ایران هنگام رقابتهایی مثل جام جهانی پر میشود و خیلیها پشت در میمانند، اما این وضعیت در سایر کشورها وجود ندارد. به عنوان مثال در مسابقات قهرمانی جهان در فنلاند فقط 30 درصد جایگاهها آن هم در مرحله فینال پر شد. یا در مسابقات قهرمانی جهان سال 2011 در ترکیه فقط بخش کوچکی از سالن پر شد که این مسائل نقش مهمی در تصمیم گیری IOC دارد.
*آیا این موارد به کوتاهی اتحادیه جهانی کشتی در انجام وظایفش باز نمیگردد؟
قطعا همین طور است. مقصر اول در این موضوع مسئولان سابق اتحادیه جهانی کشتی هستند. آنها رابطه خوبی با روسای IOC نداشتند و همچنین با رسانهها ارتباط سازندهای برقرار نمیکردند تا آنها را جذب کنند. در حال حاضر این رویه تغییر کرده و تغییر سایت اتحادیه اولین گام در این جهت بود، چرا که قبلا فقط تقویم مسابقات در آن درج میشد.
*مستندات مسابقات اپون تهران را که با استقبال بسیار خوب کشتیگیران و طرفدراان رو برو شد به IOC ارسال می کنید تا به حفظ کشتی در المپیک کمک شود؟
قطعا این کار انجام میشود. این مسابقات یکی از تبلیغات خوب ما در این باره است. ما مستندات را از ایران میگیریم و اتحادیه جهانی کشتی در زمره فعالیتهای سالانه خود به مسئولان IOC اعلام خواهد کرد.
*و صحبت پایانی؟
آرزو میکنم شرایط به گونهای رقم بخورد تا ایران میزبانی مسابقات جهانی را نیز برعهده بگیرد چرا که شایستگی آن را دارد. ما می توانیم به مسئولان کمیته بینالمللی المپیک اعلام کنیم اگر مسابقات جهانی در ایران برگزار شود قطعا 50 هزار نفر از آن دیدن میکنند. آرزو میکنم اقدامات انجام شده کشتی کماکان در المپیک ماندگار شود.