امام باقر وامام صادق نقش مهمی در پدید آمدن یافتههای علمی در دنیا داشتند
دکتر احمد شاهورانی نماینده تام الاختیارریاست دانشگاه آزاد اسلامی در سه استان گیلان، مازندران و گلستان در همایش نقش امام محمدجعفر صادق در نشر علم و فرهنگ اسلامی در واحد آیت الله آملی بااشاره به اینکه ازقرن دوم هجری تحولی عظیم دراسلام شد و در راس این تحول علمی امام صادق(ع) و امام باقر(ع) قرار داشتند، اظهار داشت: وجود تعداد بسیار زیاد شاگردان ایشان نشان میدهد که این دو امام در به پدید آمدن یافتههای علمی در دنیا نقش مهمی داشتند.
وی با بیان اینکه به وجود آمدن رشتههایی مانند ادبیات منثور و رشته جغرافیا در زمان امام باقر و امام صادق بود، یادآور شد: مباحثی در زمینه نجوم و جغرافیا در زمان امام صادق نشر یافت که تا آن زمان بیسابقه بوده است.
شاهورانی با اشاره به اینکه جامعه اسلامی از قرن دوم هجری به بعد در مسیر توسعه علمی قرار گرفت، تصریح کرد: اما پس از امام صادق دنیای اسلام نتوانست به خوبی از یافتههای علمی خود محافظت کند.
وی با تاکید بر اینکه باید بیشتر از اینها در یافتههای علمی خود تدبیر و تعمق میکردیم، گفت: اینکه امروز قرآن مهجور مانده است نشان از بیتوجهی ما است.
این مسوول با بیان اینکه اروپاییها همین علوم اسلامی کشف و به کشورهای خود بردند و معنویت را آن گرفته و فقط به مادیات آن توجه کردند، بیان داشت: از همان ابتدا قرآن بزرگترین معجزه بود و بیشترین مضمونهای علمی که امروز کشف شده بود قرنها پیش در قرآن درباره آن سخن گفته شده بود.
وی افزود: قرآن امروز تمام تئوریهای علمی کشف شده در دنیا را تایید میکند و خود پیشتر از آن سخن گفته است.
شاهورانی با انتقاد از اینکه برخی دروس مانند نجوم وریاضیات از حوزه کنار گذاشته شده است گفت : همه این دروس در گذشته در حوزه های علمیه تدریس میشد .
وی با اشاره به تحقیقات شخصی اش در خصوص ریاضیات افزود: تحقیقات نشان میدهد مدیرانی که ریاضی میخوانند در مدیریت موفق ترند .
شاهورانی با اشاره به اینکه پیام امام صادق (ع) برای ما همراهی تعهد وعلم مانند دوبال در کنار یکدیگر است بیان داشت : علمی که در آن تعهد نباشد به درد جامعه نمی خورد ودینی که بدون علم باشد فایده ای ندارد و عبادت باید برمبنای معرفت وتعقل باشد.
امروز تخصصگرایی حلقه مفقوده دانشگاههای است.
حجتالاسلام سید حسین ابراهیمیان مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی مازندران در همایش نقش امام جعفر صادق (ع) در نشر علم و فرهنگ اسلامی در واحد علوم وتحقیقات آیت الله آملی اظهارکرد: امروزتخصصگرایی حلقه مفقوده دانشگاههای ماست.
وی با تاکید بر اینکه ایشان و شاگردانشان کتابهای بسیاری در زمینههای مختلف علوم دارند، یادآور شد: نخستین کار ایشان تدوین دایرةالمعارف بود و اگر امام صادق نبود امروز خبری از فرهنگ و معارف شیعی نداشتیم.
ابراهیمیان با اشاره به اینکه شایسته است اساتید و اعضای هیئت علمی اقدام به تدوین دایرةالمعارف کنند، افزود: این امر اخیرا در کشور رشد یافته است و کار بزرگی است که پایههای آن از زمان امام صادق آغاز شد.
وی با اعلام اینکه تعداد شاگردان امام صادق را 4 تا 9 هزار دانشجو بیان میکنند، تصریح کرد: گفته میشود در دانشگاهی که امام صادق در آن زمان تاسیس کرد در حدود 90 رشته علمی وجود داشت.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بابل با بیان اینکه 174 عنوان کتاب از شاگردان این امام در شرح نهجالبلاغه نام برده شده است، بیان کرد: ایشان نخستین شخصیت در تاریخ بشر است بنیانگذار و معمار مباحث میان مذاهب شود و در دانشگاهی که ایشان تاسیس کرد از همه مذاهب به درس و مباحثه مشغول بودند.
وی با اشاره به اینکه در دانشگاه امام صادق شاگردانشان در رشتههای تخصصی فعالیت میکردند، افزود: امروز تخصصگرایی حلقه مفقوده دانشگاههای ماست.
ابراهیمیان با بیان اینکه ایجاد شور و نشاط عجیب علمی از طریق دعوت کردن اندیشمندان عرب و غیرعرب به مدینه از فعالیتهای درخور توجه امام صادق بود، افزود: ایشان برای تشکیل کرسیهای نقد و بررسی و به عبارتی همان کرسیهای آزاداندیشی شیوهای نو در علوم آن زمان به راه انداخت که در دنیا بینظیر بود و همین کرسیها در نشر اسلام تاثیری مهم داشت.
غرب به دنبال شکستن دیوار تعصب مسلمان است
حجتالاسلام دکتر نیکزاد مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی بابل درهمایش نقش امام محمدجعفرصادق درنشرعلم و فرهنگ اسلامی در واحد علوم و تحقیقات آیت الله آملی اظهارکرد: غرببه دنبال شکستن دیوار تعصب مسلمان است.
ایشان با تقدیر از دکتر فاضل لاریجانی بخاطر برگزاری این همایش تصریح کرد :فایده این همایش این است که نقش و تاثیر ائمه ودین اسلام درتمدن سازی و فرهنگ سازی بیشتر برای نسل جوان و دانشگاهی مشخص خواهد شد .
وی با اشاره به فرمایشات بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی دراوایل انقلاب بیان داشت :امام در این سخنرانی ها روی یک چیزبسیار تکیه داشت،اینکه دشمن همیشه درصدد این بوده که مسلمان از خود چیزی ندارند.
این استاد دانشگاه ادامه داد : دشمنان اسلام همواره در حال القا کردن این موضوع هستند که ما را فاقد فرهنگ ، تمدن ، مفاخر و استعداد بدانند تا نتیجه بگیریم که باید دست هایمان را بالا بگیریم واعتراف کنیم که به آنها نیازمندیم.
نیکزاد با شاره به اینکه یکی از موضوعاتی که غرب به دنبال تسخیر آن است شکستن دیوار تعصب مسلمان است بیان داشت : بزرگترین پیشرفت های علمی دنیادر زمان سنت علمی مسلمان ارائه شد .
وی با باین اینکه نگاهی که اسلام برای علم و جایگاه آن دارد در ادیان دیگرنیست تصریح کرد: امامان ما از کوچکترین فرصت خود برای راه اندازی جنبش علمی استفاده می کردند .
مسوول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی بابل بابیان اینکه نقش ایرانیان در پیشرفت علوم درقرون گذشته بسیار موثر بوده است گفت : حتی در ادبیات عرب بزرگترین ادبای عرب ایرانی هستند .
وی تاکید کرد :در قرن حاضر نیز کشوری که سر بلند کرد و یک خیزش علمی عظیم را آغاز کرده است که تدبیر مقام معظم رهبری به عنوان نضهت علمی و جنبش نرم افزاری از چندین سال قبل آغاز شده است در ایران بوده است .
نیکزاد با اشاره به اعترافات سران دنیای غرب نسبت به پیشرفت های ایران اسلامی تصریح کرد : بخش عظیمی از تاثیر گذاری جمهوری اسلامی ایران درمنطقه و سراسر دنیا از همین حرکت علمی عظیم ناشی می شود .
وی در بخش دیگری از سخنانش توجه دین اسلام به موضوع عقل را نسبت به ادیان دیگر بی نظیر دانست و با اشاره به نظر آیت الله جوادی آملی در خصوص دینی بودن یا علمی بودن یک مساله گفت : در اسلام مساله عقلی مساله دینی هست
وعقل از منابع دینی ماست . بنابراین میگوییم یک مساله نقلی ودیگری عقلی است