1- سیاهپوشی :
از نظر فقهی پوشیدن لباس سیاه مکروه است ولی در عزاداری امام حسین (علیه السلام ) و ائمه معصومین (علیهم السلام ) استثناء شده است زیرا این کار نشانه حزن و اندوه و نمودار شعائر و حماسه ها است .
2- تسلیت گویی :
اصل تسلیت گفتن در شرایط مصیبت و اندوهی که بر کسی وارد شده در اسلام مستحب است.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) : هرکس مصیبت دیده ای را تسلیت گوید ، پاداشی همانند او دارد. (سفینةالبحار، ج2، ص188 )
– این سنت در بین شیعیان رایج است و با جمله « اَعظَمَ اللهُ اُجُورَکُم » همدیگر را تسلیت می دهند.
– امام باقر (علیه السلام ) : وقتی شیعیان به هم می رسند در مصیبت ابا عبدالله (علیه السلام )این جمله را تکرار نمایند : « اَعظَمَ اللهُ اُجُورَنا بمُصابنا بالحُسَین (علیه السلام ) وَ جَعَلَنا وَ اِیاکُم مِنَ الطالبینَ بثاره مع وَلیهِ الاِمام المَهدی مِن الِ مُحَمَدٍ علیهمُ السَلامُ.» خداوند اجر ما را به سوگواری و عزاداری بر امام حسین (علیه السلام ) بیفزاید و ما و شما را از خونخواهان او همراه با ولی خود امام مهدی از آل محمد (علیهم السلام ) قرار بدهد . (مستدرک الوسایل،ج2،ص216)
3- تعطیلی کار در روز عاشورا :
امام صادق (علیه السلام ) : کسی که روز عاشورا را تعطیل کند ، یعنی عقب کسب و کارش نرود و به کوری چشم بنی امیه که روز عاشورا را متبرک می دانستند، اگر کسی برای معیشت روزانه اش هم فعالیتی نکند، خداوند حوائج دنیا و آخرتش را بر آورد و کسی که روز عاشورا روز حزن و اندوه او باشد، در عوض فردای قیامت که برای همه روز هول و ترس است برای او روز شادی خواهد بود.
(امالی شیخ صدوق ، ص129)
4- زیارت و زیارت خوانی :
علقمة بن حضرمی از امام باقر (علیه السلام ) در خواست نمود که مرا دعایی تعلیم بفرما که از راه نزدیک یا دور و از خانه ام در این روز (روز عاشورا ) بخوانم .
امام فرمودند : ای علقمه ! هرگاه خواستی (دعا بخوانی ) دو رکعت نماز بخوان بعد از آن این زیارت (عاشورا ) را بخوان .
پس اگر تو این زیارت را بخوانی ، دعا کرده ای به آنچه که ، ملائکه برای زائر حسین (علیه السلام ) دعا می کنند و خداوند صد هزار هزار درجه برای تو بنویسد و مثل کسی هستی که با حسین (علیه السلام ) شهید شده باشد تا مشارکت کنی ایشان را در درجات ایشان و شناخته نشوی مگر در جمله شهیدانی که شهید شده اند با آن حضرت و نوشته شود برای تو ثواب زیارت هر پیغمبری و رسولی و ثواب زیارت هر که زیارت کرده حسین (علیه السلام ) را از روزی که شهید شده است . (مصباح المتهجد ، ص714)
[اگر می توانید زیارت عاشورای معروفه را با صد لعن و صد سلام بخوانید و اگر وقت ندارید برای صد لعن و صد سلام ، زیارت عاشورای غیر معروفه را که در اجر و ثواب با زیارت معروفه یکسان است ، هر روز بخوانید. (هر دو زیارت در مفاتیح الجنان هست.)]
5 – تباکی و گریستن :
در حدیث قدسی آمده که خداوند به حضرت موسی (علیه السلام) فرموند : ای موسی ! هر یک از بندگانم در زمان شهادت فرزند مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) (روز عاشورا) گریه کند یا حالت گریه به خود بگیرد و بر مصیبت سبط پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) تعزیت گوید همواره در بهشت خواهد بود(مستدرک سفینه البحار، ج7، ص235)
6- برگزاری مجالس عزاداری :
امام صادق (علیه السلام) می فرماید : مجلس گرفتن شما را من دوست می دارم . در مجالس خود « امر ما را » زنده بدارید . خداوند رحمت کند کسی که امر ما را زنده بدارد (وسایل الشیعه، ج10، ص235)
7 – نماز جماعت ظهر عاشورا :
سید الشهداء و یاران با وفای او همه کشته راه نماز شدند.از این رو در زیار ت مطلقه امام حسین خطاب به امام
می گوییم : اشهد انک قد اقمت الصلاة و اتیت الزکاة و امرت بالمعروف و نهیت عن المنکر .
8 – تحمل اندکی سختی :
بايد مقدارى از لذائذ زندگى را كه از خوردن و نوشيدن و حتّى خوابيدن و گفتن بدست مىآيد ترك نموده ( مگر آن كه لازم باشد ) و ديدار با برادران دينى را ترك كرده و آن روز را روز گريه و اندوه خود قرار دهد.و مانند كسى باشند كه پدر يا فرزند خود را از دست داده است .
– امام صادق (علیه السلام) : در روز (عاشورا) از کارهای لذتبخش دوری شود و آداب و سنن سوگواری بر پا گردد و تا زوال خورشید از خوردن و آشامیدن خودداری شود و بعد از آن همان غذایی خورده شود که سوگوارن می خورند. (میزان الحکمه ، ج8 ، ص3783)
[ یکی از علما می فرمودند : از روز 7 محرم که آب را بر امام حسین (علیه السلام) بستند تا روز عاشورا سعی کنید آب نیاشامید، نوشیدنی های دیگر بیاشامید ولی به احترام آقا و اهل بیتش آب نیاشامید. ]
9- رعايت اخلاص:
عزاداری را بخاطر رسم و عادت انجام نداده و سعى كنيم اين كارها را با نيتى خالص و براى رضاى خدا انجام داده و در خلوص خود نيز صادق باشيم. زيرا كار كوچكى كه با نيت خالصانه و صادقانه همراه باشد بهتر از كارهاى زيادى است كه خلوص و صداقت در آن نباشد ، حتى اگر چندين هزار برابر باشد. و اين مطلب بخوبى از عبادتهاى حضرت آدم عليه السّلام و شيطان فهميده مىشود ، زيرا عبادتهاى چندين هزار ساله شيطان او را از جاودانگى در آتش نجات نداد ولى يك توبه حضرت آدم عليه السّلام باعث بخشش خطا و برگزيدن او شد.
در هنگام انجام اعمال نيز بايد مواظب باشد كه رياء و دوستىِ ستايش مردم در نيت او وارد نشود.
10- زیارت تسلیت :
در آخر روز عاشورا زيارت تسليت را بخواند، و روز عاشورا را با توسلى …اصلاح حال و پذيرش عزادارى را [از خداوند] خواسته و از كوتاهى خود معذرت بخواهد.
با سلام خدمت حاج حمزه عزیز
خداوند به حنجره شما و خود شما عزت و نفس ببخشد تا ادامه دهنده راه پدر خدابیامرز باشید
در جلد دهم بحار الانوار علامه مجلسي از امالي و كتاب عيون الاخبار الرضا مسنداً، از حضرت ثامن الحجج امام رضا (عليه السلام) روايت كرده كه فرمود:
((مَن تذّكر مصابنا فبكي و ابكي لما ارتكب منا، كان معنا في درجاتنا يوم القيامت، و من ذكر بمصابنا فبكي و ابكي لم تبك عينه يوم تبكي العيون، و من جلس مجلساً يحيي فيه امرنا لم يمت قلبه يوم تموت القلوب)){1}
(كسي كه ياد كند مصيبت هاي ما را و بگريد و بگرياند براي آنچه كه بر ما وارد شده، روز قيامت در درجه ما خواهد بود، و كسي كه ياد كند مصيبت هاي مارا و بگريد و بگرياند، گريه نخواهد كرد چشم او در روزي كه چشم ها مي گريد، وكسي كه بنشيند در مجلسي كه در ان مجلس امر ما زنده مي شود، نمي ميرد دل او در روزي كه دل ها مي ميرد).
روايت دوم
((من ذكرنا اَو ذُكرنا فخرج من عينه دَمع مثل جناح بعوضة غفر الله له ذنوبه و لو كانت مثل زبد البحر)).
(كسي كه ياد كند ما را، يا ياد كرده شويم نزد او، پس بيرون آيد اشك از چشم او مانند بال مگسي، مي آمرزد خدا گناهان او را هر چند مانند كف دريا باشد).
روايت سوم
((تجلسون وتحدثون؟ قال: نعم جعلت فداك.قال:ان تلك المجالس احبها، فاحيوا امرنا.يا فضيل! فرحم الله من احيا امرنا. يا فضيل! من ذكرنا او ذكرنا عنده فخرج من عينه مثل جناح الذباب غفر الله له ذنوبه و لو كانت اكثر من زبد البحر)
(فرمود: آيا مي نشينيد و با هم بحث مي كنيد؟ گفتم: آري فدايت شوم.فرمود: به درستي و راستي آن مجالس را من دوست مي دارم.پس زنده بداريد امر ما را. اي فضيل!خدا رحمت كند كسي را كه امر مارا زنده بدارد.اي فضيل! خدا رحمت كند كسي را كه امر مارا زنده بدارد.اي فضيل! كسي كه ياد كند مارا، يا ياد كرده شديم ما نزد او، از چشم او اشك جاري شود مانند بال پشه اي، مي آمرزد خدا براي او گناهانش را هر چند زيادتر كف دريا باشد)..
روايت چهارم
((نفس المهموم لظلمنا تسبيح، و همّه لنا عبادة، و كتمان سرّنا جهاد في سبيل الله. ثم قال ابو عبدالله: يحب ان يكتب هذا الحديث بالذّهَب))
(نفس كشيدن كسي كه براي ما ظلمي كه بر ما مهموم باشد، تسبيح، و مهموم بودن او براي ما عبادت است، و كتمان كردن سِرّ ما جهاد در راه خداست.پس ابوعبدالله (عليه السلام) فرمود:واجب مي شود كه اين حديث به طلا نوشته شود.) …
روايت پنجم
(ما من عبد قطرت عيناه فينا قطرة او دمعت عيناه فينا دمعت الا بَوّاهُ الله تعالي بها في الجنة حقباً.
قالاحمد بنيحي الازدي: فرايت حسين بن علي (عليه السلام) في المنام فقلت: حدثني محول بن ابراهيم، عن الربيع بن منذر، عن ابيه عنك انك قلت: ما من عبد قطرت عيناه فينا قطرة او دمعت عيناه فينا دمعة الا بَوّاهُ الله تعالي بها في الجنة حقباً؟ قال: نعم قلت سقط الاسناد بيني و بينك)
(نيست بنده اي كه قطره اشكي از دو چشمش بريزد يا در دو چشم جمع شود در مصيبت هاي ما مگر اين كه خدا او را در بهشت دائماً جاي خواهد داد.
احمد بن يحياي ازدي گفت: حسين(عليه السلام) را در خواب ديدم و به او گفتم: حديث كرد مرا محول بن ابراهيم به اين حديث از ربيع بن منذر از پدرش از تو كه گفته اي: نيست بنده اي كه قطره از دو چشمش ريزد يا بر رخسارش جاري شود در مصيبت هاي ما مگر اينكه خدا او را به سبب آن در بهشت جاي دهد؟ فرمود: آري من گفته ام.اين اسناد ميان من و تو ساقط است).
(يعني بي واسطه از تو شنيدم و هيچ احتياجي به سند نيست.) …
اي كه نام تو شهيدالشهداست /تو حسيني ومرامت زيباست
به همه گفته ام و ميگويم /صاحب بي كفن من آقاست..
حاج حمزه ارادتمنديم…
درود بر حاج حمزه . من از شب اول محرم به هیئت میام . شما صدای فوق العاده ای دارید به یاری خدا هر نفستون با ذکر حسین باشه
سلام برا آقا حمزه ی عزیز
حاجی جلسه هفتگی رو ترجیحاً مرکز شهر بگیرید.مثلاً امام زاده ابراهیم – البته اگه اوقاف بذاره- تا ما هم بیام. تو یه خیابون خاص مثلاً محمودآباد نباشه چرا که رفت و آمد از مسیرهای دیگه سخت میشه مخصوصاً برا ما که ماشین نداریم