وی افزود: ۷۵ درصد مردم آمریکا طبق نظرسنجیهایی که از سوی خود مقامات این کشور انجام شده است، راه حل برخورد با ایران را تنها مذاکره دانستند و این موضوع به گونهای رخ داد که تا ۲ ماه قبل ۴۹ درصد مردم آمریکا معتقد بودند که باید از طریق گزینه نظامی با ایران برخورد کرد.
* تصویر غیرواقعی از جمهوری اسلامی در سفر رئیس جمهور به نیویورک شکست
ظریف تصریح کرد: در سومین ملاقاتی که با دبیرکل سازمان ملل داشتم، وی حضور بنده و رئیس جمهور کشورمان را باعث ایجاد تصویر جدیدی از ایران در جهان قلمداد کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: زمان سخنرانی رئیس جمهور کشورمان شاهد بودم که علی رغم دوران گذشته هیئتها نه تنها جلسه را ترک نمیکردند، بلکه وارد سالن میشدند تا به سخنرانی دکتر روحانی گوش دهند.
* آنچه در سفر نیویورک رخ داد تحقق حماسه سیاسی بود
ظریف ادامه داد: ما از فلسطینیها بیشترین حمایت را کردیم، اما اجازه ندادیم نمایندگان اسرائیل با مظلوم نمایی خود تعدادی از هیئتها را با خود همراه کنند و به بیرون بکشند و این روشی بود که ما در این اجلاس بکار بردیم.
* اجلاس بدی را برای نتانیاهو رقم زدیم
وزیر امور خارجه اظهار داشت: در روزنامه نیویورک تایمز مقالهای نوشته شده با این عنوان که اقای نتانیاهو این راه های گذشته نخ نما شده است بنابراین این خود نشان دهده توفیق ما در این سفر بود.
ظریف ادامه داد: نکته مهم دیگر در ارتباط با نتانیاهو این بود که وی بجای اینکه دستور کارش در برابر جنایات رژیم غاصب صهیونیستی و همینطور در برابر مردم فلسطین پاسخگو باشد، بیشتر سعی میکرد موضوع را به طرف ایران منحرف کند و این در حالی است که خود این رژیم بزرگترین تهدید علیه منطقه است و با این وجود قصد داشت علیه ایران فضاسازی کند و امسال نتوانست در این زمینه توفیق پیدا کند.* دارای یک خودباوری اصلی از سمت مردم کشورمان بودیم
وی افزود: ما به دلیل اینکه از حمایت مردم برخورداریم دارای مبانی قدرت هستیم چرا که مبانی قدرت در توپ و تانک نیست و در استقلال مردم و در حرف جهانی است که جمهوری اسلامی ایران با اعتماد به نفس برای گفتن در برابر بزرگترین قدرت های جهان دارد و از مواضع خود در این زمینه کوتاه نمی آید.
ظریف تصریح کرد: بنده دوست دارم عرایضی را که در آنجا به نمایندگی از مردم ایران گفتم منتشر کنید تا مردم متوجه شوند که آنجا چه گفتیم.
* بحثم را با گذشت از حقوق مردم شروع نکردم
وی ادامه داد: ما منافع خود، آرمانهایمان را در سلاح هسته ای نمی بینیم اما به آنها گفتیم که تنها از راه احترام شما به حقوق کشور ما ،شما می توانید مطمئن شوید ما دنبال سلاح هسته ای نیستیم. بنابراین شما نمی توانید با تحریم و تهدید مردم ایران به خواست خودتان برسید.
ظریف اظهار داشت: ما اعتقاد نداریم که سلاح هسته ای برای کسی امنیت میآورد چرا که ما خود قربانی سلاح هسته ای هستیم و ما بر این باور نیستیم که کشوری با استفاده از سلاح هسته ای کشورهای دیگر را نابو کند و این دیدگاه دیوانگی محض است و مخفف آنچه که امنیت هسته ای را ایجاد می کند، یعنی نابودی تضمین شده متقابل (MAD) است.
* امنیت جمهوری اسلامی از حضور مردم در انتخابات ناشی میشود
وزیر امور خارجه در ارتباط با سوالی مبنی بر اینکه مقامات فرانسوی، آلمانی و جان کری آمریکایی که جزو کسانی هستند که بیشترین لجبازی و حرافی را علیه ایران کردند، در نخستین نشست فعالیتهای صلح آمیز هستهای که در سطح وزیران برگزار شد، چه گفتند؟ اظهار داشت: این مرسوم نیست که صحبتهایی که در جلسه دیپلماتیک زده میشود، بیان شود و بنده واقعا حرفهای خودم را بیان کردم و فکر میکنم اعتمادسازی هم از همین نقطه ایجاد میشود که ما بتوانیم به صورت جدی مذاکره کنیم، ضمن اینکه مبانی حسن نیت در مذاکره را فراموش نکنیم.
* نباید اقداماتی صورت گیرد که اعتماد مردم ایران را خدشهدار کند
ظریف افزود: این موضوع که فشار لابی صهیونیستی باعث ایجاد برخی تغییرات در نظرات هیئتها شد هم قابل درک است و هم قابل تاسف اما به طور کلی فضا در آن جلسه بسیار مساعد بود، اما ذکر این نکته ضروری است که نباید اقداماتی صورت بگیرد که اعتماد مردم ایران را خدشه دار کند و باید اقدامات عملی در مسیر اعتمادسازی صورت بگیرد.
* به توانمندی و کارشناسی خود اعتماد داریم
* خیال بافی است که ایران برنامه صلحآمیز هستهایش را از بین ببرد
ظریف اضافه کرد: ما در جلسات تاکید کردیم که اگر شما به دنبال آن هستید که برنامه هستهای ایران صلح آمیز باشد هم هدف ما هستید هدف شما مثل هدف ماست آن زمان باید هدف اولتان را نیز اصلاح کنید یعنی نباید دنبال آن باشید که ایران برنامه هسته ای اش را متوقف کند.
وی ادامه داد: بلکه باید به دنبال آن باشید که برنامه هستهای که ایران همواره اعلام میکند صلح آمیز است با نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی که همواره بر برنامه ایران نظارت داشته با شفافیت به پیش برود و تولیداتی کند که مورد استفاده برنامه صلح آمیز هسته ای ایران است.
ظریف تصریح کرد: این بار تنها تفاوت آن بود که رئیس هیئت آمریکایی در سطح وزیر بودکه این امر در جلسات بین المللی امری طبیعی به شمار میرود بنده در این جلسه از میان 5، 6 کشور حاضر با تمامی وزرا دیدار کرده بودم.
وی ادامه داد: وزیر خارجه چین را در بیشکک در سطح سران دیده بودم و آقای لابو وزیر خارجه روسیه را که از دوستان قدیمی بنده هستند در نیویورک به طور مفصل دیدار و ملاقات کرده بودم و از سوی دیگر با سه وزیر خارجه کشورهای دیگر به صورت تک تک دیدار کرده و راجع به بحث هسته ای صحبت کرده بودم و تنها کسی که مانده بود رئیس هیئت آمریکایی بود.
* جانکری خواست با من گفتگو داشته باشد
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت: اتاقی که در عکس دیدید اتاق غیررسمی شورای امنیت ملی است شورای امنیت ملی یک سالن بسیار بزرگ دارد که در آن جلسات رسمی برگزار می شود اتاق کوچکی نیز کنار این سالن وجود دارد که به تازگی بازسازی شده که اعضای شورای امنیت مذاکرات غیررسمی خود را در آن جا انجام میدهند راهرویی که در آن جا وجود دارد که این محل را به ساختمان اصلی شورای امنیت متصل میکند در این راهرو دو صندلی وجود داشت ما (من و کری) بر روی آن صندلی نشستیم و صحبت کردیم.
*بی اعتمادی ریشه داری بین ایران و آمریکا وجود دارد
وی ادامه داد: در آن جا مشخص شد که با گذشت 34 سال از انقلاب شکوهمند اسلامی این اختلاف نظر و یا عدم اعتماد به ویژه از سوی مردم ایران به آمریکا وجود دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: بقیه مطالب مطرح شده در گفتگوی من و جان کری تکرار مواضعی بود که در جلسه عمومی مطرح شده بود و آن قدر هم طول نکشید که وارد مذاکره شویم در واقع جان کری اعلام کرد همان گونه که در صحبتهای آقای اوباما و دکتر روحانی مطرح نشد دولت آمریکا متعهد است که این کار را به پیش ببرد و میخواست در این بحث خصوصی اطمینان دهیم که ما جدی هستیم و میخواهیم به راه حل و نتیجه برسیم و می خواهیم این نتیجه را در راه کوتاهی به دست آوریم.
ظریف تصریح کرد: اگر در برخوردش جدی باشد ما به سمت موضوع هستهای و حل آن پیش خواهیم رفت و یک مانعی را در روابط ایران و غرب مرتفع خواهیم کرد و این امر شاید کمکی کند به قدری کوتاه شدن دیوار بیاعتمادی که طی 34 سال گذشته بین ایران و آمریکا و سایر کشورهای غربی ایجاد شده است.
وی ادامه داد: ما به رفتار آنها اعتمادی نداریم چرا که طرف غربی بدون این که هیچ نشانهای دال بر اینکه ایران از برنامه هستهای صلح آمیزش انحراف داشته باشد بیجهت و تنها به دلیل فشارهای غیرمربوط به شورای امنیت ارجاع داده است که این باعث بی اعتمادی است و با یک راه حل قابل قبول باید آن را حل کنند.
* باید کاری کنیم که شکافها بین تندروها و منفعت طلبهای دولت آمریکا بیشتر شود
وی درباره تغییر مواضع سردمداران آمریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ما باید کاری کنیم که شکافها بین تندروها و کسانی که به دنبال منافع دولت آمریکا هستند بیشتر شود.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: نباید کاری کرد که آن ها را به هم نزدیک کنیم چون هر اندازه آن ها را به هم نزدیک کنیم تندروها از تندروی خود دست برنمی دارند تندروی تندروها به دلیل ترس و وحشتشان است آن ها به این دلیل تندرویی می کنند که می ترسند و به خود اعتماد ندارند و تصور می کنند می توانند با فشار، تحمیل و ارعاب حرف خود را پیش برند.
ظریف تاکید کرد: لذا این اختلافات بین تندروها و واقع گرایان در داخل آمریکا هر چه گسترده تر شود این کشور بهتر می تواند منافع خود را به پیش برد و در این مسیر از این که سیاستش توسط گروه خاصی به او دیکته شود مانع شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: نکته مهمی که در این جا وجود دارد چند صدایی بودن جامعه و دولت آمریکاست هم چنین برخی مسائل زیگزاگی است که پس از موضع گیری آمریکا در جلسه مشترکش با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به وجود آمد.
ظریف ادامه داد: من فوری درباره این جلسه مشترک موضع گیری کردم که شما با این حرکات زیگزاگی و با پشتک وارو زدن اعتماد جلب نمیکنید نمیتوانید با تهدید و تحریم مردم ایران احترامی به ملت ایران بگذارید این امر با اعلام شما که سیاستتان مبتنی بر احترام متقابل است مغایرت دارد.
ظریف تصریح کرد: نکته قابل توجه آن است که ما نشان دادیم هراس انگاری و هراس افکنی نتانیاهو نخ نما شده است.
وی ادامه داد: من در مصاحبه خود با ABCآمریکا گفتم که نتانیاهو از سال 91 میلادی دائما میگوید که ایران 6 ماه دیگر سلاح هسته ای دارد این را باید کسی به مردم بگوید و با زبان بگوید که مردم بتوانند بفهمند که این آقا از 22 سال قبل سر شما را کلاه میگذارد.
* 60 سال هم صبر کنند ایران به دنبال بمب هستهای نخواهد بود
ظریف تصریح کرد: نتانیاهو باید منزوی شود ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران نباید اجازه دهیم که نتانیاهو بتواند مظلوم نمایی کند و از این طریق سیاستهای خود را به دنیا تحمیل کند و هم چنین از دنیا باج گیری کند ما نباید اجازه دهیم که نتانیاهودستور کار مذاکرات هسته ای ما را تعیین کند.
ظریف رژیم صهیونیستی را بزرگترین تهدید برای دنیا دانست و اظهار داشت: رژیم صهیونیستی 200 کلاهک هستهای و برنامه مخفی کلاهک هستهای دارد چه طور می شود به این رژیم اجازه داد که مدعی جهان عاری از سلاح هسته ای ایران باشد این ها باید با لحن مناسب، استقلال خوب و منطق قوی که مشخصه های بارز جامعه ایرانی است به دنیا نشان داده شود.
وی ادامه داد: نکتهای که باعث تاسف است فشار لابی صهیونیستی در آمریکاست که موجب این وضعیت شده است اما ما جرات میکنیم حتی پشت میکروفن روشن که حتی خودمان میدانیم روشن است حرف را بزنیم چون به حرف خود اطمینان داریم و معتقدیم که مبنای جدی دارد و نه تنها باعث شده حنای حرف نتانیاهو برای دنیا رنگ نداشته باشد داخل سرزمین اشغالی نیز به وی انتقاد میکند که این نشان دهنده اعتماد به نفس و خودباوری است که ما می توانیم آن چه را که دیگران خصوصی می گویند و حتی قدرت های بزرگ دنیا جرات نمی کنند علنی بگویند با توان و جرات علنی بگوییم که البته تاثیرگذار است.
رئیس دستگاه دیلپماسی تصریح کرد: نتانیاهو به منزویترین شرکت کننده مجمع عمومی اخیر تبدیل شده است که این توفیق بزرگی برای دیپلماسی ایران است که مرهون حضور مردم در انتخابات بیش از هر چیز دیگر است.
وی تصریح کرد: اگر کسی میتوانست به قیمت ناامنی دیگران امنیت ایجاد کند، آن کشور آمریکا بود اما یک هفته پس از اتفاق ۱۱ سپتامبر به نیویورک رفتم و ناامنی را در چهره مردم مشاهده کردم، به همین خاطر نمیتوان به قیمت ناامنی دیگران امن بود، چرا که مرزها به شدت کاهش یافته و نمیتوان بازی برد_ باخت داشت.
* اگر تهدیدها موثر بود تعداد سانتریفیوژها به 18 هزار نمیرسید
وی ادامه داد: تحریمها در معیشت مردم تاثیر گذاشته و فشار غیرعادلانه باید توسط دولت برداشته شود، اما با اینکه فشار به مردم ایران آمده، اما غرب هم به هدف خود نرسیده که این بازی باید متوقف و بازی دیگری تعریف شود که حق غنی سازی ایران در آن دیده شود و هدف این برنامه صلح آمیز بودن همیشگی برنامههای ایران است که ایندو یک تعریف دارد و آن به رسمیت شناخته شدن حقوق غنیسازی و اجرای آن است.
* غرب باید این توهم را کنار بگذارد که میتواند علیه ایران تحمیلی عمل کند
وزیر خارجه کشورمان بیان داشت: باید این بازی را تغییر دهند، چرا که نگاه آنها برایشان فقر و فلاکت را درپی داشته و ما به عنوان ایران پیام آور تغییر بودیم، چرا که اقای روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفتند که می گویید جنگ روی میز است اما من می گویم صلح در دسترس است، چرا که خشونت یعنی تقدیس زور و افراط به جنگ می انجامد.
* 75 درصد مردم آمریکا گزینه جنگ را رد میکنند
ظریف در پاسخ به این سوال که نشست ژنو در چه سطحی برگزار می شود اظهار داشت و آیا با رویکرد قبلی وارد مذاکره می شوند، اظهار داشت: ما به آنها اعلام کرده ایم که آن طرح به تاریخ پیوسته و باید با دیدگاه جدید وارد شوند و از نظر ما مذاکرات در سطح وزرا بوده و آنها در هر سطحی که باشند ما هم در همان سطح شرکت می کنیم.
ظریف ادامه داد: برای رسیدن به فهم مشترک و اینکه چه روشی برای ایجاد اطمینان برقرار شود، و اینکه روی چه موضوعات فکر کنیم تا به روش مناسب مطرح شود، من و اشتون در جلسات شرکت می کنیم.
وی ادامه داد: مذاکره سخت تر از اعلام موضع است و من وارد کار دشواری شده ام و بار سنگینی روی دوش من است و انشاءالله با دعای خیر مردم این کار را به پیش ببرم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: نمی توان با کشورهایی که برخورد مناسب با ایران نداشتند، اعتماد کرد و الان آزمون تاریخی آنهاست که نوع روابط را مشخص کنند و اینکه آیا امکان دارد بی اعتمادی تمام شود. البته ما اراده سیاسی داریم و این فرصت را فراهم کرده ایم تا نوع دیگر از را به ایجاد شود.
ظریف افزود: ما آماده مذاکره برای مذاکره نیستیم و اعلام کرده ایم که ظرف یکسال به اجرای مرحله نهایی برسیم و مذاکره را شروع کرده ایم که چند مرحله دارد که یکی از آنها مرحله پایانی برای اجرا است، البته کری گفته است که ۳ تا ۶ ماه زمان می برد و خانم اشتون هم گفته که ظریف خیلی پرانرژی است و فکر می کند که ما در اندیشه سریع به نتیجه رسیدن آن هستیم.
* ما آمادگی سیاسی داریم آمریکا اراده سیاسی داشته باشد
وی ادامه داد: ما آمادگی سیاسی داریم و آنها باید اراده سیاسی داشته باشند.
ظریف افزود: در زمانی زور قابل استفاده بود، اما در سال ۱۹۲۸ در قرارداد پاریس معروف به برایان_گلاک اعلام کردند که استفاده از زور در سیاست خارجی ممنوع شود، چرا که کارآمدی سیاسی اش را از دست داده و آنها باید ببیند که آیا عراق، افغانستان و ویتنام کافی نیست که نشانگر این است که جنگ در این کشورها به نتیجه نرسیده است و باید راه دیگری را در پیش بگیرند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: گروه ۳+۳ ادعا می کند که از طرف شورای امنیت به پای میز مذاکره می آید که ما به عنوان یک گروه با آنها مذاکره میکنیم آما آژانس نقش ایجاد اطمینان را دارد و میتواند تائید کند که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است البته بارها اعلام کرده است که برنامه ایران به سمت ساخت سلاح منحرف نشده است.
* آژانش باید در جهت اعتماد سازی فعالیت کند
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: همکاری ما با آژانس باید مثل کمک باشد و فشار بر آژانس ابزار بهانه تراشی نباشد، چرا که ۸ سال تحریم و فشار را امتحان کرده اند و آژانس بین الملی انرژی اتمی باید در جهت اعتمادسازی فعالیت کند و نه برای فشار آوردن.
وی ادامه داد: در جلسه آخر آژانس در وین نماینده ما با مسئولان آژانس مذاکره داشته و امیدواریم آژانس با نگاه معطوف به راه حل وارد مذاکرده شود، چرا که برنامه ایران کاملا قابل پیشبرد است.
ظریف در پایان با پاسخ به این سوال که اعتماد به غرب از سوی ایران از دست رفته است و از کودتای سال ۱۳۳۲ به این طرف این بی اعتمادی بیشتر شده، غرب چگونه میتواند اعتماد مردم ایران را جلب کند تصریح کرد: برخورد جدی با مسئله هستهای باید در چهارچوب تغییر دیدگاه باشد و برای اعتمادسازی امری که در ۶۰ سال گذشته تخریب شده و در ۷ الی ۸ سال گذشته با فشار غیرعادلانه بیشتر تخریب شده سریعا بازسازی نمیشود اما شروع خوبی است که چگونه براساس واقعیتها و نه فشار رژیم صهیوینستی عمل کند.
*باشگاه خبرنگاران