به گزارش هراز ، مشرق، دوربین های دیجیتال در دنیای امروز شرایطی را فراهم آورده اند که شما با هزینه ای اندک می توانید بهترین امکانات و شرایط برای عکاسی خاطره انگیز را داشته باشید.
شاید تنها موضوعی كه ممكن است در بدو عضویت شما در این گروه بزرگ برایتان قدری دردسرساز شود، موضوع خرید یك دوربین مناسب است. اولین قدم برای ورود به دنیای عكاسی دیجیتال، خرید یك دوربین مناسب است. بیش از 10 شركت معروف و بنام مانند كانن، نیكون، سونی، الیمپوس، فوجی و… در زمینه طراحی و ساخت دوربینهای عكاسی فعالیت دارند و تقریبا همه این شركتها دوربینهایی در مدلهای مختلف را به بازارهای تجاری در سراسر دنیا عرضه كردهاند كه همه آنها قابلیت پاسخگویی به نیازهای یك كاربر خانگی را دارد و دوربینهایی با قابلیتها و امكانات بیشتر نیز وجود دارد كه امكان عكاسی نیمهحرفهای را برای علاقهمندان فراهم میكند.
یكی از مهمترین ویژگیهایی كه هنگام خرید دوربین عكاسی باید مورد توجه قرار دهید، ابعاد و وزن دوربین است. بهتر است دوربینی سبك و كوچك برای خود انتخاب كنید كه هیچ محدودیتی برایتان ایجاد نكند.
كیفیت عكسها را با مگاپیكسل نسنجید
اگرچه دوربینهای دیجیتال در مقایسه با دوربینهای آنالوگ قیمت بیشتری دارد، اما باید توجه داشت با خرید یك دوربین دیجیتال دیگر ملزم به پرداخت هزینه ظهور و چاپ عكس نیستید، بلكه میتوانید مجموعهای از عكسها را در قالب یك فایل كامپیوتری ذخیره كنید. با صرف هزینهای در حدود 200 تا 400 هزار تومان میتوانید یك دوربین مناسب بخرید كه پاسخگوی نیازهای یك كاربر خانگی باشد.
دوربینهایی كه قیمت بالاتری دارد، دوربینهای نیمهحرفهای است كه از نظر كیفیت تفاوت چندانی با دوربینهای ارزانقیمت ندارد و تنها تفاوت آنها با هم قابلیتهای جزئی است؛ قابلیتهایی كه ممكن است برای یك كاربر معمولی استفاده چندانی نداشته باشد. یكی از باورهای غلط در میان افراد این است كه Resolution یا قدرت تفكیكپذیری اجزای تصویر یا به عبارتی، بزرگنمایی را به عنوان معیاری برای سنجش كیفیت عكسهای ثبت شده در نظر میگیرند، اما در حقیقت هرچه مگاپیكسل یك دوربین یا میزان تفكیكپذیری آن بیشتر باشد، به این معنی است كه با این دوربین میتوان عكس بزرگتری ثبت كرد.
بسیاری از دوربینها بهرغم اینكه مگاپیكسل كمتری دارند، تصاویری باكیفیتتر میگیرند. این توانایی عدسی دوربین عكاسی است كه كیفیت تصویر را تعیین میكند نه قدرت بزرگنمایی آن.
بهتر است میزان تفكیكپذیری دوربینهای خانگی در حدود 5 مگاپیكسل باشد. اگر عكسهایی را كه میگیرید، در حافظه كامپیوتر یا DVD نگهداری میكنید، یك دوربین 3 مگاپیكسلی هم برای شما مناسب است.
عكسهایی كه با زوم (بزرگنمایی) دیجیتالی گرفته میشود، معمولا كیفیت مناسبی ندارد. چراكه بزرگنمایی واقعی یك دوربین فقط وقتی اتفاق میافتد كه ابزار نوری یا اپتیكی مانند لنز دوربین این كار را انجام دهد. بزرگنمایی (زوم) دیجیتال مانند بزرگكردن تصویر در نرمافزارهای گرافیكی عمل میكند كه تنها میتواند بخشی از تصویر را با نادیده گرفتن افت كیفیت، بزرگ كند.
زوم نوری همان قدرت بزرگنمایی عدسی دوربین است كه قدرت واقعی نزدیكبینی را تعیین میكند و موجب بهبود كیفیت تصویر از نمای نزدیك میشود. بهتر است دوربینی را انتخاب كنید كه دارای لنز مخصوص بزرگنمایی باشد. این دوربینها امكان عكاسی در زوایای باز و بسته را فراهم میكند و به كمك آن میتوانید در فضاهای كوچك و بسته نیز براحتی عكاسی كنید یا حتی از فاصله دور از كودكانی كه اغلب بسختی میتوان آنها را جلوی دوربین نشاند، عكس بگیرید.
معمولا دوربینهای ارزان قیمت فاقد لنز بزرگنمایی هستند و به همین علت كیفیت تصاویر ثبت شده با این دوربینها از سوژههای دور در مقایسه با رقبایی كه لنز خوبی دارند، پایینتر است.
ظرفیت حافظه یك دوربین دیجیتال نیز در انتخاب شما تاثیر چندانی ندارد، چراكه میتوانید در صورت نیاز به حافظه بیشتر، كارتهایی با حافظه بیشتر را جایگزین كارت حافظه اولیه این دوربینها كنید.
اگرچه دوربینهای عكاسی با قابلیت ثبت تصاویر ویدئویی، معمولا به همان خوبی كه عكس میگیرد، فیلم ضبط نمیكند، اما داشتن این قابلیت به شما كمك میكند در مواردی كه به دوربین فیلمبرداری دسترسی ندارید، بتوانید از این دوربین برای ثبت فیلم از یك صحنه مورد نظرتان استفاده كنید.
فراموش نكنید یك دوربین عكاسی برای فیلمبرداری ساخته نشده است. بنابراین بايد آن را به عنوان یك قابلیت در نظر گرفت، همانطور كه دوربینهای فیلمبرداری كه عكس میگیرد نیز هیچگاه جایگزین مناسبی برای یك دوربین عكاسی دیجیتال نخواهد بود.
ویژگیهایی نهچندان مهم
ویژگيهایی مانند حالتهای مختلف عكاسی، White balance و I.S.O از جمله پارامترهایی است كه معمولا در انواع مختلف دوربینهای دیجیتال مشابه است. بنابراین لازم نیست هنگام خرید خیلی به این موارد دقت شود. I.S.O میزان حساسیت به نور را تنظیم میكند. در دوربینهای دیجیتال میتوان با تغییر I.S.O حساسیت به نور افزایش یا كاهش مییابد. اگر در محیطهایی كه نور كمی دارد، عكاسی میكنید میتوانید با استفاده از این قابلیت، عكسهایی زیبا ثبت كنید. هرچه دامنه حساسیت دوربین به نور بیشتر باشد، عكاسی در محیطهای كمنور به مراتب راحتتر است.
اگر عكاس مبتدی هستید، دوربینی برای شما مناسب است كه كاركردن با آن سادهتر باشد. از این رو دوربینهایی با قابلیت تنظیم و فلاش خودكار از محبوبیت بیشتری در بازار مصرف برخوردار است. برخی دوربینها با توجه به مدلهای از پیش تعریف شده مانند پرتره، عكاسی در شب، منظره، ورزشی و… امكان گرفتن عكسهای بهتری را برای كاربران غیرحرفهای فراهم میكند.
این دوربین به طور خودكار برای عكسبرداری در شرایط انتخابی شما تنظیم و آماده میشود و نیازی به تنظیم دستی ندارد. تراز سفید یا White Balance نیز از ویژگیهای منحصر به فرد نسل جدید دوربینها یا دوربینهای دیجیتال است. در دوربینهای آنالوگ این ویژگی هنگام ساخت فیلم عكاسی لحاظ میشود. این ویژگی شرایط عكاسی از نظر نور موجود در محیط را تعیین میكند. بر حسب اینكه در سایه یا در معرض تابش نور لامپهای معمولی عكس میگیرید، تراز سفیدی دوربین متفاوت خواهد بود.
دوربینهایی كه امكان تنظیمدستی تراز سفید در آنها وجود دارد، بهتر است. در اغلب دوربینهای دیجیتال در حالتهای مختلف تراز سفیدی در قالب محیطهای نوری متفاوت از هوای آفتابی و ابری تا نور مهتابی و لامپ معمولی به صورت پیشفرض ذخیره میشود. داشتن قابلیت لرزهگیر نیز به شما كمك میكند تا مواقعی كه میخواهید با زوم بالا از یك صحنه عكس بگیرید، از تار شدن عكس به علت لرزش دست جلوگیری كند و تصویری با كیفیت بالا از منظره موردنظرتان به ثبت برسد.
باتری یعنی همهچیز
برخلاف آنچه تصور میشود، نوع باتری دوربین دیجیتال نیز در عكاسی اهمیت دارد. در واقع باتری از بخشهای مهم و اصلی برای استفاده از دوربین عكاسی است كه شاید در وهله اول اهمیت آن چندان مورد توجه قرار نگیرد، اما درست در همان لحظهای كه میخواهید، از یك صحنه به یادماندنی تصویری ثبت كنید و ناگهان پیغامی مبنی بر تمام شدن شارژ باتری دوربین اعلام میشود، به اهمیت آن پی خواهید برد.
باتریهایی كه ظرفیت بالاتر یا عمر مفید بیشتری دارد یا باتریهای قابل شارژ، برای دوربینهای دیجیتال مناسبتر است. علاوه بر این، ویژگیهای دیگری مانند قابلیت تشخیص چهره، تشخیص لبخند، كاهش قرمزی چشم و… نیز وجود دارد كه اگرچه میتواند در ثبت تصاویر ایدهآل نقش مهمیداشته باشد، اما توجه به آنها هنگام خرید یك دوربین عكاسی به اندازه دیگر قابلیتهایی كه به آنها اشاره شد، اهمیت چندانی ندارد