کاهش اختیارات واعظی/ واگذاری وظایف شورای اطلاع رسانی دولت به سخنگو
با انتشار پیوست حکم رئیسجمهور به علی ربیعی در سایت دولت، به نظر میرسد وظایفی که پیشتر بر دوش شورای اطلاعرسانی و محمود واعظی بوده به سخنگوی دولت واگذار شده است.
علی ربیعی نهم خرداد 98 با حکم روحانی به مقام سخنگویی دولت منصوب شد، جایگاهی که البته 11 ماه بدون مسئولیت بود و 40 روز پس از انتصاب ربیعی، پایگاه اطلاع رسانی دولت پیوست حکم او را با عنوان “ پیوست حکم دستیار ارتباطات اجتماعی و سخنگوی دولت از سوی رئیس جمهور ابلاغ شد” منتشر کرد.
وظایف جدید بر دوش سخنگوی جدید
رئیسجمهور 13 پیوست برای سخنگوی دولت برشمرده است، از جمله مهمترین آنها میتوان به «ایجاد همافزایی و هماهنگی میان روابط عمومیها»، «ارتقاء کیفی فعالیت روابط عمومیها در جهت افزایش شفافیت و پاسخگویی دولت در مورد سوالات، ابهامات و شایعات در مورد عملکرد دولت»، «اطلاعرسانی سریع و دقیق و دسترسی آزادانه مردم به اطلاعات»، «سیاستگذاری، برنامهریزی و هدایت روابط عمومیها و نظارت بر عملکرد آنها در جهت سیاستهای اطلاعرسانی دولت» و «طراحی و تدوین فعالیتهای رسانهای ارتباطات اجتماعی با همکاری وزرا و معاونین رئیسجمهور و استانداران»،اشاره کرد، وظیفه و مسئولیتی که پیش از این بر عهده شورای اطلاعرسانی دولت بوده است.
چندین مورد دیگر نیز در پیوستهای ابلاغ شده به سخنگوی دولت وجود دارد که پیشتر در حیطه اختیارات شورای اطلاعرسانی دولت بوده و حالا باید آنها را از اختیارات جدید علی ربیعی دانست.
اما نکته مهمتر جایی است که به نظر میرسد به تناسب ابلاغیه جدید وظایف سخنگوی دولت، از اختیارات شورای اطلاعرسانی دولت که ریاست آن بر عهده محمود واعظی است کاسته شده است.
شورای اطلاعرسانی دولت از سال 76 در دولت اصلاحات شکل گرفت و در سال 89 در دولت دوم محمود احمدینژاد با اصلاحیههای صورت گرفته واجد شرایط و اختیارات جدیدی شد. بر این اساس تمامی اختیاراتی که در حیطه سخنگویی دولت بوده به رئیس دفتر رئیسجمهور واگذار شده بود.
بر اساس مصوبه مذکور، رئیس دفتر رئیسجمهور به عنوان رئیس شورای اطلاعرسانی دولت و معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور به عنوان قائم مقام این شورا تعیین شده بودند.
محمود واعظی از اعضای حزب اعتدال و توسعه با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری 92 وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شد. او در دولت دوم روحانی رئیس دفتر رئیسجمهور شد و به گفته برخی اصلاحطلبان با حضور او در دفتر روحانی عملا اختیارات اسحاق جهانگیری در دولت به حاشیه رفت و محمود واعظی همهکاره دولت شد.
ریاست این شورا اکنون بر عهده محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور و دبیری آن بر عهده علیرضا معزی است و سخنگوی دولت یکی از اعضای آن است.
اما حالا به نظر میرسد روحانی تمامی این اختیارات را از رئیس شورای اطلاعرسانی دولت که محمود واعظی باشد، گرفته و آن را به یک عضو این شورا یعنی سخنگوی دولت سپرده است. موضوعی که معنای آن میتواند کاهش اختیارات محمود واعظی در دو سال پایانی عمر دولت دوازدهم باشد؛ اختیاراتی که البته سبب انتقادهای تند و تیز اصلاحطلبان از روحانی نیز شده بود و آنها حضور محمود واعظی در دولت و افزایش اختیارات وی را عامل اختلاف و فاصله بین این جریان سیاسی و رئیسجمهور عنوان میکردند.