تاثیر عزت نفس بر سلامت روان
هراز نیوز – فردی بسیار افتاده و متواضع به نظر می رسید،دورو بری هایش وی را در نهایت ظرفیت و اراده، فردی خسیس و شلخته می دیدند،حق هم داشتند، امیر در برابر بدترین شوخی های اطرافیان خود که بعضا رنگ و بوی اهانت و تحقیر داشتنذ خم به ابرو نمی آورد …
امیر به عنوان یک بازاری به اصطلاح مایه دار از نگاه اطرافیان فردی بسیار افتاده و متواضع به نظر می رسید،دورو بری هایش وی را در نهایت ظرفیت و اراده، فردی خسیس و شلخته می دیدند،حق هم داشتند امیر در برابر بدترین شوخی های اطرافیان خود که بعضا رنگ و بوی اهانت و تحقیر داشتند خم به ابرو نمی آورد.
گاهی اگر کسی در معامله بدقولی می کرد هیچ گونه اعتراضی بر زبان جاری نمی نمود،وی کمتر اتفاق می افتاد که لباسی شیک برتن کرده و یا کمتر کسی خط اتوهای لباس وی را می دید.
برای خود کمتر وقت می گذاشت تا با خانواده و یا اطرافیانش به تفریح رفته ویا برای تنوع از غذای لذیذ و خوشمزه رستوران استفاده کند،این ویژگی های امیر هرچند وی را تا حدودی در ذهن اطرافیانش مانند همسرش محبوب کرده بود،اما گاهی باعث چندش و حتی تنفر همسر امیر بخاطر شیلختگی ها و بی توجهی هایش به خود می شد.
در جمع خانوادگی اگر کسی از اعضای خانواده مانند پدر و مادر و یا حتی برادر و خواهران به امیر ویا همسرش از نظر زبانی حمله ای می کرد،با اینکه همسرش توقع دفاع از سوی وی را داشت در کمال ناباوری با سکوت ویا به عبارتی بی خیالی وی مواجه می شد.
این رفتار امیر باعث رنجش همسرش و دوستان صمیمی وی می شد.امیر کمتر به موهای خود شانه زده و دیرادیر به پیرایشگاه می رفت،همین موضوع در پایگاه و جایگاه اجتماعی وی نیز موثر بود.
نظر کارشناس:
گاهی وقتها شاید به ذهن تان خطور کندکه مدتی است غذای مورد علاقه تان را نمی خورید ویا لباس شیک و مناسبی که برازنده شخصیت و پایگاه اجتماعی تان است را نمی پوشید،احتمالا به راحتی از خطاها و یا اهانتهای اطرافیانتان نسبت به خود می گذرید.
اما در مقابل کسانی هستند که برای غذا خوردن،لباس پوشیدن،هزینه کردن برای خود و حتی طرز رفتار دیگران نسبت به خود معیارهایی را در نظر گرفته و ارزش خاصی را برای خود قائل می باشند،این افراد که معمولا میانه رو می باشند برای خود و حتی اطرافیانشان ارزش قائل هستند،اجازه توهین و اهانت و یا حتی بی محلی و کم محلی نسبت به خود را به دیگران نداده و از سلامت روان مناسبی برخوردار می باشند.چرا که از “عزت نفس”مناسبی برخوردار می باشند.
عزت نفس به معنی ارزش قائل شدن برای خود می باشد. میزان عزت نفس در هر فردی می تواند معیاری برای سلامت روان وی باشد.چرا که افراد دارای عزت نفس پایین توجهی به خود نداشته و به بی توجهی ها وحملات کلامی دیگران نسبت به خود عکس العملی نشان نداده و یا کمتر در پی دفاع از خود و حقوق خود می باشند،احتمالا آنان بسیاری از مشکلات را درون ریزی کرده و در معرض اختلالاتی مثل افسردگی قرار خواهند گرفت.
در مقابل بسیارند افرادی که از “عزت نفس کاذب” و بیش از حد بالایی برخوردارند،این افراد با نوعی افکار وسواس گونه نسبت به پوشش و مواد مصرفی مورد نیاز خود توجه می نمایند،آنان شیک ترین لباس ها را می پوشند و در صورت امکان از لوکس ترین وسایل نقلیه شخصی استفاده کرده و در مناطق لرد نشین سکونت می کنند.
افرادی که از عزت نفس بسیار بالایی برخوردار هستند سعی می کنند به دیگران از بالا به پایین نگاه کنند، این افراد احتمالا در پی کمترین و کوچکترین عکس العملهای کلامی دیگران جبهه گرفته و مدام در پی دفاع از حقوق خود می باشند،آنان دیگران را ملزم به احترام به خودشان می بینند و چون احساس می کنند دیگران جایگاه و منزلتشان را درک نمی کنند معمولا سر ناسازگاری و یا دعوا با دیگران را در پیش گرفته و سلامت روان خود را به خطر می اندازند،روابط بین فردی چنین افرادی به شدت مختل شده و رفته رفته از سوی دیگران به عنوان افرادی خود شیفته طرد شده و احتمالا انزوا طلبی و نوشخوار فکری و افسردگی را تجربه خواهند کرد.
اما کسانی که میانه رو بوده و از عزت نفس مناسبی برخوردار می باشند برای خود و دیگران ارزش قائل بوده و چون حس نوع دوستی را در خود پرورش می دهند سازگاری شان افزایش یافته و معمولا تبدیل به افراد محبوبی می شوند.
تهیه و تنظیم : قاسم گرجی ،کارشناس ارشد مرکز مشاوره آرامش فرماندهی انتظامی استان مازندران