در ادامه تحولات سوریه ، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین -حماس- حمایت خود را از مخالفان بشار اسد اعلام کرد.
“اسماعیل هنیه” نخست وزیر دولت حماس در نوار غزه که به مصر سفر کرده است در جمع هزاران نفر از نمازگزاران جمعه گفت: به همه ملت های بهار عربی ، “زنده باد” می گویم و به “ملت قهرمان سوریه” که برای “آزادی، دموکراسی و اصلاحات” تلاش می کند، زنده باد می گویم.
وی در سخنانش مردم سوریه را جزء ملت هایی دانست که هنوز آزاد نشده اند و همچنان خون آنها روزانه ریخته می شود.
در واکنش به سخنان هنیه، نمازگزاران شعارهایی را در حمایت از انقلاب سوریه و علیه بشار اسد سردادند. آنها شعار می دادند: ارحل ارحل یا بشار” (برو برو ای بشار اسد) ، ارحل ارحل یا جزار (برو برو ای خونریز).
هنیه این سخنان را در مراسمی با عنوان “نجات مسجد الاقصی و کمک به ملت سوریه” مطرح کرد که پس از برگزاری نماز جمعه در مسجد الازهر قاهره برگزار شد.
در همین حال ، در نوار غزه هم یکی دیگر از سران حماس ، از مخالفان حکومت سوریه اعلام حمایت کرد.
“صلاح البردویل” عضو برجسته حماس در مراسمی در روز جمعه، با حضور هزاران نفر از فلسطینی ها در اردوگاه آوارگان خان یونس در نوار غزه گفت:با هر قطره خونی که در سوریه ریخته می شود ، قلب فلسطینیان هم تحت تاثیر قرار می گیرد. هیچ عامل سیاسی وجود ندارد که باعث شود حماس نسبت به آنچه که در سوریه می گذرد، بی تفاوت باشد.
این برای نخستین بار از آغاز مخالفت های داخلی در سوریه در فروردین 90 تاکنون است که مقامات حماس، چنین صریح درباره این موضوع، اظهار نظر می کنند و از مخالفان بشار اسد حمایت کرده و آنها را انقلابی می خوانند.
رویترز می نویسد: جدایی میان حماس و دمشق از چند ماه پیش آغاز شد. پیش از این حماس به شدت باعث نارضایتی مقامات سوریه شده بود زیرا از برگزاری تجمعات و تظاهرات در حمایت از دولت سوریه در اردوگاه های آوارگان فلسطینی در سوریه، جلوگیری کرده بود.
برخی تحلیلگران نیز این موضع گیری را “کودتا”ی حماس علیه متحد طولانی مدت خود، بشار اسد رئیس جمهور سوریه توصیف کردند.
این وضعیت باعث می شود اسد از یکی از حامیان اندک خود در جهان عرب، محروم شود. این روند به انزوای دولت سوریه نیز کمک می کند.
این در حالی است که خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس و همکارانش نیز در سکوت، مدتی پیش مراکز خود در سوریه را ترک کرده اند . با این حال، حماس هر گونه دوری از سوریه را رد کرده بود. مشعل تنها گفته بود که خانواده های برخی از اعضای حماس در سوریه، این کشور را ترک کرده اند.
مشعل در هفته های اخیر، پس از 13 سال، با میانجیگری قطر، به امان سفر کرد و ضمن ملاقات با عبدالله دوم، پادشاه اردن، به قطع روابط 13 ساله حماس و اردن، پایان داد.
مشعل همچنین اخیرا با جنبش فتح به رهبری محمود عباس (رئیس حکومت خودگردان فلسطین) نیز درباره تشکیل کابینه وحدت ملی و برگزاری انتخابات زودهنگام به توافق رسید و با سپردن ریاست این کابینه به عباس، موافقت کرد.
هانی المصری تحلیلگر فلسطینی در این رابطه گفت:این اقدام، گام بزرگی در راستای قطع روابط حماس با سوریه است. دولت دمشق هم اکنون به طور رسمی ، حماس را از مقرهای خود در سوریه، اخراج خواهد کرد.
هم اکنون گروه اسلامگرای اخوان المسلمین در انتخابات اخیر دو مجلس نمایندگان و سنای مصر توانست پیروزی گسترده ای را کسب کند. حماس به عنوان شاخه های اخوان المسلمین در فلسطین به شمار می رود.
اخوان المسلمین به عنوان پدر معنوی حماس، به شمار می رود.
منبع: عصر ایران