هراز نو : محمد علی نائیج کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری معتقد است شتابزدگی در تعریف و اجرای پروژه های آمل وجود دارد برای آگاهی از دلایل نقطه نظرات این کارشناس برنامه ریزی شهری گفتگویی با وی داشته ایم که همکنون پیش روی شماست .
هراز نو : به عنوان اولین سوال چقدر اجرای پروژه هایی که در آمل انجام می گیرد را مناسب ارزیابی می کنید؟
از لحاظ بنده پروژه هایی که انجام می پذیرد اگر صرفا نگاه به خود پروژه و ابعاد آن باشد کارهای بسیار مهمی انجام پذیرفته ولی اگر بر اساس یک نیاز سنجی، اجرای پروژه ها را مورد نقد قرار دهیم یک شتابزدگی بسیار زیادی هم در اجرای پروژه ها و هم در بعضی موارد در افتتاح پروژه ها مشاهده می گردد. به عنوان مثال تعریض خیابان امام رضا (ع) و همچنین ساماندهی ورودی خیابان نور و ساماندهی میدان 17 شهریور به عنوان اصلی ترین میدان شهر جز کارهایی می باشد که سالیان زیادی هست که رها شده است و منجر به ترافیک سنگینی در این محورها و سیمای و منظر نامناسب گردیده است ولی متاسفانه تعریف و اجرای پروژه های جدید در اولویت قرار دارد. در واقع وقتی نیاز به تعریض و ساماندهی در برخی از نقاط شهر از قبل وجود داشته تعریف پروژه جدید چه توجیهی می تواند داشته باشد ، بهتر نیست اول معضلات موجود برطرف گردد و بعدا به دنبال تعریف پروژه هایی باشیم که در راستای رشد و توسعه آتی شهر اجرایی می شوند در کل اولویت اجرای پروژه ها در شهر آمل در بعضی موارد رعایت نمی شود.
هراز نو : شما از یک شتابزدگی در اجرای پروژه ها صحبت می کنید می توانید بیشتر توضیح دهید؟
در جواب این سوال فقط به یک مثال کوتاه بسنده می کنم سنگ فرش هایی که در پیاده روهای خیابان نور اخیرا نصب شده است واقعا نشان دهنده یک شتابزدگی می باشد شاید از اجرای این پروژه دو سال نگذشته باشد ولی شکستگی سنگ فرش ها به وضوح دیده می شود و یک منظر بسیار نامناسبی را تداعی نموده است .
هراز نو : در اوایل سال 93 تشکیل سازمان فرهنگی شهرداری را پیشنهاد دادید می توانید توضیح کوتاهی در این ارتباط داشته باشید؟
شهر آمل با قدمتي مذهبي، تاريخي و با فرهنگ ديرينه و خاص خود در ميان شهرهاي استان و چه بسا كشور از موقعيت بسيار ممتازي برخوردار مي باشد كه به منظور ساماندهي و ارتقاء كيفيت فرهنگ شهرنشيني و حقوق شهروندي تشكيل يك سازماني كه به طور ويژه به اين موضوع بپردازد از ضروريات مديريت شهري به شمار مي آيد و اين حق شهروندان عزيز آملي است كه با سازمان و ارگاني مرتبط كه به طور خاص پيگير مسائل فرهنگي شهر باشد ارتباط و دسترسي داشته باشند در واقع در شهر فرهنگی با مردم فرهنگی مطالبات زیادی وجود دارد که این مطالبات بدون مدیریتي واحد جایگاهی جدی نمییابد .
هراز نو : شما در یکی از یادداشت ها استفاده از پل های قدیمی شهر را به شکل پیاده راه پیشنهاد نمودید می توانید بیشتر توضیح بدهید؟
از آنجا که شهر آمل به صورت مستقیم با دریا در ارتباط نمی باشد و ازجذب مسافرینی که عمدتا برای دیدن دریا از نقاط مختلف کشور می آیند بی بهره می باشد و با وجود مواهب طبیعی، به طور کلی نمی تواند با شهرهای غرب استان رقابت نماید، ولی اماکن ، سازه های قدیمی و محورهای تاریخی منحصر به فردی در شهر وجود دارد که استفاده صحیح از این موارد می تواند گردشگرانی که از جاده هراز یا سایر نقاط وارد شهر می شوند را جذب نماید که یکی از این موارد پل های تاریخی موجود می باشد که با توجه به ثبت میراث ، احیا مجدد و بهره برداری صحیح پل ها بایددر اولویت قرار بگیرد در واقع می توان با جایگزین نمودن پل ها ی جدید موجود و یا ساخت پل های دیگر (با یک نگاه کارشناسانه و تعریف دسترسی های جدید ) و استفاده صحیح از پتانسیل هایی که در پارک وجود دارد و از طرفی نزدیکی به هسته مرکزی و بازار آمل که یک فرصت تلقی می گردد ،شهر آمل را در مسیر رقابت با شهرهای بزرگ از لحاظ صنعت گردشگری قرار بدهد.
هراز نو : تاکیدتان بر لزوم وجود پیوست اجتماعی پروژه هاکه اخیرا بیان کرده اید چیست؟
به نظر بنده امروزه در راستای اجرای پروژه ها یکی از مواردی که مغفول مانده است نظر شهروندان می باشد بنده اعتقاد به این موضوع دارم اگرچه اجرای پروژه ها به دلایل مختلفی صددرصد همسو با نظر شهروندان نمی تواند باشد ولی پردازش نظر شهروندان می تواند در اصل اجرای پروژه ها مهم تلقی گردد چون بهره برداران اصلی یک پروژه شهروندان آن شهر می باشند بنابراین وجود یک نظر سنجی یا به تعبیری نیاز سنجی از شهروندان می تواند نقش مهمی در راستای اجرای پروژه ها داشته باشد و این موضوع در راستای برنامه ریزی از پایین به بالا می تواند قابل توجه باشد در واقع نگاه صرفا کالبدی و فیزیکی به شهر دیگر معنایی ندارد و توجه به ساختار اجتماعی و فرهنگی شهرها و همگامی با شهروندان باید در اولویت کاری مدیران شهری قرار بگیرد.
هراز نو : در نوشته اخیرتان در هراز نو درباره تفاوت در ارائه خدمات شهری در مناطق مختلف شهر به ویژه خیابان نور صحبت کرده اید چرا خیابان نور؟
بنده سعی میکنم اصل انصاف را رعایت نموده و همیشه نگاهی به کارهای مهمی که در شهر انجام می پذیرد داشته باشم در این بین مدیریت شهری آمل خصوصا اعضای مهمتر شورای شهر با یک هماهنگی و انسجامی کارهای بزرگی را در سال های اخیر تعریف و اجرایی نموده اند ولی صحبت از توازن در ارائه خدمات و یا نیاز اجرای پروژه در مقطع زمانی موجود می باشد خیابان نور به عنوان یکی از خیابان های اصلی شهر بدون اغراق در تمامی مقاطع مدیریت شهری فراموش شده است و دارای مشکلات و معضلات بسیار زیادی می باشد که در نوشته اخیر به تشریح این موارد پرداختم به نظر بنده این خیابان در کنار مشکلات موجود دارای فرصت های بسیار زیادی می باشد که طبیعتا بر کل شهر تاثیرگذار است ولی متاسفانه نه توازن در ارائه خدمات در راستای کاهش مشکلات در این خیابان دیده می شود و نه فرصت های خیابان برای افزایش و ارتقاء کمی و کیفی مدنظر قرار می گیرد.
هراز نو : یکی از حوزه های کاری شما بافت های فرسوده شهری است تا چه اندازه مدیریت شهری در این حوزه موفق عمل کرده است؟
بافت های فرسوده عمدتا از لحاظ کالبدی و سکونتگاه های غیر رسمی از لحاظ اجتماعی و فرهنگی و.. دارای معضلات زیادی می باشند و از مناطق آسیب پذیر به شمار می آیند براساس مطالعات انجام پذیرفته با توجه به آیتم های مدنظر (ریزدانگی- نفوذ ناپذیری – عدم استحکام سازه ها) شهر آمل بالغ بر 400 هکتار بافت فرسوده را در خود جای داده است و از طرفی شهر آمل جز اولین شهرهای استان می باشد که دارای طرح ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه های غیر رسمی (مصوب سال 91 )می باشد که در این مطالعات محدوده های هدف شناسایی و مصوب شده اند که از مهمترین محدوده ها منطقه امت آباد و اسپیاری می باشد که جمعیت قابل توجهی را نیز در خود جای داده اند و همچنین چندین پروژه برای ساماندهی این مناطق برای ارگانهای مختلف، در این مطالعات ارائه گردیده است که به منظور اجرایی شدن این پروژه ها همت و همدلی مدیران شهری را می طلبد همچنین در سال های اخیر قوانین و دستورالعمل های مناسبی در راستای کاهش این مشکلات به منظور ارتقاء کمی و کیفی زندگی ساکنین این محلات تصویب و به مرحله اجرا گذاشته شده است که از مهمترین آن تدوین سند ملی راهبردی احیاء بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده و عرصه های ناکارآمد شهر و به طبع شکل گیری ستادهای مرتبط را می توان عنوان نمود که شهر آمل نیز مستثنی از این موضوع نبوده و بر اساس این سند و حمایت های مهمی که از طرف وزارت راه و شهرسازی و سایر ارگان های مرتبط صورت می گیرد امید آن است که برای ساماندهی این مناطق گام های مناسبی برداشته شود ولی از بین رفتن تمامی مشکلات و معضلات طبیعتا نیاز به نگاه ویژه به این محدوده ها توسط مدیران شهری و استانی دارد در کل به نظر بنده فعالیت های انجام گرفته تا این مقطع زمانی در این محدوده ها تقریبا مناسب می باشد
هراز نو : در پایان اگرپیشنهاد ، راهکار برای جمع بندی دارید بفرمایید :
قدمت تاریخی ، مذهبی شهر آمل فرصت های بسیار مهمی را برای توسعه این شهر مهیا نموده است در واقع سبقه قابل توجه در کنار ظرفیت هایی موجود، می تواند بدون اغراق این شهر را در کنار شهرهای بزرگ کشور قرار دهد امیدوارم با یک نگاه فرا استانی ، بهره برداری و استفاده صحیح از این پتانسیل ها و اجرای پروژه های بزرگ، شهر آمل را در مسیر رقابت با شهرهای بزرگ کشور قرار بدهد چون بنده اعتقاد دارم که کارهای بزرگ اگرچه در بعضی موارد آرمانی تلقی می گردد ولی غیر ممکن نیست به شرط اینکه فعل خواستن صرف شود .
گفتگو : روزبه نصیری آملی
بسیار عالی بود.بله واقعا این شهر به به یک معاونت فرهنگی و اجتماعی با گار گروه ها وتشکل های فرهنگی تخصصی نیاز دارد تا با استفاده از استعداد جوانان متعهد و متخصص بتواند در راستای پیشرفت و توسه درست و صحیح گام بردارد..وحق جایگاه شهر را به جا آورد…
جانا سخن از زبان ما می گویی…
بسیار گزارش زیبایی بود.مسایلی که در اذهانمان بود بسیار زیبا بیان فرمودید.
عالی بود
واقعا من به عنوان کارمند بازنشسته به این ریزبینی و جرات احسنت میگم
آفرین بر جوانان شهرمان
سلام بر دوست و برادر گرامی
جناب آقای مهندس نائیج
مطالب بسیار مناسب و به جایی بیان نموده اید هرچند نگاه شما به شهر آمل می باشد ولی به نظر بنده خیلی از مطالبی که بیان نموده اید جز حقیقت های شهرهای استان و چه بسا کشور هم می تواند لحاظ گردد
واقعا جای تقدیر دارد
با سپاس فراوان
علی اکبر طیبی
سلام گزارش بسیار کاملی بود امید است در بحث گردشگری شهر آمل ، نکات مهم گزارش مورد توجه قرار گیرد از گذشته دور این مهم مورد توجه خیلی از شهرها بوده و گردشگران خوبی جذب کرده اند اما شهر آمل با این پتانسیل متاسفانه عملکرد موفقی نداشته است
واقعا شهر دچار چالش می باشد
خداییش اعضای محترم شورا چرا فکری به حال شهر نمی کنید واقعا این همه مشکل
خداییش یک شهردار چرا باید مثلا 5 سال شهردار بماند به نظربنده با تمامی احترامی که برای شهردار قائل هستم به نظر بنده باید دیگر سکان شهرداری را رها بکند و جای دیگری برود
طولانی شدن مدیریت مساوی با درجا زدن شهر
ضمن سلام و عرض تشکر از بابت سایت خوبتون و مطالب ارزنده و گزارش ها و مصاحبه های بجایی که از مشکلات شهر انجام میدید میخواستم چنتا موضوعو مطرح کنم.همونطور که نویسنده ی محترم فرمودند نظر مردم و نیاز شهر در تعریف پروژه ها و جهت گیری و اولویت خدمات شهرداری نقش اساسی داره.خود شهرداری تو سایتش نظرسنجی کرده(تا چندی پیش که تو سایت بود) که اولویت و خواست اصلی مردم رسیدگی به وضعیت تعریض خیابان ها و کوچه هاست چطور شهرداری طی این سال ها قدم های در خوری برای این موضوع صورت نداده. ینی شهردار آمل هر دفعه که از سه راهی نور به سمت میدون هفده شهریور میاد مشکل تعریضو تو این قسمت نمی بینه؟ ترافیکی که بواسطه ی این گلوگاه ترافیکی تو این قسمت ایجاد شده نظرشو جلب نمی کنه؟ متاسفانه بیشتر تو این چند ساله به جای در نظر گرفتن مسائل اصلی شهر و حل اونا دنبال پروژه هایی بوده که فقط به چشم بیاد(جنبه نمایش داشته باشه). چرا مسئله تعریض تا این حد از نظر شهردار محترم بی اهمیته.
یه سری به خیابون نور بزنید ببینید چه چیزی موجب زشتی بیش از حد این خیابون شده. جز اینه که تعریض به صورت کامل صورت نگرفته و مغازه ها به صورت مکعب روبیک در کنار هم منظره ی بدی رو برای خیابون ایجاد کردند؟ خیابون امام رضا هم همینطور. این دوتا خیابون درورودی شرقی و غربی شهر قرار دارند و تا وقتی به اوضاع اونها رسیدگی نشه وضعیت شهرو مانند یک شهر عقب افتاده و فاقد پیشرفت نشون میدن. درسته میگیم تعریض خیابون امام رضا زیاده و زمان بر و هزینه زیادی داره ولی بالاخره باید از یه جایی شروع کرد. اگه شهردار از وقت اومدنش سالی چارتا مغازه از جاده نورو تعریض کرده بود الان تعریض این خیابون به اتمام رسیده بود و می تونست تمرکزشو رو خیابون امام رضا بزاره. چی بگیم که اگه بخوایم حرف بزنیم حرف برا گفتن زیاده.
جناب هراز نیوز نظراتو چرا نمی زاری؟
400 هکتار بافت فرسوده یعنی بحران
مدیریت محترم شهر آمل
خداییش از این افراد استفاده بکنید تا حالا چنین گزارش ریزبینانه ایی ندیده ام
اعضای محترم شورا پیشنهاد میکنم تمام جواب های این گزارش رو در یکی از جلسات شورا مطرح و تصمیم گیری کنید
با تقدیر از مهندس جوان
واقعا به مشکلاتی نگاه شده که مطمئن هستم خیلی از دست اندرکاران شهری فکرشو هم نکردند
کل شهر شده بازگشایی و افتتاح عجله ایی
به نظر بنده باید از چنین نیروهایی در بدنه شهرداری استفاده بشود ما جوانانی از این دست زیاد داریم
قابل توجه ……
بسیارعالی مهندس ناییج .شورای شهرچکارمی کنند؟!
مطلب در خور تقدیری می باشد
هرزگاهی مطالبی از طرف این آقا درج می شود که بنده به جوانان شهرمان افتخار میکنم البته نمیدانم ایشان آملی هستن یا نه
هراز نیوز محترم: این جوان رو بیشتر معرفی کنید
من به شخصه افتخار میکنم که این چنین جوانی وجود دارد و از طرفی تاسف میخورم که فقط مطالب و نظرات ایشان درج می گردد واقعا جایگاهی برای این جوان در سیستم شهری نمی توان متصور شد
من چند سالی هست بحث های شهری را دنبال میکنم و با بعضی از اعضای شورا هم دوست می باشم واقعا دوستان از این دست متخصصین استفاده کنید من تا حالا چنین نگرشی ندیدم
بدون اغراق می توان گفت واقعا درست و صحیح گفتن
التماس دعا
من ایشان را کاملا می شناسم
کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری- مدرس دانشگاه – در یکی از ادارات کل استان مشغول به کار می باشند
اهل خیابان نور آمل هستند
به عنوان کاندید های این دوره از شورا احتمالا ثبت نام می کنند
با شناختی که از ایشان دارم به خاطر قدرت تفکر بالا و نگرش علمی و نوآوری های که دارن همگام با دید وسیع شهری می تواند یک عضو بسیار تاثیر گذار برای شهر باشد.
به امید آن روز