هـراز نـو / رضا طاهری: بعد از آتش سوزی عمدی(طبق گفته ی اهالی آتش سوزی همزمان در سه نقطه نزدیک به هم آغاز شده است) در منطقه عطراجار (نزدیک گزناسرای منطقه نور)، پرسنل منابع طبیعی و شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران، سازمان جنگل ها و افراد بومی در محل آتش سوزی حضور یافتند.
واقعیت امر این است که جوامع محلی در مهار آتش نقش اساسی و محوری داشتند.
این افراد از توان و سرعت عمل بالایی برخوردار هستند ، همچنین به منطقه اشراف کامل دارند.هر یک نفر از آن ها حد اقل به اندازه پنج نفر از افراد معمولی کارایی دارند.
در صحبت با یکی از این افراد بومی پیشنهاد داده بود که اگر مسئولین هزینه ی یک ساعت پرواز هلی کوپتر را به ما میدادند در همان روز اول این آتش کاملا مهار شده بود.
واقعیت امر این است که از روز اول عده ای از اهالی بومی عملا مهار آتش و یا راهنمایی افراد برای بردن به محل آتش سوزی را به عهده داشتند و اوج این همکاری حضور داوطلبانه 25 نفر از اهالی انگتارود در محل آتش سوزی در روز چهارشنبه بود.
می شود افراد محلی را شناسایی کرد.چون در بین آن ها خیلی ها با علاقه مندی و دلسوزی در مهار آتش همکاری می کردند و وابستگی خود را به حفظ جنگل نشان داده بودند.
با این انتخاب جلوی هر گونه سوء استفاده احتمالی برای به آتش کشیدن جنگل جلوگیری می شود، می توان این افراد را گلچین کرد ودر ایامی که نیاز است آنها را برای کمک فرا خواند.
مسئله اساسی دیگر عدم داشتن هلی کوپتر اختصاصی توسط اداره منابع طبیعی استان می باشد.مگر قیمت یک هلی کوپتر چقدر است و چرا باید از بخش خصوصی آن هم با پرداخت هزینه گزاف تقاضای هلی کوپتر کرد؟
طبق گفته ی افراد دست اندرکار هزینه ی پرواز هلی کوپتر حداقل ساعتی یکصد میلیون ریال می باشد در صورتی که ارزش اکولوژی 4 درخت سرخداری که در آتش سوخت چند برابر یک هلی کوپتر است.
در مورد ساماندهی کمیته ی امداد حریق، کوهنوردان هم می توانند در هر شهری عده ای داوطلب را شناسایی کرده ، آنها را ساماندهی نمایند تا در موقع ضروری از طریق سیستم پیامکی آنها را به یاری طلبید و در آینده وقتی هوا گرمتر شود احتمال آتش سوزی جنگل ها بیشتر خواهد شد در نتیجه از همین الان باید به فکر ساماندهی جوامع محلی و تشکیل کمیته های امداد کوهنوردان برای مهارآتش در جنگل ها باشیم.
از هیات مدیره شبکه سمن های محیط زیستی و منابع طبیعی مازندران خواهش دارم هر چه زودتر برای نقد و بررسی مهار آتش در منطقه مورد نظر جلسه ای بر گزار نمایند و از نمایندگان افرادی که در خاموشی آتش نقش داشتند دعوت به عمل آورند.
با سلام وتشکر از جناب طاهری پیشنهاد بسیار عالی را مطرح کردند امیدوارم مسئولین این معضل را جدی بگیرند و علاج واقعه را قبل از وقوع بکنند وتیم عملیاتی اماده باشند به نظر میرسد مسیولین به تنهایی نمیتوانند اچبه این پیشنهاد جامه عمل بپوشانند همکاری سازمانهای مردم نهاد و گروههای کوهنوردی الزامی است
برایم قابل تعجب استکه اینهمه شعار حفظ جنگل میدهیم اما ادارات ونهادهای وابسته به جنکل وجنگلبانی هیچگونه تقاضای کمکی از مردم نمیکنند و اهالی محل ویا گروه کوهنوردی برحسب علاقه به طبیعت ومنطقه به یاری شتافته اند وحتی اطلاع رسانی درست وبه روزهم انجام ندادند ویا تمایلی به انجام نداشته اند وقتی اتش سوزی جنگل شمال را ازاین زاویه که مینگری شاید باعث خوشحالی عده ای نیز گردیده باشد.