هـراز نـو: جرج بشارت و جان وی. وایتبک، در مقالهای در روزنامه واشنگتن پست با انتقاد از ادبیات موافقان و مخالفت برنامه جامع اقدام مشترک در داخل آمریکا میگویند چه جمهوریخواهان و چه مقامات دولت اوباما و دموکراتها به گونهای رفتار میکنند که گویی همه چیز درباره برجام مرتبط با آمریکا است.
نویسندگان به سخنان اخیر جان کری اشاره میکنند که گفته بود در صورت رد برجام در کنگره، این تفاهم از بین رفته، ایران به سمت سلاح هستهای حرکت کرده و در نهایت اسرائیل به این کشور حمله خواهد کرد تا یک مناقشه بزرگ در خاورمیانه به وجود آید.
شاید دلیل این گفتهها تلاش برای نبرد با سخنانی پرحرارت از طریق بیان سخنانی مشابه بودند، اما این سخنان از نظر حقوقی، عقلی و سیاسی غلط هستند. نه قطعنامه عدم تأیید و نه خنثی کردن وتوی اوباما میتوانند توافق را از بین ببرند.
برنامه جامع اقدام مشترک که در ۱۴ جولای در وین امضاء شد نه یک توافق دو جانبه بین ایران و آمریکا، بلکه توافقی چند جانبه است که توسط هفت کشور (چین، فرانسه، آلمان، ایران، روسیه، انگلستان و آمریکا) امضاء شده است. این توافق در نهایت با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مورد پذیرش قرار گرفته و تنها یک عضو سازمان ملل در میان ۱۹۳ کشور – اسرائیل – به صورت علنی با آن مخالفت میکند.
بشارت و وایتبک میگویند اگرچه کنگره میتواند از طریق عدم تصویب لغو تحریمهای ایران و نیز آزاد کردن پولهای ایران که در بانکهای تحت کنترل آمریکا مسدود شدهاند، به مخالفت به برجام بپردازد اما این امر تنها آمریکا را از آن خارج میسازد و “سایر امضاء کنندگان کاملا آزاد خواهند بود که به توافق هستهای ایران پایبند بوده و بسیار بعید به نظر میرسد که از الگوی آمریکا پیروی کنند.”
چرا باید کشور دیگری (احتمالا به استثنای استرالیا، کانادا، جزایر مارشال، میکرونزی و نائورو و پالائو، یعنی تنها کشورهایی که از روی عادت در حمایت از اسرائیل در سازمان ملل به آمریکا میپیوندند) تنها بدین دلیل که کنگره آمریکا عدم موافقت خود را بیان کرده است، توافق را نقض کرده و یا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نادیده انگارد.
در ادامه مقاله تأکید میشود سایر امضاء کنندگان به دلیل اینکه قوانین بینالمللی را کاملا جدی گرفته و نیز مطمئن هستند که این توافق از جنگی احتمالی بین ایران و اسرائیل را متوقف خواهد کرد، به آن پایبند خواهند ماند. “هیچ شک و تردیدی وجود ندارد که تمام امضاء کنندگان، حتی اگر آمریکا از توافق بیرون رود، به آن پایبند خواهند ماند.”
این امر بالاخص کاملا درباره ایران صدق میکند. این کشور بنا بر نظر جمعی تمام ۱۶ سازمان اطلاعاتی آمریکا پس از سال ۲۰۰۳ هیچ برنامه تسلیحاتی هستهای نداشته است. هر گونه نقض توافق توسط ایران بلافاصله تحریمهایی را که تمام این مدت تلاش و مذاکره کرده که لغوشان کند، بازخواهد گردانید. اگر ایران به سمت سلاح هستهای حرکت کند، یقینا دعوتی خواهد بود به حمله از جانب اسرائیل مسلح به بمب هستهای.
نویسندگان واشنگتنپست میگویند ایران انگیزه زیادی دارد تا با عمل به تعهداتش بر اساس برجام از فواید ادغام دوباره در جامعه بینالمللی و اقتصاد جهانی بهرهمند شود. “خروج آمریکا تنها منجر به منزوی شدنش گشته و به جهان ثابت خواهد کرد که نمیتوان به این کشور اعتماد کرد. آمریکا ممکن است تعهداتش را جدی نگیرد اما زمانی که آنها را نقض میکند دیگران متوجه آن بوده و تبعات بلندمدت ناگفتهای پدید خواهند آمد.”
از جنگ جهانی دوم، رهبران آمریکا هدایت جهان را حق و مسئولیت خود دانستهاند. اگر آمریکا بر سر توافق هستهای ایران خود را منزوی سازد، خطر جنگی فوری بوجود نخواهد آمد، بلکه آسیبی جدی به اعتبار این کشور و پتانسیل آن برای رهبری جهان در آینده وارد خواهد آمد.
میتوان از چنین حماقت تحقیرآمیزی اجتناب ورزید. باید منتظر ماند و دید که آیا کنگره عقلانیت و میهنپرستی لازم برای اجتناب از آن را دارد یا نه. تسنیم